Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL MQLED80 (75MQLED80)

Meget TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrigt billede med stor dybde og imponerende farver. Et rigtig godt køb!

Skrevet af / 16/11/2023 - 11:11
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Audun Hage

Kinesiske TCL dukker stadig oftere op, når det gælder TV, som leverer høj ydelse til prisen, det vandt for nylig vores test af billige 75-tommers TV’er med modellen QLED870. I denne test har vi fat i det lidt dyrere MQLED80 i premiumklassen, som er en specialmodel til det skandinaviske marked. Ud over den 75-tommer, vi har lånt, fås den i skærmstørrelser fra 50 og helt op til 98 tommer.   

TCL 75MQLED80. (Foto: TCL)

TCL MQLED80

MQLED er baseret på den europæiske model C805 og er teknisk set en lillebror til C845, som vi tidligere har testet med godt resultat. De to har meget til fælles, og MQLED80 kan bl.a. prale af et LCD-panel med direkte MiniLED-bagbelysning.  

Udseendemæssigt ser TCL-skærmen helt fin ud med en ramme i sort plastfinish med børstede detaljer og med en centermonteret fod, som gør den nem at placere. MQLED80 er dog mærkbart tykkere i dybden end Samsung QN85C, som har et lidt slankere design. 

Brugervenlighed og funktioner

Ligesom Sony bruger TCL Google TV’s brugergrænseflade, som hele tiden bliver bedre. Den har en bred vifte af apps og streamingtjenester, hvor du også kan få personlige anbefalinger baseret på, hvad du kan lide at se. TCL-skærmen har desuden et hurtigt menusystem, som er nemt at navigere i.  

75MQLED80 har fire HDMI-indgange, men ligesom med Sony er det kun to af indgangene, der understøtter 4K / 120Hz-videosignaler.  

(TCL har dog været så smarte at placere eARC-lydreturkanalen på den tredje indgang, så den ikke optager unødig plads).  

TCL MQLED80 har bred understøttelse af forskellige videoformater, herunder HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og gaming.  Skærmen kan håndtere billedfrekvenser på op til 144 Hz, og TCL har også skabt en dedikeret Game Master Pro-gamingtilstand med en lav inputlag på ca. 17 millisekunder. 

TCL MQLED80 har Googles brugergrænseflade og en Bluetooth-fjernbetjening med hurtigtaster til flere af streamingtjenesterne. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Billedpanelet, der bruges i MQLED80, ligner det, der bruges i den dyrere model C845. Forskellen er, at MQLED80 (også kaldet C805) har lidt færre dimming-zoner. Mens f.eks. en 75-tommers C845 har 2.000 nit og 725 zoner, må 75MQLED80 nøjes med omkring 1.300 nit og 645 zoner.   

C845 har tidligere imponeret os med en blændende lysstærk og kontrastrig billedkvalitet, så vi var naturligvis nysgerrige efter at se, hvor MQLED80 ville befinde sig på præstationsskalaen. Og vi blev slet ikke skuffede!    

MQLED80 byder på en lysstyrke og kontrast, der får moderne videomateriale til at funkle. Desuden er lysfordelingen jævn og præcis, og der er kun få tegn på den typiske halo-effekt. Sortniveauet er kulsort, med en imponerende dybde og detaljerigdom i mørke scener. På dette område er MQLED80 også synligt bedre end sin lillebror QLED870   

Netflix-film og -serier i Dolby Vision HDR-format ser krystalklare og levende ud. Det er her, den lysstærke MiniLED-bagbelysning kommer til sin ret. TCL-skærmen får velproducerede serier som Drive to Survive til at glitre og funkle af liv. Farvegengivelsen er både stærk og nuanceret, og især de røde nuancer kommer godt frem.    

Når billedet blæses op i stort format og med høj lysstyrke og kontrast, er det også lettere at lægge mærke til eventuelle svagheder. MQLED80 klarer sig overvejende godt, men vi lægger samtidig mærke til, at billedbehandlingen ikke er helt på højde med Sony og Samsung på alle områder.     

Især på ældre indhold med lavere opløsning og / eller varierende optagekvalitet bemærker vi, at TCL ikke har lige så effektiv støjreduktion. Bl.a. var billedstøjen i ældre serier (f.eks. Band of Brothers og Seinfeld) lidt mere fremtrædende og “knitrende” end på QN85C og Sony X90L. Konkurrenterne er også lidt bedre til at bevare skarpheden under bevægelse.     

Forskellen er ikke dramatisk stor, men den er værd at have med i overvejelserne, især når man er på udkig efter et TV i denne skærmstørrelse. Hvis du mest ser moderne indhold i 4K-opløsning, vil det fungere fint, og MQLED80 ser virkelig imponerende ud på mere moderne videomateriale. Men er du mere til at se “klassiske” film og serier fra arkivet, er det måske værd at overveje en af konkurrenterne. 

TCL MQLED80 leverer masser af lysstyrke og god kontrast. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

TCL MQLED80 har et relativt enkelt lydsystem bestående af stereohøjttalere og 2 x 15 watt udgangseffekt. Stemmer kommer stærkt og klart ud, og bassen er lidt mere klar og fremtrædende end hos Sony. Vi vil dog anbefale at tilføje en soundbar for at få et større og mere fyldigt lydbillede. MQLED80 understøtter også Dolby Atmos via HDMI eARC-udgangen.  

Konklusion

TCL formår endnu en gang at levere et veludstyret TV med høj ydelse til en fordelagtig pris. 75MQLED80 har en avanceret MiniLED-bagbelysning, der bidrager til fremragende lysstyrke og kontrast, som kommer tæt på meget dyrere konkurrenter. Vi medgiver, at støjreduktion og skarphed ikke er helt på niveau med de allerbedste, men til prisen er der egentlig ikke meget at klage over. 

Karakter
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Premium

Lyd & Billede mener

TCL MQLED leverer et jævnt, lysstærkt og kontrastrigt billede med fantastisk farvegengivelse. Skarphed og støjreduktion er ikke helt på niveau med konkurrenterne fra Sony og Samsung. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.

Også i denne test:

75" premium LCD TV'er

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarpt og silkeblødt

Med Bravia X90L viser Sony, at de er de blandt de bedste til billedbehandling. Dette TV gør næsten alt rigtigt!

Sony X90L leverer et knivskarpt billede med lav støj og fabelagtig farvegengivelse.
Kontrasten er ikke helt på højde med MiniLED-skærmene, og kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skærm fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan udfordre selv de bedste OLED-TV'er.

Samsung-skærmen leverer et billede med strålende god kontrast, og derudover har det en masse smarte funktioner. Tilslutningsmulighederne er også eksemplariske.
Prisen kan virke lidt pebret i forhold til konkurrenterne, og QN85C må klare sig uden understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top