Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED808 (65OLED808)

Finpudset favorit

Philips har opdateret sin OLED-bestseller med en række nye funktioner. Det har gjort et godt TV endnu bedre – men ikke på alle områder.

Skrevet af / 28/09/2023 - 11:38
Philips OLED808 (65OLED808)
Audun Hage

Philips TV har en særlig position på det nordiske marked med nogle udvalgte modeller, der giver meget valuta for pengene. Heriblandt finder vi 800-serien af OLED-skærme, som nu har fået et nyt skud på stammen! 

Philips OLED808

2023-modellen OLED808 bygger videre på den populære OLED807 fra sidste år. Ud over et moderne OLED-panel har den farvestrålende Ambilight-lys, opdateret Google TV-brugergrænseflade samt flere længe ventede gaming-funktioner. Alt sammen drevet af en ny P5 AI (7. generation) videoprocessor.  

OLED808 fås i en lang række skærmstørrelser: Udvalget starter ved 42 og går hele vejen op til 77 tommer. Tænk, nu kan du få et køkken-TV eller en stor hjemmebioskærm med Ambilight!   

Vi har testet 65-tommeren, men du kan forvente en lignende ydelse fra de andre modeller. Eneste undtagelse er, at 42- og 48-tommerne har en lidt lavere maksimal lysstyrke end de større modeller. 

Philips OLED808 (Foto: Philips)

Ambilight på tre sider

Udseendemæssigt har Philips-skærmen en slank og elegant fremtoning. Samtidig er designet lidt mindre prangende end den model, den erstatter.   

Sølv og spejlblankt krom er skiftet ud med en mere diskret mørkegrå farve. Foden i midten er blevet fladere og smallere, men den kan stadig dreje skærmen i den ønskede retning horisontalt.   

Ellers er OLED808 naturligvis kendetegnet ved Ambilight-baggrundslyset. Det har været et varemærke for Philips i årevis og består af farvelysdioder, som kaster farvet lys op på væggen bag skærmen.   

Årets model er udstyret med en ny generation af Ambilight, som skulle have mere avancerede lysdioder i toppen og på siderne. Samtidig har Philips fjernet den fjerde række af lys på undersiden af skærmen!   

Det kan virke som et tilbageskridt, for vi husker, hvordan det firesidede Ambilight brillerede på forgængeren med en smuk lysglorie hele vejen rundt om skærmen. Det så ekstra godt ud, når TV’et hang på væggen.   

Til gengæld har denne generation af Ambilight en virkelig god farvegengivelse, som følger handlingen på skærmen jævnt og problemfrit.   

Videoprocessoren kan nu styre hver enkelt LED i stedet for grupper af tre. Det er i øvrigt det samme lys, som bruges i den dyrere model, OLED+908, som også må nøjes med tresidet Ambilight. 

Bemærk: På denne generation af Philips Ambilight TV er det ikke længere muligt at synkronisere med Philips Hue-lyspærer, som man tidligere kunne (såkaldt Ambilight+Hue).

Philips OLED808 (10)
<
>
Philips OLED808 må klare sig med tresidet Ambilight, hvor forgængeren OLED807 havde Ambilight på fire sider. Men det giver fortsat en besnærende effekt. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Philips har benyttet Android-brugergrænsefladen i en årrække, og den store nyhed på dette års model er, at de – omsider – har taget springet til den nye Google TV-platform!   

Både den generelle brugergrænseflade og menusystemet har fået en mærkbar ansigtsløftning.  

Google TV byder på en bred vifte af apps og tjenester og giver os skræddersyede, personlige anbefalinger af aktuelt indhold.   

Derudover har Philips finpudset sine egne undermenuer. Billed- og lydindstillinger er hurtigere tilgængelige end før – og de dækker ikke længere HELE skærmen, når du vil foretage en ændring. Tak for det, Philips!  

Årets fjernbetjening virker til gengæld knapt så eksklusiv. Mens den gamle havde både “læderbeklædning” og baggrundsbelysning, er det her en mere standard plast-affære. Og knapperne er stadig ikke de bedste at trykke på. 

 

OLED808 er opdateret med den nye Google TV-brugergrænseflade, som giver et bredt udvalg af apps og personlige anbefalinger. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED808 leveres med en Bluetooth-baseret fjernbetjening, som ligner sidste års The One. (Foto: Audun Hage)

Tilslutninger og formatunderstøttelse

Som sædvanlig har Philips-skærmen fire HDMI-indgange, men det er stadig kun to af dem, der understøtter de nyeste HDMI 2.1-funktioner.   

Dette er ikke usædvanligt for dagens TV-modeller (konkurrenter som Sony A80L må også nøjes med 2.1 på to ud af fire), men det er værd at nævne, at for eksempel LG OLED C3 og Samsung S90C har fuld båndbredde på alle fire.  

Philips har dog sørget for nogle smarte opdateringer på gaming-fronten, såsom muligheden for at spille i Dolby Vision HDR ved op til 120 Hz.  Der er også en dedikeret gaming-tilstand med lav latenstid, som vi målte til omkring 13 ms.   

Samtidig sikrer VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120Hz) en jævn spiloplevelse uden afbrydelser.  

OLED808 understøtter også HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+ Adaptive. Begge disse videostandarder indeholder en strøm af dynamiske metadata, som tillader større variation i kontrasten. Dermed kan du være sikker på, at det meste indhold vises i det bedst mulige format. 

OLED808 giver også glimrende billedkvalitet med moderne HDR videoindhold. Med understøttelse af Dolby Vision ser for eksempel Drive to Survive rigtig lækkert ud. (Foto: Audun Hage

Billedkvalitet

Der er mange, der har kastet deres kærlighed på Philips OLED-modeller netop på grund af billedkvaliteten. Det kan skyldes, at virksomheden har valgt en lidt anden filosofi end mange af de andre TV-producenter. I stedet for at jagte så studie-korrekte billeder som muligt, lægger de vægt på at forbedre billederne så meget som muligt.   

OLED808 bruger stort set den samme type OLED “EX”-panel som sin forgænger, som i sin tid fik en stærkt forbedret lysstyrke. Videoprocessoren P5 AI er derimod ny, den er af syvende generation, og den har fået flere finesser, der kan booste billedoplevelsen.   

Den tilgængelige processorkraft bruges flittigt til at forbedre kontrast og farver, finjustere skarphed og støjreduktion og udjævne bevægelser. Og det kan faktisk være det smarte valg på et bredt udvalg af indhold. Uanset hvad, kan man dykke ned i indstillingerne og vælge det billede, man foretrækker.   

Den dynamiske billedtilstand Vivid er nu blevet omdøbt til Crystal Clear, men Philips kunne lige så godt kalde den “Ludicrous-mode” (ref. Tesla!), for her handler det om maksimalt effekt! Men nogle gange er det jo netop det, der skal til for at hæve billedoplevelsen og adrenalinet lidt.  

Især ældre produktioner i SDR og med HD-opløsning får et kraftigt boost med denne indstilling, hvor man nogle gange kan få mistanke om, at det er vaskeægte 4K HDR!  

Vi oplevede for eksempel, at de tidlige sæsoner af HBO-serien Ballers blev betydeligt mere engagerende i Crystal Clear-tilstand. Underholdningen er god, men produktionskvaliteten på de tidlige sæsoner er ikke den bedste, så det er fristende at peppe det lidt op.  

Philips OLED808 (11) Philips OLED808 (3)
<
>
Philips-skærmen har en effektiv billedbehandling, hvor du kan vælge mellem forskellige billedtilstande, lige fra Crystal Clear til den mere neutrale Filmmaker Mode. (Foto: Audun Hage)

Philips-skærmen gør et fortræffeligt stykke arbejde med at fremhæve detaljer uden at gå over gevind. Hud og hår skinner lidt mere, himlen bliver lidt mere blå, og Dwayne “The Rock” Johnsons tænder bliver endnu mere kridhvide, men det er okay. Det er jo trods alt underholdning, og vi befinder os i Miami!   

Men hvis man ønsker at nedtone det hele og se filmen eller serien præcis, som producenten havde tænkt sig, er der også mere neutrale Home Cinema- og Filmmaker-tilstande til rådighed, samt en særskilt Calman-tilstand til kalibrerede indstillinger. Men det kan se noget tamt ud, når man først har vænnet sig til Crystal Clear.  

Philips OLED808 udmærker sig med et generelt lysstærkt, skarpt og farverigt billede med en solid og støjfri billedbehandling. Lysstyrken blev målt til omkring 950 nit i et 10%-vindue i Crystal Clear og 666 nit i Home Cinema-tilstand.   

Det er ikke lige så høj en lysstyrke, som de allerbedste high-end-skærme kan præstere, men det er fuldt på højde med f.eks. LG OLED C3. Det giver mere end rigeligt med lysstyrke til de fleste omgivelser og seerforhold, samtidig med at der er godt knald på højlyseffekterne på HDR-video. 

Bemærk: Philips tilbyder også den dyrere model OLED+908, som er udstyret med det opdaterede “MLA” OLED-panel, der kan håndtere endnu højere vedvarende lysstyrke.  

Sortniveauet er selvfølgelig kulsort som på de fleste OLED’er: Fordi alle de små pixels i panelet kan tændes og slukkes individuelt, er der ikke behov for bagbelysning, hvilket bidrager til en fremragende kontrast. Alle farver og gråtoner kan tegnes op på en helt sort baggrund, hvilket giver en fabelagtig dybde i billedet.   

Philips ser ud til at have taget feedback om den forudgående generation til sig, for detaljegraden i sort er forbedret, og farvechatteringerne er endnu jævnere.  

OLED808 har også yderst jævne og sømløse bevægelser og formår at bevare skarpheden, næsten uanset hvilke manøvrer der foretages på skærmen. Man kan følge panoreringer og bevægelser i billedet uden opbrud eller flimmer.   

Alt i alt leverer Philips OLED808 en fremragende billedkvalitet, lige en tand bedre end forgængeren, og der er slet ingen ulemper. 

Der er ingen tvivl om, at Ambilight bidrager til en mere sprælsk billedoplevelse, som her i Barbie-filmen med Margot Robbie. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

OLED808 har ikke noget specielt fancy lydsystem under motorhjelmen, men den er alligevel en tand bedre end budgetmodellerne. Der er integrerede højttalere på undersiden, kombineret med en ekstra bashøjttaler på bagsiden.  

Har Philips formået at forbedre lyden fra sin forgænger? Vi havde ikke 807-modellen inde til direkte sammenligning, men i vores ører lyder det sådan.   

Stemmer kommer bedre ud, og den separate bas virker mere spændstig end før. TV-lyden kan spille højt og rent, og den er helt brugbar til både musik og lydeffekter.   

Skulle du alligevel få lyst til en soundbar, er det godt at vide, at Philips-skærmen understøtter både Dolby Atmos og DTS: X lydprocessering og kan udsende lydsignaler via HDMI eARC-udgangen.   

OBS! Vil du have endnu bedre TV-lyd uden at skulle punge ud til en separat soundbar, er det måske værd at tjekke OLED+908, som har en mere luksuriøs Bowers & Wilkins-højttalerløsning på undersiden. 

Læs også Her er efterårets nye tv-modeller fra Philips Lanceres i oktober - med lyd fra Bowers & Wilkins.

Konkurrenter

Et dyrt OLED-TV som dette er selvfølgelig ikke uden konkurrenter, og der er mange udfordrere i premiumklassen. Hvis du er en hardcore gamer med en eller flere spilkonsoller på hylden, vil LG OLED C3 være en god kandidat, da det er udstyret med endnu bedre tilslutningsmuligheder. Et andet alternativ er Sony A80L, som giver et mindst lige så godt billede og en endnu bedre indbygget lyd end Philips OLED808 – om end til en lidt højere pris. Men ingen af dem har Ambilight!  

Læs også Knivskarpt OLED-TV fra Sony Med lækker billedkvalitet og Sonys spændstige lydsystem ombord leverer A80L en glimrende TV-oplevelse.

Konklusion

Ligesom sin forgænger er Philips OLED808 et fremragende OLED-TV med flot billedkvalitet og flere funktioner, der hæver både billed- og brugeroplevelsen.   

Billedkvaliteten er ikke dramatisk bedre end på OLED807, men Philips har finpudset billedbehandlingen nok til at holde fint trit med konkurrenterne. Derudover føles brugergrænsefladen hurtig og nem, nu med det moderniserede Google TV ombord.   

Nogle vil måske finde det lidt skuffende, at Philips har fjernet den fjerde række Ambilight-lys, men OLED808 er stadig et godt TV-køb, som vi trygt kan anbefale. 

Karakter
Philips OLED808 (65OLED808)
Premium

Lyd & Billede mener

Philips OLED808 leverer en strålende billedkvalitet med fyldig kontrast og flydende bevægelser, godt hjulpet på vej af den stemningsskabende Ambilight-belysning. Antallet af Ambilight-lys er reduceret noget i forhold til forgængeren, med lysrækker på tre ud af fire sider.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top