Samsung har længe sværget til QLED og LCD som de bedste teknologier på TV-fronten, men nu kan vi se tegn på et skift hos den sydkoreanske producent. Årets nye flagskibmodel, S95C – måske det hidtil bedste Samsung-TV – er nemlig et TV med OLED-teknologi. Eller QD-OLED for at være helt nøjagtig.
Samsung S95C
OLED med kvanteprikker eller “Quantum Dots” trådte for alvor ind på scenen sidste år, repræsenteret ved modellerne Sony A95K og Samsung S95B. Begge leverede banebrydende billedkvalitet, og vi endte med at udnævne teknologien til årets tv-innovation.
I år har Samsung udvidet sit sortiment med to nye OLED-serier, hvor S95C-serien er bedst. Billedkvaliteten skal være blevet yderligere forbedret, blandt andet med højere lysstyrke end forgængeren. S95 har også nogle funktioner, som vi kender fra andre Samsung-modeller, f.eks. den separate One Connect-forbindelsesboks.
Men den største nyhed – bogstavelig talt – er nok alligevel, at S95C også kan fås i 77 tommer. Og når vi nu skulle have et TV fra serien på testbordet, valgte vi selvfølgelig det største!
Lækkert design
At Samsung-modellen har udseendet i orden, er det ingen tvivl om. Skærmen er kun godt en centimeter tyk, men det mest imponerende er, at den har samme tykkelse hele vejen rundt. For at få dette til at lykkes er strømforsyningen og elektronikken blevet flyttet til en separat boks.
Den såkaldte One Connect-boks kan placeres ved siden af TV’et, fastgøres til bagsiden af foden eller gemmes væk i en reol – det sidste er især praktisk, hvis man vil hænge skærmen op på væggen. Så kan alle kabler, videokilder og andre småting holdes skjult.
Skærmens design er virkelig rålækkert, og det eneste vi kan sætte en finger på er, at der er en tynd sort stribe mellem billedpanelet og selve rammen. Hvis du tager et kig på 8K-modellen Samsung QN900C, vil du se, at den har en ultrasmal metalramme, hvor billedpanelet går helt ud til kanterne, hvilket får skærmbilledet til at “svæve” i rummet.
Brugervenlighed og funktioner
Udover at selve tilslutningerne er flyttet udenbords, er der også et pænt udvalg af dem. S95C er udstyret med fire HDMI-indgange, hvor alle understøtter den moderne 2.1-standard. Det betyder, at OLED-skærmen kan håndtere 4K-videosignaler med op til 144 billeder pr. sekund.
Det er helt klart noget, gamerne vil sætte pris på, da man kan tilslutte både spilkonsoller og gaming-PC uden løbe tør for indgange. Udover Samsung er det stort set kun LG, der har så gode tilslutningsmuligheder.
S95C leveres også med Samsungs nye, opladelige fjernbetjening. Den er udført i genanvendt plast og føles betydelig lettere i hånden end den gamle variant. Vi synes dog, at en flagskibsmodel som denne havde fortjent en udgave i børstet stål.
Brugergrænsefladen er Samsungs egen Tizen, som byder på et hurtigt menusystem med et bredt udvalg af apps. Der er masser af streamingtjenester at boltre sig i, heriblandt MAX, SkyShowTime, Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten og Disney+. Ikke at forglemme Samsung TV+, som byder på en række gratis TV-kanaler.
S95C understøtter selvfølgelig HDR-video, men må klare sig uden Dolby Vision, som ellers er et meget udbredt HDR-format på forskellige streamingtjenester (også til gaming). Selv om vi ved, at god billedbehandling kan kompensere for denne mangel gennem såkaldt tone mapping, havde vi gerne set, at Samsung havde fulgt trop med andre TV-producenter og åbnet for Dolby Vision.
Billedkvalitet: Fabelagtig kontrast!
Vi var fulde af lovord om den foregående generation, og det tager ikke lang tid at fastslå, at 2023-modellen S95C har fået endnu mere af alt det gode. At denne OLED-skærm leverer et yderst engagerende og livagtigt billede er bestemt ingen overdrivelse!
QD-OLED-panelerne har nogle klare fordele, når det gælder måden, de reproducerer farver på. Til forskel fra “almindelig” OLED med farvefilter bruger denne teknologi kvanteprikker (Quantum Dots) til at forstærke farverne rød, grøn og blå. På denne måde opnår man meget høj intensitet over hele farvespektret, hvilket resulterer i god lysstyrke, jævn farvebalance og bred indsynsvinkel.
Der hersker ingen tvivl om, at dette er en af tidens mest spændende panelteknologier. Man kan sige, at den kombinerer flere af fordelene fra OLED og QLED-LCD, samtidig med at den fjerner flere af ulemperne.
Kontrasten fra mørkt til lyst er suveræn, vi bemærker især, hvordan Samsung-skærmen bevarer den samme kontrast over et bredt farvespektrum. Både primærfarverne rød, grøn og blå samt cyan og magenta fremstår med en vidunderlig intensitet. Det betyder også, at man sætter mere pris på små farvevariationer i billedet. For eksempel træder forskellige nuancer af rød meget tydeligt frem.
Og det er ikke alt: Betragtningsvinklen er meget bred, med en farvegengivelse, der er lige ensartet, uanset om vi ser på skærmen direkte forfra eller skråt fra siden. Selv de almindelige OLED-skærme fra LG får et lille skift i farvebalancen, når de ses fra siden.
Samsung-skærmen har også en superjævn lysfordeling. Eftersom hver enkelt pixel kan tændes og slukkes individuelt, opnår man et buldrende mørkt sortniveau uden de små pletter og glorier, man må finde sig i på bagbelyste LCD-skærme.
Rigtig god lysstyrke og få refleksioner
Samsung-skærmen har en fremragende lysstyrke, ikke kun for OLED, men også generelt: Vi målte lysstyrken til lidt over 1.250 nit i et testvindue på 10 procent, og tættere på 250 nit med hele skærmen i hvidt. Og vi kan tilføje, at dette var i filmtilstand med meget neutrale farver. S95C har også et effektivt antirefleksfilter, som reducerer genskin fra omgivelserne.
Disse egenskaber betyder, at S95C vil fungere godt til varieret TV-kiggeri under stort set alle lysforhold. Du skal med andre ord have specielle behov for at ønske et endnu mere lysstærkt TV.
Når det er sagt, vil en MiniLED-skærm kunne klare op til det dobbelte, målt i nit, eller endnu mere, hvis man måler på 100 procent af skærmarealet. Det giver naturligvis fordele, hvis du kan lide at se TV ved højlys dag i rum, hvor der er meget lysindfald fra vinduer og lignende.
Samsung S95C mot QN95C: QD-OLED vs. QLED
I testens løb havde vi også QLED-modellen QN95C til rådighed, og dermed var der lagt op til en interessant duel mellem de to Samsung-skærme.
Topmodellen QN95C med MiniLED-bagbelysning (såkaldt QLED) er efter vores mening en af de bedste LCD-skærme på markedet med en suveræn lysstyrke og kontrast for sin klasse: en af de klart bedste skærme til dig, som gerne vil se sport i lyse omgivelser.
Alligevel må den se sig overhalet af sin “OLED-bror” på flere områder.
At den nye S95C har det klare overtag i “biografmørket” er ingen overraskelse: Her har OLED-skærme altid haft en fordel takket være panelet, som kan tænde og slukke hver eneste lille pixel individuelt.
LCD-skærmene plejer at slå igen med højere lysstyrke, men i dette tilfælde er forskellen ikke ret stor.
OLED-skærmen har væsentligt bedre kontrast, farvepræcision og dybdefølelse under de fleste forhold, heriblandt i normalt oplyste rum. Det er primært i meget lyse omgivelser og med meget lyst videoindhold, at QLED-modellen tager føringen med lidt højere intensitet og overskud. Så medmindre man har helt særlige behov for ekstrem lysstyrke, tror vi de fleste vil foretrække S95C med OLED-teknologi.
Særegen pixelstruktur
Der er dog en ting, man skal være opmærksom på, og det drejer sig om måden, QD-OLED-panelet tegner billedet op på. De såkaldte subpixels med røde, grønne og blå farver er stablet ovenpå hinanden i et trekantmønster. Denne struktur kan give nogle “linjer” af rødt og grønt.
Enkelte TV-seere kan være mere følsomme over for dette fænomen end andre, og effekten er mest synlig på tæt afstand (1,5 meter). På mere normale afstand til TV’et smelter pixels sammen til et sømløst billede.
Vi kan dog ikke lade være med at spekulere på, hvordan QD-OLED med endnu tættere, højere opløsning og pixeltæthed kunne se ud. En sådan model er ikke på markedet endnu, men teknologien til at producere 8K QD-OLED findes. Så det ville ikke overraske os, hvis vi ser et 8K OLED-TV fra Samsung på et tidspunkt!
Lydkvalitet
Samsung S95C har et opgraderet højttalersystem med såkaldt 4.2.2-konfiguration og 70 watt udgangseffekt. Opstillingen har intet at gøre med fodbold (!), men indebærer, at der er ekstra højttalere på toppen og i siderne for at skabe et større og bredere lydbillede. TV’et understøtter også Dolby Atmos lydprocessering internt, således at du skal kunne opnå en surround-oplevelse fra de indbyggede TV-højttalere.
Det fungerer til en vis grad: Samsung-skærmen har en klar og luftig lyd med tydelig stemmegengivelse. De ekstra bashøjttalere formår også at skabe lidt fylde til musik og lydeffekter, så længe skærmen er anbragt tæt ind til væggen.
Vi bliver dog ikke ligefrem blæst over ende af lyden, og formentlig vil de fleste købere i denne kategori ønske sig et separat lydsystem med større slagvolumen, for eksempel en soundbar med subwoofer. S95C støtter lydoverføring over Wi-Fi såvel som med HDMI eARC.
Vælger du en kompatibel Samsung-soundbar, kan du også benytte TV-højttalerne i samspil med denne – såkaldt Q Symphony. For eksempel Samsung HW-S810B, hvis du vægter den slanke fremtoning, eller den nye HW-Q995C, hvis du vil have federe lyd. Test følger!
Konklusion
Samsung S95C er et af de bedste TV, vi har testet i år, uanset teknologi. Det er et fremragende TV til alle formål, uanset om du ser film i et mørkt rum eller sport i et lyst miljø. Samsung-skærmen har også et meget slankt og gennemtænkt design, som gør den til udsmykning af væggen. Der er flere konkurrenter, der lurer i kulissen: For eksempel bliver det spændende at se, hvad Sony kan gøre med sin topmodel A95L, som har QD-OLED-paneler i samme skærmstørrelser som Samsung S95C. Vi mangler også at teste Panasonics ildsprudende topmodel MZ2000, som er en anden model, vi har høje forventninger til.
Når det er sagt, tror vi alle konkurrenterne får kamp til stregen, for Samsung S95C leverer en virkelig førsteklasses billedoplevelse!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer