Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL C845

Blændende lyskanon fra TCL

TCL C845 leverer imponerende kontrastrig billedkvalitet til en fornuftig pris. Wow, sikken lysstyrke!

Skrevet af / 21/07/2023 - 10:02
TCL C845
Audun Hage

TCL har markeret sig som en TV-leverandør, hvor man ofte får meget billede for pengene: Den kinesiske producent har imponeret os i flere tests på det seneste. Modellen vi ser på her, C845, har meget at leve op til.   

C845-serien placerer sig midt i TCL’s modelhierarki, lige over budgetmodellerne QLED770 og QLED870/C745. Dette er en premium LCD-model med såkaldt MiniLED-baggrundsbelysning, hvilket betyder et trin op i billedkvalitet.  Serien fås i 55, 65, 75 og 85 tommer, og Lyd & Billede har testet 55-tommer modellen.   

Vi husker godt forgængeren, C835, som leverede strålende billedkvalitet til en meget konkurrencedygtig pris. C845 følger i samme fodspor, men med nogle interessante forbedringer under kølerhjelmen. 

TCL C845 leveres i skærmstørrelser fra 55 til 85 tommer. (Foto: TCL)

TCL C845: Design

Ved første øjekast har TCL-skærmen et ret anonymt udseende. Designet er diskret og nedtonet med en mørk indramning og en centermonteret fod, som gør det nemt at placere.   

Man kan se, at den er lidt tykkere end de tyndeste LCD- og OLED-skærme, hvilket skyldes, at MiniLED-baggrundsbelysningen optager lidt ekstra plads i dybden. Her er der mere fokus på ydeevne for pengene end på luksuriøst design. 

TCL C845 (8) TCL C845 (2)
<
>

Brugervenlighed og funktioner

TCL-skærmen leveres med Google TV, som er en brugergrænseflade, vi godt kan lide. Google-systemet byder på en bred vifte af apps og tjenester, og du får personlige anbefalinger til aktuelt indhold baseret på, hvad du normalt kan lide at se.  

Fjernbetjeningen ligger godt i hånden og føles moderne. Den er af Bluetooth-typen, og vi oplever, at skærmen reagerer hurtigt på dens kommandoer. Fjernbetjeningen har en indbygget mikrofon til Google Assistent, men også unødvendigt mange knapper.  

TCL C845 har bred formatunderstøttelse, bl.a. er den kompatibel med både Dolby Vision og HDR10+. En separat “IQ”-lyssensor tager højde for lysforholdene i rummet for at sikre optimal billedgengivelse.   

På gaming-siden er der en dedikeret gaming-tilstand med understøttelse af bl.a. VRR og Freesync, som sikrer en jævn gengivelse af spilgrafik. Vi målte input lag til omkring 16 millisekunder i gaming-tilstand (1.080p / 60 Hz).  

TCL C845 har også gode tilslutningsmuligheder, men der er ikke sket så meget siden sidste generation.   

Af de fire HDMI-indgange, som C845 er udstyret med, accepterer kun to af dem 4K / 120 Hz videosignaler fra f.eks. spilkonsoller (faktisk går C845 helt op til 144 Hz, hvilket kan være en fordel for PC-gamere). De to andre indgange er begrænset til 4K / 60 Hz.   

TCL er ikke alene om denne “to ud af fire”-opdeling, men det skal da nævnes, at en række modeller fra LG og Samsung tilbyder fuld båndbredde på alle fire indgange. 

TCL C845 (7) TCL C845 (1)
<
>

Billedkvalitet

Med C845 tager vi som nævnt et skridt op fra de billigere TCL-modeller. Som dem er den udstyret med et QLED LCD-panel med direkte baggrundsbelysning og local dimming. Men her taler vi om en mere avanceret MiniLED-baggrundsbelysning med et markant øget antal dæmpbare zoner (480, 576, 720 eller 896 zoner afhængigt af skærmstørrelsen).   

Efter at have haft C845 på testbænken kan vi også konstatere, at TCL-skærmen ser meget imponerende ud i praksis. Denne MiniLED-skærm er først og fremmest kendetegnet ved sin usædvanligt gode lysstyrke.   

TCL C845 leverer hele 2.250 nit i et lille testvindue / skærmområde på 10 procent (HDR), og den klarer lige over 1.000 nit i hvid fuldskærm. Det er blandt det højeste, vi har målt nogensinde – endda højere end Samsungs topmodel QN95C. Ganske enkelt blændende lyst!   

Her er der heller ingen risiko for indbrænding, som man i værste fald kan opleve med nogle OLED-skærme. En god ting at huske på.  

Baggrundsbelysningen er ikke alene kraftig, den virker også meget præcis: C845 formår at bevare et godt sortniveau i mørke områder, selv når der er meget lys i billedet. Også her kommer TCL-skærmen tæt på den dyrere Samsung-konkurrent.  

Vi målte et kontrastforhold på omkring 13.000:1. Det er ikke på niveau med OLED, men er klart i den bedste liga blandt LCD-skærmene.  

TCL-skærmen er også kendetegnet ved en god uniformitet. Det stærke lys fordeles jævnt over hele skærmen uden irriterende ujævnheder eller ” dirty screen effect”. Alt dette vidner om et LCD-panel af god kvalitet. 

TCL C845 har meget kraftig lysstyrke, som egner sig godt til TV-kigning i lyse omgivelser. (Foto: Audun Hage)
Læs også Ny fuldtræffer fra Samsung? Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.

Kontrastrig billedoplevelse

De gode måleresultater afspejles også i en billedkvalitet, som er virkelig nem at holde af. Først og fremmest sikrer den kraftige lysstyrke, at C845 kan levere et levende og kontrastrigt billede, næsten uanset lysforholdene i din stue. Der er stort set ingen grund til at dæmpe belysningen eller trække gardinerne for. C845 skinner om kap med solen!  

TCL leverer også et overbevisende sortniveau til spillefilm og andet mørkt indhold, men vi kan indimellem opleve en smule lyslækage fra MiniLED-bagbelysningen, så fintmasket den end er. Det er især mærkbart ved lyse undertekster på mørke baggrunde.  

Den nye dokumentarserie Tour de France: Med i feltet på Netflix giver et godt eksempel på, hvad TCL-skærmen egner sig bedst til: Sports- og udendørsscener med masser af lys over hele skærmen giver en vidunderlig stærk og klar billedoplevelse. Sollyset, den blå himmel og farverne på cykeldragterne skinner os i møde og skaber stor realisme.  

C845 formår også at opretholde en naturlig farvebalance, men som med de fleste LCD-skærme er betragtningsvinklen noget begrænset. For at få den bedste oplevelse er det bedst at sidde nogenlunde lige foran skærmen. 

TCL C845 (4) TCL C845 (3)
<
>
TCL C845 giver en meget lysstærk og kontrastrig billedkvalitet. Her fra Tour de France: Med i feltet på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden har TCL C845 et 2.1-højttalersystem fra Onkyo med to undermonterede højttalere og en separat subwoofer på bagsiden.   

Lydmæssigt får vi et godt indtryk af TCL-skærmen, som har en relativt klar og åben mellemtone. Stemmerne kommer tydeligt igennem, og den ekstra subwoofer giver et godt fundament for musik og lydeffekter.  

Når det er sagt, vil de fleste nok foretrække at opgradere lyden på et tidspunkt. C845 er udstyret med en HDMI eARC-udgang til lydsignaler og understøtter Dolby Atmos og DTS, så det vil være nemt at tilslutte en soundbar. 

Konklusion

TCL C845 er et fremragende TV på mange områder. Denne LCD-skærm udmærker sig ved at have en usædvanligt kontrastrig billedkvalitet og en lysstyrke, der brænder sig fast på nethinden! Den hurtige og brugervenlige Google-brugergrænseflade og den brede formatunderstøttelse er også værd at nævne. Ikke mindst har C845 en fornuftig pris, som gør det nemt at anbefale dette TV – især til dem, der ønsker en skærm med mere “power” på lyset end et OLED-TV. 

Karakter
TCL C845
Premium

Lyd & Billede mener

TCL C845 leverer et meget lysstærkt og kontrastrigt billede; som skabt til at se sport og anden underholdning i lyse omgivelser. Som med de fleste LCD-skærme ser billedet bedst ud lige forfra. Kun to af de fire HDMI-indgange har fuld båndbredde.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top