Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Knivskarpt og silkeblødt

Med Bravia X90L viser Sony, at de er de blandt de bedste til billedbehandling. Dette TV gør næsten alt rigtigt!

Skrevet af / 16/11/2023 - 11:11
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Audun Hage

X90-serien har været en af Sonys mest populære premium-modeller i generationer, og 2023-modellen X90L har fået en række forbedringer.  

Sony har en stærk TV-portefølje i år, hvor bl.a. high-end-modellen A95L har imponeret os med den bedste billedkvalitet, vi har set i 2023. Men med en pris på omkring pr. 640 kroner pr. tomme er det også en dyr fornøjelse! Så er det godt at vide, at Sony også har mere overkommelige modeller i sortimentet.  

X90L har et retlinjet og slankt design med to T-formede fødder, som kan monteres med bred eller smal afstand og i to forskellige højder. Dermed kan du nemt få plads til en soundbar under skærmen.(Foto: Sony)

Sony Bravia XR X90L

Med X90L tager vi et mærkbart skridt op ad kvalitetsstigen fra X85L, som vi tidligere har testet. Sony-skærmen fås i en bred vifte af skærmstørrelser, fra 55 til 98 tommer(!) – men her har vi valgt den mellemstore 75-tommers version.  

X90L har et LCD-panel med LED-bagbelysning og local dimming, og billedbehandlingen styres af Sonys mest avancerede videoprocessor Cognitive XR. Den har flere nyttige funktioner i værktøjskassen, deriblandt XR Clear Image og XR Motion Clarity, som håndterer skarphed, støjreduktion og bevægelse.  

Brugervenlighed og funktioner

Bravia X90L er et “Google TV”, hvilket betyder et hurtigt og overskueligt menusystem med en bred vifte af apps og streamingtjenester. Du får også personlige programanbefalinger baseret på præferencer og seerhistorik. Med indbygget Chromecast og AirPlay kan du hurtigt dele video, fotos og musik fra din mobiltelefon. 

Når det gælder tilslutningsmuligheder, følger X90L den samme standard som Sonys øvrige enheder. Mens Samsung QN85C for eksempel har fire fulde HDMI 2.1-indgange, må X90L (ligesom TCL) klare sig med, at kun to af de fire indgange har fuld båndbredde. Du skal altså være lidt påpasselig med, hvor du tilslutter dine bedste videokilder.   

X90L understøtter en række videoformater, herunder Dolby Vision til gaming, samt VRR – men besynderligt nok ikke på samme tid. Den har i øvrigt en effektiv gamingtilstand og understøtter forskellige PS5-funktioner som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode. 

Hvis du vil tilslutte en Xbox eller PS5, bør du bruge HDMI-indgang 3 eller 4, da det kun er disse to, der understøtter 4K / 120 Hz. (Foto: Audun Hage)
X90L har en smart og kompakt fjernbetjening med indbygget mikrofon til Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony-skærmen bruger mere konventionelt LED-lys sammenlignet med Samsungs og TCL’s MiniLED-bagbelysning. I praksis betyder det, at skærmen har færre individuelle dimming-zoner, som kan tændes og slukkes i takt med billedsignalet. Til gengæld har den en meget effektiv “billedmotor” til at styre det hele.   

Førstehåndsindtrykket er, at Sony-skærmen leverer et generelt skarpt og naturligt billede med rene og korrekte farvenuancer. Kontrasten og lysstyrken er ikke så massiv som på MiniLED-skærmene fra Samsung og TCL: X90L leverer omkring 1.250 nit i et 10 procent vindue og 650 nit i fuldskærms hvid.  

Men hvad X90L måske mangler i lysstyrke og kontrast, henter den hjem i præcision. Af de tre testdeltagere er det faktisk Sony, der er mest tro mod originalen med en meget neutral Film-tilstand. Både gråtoneskalaen og farvegengivelsen er fremragende, med præcise og sømløse farvenuancer.  

Videoprocessoren Cognitive XR er magen til den, der bruges i Sonys allerdyreste topmodeller, og den er en virkelig «tusindkunstner» når det gælder billedbehandling. (Foto: Sony)

Sony-skærmen klarer nemt forskellige typer materiale i strakt arm og er især god til at udjævne bevægelser og bevare skarpheden.  

Moderne 4K HDR-video ser uden tvivl blændende lyst og kontrastfyldt ud på Sony-skærmen. Når det er sagt, er vi mindst lige så imponerede over, hvordan Sony-skærmen formår at vise ældre videoindhold, så det fremstår bedst muligt.   

De gamle afsnit af Seinfeld fra 90’erne på Netflix byder f.eks. på en “snestorm” af støj, men X90L formår at undertrykke støjkornene, uden at billedet bliver mudret eller utydeligt.   

Det samme erfarede vi med krigsdramaet Band of Brothers, hvor skarpheden også var fremragende under hurtige panoreringer. Hvilket igen vidner om Sony-skærmens fremragende billedbehandling.  

Derudover ser Sony ud til at have opnået en bedre kontrol med bagbelysningen sammenlignet med den foregående generation. Trods relativt få dimming-zoner er X90L meget lidt præget af halo-effekter, skygger og forsinkelse. Faktisk er dette en af de bedste ‘traditionelle’ LCD-skærme, vi har set.   

Men hvis du er “allergisk” over for alle synlige bagbelysningseffekter, er det nok bedre at vælge en OLED-skærm som Sonys fremragende A80L. 

Efterhånden som vi udfordrede X90L med forskellige typer videoindhold (alt fra direkte sendt sport og lavopløste arkiv-optagelser til 4K HDR-materiale) blev vi stadig mere imponerede over billedkvaliteten. (Foto: Audun Hage)
Læs også Stilsikkert og iskoldt fra Fincher Den særprægede mesterinstruktør gør det igen.

Lydkvalitet

På lydsiden er Sony X90L udstyret med undermonterede stereohøjttalere samt to ekstra “højdekanaler” på bagsiden, der bidrager til et bredere og luftigere lydbillede. Disse højttalere kan også aktiveres i samspil med Sonys egne soundbars.  

Lyden fra Sony-skærmen er fin i sig selv, men lydgengivelsen er relativt tynd, og man kan ikke spille særlig højt, før det lyder tyndt og anstrengt. En passende soundbar vil helt sikkert være den rigtige medicin her.   

Konklusion

Er du på udkig efter et godt og pålideligt allround-TV, kan vi trygt anbefale Sony Bravia X90L. På papiret har denne Sony-skærm en mere konventionel LED-bagbelysning med færre dimming-zoner end sine MiniLED-konkurrenter fra Samsung og TCL. I praksis leverer den imidlertid en strålende billedkvalitet med god skarphed, lav støj, jævne bevægelser og en meget naturlig farvepalet. Brugervenligheden er også god – vi synes bare, at en gaming-specialist som Sony burde tilbyde nogle flere fuldgyldige HDMI-indgange. 

Karakter
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony X90L leverer et knivskarpt billede med lav støj og fabelagtig farvegengivelse. Kontrasten er ikke helt på højde med MiniLED-skærmene, og kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.

Også i denne test:

75" premium LCD TV'er

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Meget TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrigt billede med stor dybde og imponerende farver. Et rigtig godt køb!

TCL MQLED leverer et jævnt, lysstærkt og kontrastrigt billede med fantastisk farvegengivelse.
Skarphed og støjreduktion er ikke helt på niveau med konkurrenterne fra Sony og Samsung. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skærm fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan udfordre selv de bedste OLED-TV'er.

Samsung-skærmen leverer et billede med strålende god kontrast, og derudover har det en masse smarte funktioner. Tilslutningsmulighederne er også eksemplariske.
Prisen kan virke lidt pebret i forhold til konkurrenterne, og QN85C må klare sig uden understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top