Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den helt store have

Husqvarnas bud på en robotplæneklipper er en golfbane værdig

Skrevet af / 01/06/2023 - 09:20
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
Pernille Redder

Hvis denne robot fra Husqvarna tiltaler dig, er det højst sandsynligt, fordi det tager dig op mod flere timer at slå din have. For Husqvarna har udviklet en robotplæneklipper, der først og fremmest er designet til de helt store haver. Ikke færre end 3.200 kvadratmeter græs er den klar til at tygge sig igennem. Flere golfbaner og godser har allerede anskaffet sig denne model.

Den største forskel på Husqvarnas plæneklipper og de øvrige i testen er dog ikke størrelsen, men prisen. For hvor de andre har den trådløse teknologi indbygget, er der i dette tilfælde tale om ekstraudstyr, som lægges oven i prisen på selve plæneklipperen. Det hedder et EPOS Plug-in kit, og uden det er robotplæneklipperen en helt almindelig ‘gammeldags’ robot, som kun fungerer, hvis der er lagt kanttråd rundt om dens arbejdsområde.

Robotten i sig selv er markant større end testens øvrige maskiner og fylder også selv godt i landskabet, men lydniveauet følger heldigvis ikke med. Robotten er nærmest lydløs. 

Designmæssigt har Husqvarna ramt et diskret look, som ikke skræmmer nogen væk. Robotten er mørkegrå og helt blottet for pangfarver, bortset fra den obligatoriske, røde nødstopknap.

Tre små fleksible knive sikrer en klipning, der ikke er til fare for pindsvin og andre smådyr. (Foto: Pernille Redder)

Professionel installation

Husqvarnas robot er ikke beregnet til, at haveejeren selv kaster sig ud i at installere den, og vi er da også taknemmelige for, at den erfarne installatør, Kenn, kommer og gør alt det hårde arbejde.

EPOS Plug-in’et, som skal placeres højt oppe, for eksempel på gavlen af huset, kommunikerer med satellitterne via Husqvarnas egen AIM Technology. Vi kan godt lide Husqvarnas løsning med at placere satellitmodtageren som en fast installation frem for på pæle, som flere af de andre gør.

Installatøren Kenn bruger sin computer til at få fintunet indstillingerne, inden han går en tur rundt i haven for at lære den, hvor den skal klippe, og hvilke områder, den skal undgå. 

I testhaven er der et lille bed med anemoner, som skal undgås, og da testperioden er forbi, står det lille bed fint omkranset af nogle få høje græsstrå, som man nemt selv ville kunne trimme. Det er absolut bestået. 

Husqvarnas installatør sørger for, at robotten lærer, hvor græsplænen går til. (Foto: Pernille Redder)

Fokus på biodiversitet

Nu vi er ved blomsterne, så er Husqvarna en af de producenter, som har valgt at sætte fokus på biodiversitet. Et område, som normalt ikke helt rimer på manicurerede plæner, hvor ikke et græsstrå vender forkert. 

Men Husqvarna har som noget nyt lanceret en ny funktion, rewilding mode, til deres robotplæneklippere. Det vil sige, dog kun til de modeller, som bruger kanttråd, og dermed ikke til modellen i denne test, når den navigerer uden tråd. Men kort sagt går det ud på, at robotten lader 10 procent af plænen være uklippet, hvilket skaber et bedre miljø for bier, sommerfugle og andre insekter. Det er uden tvivl en funktion, som nogle haveejere vil tage imod med kyshånd, mens andre bare vil ryste på hovedet. 

Vi håber, at den svenske producent med tiden får rewilding-funktionen med i alle modellerne, så haveejerne selv kan vælge, om de vil bruge den eller ej.

Huqvarnas EPOS Plug-in kit skal placeres højt oppe og på en fast installation. (Foto: Pernille Redder)

App’en

Der er mange smarte funktioner i app’en, som man kan vælge at slå til eller fra. For eksempel funktionen ‘spiralklipning’, som betyder, at robotten selv registrerer, hvis den er i et område med højere græs, som den så vil slå i et spiralmønster, hvilket skulle sikre en grundigere klipning. 

Du kan også sætte en vejrtimer til, så robotplæneklipperen automatisk justerer sine timere efter, hvor hurtigt græsset vokser. 

Det er også i app’en, at klippehøjden justeres, og den kan sættes så højt som 10 cm, hvis man er til det langhårede græslook. 

Under testperioden sender app’en utroligt mange notifikationer om dette og hint, men vi vælger at tro på, at det vil aftage over tid. Flere gange får vi dog notifikationer om ‘kollision’, hvilket betyder, at robotten blidt er kørt ind i noget. Det drejer sig om forhindringer, som ikke var i haven, da den blev installeret, blandt andet nogle havemøbler. Men det betyder også, at hvis du tager solbad i haven, mens robotten kører, kan du risikere, at den lige kommer og hilser på. 

Den når altså ikke at registrere forhindringer, inden den rammer dem, men den fortsætter så til gengæld heller ikke med at forsøge at køre hen over forhindringerne, men finder selv en anden vej. Vi foretrækker, når robotterne registrerer forhindringerne, inden de rammer dem.

Flot klipning

Husqvarnas robot bliver sat ud i en have, hvor græsset er til den lange side, og hvor der desuden er en del mos. I løbet af testperioden eksperimenterer vi med at sætte klippehøjden helt ned, så den kan få fat i mosset, og det lykkes da også tilfredsstillende. 

Plænen fremstår smukt klippet og fuldstændigt jævn. Men den er jo også godkendt til at køre rundt på en række golfbaner.

Plænen fremstod perfekt klippet, efter at testperioden var ovre. (Foto: Pernille Redder)

Konklusion

Denne robotplæneklipper vil ikke være det oplagte valg for haveejere, som har haver i helt almindelig størrelse. Men hvis din have er virkelig stor, bør du overveje Husqvarnas stabile løsning.

Karakter
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
High End

Home mener

Til den helt store, parklignende have er Husqvarna et godt bud. Den registrerer ikke forhindringer på forhånd, men støder blidt ind i dem - og finder så en vej omkring dem.

Også i denne test:

5 robotplæneklippere uden kanttråd (2023)

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrængående

Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.

Nærmest lydløs, super terrængående og fås i fire forskellige størrelser.
Det nyudviklede Vision Fence skal købes ved siden af, og desuden kræver denne model et 4G-abonnement for at kunne hente opdateringer til bl.a. firmware og CPU.
Læs hele testen

Ecovacs Goat G1

Kvarterets pæneste haverobot

Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.

Så absolut det pæneste design, og desuden ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere af konkurrenterne.
Der skal placeres et antal hvide stænger, kaldet 'sollys' rundt om haven. Dem bruger Goat G1 til at navigere efter.
Læs hele testen

Ecoflow Blade

Mere kvik end køn

Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen

Vanvittigt hurtig klipning. Kører ikke ind i objekter på plænen, men registrerer dem på 30-40 centimeters afstand.
Robotten har et højere lydniveau end de øvrige i testen, og designet er mere anderledes, end det er kønt.
Læs hele testen

Stiga A 1500

Plænens gule ven

Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.

Stiga har udviklet en patenteret teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer, at der altid er kontakt til satellitterne.
For at kunne bruge robotplæneklipperen skal du efter det første år købe en datapakke af Stiga, som koster fra 225 kroner om året og op.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top