Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarpt og lysstærkt

Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.

Skrevet af / 21/12/2021 - 14:59
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Audun Hage

Sony er en velkendt spilproducent, så det skulle da også bare mangle, at de leverede nogle kapable gaming-TV’er! 2021-modellen Bravia X90J er et af de TV’er, som Sony selv hævder vil være perfekte til PlayStation 5.

Sony XR-50X90J

X90J fås i en lang række størrelser, fra 50 og helt op til 75 tommer. Vi har allerede testet det i 65 tommers version, men til denne gaming-test har vi slået kløerne i den mindste 50-tommer!

X90J har et topspækket 4K LCD-panel, der understøtter 100/120 Hz, og har direkte LED-bagbelysning for bedre kontrast. Under panseret finder vi også Sonys bedste videoprocessor, XR – en billedmotor, der har imponeret os ved flere lejligheder.

<
>
Sony-skærmen er blandt de tykkere modeller i testen og har et ret traditionelt design. To V-formede fødder sørger for at holde den hævet over bordet. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Sony X90J kommer med den nye Google TV-brugerflade, som giver adgang til en lang række streaming-tjenester, apps og spil. Fjernbetjeningen har både Bluetooth og mikrofon til stemmestyring, men knapperne føles lidt svampede i forhold til den premium-fjernbetjening, som man får til flagskibsmodellerne X95J, Z9J og A90J.

På tilslutningsfronten kan Sony X90J prale af fire HDMI-indgange, men desværre understøtter kun to af dem 4K 120 Hz videosignaler. En af disse fungerer også som lydudgang (HDMI eARC), så hvis man tilslutter en soundbar, har man i praksis kun ét stik tilgængeligt med tilstrækkelig høj båndbredde til 4K 120 Hz. Vi synes, det er lidt fedtet af Sony, især på et gaming-TV, men det er desværre ikke noget, de er alene om.

Sony X90J har i øvrigt god formatunderstøttelse, hvor f.eks. Dolby Vision sørger for god gengivelse af HDR-indhold fra bl.a. Xbox Series X. Desværre kan man ikke vælge både Dolby Vision og 120 Hz på samme tid: Man må vælge imellem at køre Dolby Vision i 60 Hz eller almindelig HDR i 120 Hz. I modsætning til LG OLED C1, der understøtter begge dele samtidig.

Sony har lagt godt til rette for gamerne med en separat spilindstilling, og man kan konfigurere, at man har en spilkonsol sluttet til videoindgangen. Men derudover er der ikke nogen udpræget spilmenu, som man finder på konkurrenterne fra Samsung og LG.

Vi målte Sony 50X90J til en forsinkelse (input-lag) på mellem 16,5 og 20 millisekunder i den hurtigste spilindstilling, hvilket er godkendt, men langtfra det hurtigste i testen.

Læs også Sonys nye TV’er skal fungere ekstra godt med PS5 En kommende software-opdatering skal gøre udvalgte Sony-TV’er optimale til gaming med PS5.

Billedkvalitet

Fordelen er, at Sony-skærmen leverer rigtig god billedkvalitet, og 50X90J har ligesom de større modeller i serien en virkelig saftig lysstyrke.

Skarpheden er rigtig god og bevares også, når billedet er i hurtig bevægelse. Hurtige racerspil som Forza Horizon og Dirt 5 ser rigtig godt ud på Sony-skærmen. Billedet føles behageligt at hvile øjnene på og er velegnet til lange gaming-sessions. Farvegengivelsen er neutral og nuanceret – helt klart noget af det bedste, vi har set fra en traditionel LCD-skærm.

Når mørket falder på, bemærker vi dog lidt blødning fra bagbelysningen. X90J har relativt få dimming-zoner bag LCD-panelet, hvilket betyder, at lyse objekter får en halo (glorie) omkring sig på mørk baggrund. Det er mest synligt, når man ser billedet i mørke og lidt fra siden, og ikke specielt generende, når man sidder lige foran skærmen. Men det påvirker os lidt, når vi kryber gennem mørke gange i skydespil som Halo: Infinite.

Det er tydeligt, at Sony-skærmen ikke har samme kontrast, sortniveau og overordnede lyspræcision som OLED-konkurrenterne – eller Mini-LED-skærmen fra Samsung, for den sags skyld. Til gengæld har den masser af lysstyrke og ingen risiko for indbrænding.

Derudover skal det nævnes, at X90J har glimrende billedkvalitet til almindeligt TV-kiggeri, film og serier. Ikke mindst takket være XR-videoprocessoren, der formår at trylle et meget støjsvagt og skarpt billede frem.

(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Mens billedet er lækkert, er lyden ikke noget at råbe hurra for. X90J har en ret tynd og indelukket lydkarakter, og vi må skrue op for lyden for at høre dialogerne ordentligt.

Stemmegengivelsen er ret tynd, og vi savner varme, fylde og mere tyngde i bassen. Her vil det være på sin plads at tilslutte en separat Atmos-soundbar! Noget, Sony-skærmen også tackler fint via HDMI eARC – men så optager man også en ekstra indgang.

Konklusion

Sony X90J er en glimrende LCD-skærm med kraftig lysstyrke og imponerende skarphed, som også bevares ved hurtige bevægelser. Det gør, at den fungerer fint til lange spilsessioner. Billedprocesseringen er rigtig god med neutrale farver i filmindstillingen.

Sortniveauet er ikke helt på højde med de bedste OLED-skærme, hvilket man især vil lægge mærke til om aftenen. Men hvis du er på udkig efter et TV, der fungerer godt til både spil, sport og anden TV-underholdning, kan vi trygt anbefale X90J.

Karakter
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med fremragende lysstyrke. Sony X90J må klare sig med to 120 Hz kompatible HDMI-indgange. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne have været højere.

Også i denne test:

48-50" LCD- og OLED-TV’er til gaming

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Træfsikker lyskanon

Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lysstærkt og kontrastrigt billede og har også et væld af gaming-venlige funktioner.
QN90A må klare sig med to HDMI 2.1-kompatible indgange og mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.
Læs hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Farvestrålende spiloplevelse

Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!

Philips 48OLED806 giver fremragende billedkvalitet med suveræn kontrast og glatte bevægelser. Ambilight-lyset giver også et boost til spiloplevelsen.
Kun to af de fire indgange understøtter HDMI 2.1. Philips-skærmen har lidt begrænset lysstyrke i forhold til de stærkeste Mini-LED-skærme.
Læs hele testen

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarpt og præcist

Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.

Panasonic JZ1000 har en flot billedkvalitet med høj kontrast, der er lige så velegnet til spil som filmvisning.
JZ1000 har kun to 4K 120 Hz-kompatible indgange og mangler en separat hurtigmenu til spilindstillinger.
Læs hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favorit

LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!

OLED-skærmen fra LG har flot, kontrastrig billedkvalitet og er spækket med gaming-venlige funktioner. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater.
Lyden er ikke lige så medrivende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med en noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Lyd & Billede
Scroll to Top