Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Segway Navimow H800E

Lydløs og terrængående

Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.

Skrevet af / 01/06/2023 - 09:20
Segway Navimow H800E
Pernille Redder

Hjulene er det første, vi bemærker. De ligner traktordæk i ministørrelse på den flade robot, som installatøren pakker ud af papkassen. 

“Den kører aldrig fast, denne her,” siger han og bekræfter forhåbningen om, at Segways robot faktisk vil kunne klare den bumlede og uplejede græsplæne, som den er tiltænkt at skulle testes på. 

Og så følger et par anekdoter om haver, han har besøgt, hvor der stod en lille robot fra andre mærker ovre i hjørnet og var kørt fast. Det er åbenbart en “ting”, det der med, at det ikke er alle os, der ønsker os en robot, som har perfekte, velplejede plæner i forvejen.

I øvrigt, hvis du synes, du genkender navnet Segway fra diverse storbyferier, hvor flokke af turister iført cykelhjelme pludselig foretager bagholdsangreb på hver sin lydløse Segway, tager du slet ikke fejl. Det er samme firma, som sidste år skabte lidt af en revolution, da de introducerede den første robotplæneklipper, som ikke bruger kanttråd, men udelukkende navigerer rundt i haven via satelitter og nu også AI (kunstig intelligens). 

Hjulene på Segway Navimow betyder, at den er decideret terrængående. Ifølge producenten kan den håndtere en stigningsgrad på hele 45 grader. (Foto: Pernille Redder)

Nu med ekstraudstyr

I år er det lille kamera, VisionFence, nemlig kommet på markedet som ekstraudstyr til Navimow, så robotten nu kan genkende forskellige mindre objekter og undgå at køre ind i dem eller klippe dem. 

VisionFence fungerer også som backup for klipperen, hvis satellitmodtagelsen er svag. Du risikerer ikke, at den pludselig kører ud i et bed eller op på terrassen, hvis den mister sin satellitforbindelse, for det lille kamera er udstyret med AI og forstår, at der er forskel på plæne og alt muligt andet. 

I denne test lod vi være med at kode en stikkelsbærbusk bagest i haven ind i robottens kort for at se, hvordan den håndterede det. 

Og den bestod med bravour. Der blev klippet fint rundt om busken under hver klipning. 

En enkelt gang, et par dage inde i testen, kom vi hjem og fandt på mystisk vis robotten på terrassen med tomt batteri. Der var ikke umiddelbart nogen forklaring på hvorfor, og det skete ikke igen.

En professionel installatør fik robotten gjort klar til testhaven, men mange vælger selv at installere og programmere denne robotplæneklipper. (Foto: Pernille Redder)

Pindsvinesikker

“Vi anbefaler ikke at klippe plænen om natten, men hvis du gør, klipper den i hvert fald ikke et pindsvin i stykker,” siger installatøren, der i øvrigt mener, det er lidt af en myte, det der med de natlige blodbade, som mange af os har hørt om. 

Men risikoen for at vågne op til en plæne dækket af findelt pindsvin burde i hvert fald være elimineret, for det er små fleksible blade, der sidder under robotten, præcis som Doktor Pindsvin siger, det skal være, for at en robotplæneklipper er pindsvinesikker. 

Flere forskellige størrelser

Segway Navimow fås i fire forskellige størrelser og prisklasser. Den mindste, som er beregnet til en have på op til 500 kvm, har ikke 4G, hvilket vil sige, at robotten skal bruge din Wi-Fi for at hente opdateringer til bl.a. firmware og CPU. Den har for øvrigt heller ikke tyverisikring.

Vi har testet den næstmindste model H800E, som kan klare haver op til 800 kvm. Denne model har 4G og tyverisikring, og merprisen er ikke større, end at den ville være vores valg selv i mindre haver. Det skal dog bemærkes, at der følger et års gratis 4G med, og herefter skal der tegnes et dataabonnement, som koster 30€ om året.

Den største model holder en have på op til 3.000 kvm pæn og veltrimmet.

Segway Navimow kommunikerer med satellitterne via antennen, en lille sort boks. Den skal monteres i nærheden af ladestationen på den medfølgende, ca. 150 centimeter høje, sorte pæl.

De færreste robotplæneklippere sætter pris på at blive sat ud på så langt græs, men Segway Navimow klarede opgaven uden at kny. (Foto: Pernille Redder)

Nærmest lydløs

Hvor hjulene på robotten er voldsomme, er lyden det på ingen måde. Maskinen larmer faktisk slet ikke, men udleder bare en mild summen, når den kører rundt. Man kan dårligt høre forskel på, om den klipper eller bare er i gang med at flytte sig. 

Med denne robot i haven kan du sagtens ligge og tage solbad på plænen, mens den tøffer rundt, uden at blive spor generet af det. Og i modsætning til nogle af de andre robotter vil den med Vision Fence ikke engang blive puffet til, for den opdager i god tid før, at du ligger der.

Der kommer nogle forskellige bip, når den modtager et signal via app’en, men de er heller ikke voldsomme og kan for øvrigt slås fra. Så Segway Navimow er et godt bud på en robotplæneklipper til de mest lydfølsomme.

Den sorte pil peger på stikkelsbærbusken, som Segway Navimow selv fandt ud af, at den skulle klippe rundt om. Den hvide pil peger på hullet i plænen med blommetræet, som vi programmerede ind som en ‘ø’. (Foto: Skæmbillede fra app)

App’en

Det er app’en, der skal bruges, når Navimow skal lære, hvor den skal slå græsset, og hvor den skal holde sig i skindet. Segway bruger et system, de kalder Exact Fusion Locating System, som skulle være mere præcist end GPS. Og producenten lover, at kombineret med en række sensorer er Navimow ultrapræcis og klar til at manøvrere i selv det mest udfordrende terræn.

Da strømmen er sat til, og telefonen er parret med robotten via app’en, er det tid til at lære den omridset af haven at kende. Det gøres ved at styre den rundt i haven via et lille ‘spil’ i app’en, hvor robotten styres efter fuldstændig samme princip som en bil i et computerspil. Nemlig med joystick. 

Her vil timer tilbragt i et teenageværelse med bilspil uden tvivl komme den nye robotejer til glæde (og hvem skulle have troet det?), men selv uden den slags træning i bagagen, kan det sagtens lade sig gøre meget langsomt at bevæge robotten rundt langs kanten af haven via app’en. Det er denne procedure, som før i tiden indebar, at der skulle graves kanttråd ned, og vi må bare sige: Velkommen til fremtiden. Dejligt at være her. 

Træer og bede i græsplænen kan installeres som ‘øer’, men med Vision Fence kan man også bare lade dem være og lade robotten opdage dem selv.

I vores have er der dog et blommetræ, som godt kunne trænge til noget frisk jord, så det kommer i højde med græsplænen. Der er med andre ord tale om et decideret hul i plænen, som installatøren anbefaler, at vi indprogrammerer som en ø. Så det gør vi, og robotten kører pænt udenom den lille ø, hver gang, den klipper, uden at ryge i hullet. Det beviser, at den klipper med imponerende præcision.

“Og for øvrigt kan du sagtens rette linjerne til bagefter,” lover installatøren, “hvis nu det efter noget tid viser sig, at der mangler et hjørne et sted.”

Smuk klipning

Det var en særdeles langhåret plæne, som Navimow blev sat til at klippe, men efter et par ugers daglig klipning havde den fået fuldstændigt styr på lokkerne, og haven fremstod jævnt klippet uden helligdage. Navimow er programmeret til at klippe i forskellige mønstre, så hjulene ikke slider ‘baner’ i græsset. 

Det regnede flere gange i perioden, og når det skete, kørte den tilbage i sin ladestation og ventede på tørvejr, inden den fortsatte klipningen der, hvor den var nået til. 

Konklusion

Segway Navimow er en virkelig lækker robotplæneklipper, som er nem at betjene og som klipper græsset rigtigt pænt. Vi sætter især pris på, at den er stort set lydløs, og at den er nem at betjene via app’en.

Karakter
Segway Navimow H800E
Premium

Home mener

Nærmest lydløs, super terrængående og fås i fire forskellige størrelser. Det nyudviklede Vision Fence skal købes ved siden af, og desuden kræver denne model et 4G-abonnement for at kunne hente opdateringer til bl.a. firmware og CPU.

Også i denne test:

5 robotplæneklippere uden kanttråd (2023)

Ecovacs Goat G1

Kvarterets pæneste haverobot

Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.

Så absolut det pæneste design, og desuden ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere af konkurrenterne.
Der skal placeres et antal hvide stænger, kaldet 'sollys' rundt om haven. Dem bruger Goat G1 til at navigere efter.
Læs hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den helt store have

Husqvarnas bud på en robotplæneklipper er en golfbane værdig

Til den helt store, parklignende have er Husqvarna et godt bud.
Den registrerer ikke forhindringer på forhånd, men støder blidt ind i dem - og finder så en vej omkring dem.
Læs hele testen

Ecoflow Blade

Mere kvik end køn

Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen

Vanvittigt hurtig klipning. Kører ikke ind i objekter på plænen, men registrerer dem på 30-40 centimeters afstand.
Robotten har et højere lydniveau end de øvrige i testen, og designet er mere anderledes, end det er kønt.
Læs hele testen

Stiga A 1500

Plænens gule ven

Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.

Stiga har udviklet en patenteret teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer, at der altid er kontakt til satellitterne.
For at kunne bruge robotplæneklipperen skal du efter det første år købe en datapakke af Stiga, som koster fra 225 kroner om året og op.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Scroll to Top