Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Sniktitt

OLED+908: Philips klar med ny topmodel

Lanceres i oktober - med lyd fra Bowers & Wilkins.

Skrevet af / 15/09/2023 - 09:05
OLED+908: Philips klar med ny topmodel

Lyd & billede / Barcelona: Philips TV havde ingen udstilling på IFA i år, men kompenserede for det ved at invitere den europæiske teknologipresse til et eksklusivt arrangement i Barcelona i denne uge. Her fik vi et nærmere kig på den nye topmodel OLED+908!

Placeringen er ikke tilfældig, da firmaet bag Philips TV (TP Vision) er en af sponsorerne for fodboldholdet FC Barcelona. I fremtiden vil du kunne se Ambilight TV-logoet på Barcas trøjer.

Arrangementet fandt sted i nærheden af det legendariske Camp Nou, som i øjeblikket er under nedrivning/ombygning. Det var på denne baggrund, at vi fik et nærmere kig på efterårets kommende tv-nyheder fra Philips, eller rettere én bestemt model

Bemærk: Dette var et Philips-arrangement, hvor leverandøren stod for rejse, kost og logi. Dette er kun et smugkig, og vi venter med en endelig konklusion, indtil vi har lavet en fuld test af OLED+908 derhjemme.

Philips OLED+908: Topmodel med MLA OLED-teknologi

OLED+908 er Philips’ officielle topmodel for 2023 og efterfølgeren til den populære OLED907 fra 2022. Den er udstyret med et opgraderet “Meta” MLA OLED-panel fra LG Display. Vi kender allerede denne type panel fra LG’s egen topmodel OLED G3, men Philips hævder, at de har opnået bedre billedkvalitet ved at bruge både gamle og nye tricks.

Panelteknologien MLA (Micro Lens Array) bruger særlige mikroskopiske linser, som øger lysudbyttet fra OLED-pixels. Dette, i kombination med bedre passiv køling og tilpasset billedbehandling (såkaldt Meta Booster), har gjort det muligt at presse betydeligt højere lysstyrke ud af OLED-paneler.

OLED+908 kan angiveligt klare op til 2100 nits ved 10% skærmareal (250 nits ved 100%), når den er indstillet i den mest dynamiske “Crystal Clear”-billedtilstand. Men det er kun en lille del af forbedringerne, ifølge Philips.

Philips OLED+908 (til venstre) ved siden af sidste års OLED+907. (Foto: Audun Hage)

Philips’ P5 AI Gen 7-videoprocessor med flere avancerede funktioner spiller også en vigtig rolle for billedkvaliteten. Den er baseret på det nyeste Mediatek Pentonic-chipsæt kombineret med Philips’ egen billedbehandling.

Ambient Intelligence V2 sikrer, at billedet hele tiden tilpasser sig omgivelserne. Den nye version bruger en RGB-lyssensor, der ikke kun tager højde for lysniveauet i rummet, men også farvetemperaturen, så hvidpunktet tilpasser sig sollyset og tidspunktet på dagen. Mens Smart Bit Enhancement sikrer sømløse farvegradueringer.

Philips-skærmen har også bred understøttelse af forskellige videoformater som Dolby Vision og HDR10+, nu også til spil, med 120 Hz og VRR-kapacitet. Men kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 4K/120 Hz. Samsungs og LG’s topmodeller understøtter nu 120 Hz på alle fire.

Philips OLED+908 understøtter nu Dolby Vision i 4K/120 Hz til gaming. (Foto: Audun Hage)

Tre-sidet Ambilight

OLED+908 har selvfølgelig også fået Ambilight-lys, men kun på tre sider af skærmen. Den nyeste generation har en mere præcis styring af lysdioderne med højere farveopløsning, hvor hver lysdiode modtager individuelle farvesignaler og dermed bedre kan matche handlingen på skærmen.

Fordi lysdioderne drives direkte af TV’ets billedbehandling, vil det give en mere præcis gengivelse af farverne på skærmen sammenlignet med alternative løsninger (som Samsung, der nu kan prale af at understøtte Philips Hue) – i hvert fald i teorien.

Opdateret Google TV og ny fjernbetjening

Philips ser også ud til at have taget noget af den kritik til sig, som vi havde af brugervenligheden på sidste års modeller. OLED908 bruger en opdateret Google TV-brugergrænseflade, hvor de også har arbejdet på at strømline menusystemet. Vigtige billedindstillinger er lettere tilgængelige, og man kan foretage justeringer, uden at menuen dækker hele billedet.

Fjernbetjeningen er også blevet mere moderne med færre knapper end tidligere, men de, der savner nummerknapperne, kan stadig kalde et touchpanel med ekstra knapper frem.

Den nye fjernbetjening klarer sig med færre knapper end den gamle. (Foto: Audun Hage)

Lyd fra Bowers & Wilkins

Du undrer dig måske over, hvad plustegnet i OLED+908 står for? Det er Philips’ måde at sige, at lyden er ekstra overdådig, og i dette tilfælde kommer den fra B&W.

De to producenter har samarbejdet om lyd i flere år, og OLED+908 bruger et skræddersyet 3.1-kanals højttalersystem monteret i en “soundbar” under skærmen. Den er beklædt med mørkegråt stof fra det danske firma Kvadrat og skjuler center-, højre- og venstrekanalhøjttalerne.

Alle kanaler har separate diskant- og mellemtoneelementer. Derudover er der en subwoofer med fire passive slaveelementer på bagsiden. Højttalerne drives af en 80 watt-forstærker og understøtter “virtuel” Dolby Atmos-surroundlyd. Desværre fik vi ikke en lyddemo i Barcelona, men vi ser frem til at teste mere!

Her kan du se de mange Bowers & Wilkins-højttalere, som OLED+908 er udstyret med. (Foto: Audun Hage)

Philips OLED+908 og konkurrentene

Under arrangementet i Barcelona fik vi en demonstration af OLED+908, hvor den blev sat op mod de seneste konkurrenter fra Samsung (TQ65S95C) og LG (OLED65G3). Som sædvanlig blev præsentationen givet af Philips’ strategidirektør og erfarne TV-guru Danny Tack, som ikke tøvede med at sammenligne sin egen “baby” med konkurrenterne.

Som uafhængig TV-producent har Philips mulighed for at vælge og vrage mellem forskellige panelteknologier. Og da vi spurgte Tack om hans tanker om QD-OLED versus OLED, fortalte han os, at QD-varianten har visse fordele i dele af farveområdet, men at han stadig hælder til OLED med MLA som den mest naturlige og generelt bedste panelteknologi.

Danny Tack påpegede blandt andet, at Philips-skærmen havde endnu mere intens lysstyrke i de lyseste områder end Samsung S95C, og endnu skarpere, mere detaljerede og kontrastrige billeder end LG’s egen G3. Det ser således ud til, at Philips fortsat vil satse på OLED til sine topmodeller i fremtiden.

Præsentationen blev holdt af Danny Tack, som har været ansvarlig for Philips TV siden billedrørs-TV’ets dage (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Det er naturligvis svært at bedømme billedkvaliteten ordentligt uden at kende billedmaterialet eller have tjekket indstillingerne på forhånd, men OLED908 leverede bestemt en imponerende lysstyrke og kontrast. Det fremhævede også en masse detaljer, som var mindre fremtrædende hos konkurrenterne, samt meget jævne bevægelser.

Men igen, det var med den ekstra dynamiske billedtilstand “Crystal Clear” aktiveret. Den bruger en masse videobehandling til at pynte på billedet. Men for dem, der godt kan lide lidt ekstra krydderi i deres billeder, er dette nok lige sagen!

En anden ting, vi bemærkede, var, at 2023-modellen med polarisationsfilteret “Vanta Black” på overfladen har betydeligt lavere skærmrefleksion end tidligere generationer. Her var forskellen til OLED907 fra 2022 relativt tydelig i både lyse og mørke omgivelser.

908-modellen har markant mindre refleksion i glasset end sin forgænger 907 fra 2022. (Foto: Audun Hage)

Pris og tilgjengelighet

Philips OLED+908 kommer i butikkerne i oktober/november 2023 og vil være tilgængelig i skærmstørrelser på 55, 65 og 77 tommer. Det bliver helt sikkert en spændende udfordrer til andre high-end-modeller som LG OLED G3, Samsung S95C og Panasonic MZ2000, som vi glæder os til at få på testbænken.

Bemærk! Philips viste ikke en direkte efterfølger til 2022-modellen OLED+937 i Barcelona. Efterfølgeren til denne forventes ikke før senere i 2024.

Vi fik heller ikke et nærmere kig på de tidligere lancerede MiniLED-modeller kendt som The Xtra. De blev vist som prototyper tidligere i år med en alternativ smart-tv-grænseflade. De er allerede blevet lanceret på nogle markeder, men det er endnu uklart, om de kommer til Norden.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Samsung: Nu kommer den nye The Frame-model

TCL lancerer ny TV-model med bred appel

Her er TCL C855

Her er TCL's "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV'er er nu "Made in Germany"

Kæmpe 3D-skærm fra LG

Her er Samsungs nye 2024 TV-modeller: Masser af AI-funktioner

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Scroll to Top