Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL 50″ MQLED80

Lille, men knaldgodt, TV

Selv om du ønsker dig et «lille» TV, behøver du ikke at gå på kompromis med billedkvaliteten. TCLs 50-tommer leverer et syleskarpt og kontrastfuldt billede.

Skrevet af / 27/12/2023 - 09:03
TCL 50″ MQLED80
Audun Hage

TCL er blevet en fast deltager, når det kommer til kæmpestore TV’er, men de tilbyder også mere kompakte alternativer: MQLED80-serien – en af de nyeste premium-modeller – fås i skærmstørrelser fra 50 tommer og opad.

For tiden er 50-tommerne en mindre udbredt og lidt “ugleset” størrelse, hvor man ofte må acceptere nogle lidt slappere specifikationer. Det kan indebære en dårligere LCD-skærm og færre funktioner end de større modeller. Men ikke i dette tilfælde! 50-tommeren i MQLED80-serien er et fuldblods premium-TV med en saftig præstationsevne.

Kompakt TV med høj ydeevne? Ja tak!

Her på L&B-redaktionen lægger vi ikke skjul på, at vi elsker store TV-skærme, og vi understreger altid de mange fordele ved at vælge en stor skærm. Men det betyder ikke, at vi ikke også kan se fordelene ved en mere kompakt skærm i visse tilfælde!

Til mindre rum og steder, hvor der er mindre plads tilovers, eller situationer, hvor man alligevel sidder meget tæt på TV-skærmen, fungerer det fremragende med en mindre skærmstørrelse.

For mange spiller TV-skærmen også en mere “sekundær” rolle, hvor man ikke ønsker, at skærmen skal tage al opmærksomheden fra indretningen. I sådanne tilfælde kan man trygt vælge noget mindre – men det behøver ikke betyde, at man må gå på kompromis med kravene.

TCL MQLED80

MQLED80 er baseret på den europæiske model C805, og alle modellerne i serien bruger en topmoderne LCD-skærm med direkte MiniLED-baggrundsbelysning. Alle skærmene har også lokal dæmpning samt en opdateringshastighed på op til 144Hz.

Visuelt set er TCL-skærmen ret uprætentiøs, med en udførelse i sort plast, nogle børstede detaljer og en midtmonteret fod, der gør den let at placere. Men MQLED80 er helt klart lidt tykkere end de slankeste OLED-skærme, for eksempel.

TCL 50″ MQLED80. (Foto: TCL)

Brugervenlighed og funktioner

TCL-skærmen leveres med brugergrænsefladen Google TV, der har et bredt udvalg af apps og streamingtjenester. Den seneste version giver dig personlige anbefalinger baseret på, hvad du kan lide at se. TCL-skærmen har også et hurtigt menusystem, som er nemt at navigere rundt i.

50MQLED80 har fire HDMI-indgange, men ligesom de større modeller i serien er der kun to af indgangene, der understøtter 4K/120Hz videosignaler. De to andre indgange er begrænset til 4K/60Hz. TCL har dog været smart nok til at placere eARC-lydreturkanalen på den tredje indgang for at spare plads.

Fjernbetjeningen er rund, ligger godt i hånden, og har indbygget mikrofon til Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Gaming-venlig

TV-skærme i denne størrelse er også meget populære til gaming, hvilket TCL også har taget højde for. 50MQLED80 er godt tilrettelagt til gaming med de nævnte indgange, samt en række gaming-venlige funktioner. Billedpanelet håndterer højere billedfrekvenser (op til 144 Hz), hvilket kan være relevant på de mest kraftfulde gaming-PC’er.

MQLED80 har bred understøttelse af forskellige videoformater, herunder HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og ikke mindst gaming. TCL har sørget for en dedikeret spiltilstand (Game Master Pro) med lav input lag. Her findes også en spilmenu, der giver dig fuldt overblik over inputsignalerne, samt relevante indstillinger, der gør det muligt at tilpasse gaming-ydelsen.

Med testmenuen i Xbox Series X kunne vi verificere, at TCL-skærmen understøttede de relevante tilstande, og efter lidt justering i menuerne lykkedes det os også at aktivere 4K/120Hz, VRR og Dolby Vision HDR samtidig. Vi målte for øvrigt forsinkelsen (input lag) til cirka 17 millisekunder.

TCL-50MQLED80-Forza-gaming-2-scaled TCL-50MQLED80-gaming-scaled
<
>
TCL MQLED80 har en egen spiltilstand med hurtig respons. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

MQLED80 bruger et topmoderne LCD-panel med direkte MiniLED-baggrundsbelysning. Der er masser af små lysdioder på indersiden af skærmen, opdelt i individuelle zoner, der kan styres individuelt af videoprocessoren. TCL sværger til denne teknik på flere af sine bedste TV’er, som de hævder kan konkurrere med OLED på flere områder.

Den lokale dæmpning betyder, at dele af baggrundslyset kan slukkes i mørke områder af billedet, mens det er fuldt oplyst i lyse områder. Jo flere LED-zoner TV’et er udstyret med, desto mere præcis og finmasket kan lysfordelingen være. Dette så vi gode eksempler på, da vi besøgte TCL’s produktpræsentation i Warszawa tidligere på vinteren.

50-tommeren i MQLED-serien har omkring 300 zoner, og er i stand til at levere en lysstyrke på 1300 nits. Det er cirka det dobbelte af, hvad vi opnåede i testen af prisvenlige 55-tommer-skærme for nylig.

Så hvad betyder denne teknik i praksis? For det første giver det et billede med råstærk kontrast, der ser meget imponerende ud ved første øjekast. TCL-skærmen er ikke særlig stor, men formår alligevel at “fylde rummet” med et lysstærkt og energisk billede. Intensiteten i det hvide lys kombineret med kraftige og nuancerede farvenuancer giver et billede med stor wow-effekt.

Til gaming ser scenerne fra spil som Forza og Dirt5 for eksempel imponerende ud med gnistrende nuancerede farver og god dybdefornemmelse. Og når vi skifter til serier som The Crown på Netflix, kan vi fuldt ud nyde de solrige scener fra Dianas familieferie i Sydfrankrig.

TCL-skærmen giver smæk for skillingen i de solrige HDR-scener i The Crown. (Foto: Audun Hage)

TCL-skærmen viser også med optagelser fra Premier League, at den behersker hurtige bevægelser og kvikke kameravendinger uden afbrydelser.

Alligevel hersker der ingen tvivl om, at MQLED80, ligesom andre LCD-skærme, klart favoriserer de lyse scener og omgivelser frem for de mørke. Når vi slukker lyset og begiver os ind i virkelig mørke tunneller i Gears 5, for eksempel, kan man se, at den lokale dæmpning arbejder på højtryk, og lysfordelingen er faktisk imponerende god, men:

Den formår stadig ikke at slukke HELT for lyset, som et OLED-TV kan gøre. Resultatet er, at en smule lys slipper igennem, og de mørkeste scener bliver lidt lysere end den kulsorte gengivelse fra en OLED-TV. Værd at bemærke for dem, der tilbringer meget tid i mørket.

En anden ting, vi noterer os, er, at TCL-skærmen ser absolut bedst ud lige forfra. Når man bevæger sig ud til siden og betragter skærmen fra en skrå vinkel, bliver farverne mærkbart blegere, og skarpheden bliver en tand sløret. Dette undgår man med et 48-tommers OLED som LG OLED48C3 eller Sony 48A90K, for eksempel.

Lydkvalitet

TCL MQLED80 har et relativt enkelt lydsystem bestående af stereohøjttalere og en udgangseffekt på 2 x 15 watt. Stemmer kommer stærkt og klart frem, og bassen er relativt fyldig. Ikke desto mindre vil vi også her anbefale at supplere med en soundbar, for at opnå en større og endnu fyldigere lydoplevelse. MQLED80 understøtter også Dolby Atmos via HDMI eARC-udgangen. Vi testede for nylig en række overkommelige soundbars og anbefaler at tjekke dem ud!

Læs også Vi tester prisvenlige soundbars Seks nye soundbars - kan nogen af dem slå Sonos af tronen? Vi har testet seks soundbars, hvor en subwoofer enten er inkluderet eller valgfri.

Konklusion

Hvis du er på jagt efter et kompakt, men potent LCD-TV, er denne model fra TCL et godt valg. MQLED80-serien leverer høj ydelse til prisen, og vi kan nu konstatere, at også den mindste model på 50 tommer har kvaliteten i behold. Her får du en stærk og realistisk billedoplevelse takket være et avanceret MiniLED-baglys med fremragende lysstyrke og kontrast. Et fremragende TV til næsten alle formål, men hvis du er en vampyr, der trives bedst i en mørk kælder, kan det godt være, at du stadig er bedst tjent med et OLED-TV.

Karakter
TCL 50″ MQLED80
Premium

Lyd & Billede mener

TCL 50MQLED80 serverer et glat, lysstærkt og kontrastfuldt billede med flot farvegengivelse. Selv om sortniveauet er godt, når det ikke helt op i OLED-klasse – heller ikke fra betragtningsvinklen. Kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 2.1 standarden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top