Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL 98″ P745

Mega TV på udsalg

TCL har opbygget et ry som leverandør af prisbillige storskærme. 98P745 er deres mest prisvenlige 98-tommer nogensinde - men hvor god er den?

Skrevet af / 05/12/2023 - 15:05
TCL 98″ P745
Audun Hage

TCL 98P745 er et tv, som for nylig “satte markedet i brand”, da det blev sat til salg under Black Week for lige under 15.000 kroner. Det er en rekordlav pris for et 98-tommer.

Desværre havde vi ikke tid til at teste det i tide til Black Week – og nu er prisen steget igen. Men mange undrer sig stadig over, hvordan denne prisbillige storskærm klarer sig i forhold til andre alternativer – ikke mindst fra TCL’s egen stald.

Som man siger, så gør man: Under en session i Warszawa, Polen, fik vi et par timer alene med TCL 98P745. Vi havde også mulighed for at sammenligne det med det dyrere 98MQLED80, en model, som vi allerede har positive erfaringer med i 75-tommer versionen.

Normalt foretrækker vi at teste fjernsyn i vores eget hjem, men vi gør en sjælden undtagelse med denne kolos. Så læs videre og find ud af, om dette er et tv, vi kan anbefale!

TCL 98P735 måler 98 tommer diagonalt, hvilket svarer til lidt over 2,6 kvadratmeter. Det er meget TV for pengene! (Foto: TCL)

TCL 98P745

For det første kan vi bekræfte, at 98-tommer P735-serien er, ja, enorm! Hvis du ikke har set et TV som dette på nært hold før, skal du nok forberede dig.

Med en bredde på 2,2 meter, en højde på 1,2 meter og en vægt på 54 kilo – uden emballage – er dette et tv, der kan være en udfordring at få ind ad døren eller ind i elevatoren derhjemme. Hvis du beslutter dig for et TV som dette, anbefaler vi, at du sætter kryds i feltet for hjemmelevering og sørger for at have et par hjælpsomme kammerater ved hånden til at pakke det ud.

TCL 98P735-serien har en enkel, men ligetil byggekvalitet med fødder monteret i kanterne. Det betyder, at du skal bruge en to meter bred tv-bænk for at få plads til denne mastodont. Alternativt kan det vægmonteres ved hjælp af VESA-beslaget (ekstraudstyr).

LCD-TV med “global dimming”

Da 98P745 er designet til at være en mere økonomisk overkommelig løsning, har producenten naturligvis været nødt til at spare nogle steder. Og den største forskel ligger i den baggrundsbelysning, som LCD-skærmen er udstyret med.

Mange læsere vil nok huske den solide TCL 98C735 fra 2022, som var den første 98-tommer, vi testede. 98P745 bruger en betydeligt enklere teknologi og er derfor ikke direkte sammenlignelig med denne.

Mens de dyrere modeller fra TCL bruger såkaldt “full array local dimming” (FALD), hvor LED’erne styres i individuelle zoner, har P745 en enklere baggrundsbelysning med såkaldt “global dimming”.

Det er en billigere løsning med langt færre lysdioder og mindre avanceret videobehandling. Det betyder også, at du ikke kan forvente lige så god kontrast, da lysniveauet skal hæves og sænkes samtidigt over hele skærmen.

På den anden side har P745 både 4K-opløsning (3840 x 2160) og 120/144Hz opdateringshastighed, hvilket er hæderlige specifikationer til prisen. Bemærk dog, at den mindre 85″-model nøjes med et 60 Hz-panel.

Læs også Her er TCL's nye topmodeller TCL har imponeret med sine prisbillige LCD-skærme, og nu er high-end-modellerne lige om hjørnet.

Brugervenlighed og funktioner

TCL 98P745 er et “Google TV” med den efterhånden velkendte Android-baserede brugergrænseflade. Det betyder, at der er masser af apps som Netflix, Disney+ og HBO Max til rådighed.

TCL-skærmen understøtter også vigtige lyd-/videoformater som Dolby Atmos, Dolby Vision og HDR10+. På lydsiden kan TCL prale af et indbygget 2.1-højttalersystem fra Onkyo.

Der er også taget højde for spilforbedringer med Game Master Pro 2.0, en dedikeret spiltilstand med lav latenstid, som vi målte til 14 millisekunder. Der er også fire HDMI-indgange, hvoraf to er 2.1, med understøttelse af VRR og opdateringshastigheder på op til 144 Hz.

TV eller projektor?

Projektorer og lærreder har længe været den billigste og mest effektive måde til at opnå et stort og flot billede i hjemmebiografen. Projektorer med en kort afstand til væggen (ultra short throw) er også blevet populære. Men med introduktionen af prisbillige LCD-storskærme som TCL 98P745 er der kommet et nyt alternativ.

Så hvorfor overveje et TV i denne klasse, når man kan få et 120″ billede fra en projektor? Det har selvfølgelig meget at gøre med anvendelse og brugervenlighed.

En TV-skærm har betydeligt højere lysstyrke og kan bruges i dagslys uden at skulle afskærme vinduerne. Den har også bedre forudsætninger for at gengive HDR-video med masser af kontrast.

TCL 98″ P745. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Da den tekniske præsentation var overstået, kunne vi lukke døren, læne os tilbage og se på billedkvaliteten. Førstehåndsindtrykket er, at TCL 98P745 har et skarpt og naturligt billede med masser af detaljer. Og så er den selvfølgelig STOR!

Dette er vores første gensyn med 98 tommer i et stykke tid, men det formår stadig at imponere os og skræmme os lidt på samme tid. Med et TV i denne størrelse kan du sidde tre meter væk og mærke handlingen fylde hele dit synsfelt.

Der er ingen tvivl om, at film, serier og spil opleves langt mere realistisk, når billedet har denne størrelse.

Når den første wow-faktor er forsvundet, kan vi se mere kritisk på billedkvaliteten. Og billedkvaliteten er god, omtrent som man kan forvente af et prisbilligt basis-LCD-tv i 2023.

I dette tilfælde må vi næsten antage, at testeksemplaret er blevet “håndplukket” af TCL, men der var kun få tegn på ujævnheder som “dirty screen effect” og lignende. Hvilket under alle omstændigheder indikerer, at selve LCD-panelet er af anstændig kvalitet.

Farvegengivelsen er god med relativt neutrale nuancer og jævne farvegradueringer, så længe den mest korrekte filmtilstand er valgt.

Men så var der det med kontrasten…

Under testen af 98P745 havde vi også en TCL C805 (MQLED80) i samme rum, og det blev hurtigt klart, at 98P745 ikke kan konkurrere med den, når det gælder billedkvalitet.

På MQLED80 er baggrundsbelysningen i LCD-skærmen blevet udskiftet med en nyere generation af MiniLED-baggrundsbelysning og lokal dæmpning, som kan justere lysstyrken individuelt i over 1000 individuelle zoner.

Det gør det muligt for baggrundsbelysningen at matche det billede, der vises på LCD-skærmen, meget mere nøjagtigt. Lyse områder kan forstærkes, mens mørke områder forbliver mørke. Det giver meget bedre kontrast og vil også være afgørende for oplevelsen af HDR-videomateriale.

Læs også Meget TV for pengene TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrigt billede med stor dybde og imponerende farver. Et rigtig godt køb!

TCL P745 vs. MQLED80: Stor forskel!

Forskellen mellem lokal dæmpning og global dæmpning er ret slående, når vi sammenligner de to TCL-skærme – og det er især tydeligt i denne fyrværkeri-video:

Her skal P745 lyse skærmen op for at gengive fyrværkeriet, men samtidig skal den “holde lidt igen” for at undgå, at mørket på himlen forsvinder helt, når al baggrundsbelysningen er tændt.

Her har MQLED80 en klar fordel, da den både kan tænde og slukke specifikke sektioner individuelt. Den formår at bevare mere af mørket, men samtidig skrue op for lyset, hvor det er vigtigt.

Under testen af 98P745 i Warszawa havde vi en TCL C805 (MQLED80) stående i samme rum, og det var let at se, at den gengav den samme scene med markant højere kontrast. (Foto: Audun Hage)

Og sikke en lysstyrke! Mens P745 kun klarer omkring 300 nits lysstyrke (målt i et 10%-vindue), klarer MQLED80 over 1300 nits, hvilket er en blændende stor forskel.

Kontrasten med lys på en mørk baggrund er ikke helt på niveau med et OLED-TV, men på den anden side er lyset fra raketterne meget intenst.

For os er der ingen tvivl: Den lokale dæmpning får scenen til at se VÆSENTLIGT mere realistisk og livagtig ud på MQLED80 sammenlignet med P745. Ikke alene er himlen mørkere, men fyrværkeriet ser også betydeligt mere intenst ud. Mere feststemning, ganske enkelt!

Vi bemærker også, at 98P745 har en lidt svagere videobehandling end sin “storebror”. Vi sammenlignede med nogle YouTube-klip i Full HD-kvalitet, og det er tydeligt, at MQLED80 gør et bedre stykke arbejde med at opskalere videomaterialet til 4K-opløsning, samtidig med at den reducerer uønsket støj og ujævnheder. På en skærm af denne størrelse bliver sådanne svagheder hurtigt mærkbare.

Meget billede for pengene

Når det er sagt, er 98P745 ikke alene om at have denne type begrænsninger. Og kontrasten er stadig betydeligt bedre, end du ville opleve med f.eks. en projektor i samme rum.

På den positive side har 98-tommeren desuden 120 Hz, hvilket er et must på en skærm af denne størrelse, og god understøttelse af forskellige videoformater. Dette er uden tvivl en overkommelig og potent gamingskærm. Reflektionsgraden er også lav: Et stort tv som dette kan nemt fungere som et meget stort spejl, men 98P745 er ikke specielt generet af refleksioner fra omgivelserne.

TCL 98P745 har også jævne bevægelser uden irriterende hakken og formår at opretholde en god skarphed under hurtige panoreringer – hvilket gør det velegnet til sport.

Lydkvalitet

TCL P745 er udstyret med et 2.1-højttalersystem fra Onkyo, som består af undermonterede stereohøjttalere og en separat subwoofer på bagsiden. Lyden kan betegnes som god nok for et TV af denne størrelse, men heller ikke mere. På musikklip fra YouTube (blandt andet Dua Lipas nye Houdini) kunne P745 spille både højt og rent, med en god fylde i basrytmerne.

Højttalerne er placeret på en måde, der giver god bredde til lydbilledet og matcher TV’ets størrelse godt. Når det er sagt, vil 90% af dem, der overvejer et sådant TV, nok være bedre tjent med at vælge en passende soundbar eller måske helst et separat højttalersystem.

Konkurrenter?

Prismæssigt er der ikke mange konkurrenter til 98P745. Den nærmeste konkurrent kommer fra TCL selv – sidste års 98C735 sælges stadig i nogle butikker til lidt over 30.000 kroner, men lagrene er relativt tynde.

Den førnævnte MQLED-serie (98MQLED80) koster 49.999 kroner (vejledende), men kan i øjeblikket fås for omkring 30.000 kroner. Det er stadig betydeligt mere end P745 til den laveste pris, men den kommer også med betydeligt mere avanceret teknologi indeni. Så hvis du er på udkig efter et virkelig kraftfuldt TV til din hjemmebiograf, er vores “staldtip” at spare op til dette. Du får, hvad du betaler for!

Konklusion

98P745 er det hidtil billigste 98-tommer TV fra TCL. Med dette tv får du først og fremmest et gigantisk billede af god kvalitet og med al den underholdningsværdi, det indebærer. Med en tilbudspris helt ned til 15.000 kroner er det uden tvivl et godt køb.

Samtidig skal der ikke herske tvivl om, at dette er et budget-TV blæst op i stort format. Selvom TCL98P745 generelt har en god billedkvalitet med pæn lysstyrke, god skarphed og en relativt nuanceret farvegengivelse, har både lys og kontrast sine klare begrænsninger. Men for dem, der søger den ultimative skærm til hjemmebiografen, kan det være værd at sigte lidt højere, især hvis HDR er på menuen.

Karakter
TCL 98″ P745
Basic

Lyd & Billede mener

TCL-skærmen leverer et klart og skarpt billede med masser af detaljer, gode tilslutningsmuligheder og en hurtig brugergrænseflade - til en fin pris. Kontrasten på denne LCD-storskærm kan ikke matche de dyrere premium-varianter på grund af et enklere billedpanel uden local dimming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top