Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt og glimrende allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerer glimrende til både gaming og generel TV-underholdning.

Skrevet af / 03/02/2023 - 11:12
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Audun Hage

Panasonic er kendt for at levere TV’er med billedkvaliteten i top, og på det seneste har de også haft skærpet fokus på gaming. 2022-modellerne fik nogle vigtige opdateringer, der bør pirre interessen hos både gamere og traditionelle filmentusiaster. Vi har tidligere testet high-end modellerne LZ2000E og LZ1500E med godt resultat, men nu er tiden kommet til en betydeligt billigere variant. 

TX-42LZ980E

LZ980-serien er en af de billigste OLED-serier fra Panasonic, og desuden deres første 42-tommers OLED-TV. Billedpanelet er som sædvanlig hentet fra LG Display, mens billedbehandlingen styres af Panasonic selv gennem videoprocessoren HCX AI. 

Designmæssigt er dette en enkel affære med en centermonteret fod, som hæver skærmen lidt op fra bordoverfladen. Selve TV’et har et ganske traditionelt design, men byggekvaliteten virker i hvert fald solid og tillidvækkende. 

Panasonic LZ980 Panasonic LZ980 remote Panasonic LZ980 rear Panasonic LZ980 (8) Panasonic LZ980 (2)
<
>
Designmæssigt er dette en enkel affære med en centermonteret fod, som hæver skærmen lidt op fra bordoverfladen. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og finesser

Panasonic holder fast ved sin egen brugergrænseflade, MyHomeScreen, mens mange af konkurrenterne nu vælger Android eller Google TV. Den er ikke lige så velforsynet med streamingtjenester, men har i det mindste velkendte apps som Netflix, Disney+ og Apple TV+ på menuen.  

Til gengæld er der ingen særlige streamingtjenester til spil, der er værd at nævne, så her skal du ty til en separat spillekonsol eller pc, hvis du vil teste de nyeste spil. 

Panasonic byder på fire HDMI-indgange, men ligesom på Sony er kun to af disse kompatible med 4K/120 Hz videosignaler. Endda en færre, hvis du også tilslutter en soundbar. Det er lidt spartansk sammenlignet med Samsung og LG, som tilbyder fuld båndbredde på alle fire. 

Til gengæld har Panasonic sin egen dedikerede spil-billedtilstand – Game Mode Extreme, som føles kvik og responsiv. Vi målte input lag til cirka 15 millisekunder. LZ980E understøtter også vigtige gaming-finesser som VRR og AMD FreeSync. Også Dolby Vision til spil understøttes, men dog kun op til 60 Hz.  

Panasonic LZ980 input lag Panasonic LZ980 (7)
<
>
En ny funktion på 2022-modellerne er, at Panasonic har tilføjet et dedikeret Game Control Board, som giver fuldt overblik over indstillingerne. Her kan du slå VRR til og fra og forbedre synligheden i mørke områder (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Billedmæssigt er der intet at udsætte på Panasonic LZ980E. Det har alle de typiske styrker, vi forbinder med OLED, herunder et dybt sortniveau og fremragende kontrast. Der er også en meget præcis og naturlig farvegengivelse: Med billedtilstande som Professional 1 og Filmmaker Mode er du sikret et neutralt og nøjagtigt billede, præcis som filmmagerne forestillede sig det i studiet.   

Måleresultaterne for gråtoner og farver (målt i Calman Autocal) var særdeles gode, og der var ikke ret meget behov for ændringer eller finjustering. Farvebalancen er så godt som perfekt, lige ud af æsken! 

Et korrekt billede til film viser sig også at fungere fremragende til spil. Spiloplevelsen er problemfri og fin, og de præcise farver gør at den flotte grafik og HDR-effekterne kommer til deres fulde ret. Eventyrspil ser fantastisk flotte ud! 

Panasonic-skærmen kan også håndtere hurtige racer- og skydespil i 120 Hz-tilstand, uden at billedet knækker eller flimrer. Skarpheden er fremragende, selv ved hurtige bevægelser. 

Når vi sammenligner med LG OLED42C2, er der klart flere ligheder end forskelle mellem de to. Lysstyrken er ikke lige så intens som på Samsungs miniLED-skærm, men i praksis fandt vi billedet mere end lyst nok til normal brug. Under normale seerforhold og i lidt dæmpet belysning har Panasonic-skærmen mere end krudt nok.  

Lydkvalitet

Panasonic-skærmen har et standardlydsystem med 2 x 15 watt og stereohøjttalere. Lydgengivelsen er ikke noget at skrive hjem om, især ikke sammenlignet med Sony A90K, som har et meget kraftigere lydsystem. Stemmer lyder lidt indelukkede, og bassen er ganske fraværende. 

Panasonic-skærmen har derimod en velfungerende lydreturkanal (HDMI eARC), så du kan tilslutte en Dolby Atmos-kompatibel soundbar for at få mere power på lyden. 

Konklusion

LZ980E gør ikke sit ophav til skamme og føjer sig til rækken af fremragende OLED-skærme fra Panasonic – nu i et nyt 42-tommer format. Billedgengivelsen er kontrastrig og skarp med usædvanligt rige og naturlige farver.   

Panasonic har også sørget for gode gaming-funktioner, der gør at TV’et fungerer godt sammen med de nyeste konsoller. LZ980E er således velegnet til både krævende filmkiggeri og hardcore gaming. Det eneste, vi savner, er bedre tilslutningsmuligheder og lidt flere streamingtjenester at vælge imellem! 

Karakter
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Premium

Lyd & Billede mener

Panasonic LZ980E leverer blændende god og naturlig billedkvalitet samt finesser som egner sig lige så godt til spil som film. LZ980E må nøjes med to styks 4K/120hz-kompatible indgange.

Også i denne test:

42-43” LCD- og OLED-TV'er til gaming

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV på budget

Med TCL QLED760 får du et spilvenligt TV med flot ydelse til prisen.

TCL leverer et flot billede med god lysstyrke og kontrast, derudover også lav forsinkelse/input lag.
TCL 43QLED760 har kun to HDMI-indgange og understøtter maksimalt 4K/60 Hz videosignaler.
Læs hele testen

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Gamere kommer virkelig til veldækket bord med LG OLED C2 - et TV som fungerer fremragende til alle typer spil.

OLED-skærmen fra LG har flot kontrastrig billedkvalitet. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater og gaming-funktioner.
Lyden er ikke så engagerende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Sony A90K (XR-42A90K)

Fint TV til PlayStation 5

Sonys kompakte OLED-skærm leverer glimrende billed- og lydkvalitet, selv om spilresponsen kunne have været hurtigere.

Sony-skærmen leverer skarpe og jævne billeder med glimrende kontrast.
Sony A90K er ikke den hurtigste skærm til gaming, og det må nøjes med to 120 Hz-kompatible HDMI-indgange.
Læs hele testen

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Hurtig og kontrastrig

Med saftig lysstyrke, hurtig respons og masser af tilslutningsmuligheder er Samsung QN90B en meget oplagt skærm til gaming og anden TV-underholdning.

Samsung QN90B leverer et lysstærkt og kontrastrigt bilde, masser af gaming-egnede finesser og gode tilslutningsmuligheder.
QN90B mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top