Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Snart i Norden: Sådan bliver LG’s nye OLED-TV’er i 2024

LG's nye topmodeller lander snart i Skandinavien: Især én funktion ser lovende ud.

Skrevet af / 15/03/2024 - 09:00
Snart i Norden: Sådan bliver LG’s nye OLED-TV’er i 2024

Frankfurt/Lyd & Billede: Nu er det tæt på, at LG’s nye OLED-TV kommer i butikkerne i Skandinavien, og i den anledning har LG inviteret os til Frankfurt, Tysklands finanshovedstad, for at se nærmere på de nye 2024-modeller.

Her fik vi et fuldt overblik over LG’s nye TV-sortiment for 2024, herunder både OLED G4, C4 og B4, som begynder at rulle ud i butikkerne i april.

Vi fik et glimt af de nye skærme allerede under CES 2024 i januar, men nu var der lagt op til en grundig gennemgang med LG’s egne ingeniører og TV-eksperter. Præsentationen blev ledet af LG’s produktdirektør David Seperson, og vi havde også selskab af Erik Svalberg fra LG Nordic.

LG-eventet fandt sted på Deutsche Bank Park – hjemmebanen for fodboldholdet Eintracht Frankfurt.(Foto: Audun Hage)

LG er «OLED-veteranen» i TV-branchen

OLED-teknologien har været en indiskutabel succes for LG, som sidste år kunne fejre 10 år med OLED-TV. Og selv om Samsung og andre producenter efterhånden er kommet til, er LG stadig “ældst”, når det gælder OLED. Vi husker første gang, vi så Bjergkøbing Grand Prixden første OLED-model i 2013: Den overgik simpelthen alt andet på det tidspunkt!

Der er løbet meget vand i åen siden da, og i dag tager vi nærmest denne type billedkvalitet for givet, men OLED er stadig i en klasse for sig, når det gælder kontrast og sortniveau. Men som sædvanlig er der plads til forbedringer.

OLED-teknologien har generelt haft en svaghed, når det gælder lysstyrke i forhold til andre teknologier. Sidste år så vi en betydelig forbedring gennem teknologien Brightness Booster Max, som LG kalder den. Det drejer sig om et specielt filter (MLA), som hjælper skærmen med at håndtere lyset bedre, kombineret med smart og energieffektiv billedbehandling på processorsiden.

Teknologien har pustet nyt liv i OLED-panelerne og gjort det muligt at presse en betydeligt højere lysstyrke ud end tidligere. Forbedringen var let at se på topmodellen OLED G3, som var et af de bedste OLED-TV’er, vi testede sidste år. Så spørgsmålet er, om LG har formået at hæve barren i år?

P1030580 DSC_2704 DSC_2764 P1030558 P1030536
<
>
(Foto: Audun Hage)

LG OLED G4 får superkraftfuld “AI” processor

LG’s nye 2024-modeller har mange af sidste års forbedringer med sig, men der er også nogle vigtige nyheder under motorhjelmen. LG fokuserer meget på billedbehandling i år og brugte tid på at tale om den nye “billedmotor” α(Alpha)11. Denne videoprocessor vil være at finde i dette års topmodeller, OLED Signature M4 og OLED G4.

Den nye α11-processor er udviklet af LG specifikt til OLED-TV’er og vil være betydeligt mere kraftfuld end sin forgænger, α9. Den lover blandt andet en 70 procent forbedring af grafikydelsen og 30 procent hurtigere processering sammenlignet med forgængeren α9.

AI (kunstig intelligens) er det helt store samtaleemne i øjeblikket, og i dette tilfælde bruges AI til at analysere og forudsige, hvordan objekterne i billedet bearbejdes bedst muligt.

Men den måske mest interessante forbedring – som vi så praktiske eksempler på i Frankfurt – handler om smidigere og mere naturlige bevægelser.

Læs også LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film LG's OLED-TV er ifølge producenten selv den ideelle filmmakker. Nu har de skabt deres egen filmklub for OLED-entusiaster.

LG 2024 OLED i praksis

Under seancen i Frankfurt fik vi mulighed for at se nærmere på topmodellen G4 og dens lillebror C4. LG havde også sat nogle konkurrerende skærme op, så vi kunne sammenligne dem. Med på “testbænken” var Samsung S95C og Sony A95L, som begge bruger den konkurrerende QD OLED-teknologi.

Som forventet er LG overbevist om, at deres W-OLED-teknologi samlet set er den bedste – især når den kombineres med den nye A11-processor.

LG’s David Seperson var synligt begejstret for den nye AI-modus og anbefalede os at tjekke den ordentligt ud, når vi tester de nye skærme.

Processoren siges nemlig at være så smart, at den også kan regne ud, hvornår den IKKE behøver at gøre noget drastisk med videosignalet. For eksempel skal den være mere skånsom og intelligent, når det gælder om at bevare den oprindelige farvebalance. Det kan vi godt lide at høre, men hvor godt fungerer det?

LG’s David Seperson (t.v) demonstrerede A11-processorens mange videofunktioner. (Foto: Audun Hage)

Vi så en række eksempler på, hvordan AI-processoren arbejdede med at forbedre billedet, men LG havde valgt den mest saftige Vivid-tilstand for virkelig at understrege pointen. Vi ser frem til at teste disse nærmere derhjemme – med lidt mere “ædruelige” indstillinger.

I vores øjne virkede denne tilstand stadig lidt svulstig og overdreven, især når det gælder kontrast. Men den nye AI-processor ser ud til at have en stor værktøjskasse med videoforbedringer.  Og potentialet virker stort!

En funktion, der umiddelbart var et hit, var den nye og forbedrede TruMotion-indstilling (bevægelsesudligning). LG’s AI-processor kan nemlig identificere og udjævne flimmereffekten i 24p-spillefilm med langt mindre “sæbeopera-effekt” end tidligere.

LG viste bl.a. scener fra Fast & Furious 9 og Dune, hvor OLED G4 bevarede et jævnt billede uden opbrydning (screen tearing), samtidig med at den bevarede den ægte filmfornemmelse.

Her ser LG virkelig ud til at have knækket koden, måske så meget, at det kan udfordre Sony og Panasonic, når de er bedst. Så vi ser frem til at se nærmere på denne funktion – så snart vi får fingre i et testeksemplar af G4.

LG OLED C4. (Foto: Audun Hage)

Hvad så med OLED C4?

LG var naturligvis mest optaget af at demonstrere flagskibet OLED G4 i Frankfurt, men vi må ikke glemme C4, arvtageren til premium-favoritten OLED C3, som blev en af sidste års bestsellere.

Dette års C-serie må stadig klare sig med Brightness Booster, uden “Max” eller MLA-filter, og bruger den noget enklere videoprocessor α9 AI Gen 7.

C4 er altså en klart nedskaleret model i forhold til G4, men 2024-generationen får stadig HDMI 2.1 på alle fire indgange. Til glæde for hardcore gaming-fans får den også et 144 Hz-panel – nu også på de mindste 42- og 48-tommers skærme. Thumbs up for det!

LG OLED B4. (Foto: Audun Hage)

Vi har også kigget lidt på lillebroren OLED B4. Den prisvenlige B-serie har længe stået lidt i skyggen af de mere ekstravagante topmodeller, men årets model får nogle fine forbedringer i form af en ny videoprocessor (Alpha 8) og 4 x HDMI 2.1-indgange. Billedpanelerne er stadig 4K / 120Hz, op til 77 tommer og med en velkommen designændring (nye V-formede fødder).

Desværre havde LG ikke taget et eksemplar af den nyeste OLED M4 med trådløs videooverførsel med til Frankfurt, men vi håber at se den i Skandinavien i løbet af foråret.

En anden model, som glimrede ved sit fravær, var den trådløse OLED T. Om den dukker op på vores breddegrader virker ret tvivlsomt. Vi får se!

(Foto: Audun Hage)
Læs også LG kunne ikke lade være: Her er OLED M4, G4 og C4 De nye OLED-TV i M4-, G4- og C4-serien er allerede officielle.
Læs også Vi tager et kig på LG's gennemsigtige OLED-TV Er et gennemsigtigt OLED-TV genialt eller bare en gimmick?

Pris og tilgængelighed

LG’s 2024 OLED- og QNED-modeller kommer i butikkerne i løbet af april/maj. De nordiske priser er endnu ikke officielle. Sagen vil blive opdateret!

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

0
Lyd & Billede
Scroll to Top