TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Ecovacs Goat G1

Kvarterets pæneste haverobot

Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.

Af / 01/06/2023 - 09:20
Ecovacs Goat G1

Home mener

  • Så absolut det pæneste design, og desuden ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere af konkurrenterne.
  • Der skal placeres et antal hvide stænger, kaldet 'sollys' rundt om haven. Dem bruger Goat G1 til at navigere efter.

Ecovacs Goat G1 ankommer i en helt enorm papkasse, og til vores test følger der endda en ekstra, mindre papkasse med. Alt tyder på, at det er et enormt installationsprojekt, vi skal i gang med, så vi trækker lige vejret dybt, inden vi åbner kassen.

Indeni finder vi en decideret skønhed af en robotplæneklipper. Kridhvid er den og med en mindst lige så smuk ladestation (som ankommer i to dele). Der er virkelig kælet for designet her. Men det er også nogle store elementer, vi har at gøre med her. Ecovacs Goat G1 vil gerne ses og beundres.

EcovacsStang
I baggrunden ses et af de hvide ‘sollys’, som Ecovacs Goat G1 kræver for at kunne passe plænen. (Foto: Pernille Redder)

“Sollys”

Men der er meget mere nede i kassen. Og i den anden kasse. For Ecovacs har nemlig udviklet en robotplæneklipper uden 4G, der holder styr på sin have ved hjælp af hvide pæle, som i manualen bliver kaldt for ‘sollys’. De er godt en meter høje og skal placeres rundtom langs yderkanten af plænen for at hjælpe Goat G1 med at sikre, at plænens afgrænsning er millimeterpræcis. De fleste haver i ‘normal’ størrelse skal bruge mellem to og fire sollys.

Vi er lidt splittede, for i testhaven står de temmelig ejendommeligt og meget synligt, men hvis man kan finde en lidt mere diskret placering til sin egen have, er de jo nok til at leve med. 

Stængerne kompenserer for, at Goat G1 kommunikerer via Wi-Fi og Bluetooth, når man forbinder den med app’en. De virker som et levn fra den gode gamle kanttråd, men da de hverken kan klippes over med en spade eller decideret skal graves ned, er de et stort fremskridt. 

Annonce
EcovacsGarage
Ladestationen renser kameraet med børster, inden den lader robotten køre på arbejde i haven. (Foto: Pernille Redder)

Programmering

Efter at sollysene er placeret, er det tid til at lære Goat G1, hvor haven er, og hvad den skal undgå, når den kører rundt i den. Denne gang lader vi familiens niårige søn stå for at tage turen rundt langs kanten af haven, og det er en opgave, som vækker jubel. Sandheden er jo nok, at store børn er (mindst) lige så gode til den slags som de fleste voksne. 

Ligesom med Segway Navimow programmerer vi blommetræet, som står i et hul i plænen ind som off limits og lader robotten selv om at opdage stikkelsbærbusken. Goat G1 består testen og opdager selv, at den ikke skal klippe busken. I stedet kører den i en fin lille cirkel omkring både blommetræ og stikkelsbærbusk.

Efter programmeringen tager Goat G1 selv en tur rundt i haven for at lære den rigtigt at kende, og derefter lægger den et program for, hvor ofte den vil klippe. I testhaven er det hver anden morgen, og den forventer at bruge 53 minutter på det. 

Og sådan bliver det. Hver anden morgen kører den troligt afsted, og godt 50 minutter senere vender den tilbage til ladestationen. I app’en viser den tydeligt, at den har klippet hele haven (minus stikkelsbærbusken), og plænen bliver hurtigt fin og jævnt klippet. 

EcovacsMenu
Klippehøjden justeres ikke i app’en, men direkte på robotten med en god, gammeldags drejeknap. (Foto: Pernille Redder)

360 graders kamera

Der er flere af robotterne, som har kameraer, men Ecovacs har taget det til næste niveau og givet ejeren mulighed for, at man på app’en kan følge turen rundt i haven. Det er ikke helt klart, hvad formålet er, men det er en sjov feature at følge med rundt i haven i panorama-view. Selv når den holder i ladestanderen, kan man aktivere kameraet og forsikre sig om, at robotten er, hvor den skal være.

Der er også mulighed for at optage video eller tage fotos med kameraet, som gemmes i app’en og kan hentes ned på telefonen. På Ecovacs hjemmeside fremhæver de, at det er en sikkerhedsforanstaltning, og at al data opbevares i sikkerhed. 

Tager man på ferie eller er væk hjemmefra, har Ecovacs’ app den funktion, at man kan bede den om at sende en advarsel, hvis den registrerer en person inden for syv meter, når den står i stationen. Denne funktion slås nemt til og vil utvivlsomt give øget tryghed.

Ladestationen er udstyret med nogle små børster, som renser kameraet inden hver tur rundt i haven. Det minder næsten om en minibilvask, når den går i gang. 

Kameraet sørger også for, at Goat G1 opdager alle forhindringer, inden den støder ind i dem. Vi tester løs, og den kører uden om alt. Lige meget hvor kvikke vi er til at placere objekter foran den, kører den aldrig ind i dem. 

I robottens menu finder vi endda dyretilstand, som skulle give endnu større sikkerhed for, at små dyr ikke risikerer at komme ind under maskinen. Som på testens øvrige robotter har Goat G1 små, fleksible barberblade, som beskytter mod natlige massakrer. Men igen: Alle producenter og installatører, vi har talt med, anbefaler kun at klippe sin have om dagen. 

Og en sidste beskyttelse: I app’en finder vi et par betafunktioner, deriblandt AI-genkendelse. Slås den til, vil Goat G1 genkende bl.a. pindsvin, katte og hunde. 

EcovacsKamera
Hele 360 grader filmer kameraet, og du kan følge med fra app’en, selv når den holder i ladestationen. (Foto: Pernille Redder)

App’en 

Goat G1’s app er på dansk, og når man åbner den, spørger den, om man vil åbne i standardtilstand eller i bluetooth-tilstand. I sidstnævnte er der flere muligheder for at programmere robotten. 

Men klippehøjden justerer man med en helt almindelig drejeknap på selve robotten, hvor man med testens øvrige robotter kan justere klippehøjden i robotternes apps. 

Til gengæld har app’en så mange andre sjove funktioner (som f.eks. kameraet), og den er i det hele taget meget intuitiv og enkel at forstå. 

EcovacsDyr
En særlig dyrebeskyttelse er bare en af de mange måder, som Goat G1 kan passe på havens og familiens dyr. (Foto: Pernille Redder)

Resultatet

Der er ikke en finger at sætte på Goat G1’s håndtering af plænen. Den fremstår pæn og nydelig. Det skal dog siges, at denne robot som udgangspunkt altid kører i det samme klippemønster, hvilket med tiden kan give en stribet plæne. Nogle af de andre robotter i testen varierer af samme årsag selv deres klippemønster.

Men Ecovacs har en løsning. I app’en kan man nemlig indstille Goat G1 til at skifte retning. Det gøres nemt med en finger og virker som en okay løsning, når nu de avancerede klippemønstre ikke er en mulighed. 

Konklusion

Vi er ikke vilde med, at det er nødvendigt at placere hvide stolper rundtom i haven, men bortset fra det er Ecovacs Goat G1 en aldeles fremragende robot, og den vil appellere til alle dem, der ser værdien i at have en robot med massevis af funktioner, som samtidig er både smuk og hvid. (Vi forudser dog, at den vil kræve en våd klud med sæbevand nogle gange i løbet af sæsonen for at blive ved med at være smuk).

Karakter
Ecovacs Goat G1
Premium

Også i denne test:

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrængående

Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.

Nærmest lydløs, super terrængående og fås i fire forskellige størrelser.
Det nyudviklede Vision Fence skal købes ved siden af, og desuden kræver denne model et 4G-abonnement for at kunne hente opdateringer til bl.a. firmware og CPU.
Læs hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den helt store have

Husqvarnas bud på en robotplæneklipper er en golfbane værdig

Til den helt store, parklignende have er Husqvarna et godt bud.
Den registrerer ikke forhindringer på forhånd, men støder blidt ind i dem - og finder så en vej omkring dem.
Læs hele testen

Ecoflow Blade

Mere kvik end køn

Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen

Vanvittigt hurtig klipning. Kører ikke ind i objekter på plænen, men registrerer dem på 30-40 centimeters afstand.
Robotten har et højere lydniveau end de øvrige i testen, og designet er mere anderledes, end det er kønt.
Læs hele testen

Stiga A 1500

Plænens gule ven

Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.

Stiga har udviklet en patenteret teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer, at der altid er kontakt til satellitterne.
For at kunne bruge robotplæneklipperen skal du efter det første år købe en datapakke af Stiga, som koster fra 225 kroner om året og op. [Opdatering 8. august 2024: I 2024 ændrede Stiga sine priser, så datapakken nu følger gratis med i hele produktets levetid. Red.]
Læs hele testen
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbejdet som journalist og redaktør i TV-branchen siden 2003. Blandt andet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærligt og kontant om alt det, der gør livet som blandt andet husejer og forælder sjovere og nemmere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås