Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: DreameBot L10 Ultra

DreameBot L10 Ultra hæver rengøringen til næste niveau

DreameTechs DreameBot L10 Ultra serverer rengøring i lækker og effektiv indpakning. Den runde robot mopper og støvsuger på egen hånd og klarer næsten det hele selv.

Skrevet af / 19/08/2023 - 10:57
DreameBot L10 Ultra
Natasja Broström

Vi griner nok af dem, der anskaffer sig en robotstøvsuger, en smart højttaler eller andet grej til hjemmet, hvorefter de navngiver deres nye gadget og begynde at tale til den som en hund eller et barn.

Det er blot utrolig svært ikke at falde i. Under 10 minutter efter, at DreameTechs nye model DreameBot 10L Ultra er ude på gulvet, modtager den flade, runde robotstøvsuger sine første formaninger. Præcis, som var det en hund eller et ulydigt barn.

Lige så føjelig DreameBot er, når den går i gang med at moppe i snorlige rækker, lige så hurtigt viser støvsugeren sin egenrådighed. Knap er robotten pakket ud, sat op og koblet på netværket med den tilhørende app, Dreamehome, før DreameBot forlanger at komme ud på altanen.

Årsagen er det avancerede navigationssystem. Med 3D-sensorer ”tegner” støvsugeren et kort over hjemmet. Hvor sensoren kan ”se” igennem, i dette tilfælde altandørene, vil støvsugeren partout også hen. Også selv om en lukket altandør spærrer vejen.

App’en Dreamehome til DreameBot L10 Ultra viser kortet over hjemmets rum, gange og trapper, som robotstøvsugeren opbygger. (Foto: iOS)

Efter scanning med laser-teknologien LiDar (Light Detection and Ranging) og gennemløb af rum, gange og krinkelkroge får DreameBot dog færre nykker og nøjes med at moppe og støvsuge, hvor du beder den om det.

Netop sensorsystemets laser-aflæsning, og hvad det i praksis kan bruges til, er nogle af de absolut mest imponerende features ved DreameBot L10 Ultra.

Larmende rensning og tømning

For at komme i gang skal støvsugeren oplades i standeren, og standerens tank til rent vand fyldes op. Manualen nævner intet om særlige midler, så jeg tog chancen med en lille klat brun sæbe i vandet.

Beholderne til rent og snavset vand er fortræffeligt designet i hver sin plastfarve og med håndtag indbygget i låget. Når DreameBot har fuldført en opgave, vender støvsugeren tilbage til standeren for at læsse opsuget snavs og det beskidte vand af og tage rent vand ind.

Standerens tanke til rent og snavset vand passer præcis til hinanden og er nemme at kende forskel på. (Foto: Natasja Broström)

Standeren fortæller, når det er tid til at skifte vandet, og det samme viser app’en i sin beskedliste. Det sidste er nok en lidt overflødig funktion.

Tømning af snavs til standerens indre beholder og udskiftning af vand sker fra robottens bagende. Processen er langt fra lydløs, men rumler temmelig højt. Det samme gælder rens eller affugtning af de to underliggende mopper

Forcering af de svære dørtrin

I praksis bliver støvsugeren mere og mere ”smart”. For eksempel bliver robotten bedre til at forcere hjemmets dørtrin efter andet forsøg. DreameBot 10L Ultra kan højst forcere niveauforskelle på 2 centimeter. Men med stædighed og et tilløb bliver den stejle hindring på lidt over 2 centimeter mellem spisestue og gang til sidst overvundet

DreameBot 10L Ultra har som udgangspunkt et problem med stoleben, hvad enten de er tynde (1 centimer i omkreds) eller tykke (3 centimeter i omkreds). Men for hver omgang rengøring bliver støvsugeren bekendt med benene og ”lærer” at undgå eller omgå dem. Det er en fordel, eftersom DreameBot absolut vil på tværs af spisestuen tilbage til standeren for at genoplade. Her går ruten gennem en skov af stoleben.

Mopperne trækker som nævnt snorlige rækker, men designet på DreameBot L10 gør, at de ikke kan køre til kant. For eksempel ud langs underkanten af køkkenskabe. DreameBot kan dog rotere og vende bagenden til for at lade mopperne arbejde ind langs kanten. Det sker bare ikke altid

Fugtige slæbespor på tæppet

De to roterende mopper standser automatisk i mødet med tæpper. DreameBot har nemlig på undersiden en sensor, som registrerer det ændrede underlag. Tilførsel af vand holder inde, og fejekosten og valsen på undersiden tager over.

DreameBot trækker desværre alligevel et let fugtigt slæbespor. Problemet er ikke større, end at vandet hurtigt fordamper fra den tykkere tæppekant. Det kunne være undgået, hvis DreamBot kunne trække mopperne højere op end de mulige 7 millimeter og dermed helt fri af en tyk, påsyet kant på et tæppe.

DreameBot L10 Ultra har en sensor i fronten, som afgør, om robotten er på vej ind over et tæppe. (Foto: Dreametech)

Omvendt ville det kræve, at DreameBot L10 Ultra skulle designes højere end sine næsten 10 centimeter. I forvejen støder lågets forhøjede sensor-enhed til LiDAR-systemet på væghængte toiletter og understel til sofaer.

Netop sensoren og navigationssystemet er noget af det mest imponerende ved DreameBot 10L Ultra. Robotten hamrer sjældent ind i ting, når sensoren først har registreret dem, men tager tålmodigt turen rundt om soveværelsets sideborde og sengeben.

Du kan i app’en Dreamehome bede DreameBot ordne bestemte rum, som du selv kan navngive, og tilsvarende springe andre over ved at markere ”no-go-zoner” ved at tegne dem inde på kortet med fingeren.

Med Alexa, Google og Siri kan du indtale kommandoer eller oprette klikbare genveje til kommandoer. Talegenkendelsen er dog ikke den bedste, da ordet ”dreamebot” flere gange af app’en på dansk tolkes som ”dræber”.

Genveje og kommandoer kan handle om start eller afslutning af rengøring. Genvejene kan definere, om du vil have gulvvask og støvsugning eller kun en af delene, samt mængden af vand og styrken på suget

Kortlægning er imponerende

Optegningen af hjemmets rum og forskellige zoner kræver et afsnit for sig. Gamere med hang til ”dungeon crawlers” eller spil med ”Fog of War” vil finde stor nydelse i at følge med, når DreameBot går i gang og linje for linje optegner rummene. Helt ned på niveau med soveværelsets kantede sengeborde vises i app’ens kort med et femkantet omrids.

Med indsamlet data opbygger støvsugeren et kort over hjemmet og kan til slut udarbejde et 3D-kort, som du kan tilte og rotere inde i app’en. Måske ikke så brugbart med hensyn til rengøring, men det taler altså til den indre nørd.

Konklusion

DreameBot L10 Ultra er en yderst effektiv robotstøvsuger, som hverken kræver meget vedligehold eller overvågning. Tværtimod rengør robotten selv sine mopper, og den kan for eksempel sættes til at støvsuge og moppe udelukkende i køkkenet og finde tilbage til standeren, mens gæsterne hygger sig i stuen.

I teorien kan støvsugerposen inde i standeren rumme to måneders opsamlet skidt, før posen skal skiftes. Designet er tiltalende i hvide, runde former, hvilket betyder at stander og robot kan stå fremme uden at genere øjet for meget. Vandtankene i forskellige farver er solide og med håndtag.

App’en er overskuelig, og DreameBot L10 Ultra kan bruges på forskellige sprog, herunder norsk, dansk og svensk. Talegengivelsen, som kan ske via Siri, Alexa og Google Home, er dog ikke den bedste.

Batteritiden imponerer. En runde med vask og støvsugning på f.eks. 50 m2 tærer under 10 procent på batteriet. Sugestyrken på 5.300 Pa får hevet snavs og nullermænd til sig, og mopperne gør deres arbejde godt. Gulvet inde under sengen, som kan være bøvlet at komme til, har aldrig været renere.

Karakter
DreameBot L10 Ultra
High End

Home mener

Generelt godt og gennemtænkt design. DreameBot L10 Ultra er selvkørende, men kan også styres ned i detaljen. Prisen er i den høje ende for en robotstøvsuger, der ikke leverer ekstraordinær rengøring i forhold til andre støvsugere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top