Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: Sony A90K (XR-42A90K)

Fint TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skærm leverer glimrende billed- og lydkvalitet, selv om spilresponsen kunne have været hurtigere.

Skrevet af / 03/02/2023 - 11:12
Sony A90K (XR-42A90K)
Audun Hage

Sony, producenten af Playstation 5, tilbyder også nogle tv-skærme, som de hævder vil fungere særligt godt sammen med den populære spilkonsol. Et af disse er Bravia A90K, som også er Sonys allerførste OLED-TV i 42 tommers-versionen! Det er lille og pænt at se på, men har masser af funktioner indeni. 

Sony XR-42A90K

A90K-serien placerer sig midtvejs mellem high-end-modellen A95K og den mere prisvenlige A80K, som vi allerede har testet. Denne serie fås kun i 42 og 48 tommer og henvender sig til dem, der ønsker et kompakt tv uden at gå på kompromis med kvaliteten. 

A90K bruger et OLED-panel i topklasse fra LG Display med Sonys egen XR-videoprocessor og deres berømte Acoustic Surface-højttalersystem. Det er en kombination, der har vist sig yderst vellykket i tidligere tests. 

Sony A90K (5) Sony A90K remote Sony A90K rear Sony A90K inputs Sony A90K stand
<
>
Sony A90K har fire HDMI-indgange, men kun to understøtter 4K/120 Hz-videosignaler. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og finesser

Sony A90K har den nye Google TV-brugergrænseflade med et stort udvalg af streamingtjenester, apps og spil. Den har også fået Sonys premium-fjernbetjening med baggrundsbelyste knapper, hvilket vi naturligvis sætter pris på i ‘biografmørket’!   

Når det gælder tilslutningsmuligheder kan Sony A90K bryste sig af fire HDMI-indgange, men igen understøtter kun to af disse 4K/120 Hz-videosignaler. Hvis du vælger at tilslutte en soundbar, har du faktisk kun ét stik til rådighed til 4K/120 Hz. Det er ikke noget problem, så længe du kun har én PS5, men hvis der skal tilsluttes flere konsoller, kan det være en udfordring. 

Sony-skærmen er skræddersyet til Playstation 5 (“Perfect for Playstation 5”) med funktioner som Auto HDR Tone Mapping (HGiG) og Auto Low Latency Mode (ALLM). TV’et registrerer, når der er tilsluttet en PS5 og vælger automatisk de rigtige indstillinger. Men ud over det har du ikke så mange indstillingsmuligheder som med f.eks. LG og Samsung, og der er ingen dedikeret ‘Game Bar’-menu. 

Sony A90K har ellers god formatunderstøttelse, herunder Dolby Vision for gaming. Desværre kan du ikke vælge både Dolby Vision og 120 Hz-tilstand på samme tid: Du skal vælge mellem at køre Dolby Vision i 60 Hz eller almindelig HDR i 120 Hz. Dette i modsætning til LG OLED C2, som understøtter begge funktioner på samme tid. 

Derudover bemærker vi, at Sony-skærmen reagerer lidt langsommere på spil-controlleren end den hurtigste i testen. Input lag blev målt til ca. 22 millisekunder.   

Sony-skærmen er skræddersyet til Playstation 5. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

På billedsiden er er dette et OLED-TV med alle de velkendte og elskede fordele. Sony-skærmen giver et skarpt og kontrastfyldt billede med suveræn dybde i sortniveauet.   

Samtidig noterer vi os, at Sony A90K er en tand svagere i kontrast og lysstyrke end de bedste i testen. En ting er MiniLED-skærmen fra Samsung (QN90B), som naturligvis har mere lysstyrke under alle visningsforhold. Men også de to OLED-kandidater fra LG og Panasonic kan prale af en bedre lysstyrke og kontrast, hvilket er både synligt og målbart. Det kan tyde på, at Sony har valgt en lidt mere konservativ billedæstetik end konkurrenterne i dette tilfælde. 

Når det er sagt, er Sony A90K for det meste et rigtig godt TV at se på. Store PlayStation-spil som Call of Duty og The Last of Us kommer til deres fulde ret takket være de præcise, nuancerede farver og den fremragende kontrast. Kun i nogle få tilfælde savner vi mere kraft i HDR-effekterne. Sony-skærmen har også meget glatte og problemfri bevægelser.   

Ellers skal det naturligvis nævnes, at Sony-skærmen har en glimrende billedkvalitet til almindelig TV-kiggeri, film og serier. Det skyldes ikke mindst XR-videoprocessoren, som formår at fremtrylle et meget støjsvagt og skarpt billede. 

Sony A90K Call of Duty (2) Sony A90K Last of Us (3) Sony A90K Call of Duty
<
>
Store PlayStation-spil som Call of Duty og The Last of Us kommer til deres fulde ret takket være de præcise, nuancerede farver og den fremragende kontrast. Skærmen er dog en tand svagere i kontrast og lysstyrke end de bedste i testen. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sony A90K har et ikke så lille es i ærmet, når det gælder lyd: I stedet for konventionelle undermonterede højttalere bruger den selve OLED-panelet som højttaler. Ved hjælp af små motorer på indersiden vibrerer billedpanelet i takt med lydsignalet med det resultat, at lyden kommer direkte ud af skærmen.   

Resultatet i praksis er imponerende godt, især for et så kompakt TV. Lydbilledet er stort, omsluttende og fremadrettet, mens der er en god fylde i bassen. I mange tilfælde kan du klare dig uden en separat soundbar! 

Konklusion

Sony A90K er en kompakt OLED-skærm med fremragende billed- og lydkvalitet, som også er glimrende til gaming. Sony-skærmen er ikke så hardcore, når det gælder spilfunktioner og tilslutningsmuligheder som nogle af konkurrenterne, men den fungerer stadig godt sammen med Playstation 5. Dette er det rigtige TV til dig, der ønsker et godt billede til film og serier, og som bare gerne vil spille spil en gang imellem fremfor at sidde sammenbidt foran skærmen i timevis. 

Karakter
Sony A90K (XR-42A90K)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen leverer skarpe og jævne billeder med glimrende kontrast. Sony A90K er ikke den hurtigste skærm til gaming, og det må nøjes med to 120 Hz-kompatible HDMI-indgange.

Også i denne test:

42-43” LCD- og OLED-TV'er til gaming

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budget

Med TCL QLED760 får du et spilvenligt TV med flot ydelse til prisen.

TCL leverer et flot billede med god lysstyrke og kontrast, derudover også lav forsinkelse/input lag.
TCL 43QLED760 har kun to HDMI-indgange og understøtter maksimalt 4K/60 Hz videosignaler.
Læs hele testen

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til veldækket bord med LG OLED C2 - et TV som fungerer fremragende til alle typer spil.

OLED-skærmen fra LG har flot kontrastrig billedkvalitet. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater og gaming-funktioner.
Lyden er ikke så engagerende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer glimrende til både gaming og generel TV-underholdning.

Panasonic LZ980E leverer blændende god og naturlig billedkvalitet samt finesser som egner sig lige så godt til spil som film.
LZ980E må nøjes med to styks 4K/120hz-kompatible indgange.
Læs hele testen

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Hurtig og kontrastrig

Med saftig lysstyrke, hurtig respons og masser af tilslutningsmuligheder er Samsung QN90B en meget oplagt skærm til gaming og anden TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lysstærkt og kontrastrigt bilde, masser af gaming-egnede finesser og gode tilslutningsmuligheder.
QN90B mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top