Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 5 robotplæneklippere uden kanttråd (2023)

Din personlige greenkeeper

Robotter til plænen er lige blevet meget sjovere

Skrevet af / 01/06/2023 - 09:20
5 robotplæneklippere uden kanttråd (2023)
Pernille Redder

Produkter i denne test

Har du også gået rundt og overvejet at købe en robotplæneklipper, men droppet det, fordi det bare virkede alt for besværligt med en kanttråd, der skulle graves ned, og som du garanteret ville skære over med en spade eller vertikalskærer igen og igen? 

Så var det godt, du ventede, for i dette forår er det nærmest væltet ud på markedet med GPS-styrede robotplæneklippere, hvor kanttråden er en saga blot. De nye robotter kortlægger din have ved hjælp af GPS, LiDAR og indbyggede kameraer – nogle af dem bruger endda AI til at holde styr på detaljerne.

Velkommen til dit nye, meget nemmere og sjovere liv som haveejer.

Ikke for alle haver

Hvis robotterne skal kunne navigere efter signaler fra rummet kræver det dog, at der skal være frit udsyn til satellitterne. Så hvis din have ligner en æblelund, er fuld af skyggende træer, eller hvis der er mange høje bygninger omkring den, er en robotplæneklipper uden kanttråd måske ikke den bedste løsning for dig. 

Læs også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest af robotplæneklippere uden kanttråd bliver tre kendte mærker udfordret af to helt nye på markedet. Find ud af, hvilke der slår græsset bedst, og hvor du får mest for pengene.

Er du i tvivl om, hvorvidt din have er egnet til en plæneklipperrobot, der fungerer uden kanttråd, har flere producenter professionelle installatører tilknyttet, som kan rådgive dig, inden du foretager investeringen.

Nemmere liv som haveejer

Robotterne uden kanttråd gør vitterligt livet som robotplæneklipper-ejer mange gange nemmere. For vælger du at udvide plænen med et par kvadratmeter eller anlægge et nyt bed, skal du bare åbne app’en på mobilen og fortælle robotten, at nu er der altså ændringer, den skal tage højde for. Med kanttråd ville du være nødt til at lave en ny kabelføring.

Okay, træerne (eller græsset) vokser ikke helt ind i himlen. I de fleste haver skal du stadig gå plænens kanter igennem med en trimmer, for robotterne kræver typisk en sikkerhedsafstand på mindst 15 centimeter til stensætninger, dybe bede og hvad du nu ellers har i haven. 

Derfor anbefaler samtlige af de robot-installatører og haveeksperter, som har bidraget med deres viden til denne test også, at man tilpasser sin have til robotten og ikke omvendt. I stedet for at have grus eller en form for kant som afgrænsning til plænen, bør man anlægge fliser i samme højde som plænen, for så kan robotten køre på dem, og du slipper for at trimme kanterne.

Overvejer du at købe en robotplæneklipper uden kanttråd, skal du være opmærksom på, at der er stor forskel på, hvor store haver de er beregnet til. Vi er endnu så tidligt i den nye æra, at vi i denne test har været nødt til at medtage robotter i meget forskellige størrelser; de er dimensioneret til at dække haver fra 800 kvadratmeter (Segway) og helt op til 3.200 kvadratmeter (Husqvarna). 

Det afspejles sig både i prisen og i robotternes størrelse og manøvredygtighed, og derfor sammenligner vi dem heller ikke på, hvor smalle havegange eller snirklede hjørner af haven, de kan dække.

Robotplæneklippere opdateres og installeres nemt via en app. (Foto: Pernille Redder)

Nærmest familiemedlemmer

Det er nemt at udvikle et personligt forhold til en plæneklipperrobot, fordi dens bidrag til pasningen er haven er så stort. 

Hopper man ind i en Facebookgruppe for robotplæneklipperejere – og den slags grupper findes der faktisk en hel del af – opdager man, at mange mennesker har givet deres robot et navn.

Læs også Gør plads i køkkenskabet Multimaskinen fra de professionelle restaurantkøkkener tigger om en plads i dit hjem.

Og ikke nok med det. Nogle køber også særlige klistermærker til dem, så de for eksempel får øjne eller øjenvipper. Den mest populære i Husqvarnas klistermærkeshop er mariehønen.

“Robert passer haven, mens vi tager på ferie,” siger man til naboen med et skævt smil, inden man tager på en lang ferie uden at frygte, at haven bliver til en jungle, mens man er væk. Robotten holder styr på græsstråene, og derfor køber du ikke bare en maskine, men frihed. 

Ingen pindsvin kom til skade i denne test

Mange har hørt blodige historier om pindsvin, der er blevet molesteret af en robotplæneklipper i nattens mulm og mørke. Og da de færreste har lyst til at vågne op til et findelt pindsvin på plænen, har robotplæneklipperne fået et – til dels ufortjent – dårligt ry.

I 2021 udførte den danske forsker, Sophie Lund Rasmussen, som i folkemunde går under navnet Doktor Pindsvin, et forskningsprojekt, hvor hun undersøgte, hvorvidt 18 forskellige robotplæneklippere var til fare for pindsvin. Hun konkluderede, at de fleste plæneklippere vendte om og skiftede retning, når de stødte ind i et pindsvin. 

Og blandt de robotter, som fortsatte med at køre, så pindsvinet kom ind under maskinen, var dyret ikke i fare, hvis robotten kørte med fleksible blade. Altså små knivblade, som folder sig sammen, når de støder mod noget, der hverken er græs eller en lille kvist. Alle robotterne i denne test har den type blade og er derfor som udgangspunkt pindsvinesikre.

Men det bør nævnes, at alle de producenter, vi har talt med, anbefaler, at man klipper græsset i dagtimerne, hvor pindsvinene og andre nataktive dyr ligger og sover.

Sådan testede vi

Robotterne er blevet testet i løbet af foråret på forskellige plæner.

Læs også Fremtiden er lys og smart Intelligente lyskilder er en af de vigtigste dele i det smarte hjem. Vi har testet smarte pærer og lamper fra seks producenter.

Tre af robotterne er blevet installeret af producenternes professionelle installatører, mens de to sidste ankom i en papkasse og er installeret af journalisten bag denne test. Vi har fulgt producenternes og installatørernes råd i forhold til klippecyklus.

De er alle blevet sat ud på græsplæner, som trængte til at blive klippet, nogle mere end andre, og vi har sat klippehøjden højt og derefter sænket den gradvist for at give robotterne mulighed for at arbejde sig frem mod en jævn, kort klipning. Ved afslutningen af testen har vi set på, om plænen fremstår jævnt og ensartet klippet.

Robotplæneklipperne er alle udstyret med apps, og her tester vi brugervenligheden og funktionaliteterne. 

Produkter i denne test

Ecoflow Blade

Mere kvik end køn

Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen

Vanvittigt hurtig klipning. Kører ikke ind i objekter på plænen, men registrerer dem på 30-40 centimeters afstand.
Robotten har et højere lydniveau end de øvrige i testen, og designet er mere anderledes, end det er kønt.
Læs hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den helt store have

Husqvarnas bud på en robotplæneklipper er en golfbane værdig

Til den helt store, parklignende have er Husqvarna et godt bud.
Den registrerer ikke forhindringer på forhånd, men støder blidt ind i dem - og finder så en vej omkring dem.
Læs hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrængående

Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.

Nærmest lydløs, super terrængående og fås i fire forskellige størrelser.
Det nyudviklede Vision Fence skal købes ved siden af, og desuden kræver denne model et 4G-abonnement for at kunne hente opdateringer til bl.a. firmware og CPU.
Læs hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvarterets pæneste haverobot

Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.

Så absolut det pæneste design, og desuden ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere af konkurrenterne.
Der skal placeres et antal hvide stænger, kaldet 'sollys' rundt om haven. Dem bruger Goat G1 til at navigere efter.
Læs hele testen

Stiga A 1500

Plænens gule ven

Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.

Stiga har udviklet en patenteret teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer, at der altid er kontakt til satellitterne.
For at kunne bruge robotplæneklipperen skal du efter det første år købe en datapakke af Stiga, som koster fra 225 kroner om året og op.
Læs hele testen

4 kommentarer til “5 robotplæneklippere uden kanttråd (2023)”

 1. Erik N.Pedersen

  Først er de meget dyrere og oveni skal der betales et ABB for at kunne bruge dem.

  Så reelt endnu både dyrere og med faste betalinger i hele leve tiden.
  Og derfor alt for dyre uanset om de benyttes eller står stille, parkeret.
  Så meget langt fra at være konkurrence dygtige. Som afløsere.

  1. Pernille Redder

   Hej Erik
   Tak for din kommentar. For de fleste vil argumenterne for at skifte til en robot uden kanttråd næppe være økonomisk. De fleste vil nok vælge at skifte, fordi de er trætte af tråden, som man let kommer til at grave over, eller som ikke ret nemt lader sig justere.
   I løbet af researchperioden har jeg desuden talt med mange haveejere, som slet ikke har købt en robotplæneklipper, fordi de ikke ville bøvle med en kanttråd, men som nu overvejer det seriøst.
   Mit gæt er, at begge typer robotter vil være på markedet i en hel del år.
   Bedste hilsner
   Pernille Redder

 2. Martin Bruun

  Husqvarna 430X er ds udstyret med radar til undgåelse af genstande på plænen. Hvis det er slået til i menuen, kører den fint udenom, uden at støde ind i genstanden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top