Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: 6 soundbars – vinteren 2023

Soundbars til alle - Hvem kan slå Sonos?

Seks nye soundbars - kan nogen af dem slå Sonos af tronen? Vi har testet seks soundbars, hvor en subwoofer enten er inkluderet eller valgfri.

Skrevet af / 12/12/2023 - 12:05
6 soundbars – vinteren 2023
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

I en verden, hvor tv-skærme bliver stadig slankere og mere stilfulde, er det en uundgåelig konsekvens, at lydkvaliteten lider. Indbyggede højttalere lyder sjældent særligt imponerende, og det er her, soundbars kommer ind i billedet som redningsmænd for tv-lyden.

I denne gruppetest vil vi finde ud af, om seks soundbars i den lavere ende af prisskalaen kan tilbyde en lydoplevelse, der retfærdiggør deres plads i stuen. Vi vil have stor, klar filmlyd med tydelig stemmegengivelse, der understøtter handlingen. Og selvfølgelig bas, der kan høres og mærkes, når handlingen på skærmen bliver højlydt.

Og ikke nok med det: For mange mennesker er en soundbar det centrale lydsystem i stuen, så man må også forvente, at den lyder godt med musik. Musik i stereo er ikke soundbarens stærke side, og for musikelskere anbefaler vi stadig et godt stereoanlæg. Men hvis du bruger det meste af din tid på at se tv, vil du sætte pris på soundbarens placering af stemmer dybt i midten, mens lydeffekterne føles, som om de hvirvler rundt om dig. Noget, som et stereoanlæg ikke kan gøre.

Lydplanke soundbar music mode
Selv med sin egen musiktilstand er der kun få soundbars, der kan konkurrere musikalsk med et stereoanlæg. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

En god soundbar behøver ikke at være dyr

For mange er prisen en vigtig faktor, når de overvejer soundbars, og vi har fokuseret på soundbars i prisklassen omkring tre til fem tusinde kroner, med et par undtagelser over og under. Det er et segment, der tidligere har overrasket os positivt med flere modeller, der tilbyder imponerende lydkvalitet til en rimelig pris.

Minimumskravet i denne prisklasse er, at en soundbar skal være en klar forbedring af tv-lyden, med et stort lydbillede og tydelig dialog. De bedste kan fylde rummet på en helt anden måde, med større lydtryk og et langt bedre indtryk af surround sound.

Hvem kan slå Sonos?

I denne test har vi samlet fem soundbars, som udfordrer den populære Sonos Beam. Med lidt forskellige prispunkter og funktioner ser vi på, hvordan de klarer sig i forskellige scenarier. Vi diskuterer også fordele og ulemper ved at inkludere en subwoofer, og hvorfor Dolby Atmos-understøttelse kan være afgørende for en overbevisende surround-oplevelse.

Dolby Atmos illustrasjon TCL P733W
Dolby Atmos skaber en større illusion af surroundlyd – selv i højden. (Illustration: TCL)

Hvorfor Dolby Atmos?

Hvis din soundbar understøtter Dolby Atmos, er du et skridt tættere på en fantastisk filmoplevelse. Når det er bedst, giver det en fantastisk rumfornemmelse med både højde og dybde i lydbilledet. Med objekter, der svæver i luften i stedet for at føles, som om de kommer ud af en højttaler.

Nogle soundbars har dedikerede højttalere på toppen til at gengive højdeinformationerne i et Dolby Atmos-lydspor. Andre er kun afhængige af processering. Det kan fungere fint, men vi har bedst erfaring med separate tophøjttalere. I denne test er begge løsninger repræsenteret.

Lydplanker subwoofer TCL P733W
Subwoofer eller ingen subwoofer? Det er spørgsmålet. (Foto: TCL)

Med eller uden subwoofer?

Mange soundbars leveres med en trådløs subwoofer. Det giver mere vægt og fundament – dvs. mere bas – og det kan være fristende at gå efter en soundbar, hvor det er inkluderet i prisen. Men vær opmærksom på, at du i denne prisklasse også kan finde gode soundbars uden subwoofer. De står ret godt alene og åbner også op for en helt ny verden, hvis man køber en subwoofer ved siden af. Det er dyrere, men fordelen er, at budgettet kan deles op i puljer, og hvem kan ikke lide at kunne opgradere og forbedre produktet over tid?

Mange soundbars i den mere prisvenlige ende er simple, uden netværksforbindelse. Hvis du vil streame musik med dem, sker det fra din mobiltelefon ved hjælp af Bluetooth. Et kompromis, du ikke behøver at indgå, hvis du bevæger dig op i pris, omkring 8-10.000 kroner. Så får du også endnu kraftigere lyd. Spørgsmålet er, om den højere pris er det værd for den gennemsnitlige bruger. Vi mener, at det prisinterval, vi har sat her, er rimeligt for mange mennesker.

Produkter i denne test

TCL P733W

Billig og blandet, men bedre end forventet

TCL P733W har en meget overkommelig pris. Men den overrasker med sin ydelse.

En billig indgang til bedre lyd i TV-stuen. Subwooferen tilfører ekstra kraft, og prisen taget i betragtning er dette en god pakke.
Lidt tynde dialoger, subwooferen kunne have været bedre integreret. Ikke Dolby Atmos.
Læs hele testen

Sonos Beam (Gen 2)

Stadig bedst i klassen

Vi har længe anset Sonos Beam for at være den bedste kompakte soundbar. Hvordan klarer Gen 2 sig i forhold til de nye konkurrenter?

Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos tilføjer en følelse af storhed. Fordelene ved Sonos' multirumssystem. Fungerer godt med Sub Mini, endnu bedre med Sub.
Mangler lidt kraft på egen hånd. Selv med den mindste trådløse subwoofer er prisstigningen solid, og endnu større med den sub, vi vil have - Sonos Sub.
Læs hele testen

Philips TAB7908/10

Vellydende optur fra Philips

Denne nykommer fra Philips leverer et stort lydbillede med saftig bas.

Philips TAB7908 leverer et stort, fyldigt lydbillede med kraftfuld bas. Tilslutningsmulighederne er gode, og en praktisk inforude giver os nyttige oplysninger.
Subwooferen er en "vildbasse", der kan være lidt for kraftig og løssluppen på nogle typer musik.
Læs hele testen

Yamaha SR-B40A

Skuffende flad lydoplevelse

Yamaha SR-B40A soundbar fik testpanelet til at tabe kæben! Desværre var det ikke af beundring.

Subwoofer er inkluderet i prisen. Understøtter Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en brugervenlighed, der leger gemmeleg, og en lydgengivelse, der er flad som en pandekage til søndagsbrunch.
Læs hele testen

Sony HT-A3000

Bedst uden bas?

Denne soundbar fra Sony spiller godt alene - en subwoofer er en dyr opgradering.

Sony HT-A3000 er en kompakt soundbar med fyldig lyd og fleksible opgraderingsmuligheder.
Sony-soundbaren har ingen højdekanaler, hvilket begrænser 3D-oplevelsen en smule.
Læs hele testen

Samsung HW-Q610C

Fed filmlyd til en god pris

Samsungs kompakte soundbar lyder imponerende stor til prisen.

Samsung HW-Q610C leverer et stort og overbevisende lydbillede med masser af detaljer og en høj underholdningsfaktor.
Samsung-soundbaren er ikke særlig køn at se på med sit kantede udseende, og den må klare sig uden indbygget Wi-Fi.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Scroll to Top