Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)

God til det meste

Med lækker billedkvalitet og Sonys spændstige lydsystem ombord leverer A80L en glimrende TV-oplevelse.

Skrevet af / 11/05/2023 - 11:10
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)
Audun Hage

Sony har et bredt udvalg af TV-modeller i sortimentet for 2023, og blandt disse finder vi OLED-modellen A80L. Den leveres i skærmstørrelser fra 55 og helt op til 83 tommer! Prismæssig bliver dette en naturlig udfordrer til LG C3, som vi også har stående på testbænken. 

Sony A80L

Sony er en uafhængig TV-producent, som har muligheden for at vælge og vrage mellem forskellige skærmteknologier. 

Til A80L er valgt et OLED-panel fra LG Display, kombineret med Sonys egen billedbehandling og lyd, hvilket har vist sig at være en succesformel på tidligere generationer. Udstyret med videoprocessoren XR og en opdateret Google TV-brugergrænseflade er dette nye Sonys flagskib i premium-klassen.  

Sony har også præsenteret high end-modellen A95L med QD-OLED-teknologi, men denne forventer vi ikke at få at se før til efteråret. Dermed er A80L faktisk den nyeste og bedste Sony OLED-skærm, du kan købe lige nu! 

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_cw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_front 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyA1
<
>
Sony A80L (Foto: Sony)

Sony A80L: Design

A80L har et elegant udseende med slank, afrundet indramning i mørkt metal og kendetegnes af et diskret Sony-logo i nederste venstre hjørne. Fødderne kan monteres smalt, bredt og i to forskellige højder. På den måde kan skærmen anbringes på reoler i forskellige højde, ligesom. den kan hæves lidt for at gøre plads til en soundbar nedenunder.  

Bagsiden har Sonys karakteristiske rudemønster på overfladen, og de sidevendte tilslutninger sidder på venstre side. Hvis du ønsker at vægmontere Sony-skærmen, er det også muligt, i så fald skal du bruge et beslag med VESA-målene 300 x 300 mm. 

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_bz 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_back 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_st
<
>
Sony A80L (Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Sony bruger den veletablerede Google TV-brugergrænseflade, som giver adgang til et bredt udvalg af forskellige apps og streamingtjenester. Google-systemet bliver jævnlig opdateret og giver dig personlige anbefalinger, der er baseret på, hvad du normalt ser i fjernsynet. Sonys egne indstillingsmenuer er også let tilgængelige på en måde, som ikke forstyrrer seeroplevelsen.  

Sony må imidlertid se sig overhalet af LG, når det gælder tilslutningsmuligheder. Mens LG C3 har fire HDMI-indgange med fuld båndbredde (48 Gb/s – hurtigt nok til 4K/120 Hz videosignaler), er kun to af de fire indgange på Sony A80L af denne type. Dette begrænser, hvor mange højkvalitets videokilder du kan have tilsluttet samtidig.  

Sony har dog et plaster på såret for dig som ejer en Playstation 5: A80L er konfigureret til at fungere optimalt med PS5, den understøtter bl.a. funktionerne Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode.  

Sony har også introduceret sin egen spilmenu på 2023-modellerne, hvor du får hurtig adgang til relevante indstillinger. Her kan du f.eks. regulere sortniveauet og indsætte et ‘trådkors’, som hjælper dig med at sigte bedre.  

Alligevel føles det sparsomme antal HDMI 2.1-indgange som en begrænsende faktor i gaming-sammenhæng. Vi synes godt, Sony kunne have fikset dette på den nyeste generation, ikke mindst eftersom flere af konkurrenterne nu tilbyder dette. A80L har i øvrig lidt mere input lag end LG C3, hos Sony målte vi 16,6 millisekunder kontra 13,9 millisekunder på LG-skærmen. 

Sony A80L remote Sony A80L inputs Sony A80L Google TV
<
>
Kun to af fire HDMI-indgange er med 2.1-standarden, og en af disse optages af en soundbar, hvis man har sådan en. Det kan være en begrænsende faktor for alsidige gamere. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony er allerede blandt de bedste i klassen, når det gælder billedkvalitet, og vi husker forgængeren A80K som et af de bedre OLED-TV’er fra sidste år. Så hvad mere kan efterfølgeren A80L bidrage med? 

Billedmæssigt er der flere ligheder end forskelle. A80L har stadig et ‘almindeligt’ OLED-panel og altså ikke den nyeste MLA-type, som foreløbig kun findes i topmodeller som LG G3 og Panasonic MZ2000. 

Førstehåndsindtrykket er, at billedkvaliteten ligger tæt op ad forgængeren. Sony-skærmen har den samme glimrende kontrast og særdeles lækre og velnuancerede farvegengivelse, som kendetegner Sonys præcise billedbehandling.  

Sony hævder, at de har opnået en højere lysstyrke på årets modeller, men der er ikke kæmpestor forskel: Vi målte A80L til 660 nit i et 10% testvindue. Det er cirka 60 nit mere end forgængeren, men alligevel et stykke under LG OLED C3, som til sammenligning præsterer næsten 800 nit. 

(Foto: Audun Hage)

Forskellen i maksimal lysstyrke er især mærkbar ved, at højlyseffekter som sollys, flammer og eksplosioner nogle gange har en lidt lavere glød på Sony A80L end på LG-skærmen. Men forskellen er ikke kæmpestor, og Sony-skærmen formår at kompensere med effektiv billedbehandling og ‘tone mapping’ undervejs.  

Og sikke en skarphed! Cognitive XR-videoprocessoren har fået nogle ekstra værktøjer i år, bl.a. XR Clear Image-funktionen, som hjælper med at fremhæve skarphed og reducere støj. Det fungerer imponerende godt på en effektiv, men skånsom måde.   

Alt fra almindelige TV-udsendelser i HD til ægte 4K-video har fået et mærkbart løft. Detaljer i ansigter og objekters konturer fremhæves, og billederne har en imponerende dybdefornemmelse, uden at det føles overdrevet. Og du kan gå ind og justere virkningsgraden i billedmenuen.   

En anden ting, der slår os, er den glidende bevægelse. Sony-skærmen har en mærkbart bedre interpolering end LG-skærmen, panorering af kamerabevægelser fremstår med mindre flimmer og opbrydning. Selv om LG C3 har nogle lignende funktioner i sin billedbehandling, virker de ikke så følsomme og problemfri som i Sonys tilfælde.    

Da vi sammenlignede de to konkurrenter side om side, oplevede vi ofte, at vi foretrak det noget skarpere og mere detaljerede billede fra Sony. Det er Sonys egen billedbehandling, der er stjernen her, og som er med til at give A80L et lille forspring. 

Lydkvalitet

Sony kan også nogle tricks, når det gælder lyd. Højttalerne ses ikke udenpå TV’et, men ligger gemt bag OLED-panelet i form af små ‘vibratorer’, som sender lyden ud gennem skærmen. A80L har tre af slagsen til venstre/højre og centerkanalen, og derudover sidder der to bashøjttalere på bagsiden.  

Alt dette bidrager til en fremragende lydkvalitet, som er et klart niveau højere end hos LG C3-modellen. Mens LG C3 er præget af en lidt indestængt og diffus lyd, har Sony A80L en lysere, mere velplaceret og distinkt lyd. Stemmerne kommer tydeligt igennem fra Sony-skærmen og er altid godt synkroniseret med handlingen. A80L kan også spille højere uden at lyde anstrengt.  

Sony har også gjort det nemt at tilføje en soundbar på et senere tidspunkt. Vælger du at supplere TV-lyden med en af Sonys egne soundbars, f.eks. HT-A5000, vil det være muligt at kombinere disse for at opnå en kraftigere og bedre lokaliseret lyd via Acoustic Centre Sync-funktionen.  

Konklusion

Sony A80L er en naturlig videreudvikling af sidste års vellykkede A80K-model: Sony har beholdt meget af formlen fra sidste års model og finpudset lidt hist og her. Prikken over i’et er Sonys avancerede billedbehandling, som giver meget naturlige og neutrale farver, glidende bevægelser og imponerende billedskarphed.   

På den negative side må Sony-skærmen nøjes med en lidt lavere lysstyrke og mere begrænsede tilslutningsmuligheder end enkelte af konkurrenterne i prisklassen. Især gaming-entusiaster vil nok være lidt skuffede over, at Sony endnu ikke leverer fire fuldgyldige HDMI 2.1-indgange.  

Når det så er sagt, kan vi roligt anbefale Sony A80L, hvis du er mere til film og serier end til hardcore gaming, så kan vi roligt anbefale Sony A80L! 

Karakter
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony A80L leverer et imponerende skarpt og kontrastrigt billede med neutral farvegengivelse, og lyden fra de integrerede skjulte højttalere er glimrende. Lysstyrken er lidt svagere end hos en del af konkurrenterne, og Sony-skærmen må lade sig nøje med, at kun to af de fire HDMI-indgange har 2.1 standarden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top