Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED807 (65OLED807/12)

Masser af lys, masser af farver

Philips er på banen med endnu et farverigt OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er scenen sat til en skøn filmoplevelse.

Skrevet af / 08/11/2022 - 09:33
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Audun Hage

Philips er et meget populært TV-mærke herhjemme: Kombinationen af Android TV med OLED-billedkvalitet, luksuriøs lyd og ikke mindst det farverige Ambilight-lys har vist sig at være en potent kombination. 

Testkandidaten OLED807 fås i fire skærmstørrelser (48, 55, 65 og 77 tommer) og er udstyret med den seneste generation af OLED-paneler fra LG Display, også kendt som OLED EX. Philips har også trimmet billedbehandlingen i form af en ny P5 AI (6th Gen) videoprocessor. 

Firesidet Ambilight-lys 

OLED807 ville ikke være et rigtigt Philips-tv uden det klassiske Ambilight-omgivelseslys, som består af lysdioder, der vender opad, nedad og til siden. Årets model har forbedret lyskvalitet i dioderne, og styringen af dem er også forbedret, så lyset justerer sig mere problemfrit og kontinuerligt efter indholdet på skærmen, ligesom det tager højde for lysforholdene i rummet. 

Nyt i 2022-generationen er også Aurora-pausetilstanden, som udnytter Ambilight-lyset, når tv-skærmen er på standby. Skærmen kan dermed vise udvalgte billeder og videosekvenser i kombination med Ambilight-lyset og bidrage med atmosfærisk lys og lyd i baggrunden. 

Philips OLED807 har firesidet Ambilight-lys, som bader omgivelserne i farver, som matcher handlingen på skærmen. Meget effektfuldt! (Foto: Philips)

Lækkert og åleslankt design 

OLED807-skærmen er bestemt flot at se på, når vi pakker den ud, skruer den sammen og får den op på testbænken. Den har det karakteristiske knivskarpe OLED-panel, med en noget tykkere del, hvor elektronikken og højttalerne er monteret. Selve rammen omkring selve skærmen er også ultrasmal, hvilket giver indtryk af et billede, der nærmest ‘svæver’ foran os. 

TV’et står på en forkromet T-formet fod, som giver mulighed for at dreje skærmen til venstre eller højre. Det er en fin detalje, men vi noterede os, at skærmen nemt kom til at vakle lidt, når vi bevægede den frem og tilbage. 

Mange vil nok foretrække at vægmontere Philips-skærmen via de indbyggede VESA-beslag: så vil det firesidede Ambilight-lys også give en ekstra visuel effekt, da det skaber en glorie af lys rundt om hele skærmen. 

Philips OLED807 har et slankt design med tynd ramme og T-formet forkromet fod.

Brugervenlighed og funktioner 

Philips OLED807 kører en nyere version af Android-brugergrænsefladen, nærmere bestemt Android 11. Men det er værd at bemærke, at Philips – i modsætning til Sony og TCL – endnu ikke har taget springet til den nye Google-platform. 

Efter vores mening er hovedmenuen ikke helt så moderne som de nyeste Google TV’er, den er i stedet ret meget som på tidligere Philips-modeller. Philips har også designet sin egen menustruktur til de forskellige TV-indstillinger, men disse er ikke altid lige overskuelige. Efter vores mening har Sony gjort et bedre stykke arbejde med at organisere indstillingerne på sine modeller. 

Til gengæld har OLED807 et bredt udvalg af apps og streaming-tjenester. Stemmestyring via Google Assistant er også muligt via den indbyggede mikrofon i fjernbetjeningen.

Den sølvgrå fjernbetjening har en premium-følelse med baggrundsbelysning og læderbetrukket underside (Muirhead). Men den fremstår ikke som den mest ergonomiske, vi har haft i hænderne, nu hvor mange af konkurrenterne er gået over til mere kompakte udgaver. 

En lidt større afstand mellem knapperne og et lidt tydeligere knaptryk ville helt sikkert have hjulpet. 

Tilslutninger og formatunderstøttelse 

På tilslutningsfronten kan Philips-skærmen prale af fire HDMI-indgange, hvoraf to har fuld 48 Gbps-båndbredde med understøttelse af de nyeste HDMI 2.1-funktioner. Deriblandt eARC (højopløst lydreturkanal) samt gaming-funktioner som VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120 Hz), der sikrer en mere jævn spiloplevelse. 

Formatunderstøttelsen er rigtig god: OLED807 understøtter HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandarder indeholder en strøm af dynamiske metadata, som tillader større variation i kontrast. På den måde kan du være sikker på, at alt kompatibelt indhold (uanset om det kommer fra f.eks. Netflix, Disney+ eller Amazon) kan vises med sit fulde potentiale. Sammen med Panasonic og TCL er Philips blandt de få, der tilbyder tilsvarende bred HDR-understøttelse. Ros for det! 

Billedkvalitet 

De vigtigste nyheder på 807-modellen kommer i form af visuelle lækkerier. Selve billedpanelet er nyt i år – et såkaldt OLED EX-panel fra LG Display, som har fået markant forbedret lysstyrke. Videoprocessoren P5 AI har også fået flere billedforbedrende finesser i værktøjskassen, så den kan udnytte billedpanelet fuldt ud. 

Bemærk: Denne variant har ikke udvidet køling, som man finder på enkelte high-end-modeller. Philips har også en dyrere variant, OLED907, som er udstyret med køling og kan klare endnu højere vedvarende lysstyrke. 

Så hvordan ser det hele ud i praksis? Ret lækkert, faktisk. Vi er blevet relativt godt vant med den kontrastrige billedkvalitet fra OLED, men Philips OLED807 udmærker sig ved et usædvanligt lyst, skarpt og farverigt billede, med solid og støjfri billedbehandling. 

Når vi ser en effektfuld serie som Snabba Cash, sæson 2, afslører OLED807, at den har et mærkbart mere punchy og lysstærkt billede end sin forgænger OLED806/856. Lysstyrken måles til cirka 850 nit i et 10%-vindue. Det er ikke lige så højt som på de allerfedeste high-end-skærme, men stadig tilstrækkeligt til at give en besnærende glød i HDR-effekterne, foruden et generelt lidt lysere og mere dynamisk billede. 

Sortniveauet er naturligvis begsort som på de fleste OLED’er: Fordi alle de små pixels i panelet kan tændes og slukkes individuelt, er der ikke behov for baglys, og det bidrager til suveræn kontrast. Alle farver og grå nuancer kan tegnes på en helt sort baggrund, og det giver en fabelagtig dybde i billedet. 

Når det er sagt, så ser vi en vis tendens til såkaldt black crush på Philips-skærmen. Detaljer i og omkring de allermørkeste områder af billedet har en tendens til at drukne i sort. Her kan det være nødvendigt at øge lysstyrken en smule, men dette kan også give mere støj i billedet. Efter vores mening er Sony lykkedes bedre med denne problematik på sin A80K-model. 

Til gengæld giver Philips den gas med ekstremt flydende bevægelser, som overgår selv, hvad vi har set fra Sony. Bevægelsesskarpheden i Home Cinema billedindstillingen er utroligt god, den gør det muligt at følge panorering og bevægelser i billedet uden hakker og flimren. Det får sportsindhold som fodbold og MMA til at se flimmerfrit og flydende ud. 

Advarsel: Dette kan være ret vanedannende! Er du derimod følsom over for ‘sæbeopera-effekten’ og foretrækker at se film med 24 billeder i sekundet, er der også en neutral Filmmaker-indstilling, hvor al bevægelseskompensation er slået fra. 

Alt i alt leverer Philips OLED807 fremragende billedkvalitet, og det er udstyret med en række effektive billedindstillinger, der giver dig mulighed for at skræddersy billedet til dine egne præferencer, uanset om du foretrækker lidt ekstra krydderi og kontrast, eller foretrækker det superkorrekt. 

Ambilight giver det lille ekstra 

OLED807 har et ekstra es i ærmet i form af Ambilight. Dette er en unik feature for Philips, som du kun finder på deres TV’er, og som mange TV-entusiaster sværger til. Denne model har såkaldt firesidet Ambilight-belysning. 

Ambilight har flere billedmæssige fordele, idet billedet vokser i størrelse og føles mere behageligt at hvile øjnene på. Det ekstra farvede lys mod baggrunden bidrager også til en bedre oplevelse af kontrast. Men mest af alt giver det en større grad af indlevelse, fordi handlingen fylder en større del af rummet. TV’et kan også kommunikere med Philips Hues farvede pærer andre steder i rummet, og så kan resultatet blive rigtig magisk! 

Lydkvalitet

Med OLED807 leder man desværre forgæves efter højttalersystemet fra Bowers & Wilkins, som vi finder på en række dyrere Philips-modeller. Her er der i stedet mere almindelige, undermonterede højttalere, kombineret med en ekstra bashøjttaler på bagsiden. 

Kræsne som vi er blevet, blev vi ikke specielt inspireret af lyden på denne model. Stemmegengivelsen opleves lidt ulden og indelukket, og musikgengivelsen føles ret diffus. Den ekstra bashøjttaler bidrager med ekstra fylde, men spiller ikke specielt rytmisk eller dybt. 

En soundbar vil formentlig hurtigt dukke op på ønskesedlen i dette tilfælde. Så er det godt at vide, at Philips-skærmen understøtter Dolby Atmos-lydbehandling og kan formidle lyden via HDMI eARC-udgangen. 

Er du derimod interesseret i god integreret tv-lyd, kan det være værd at tjekke storebror OLED907, som har en mere luksuriøs ‘soundbar’ fra Bowers & Wilkins på undersiden. 

Læs også Tjek lige de nye fjernsyn fra Philips Topmodellerne OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god billedkvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.

Konklusion

Philips OLED807 er en glimrende OLED-TV full av fine kvaliteter. Designmessig er dette en flott å TV å se på rent visuelt. Bildekvaliteten gjør et merkbart løft fra fjoråret med saftigere lysstyrke og bedre kontrast.

Samtidig føles nok dette som mer enn evolusjon enn revolusjon sammenlignet med forgjengeren OLED806: Philips bruker fortsatt det aldrende Android 11 systemet og har ennå til gode med å svitsje til Google TV. Fjernkontroll og menysystem er ikke det aller mest ergonomiske vi har testet til nå, men fungerer for så vidt tilfredsstillende.

Rosinen i pølsa her er definitivt det firesidige Ambilight-lyset, som bidrar til å gi opplevelsen av film, serier og sport en skikkelig piff. Hvis du søker en OLED-TV med det lille ekstra, er OLED807 absolutt et bra kjøp – ikke minst fordi den også kommer i et bredt utvalg av skjermstørrelser.

Karakter
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Premium

Lyd & Billede mener

Philips OLED807 giver en dejlig billedoplevelse præget af stærk kontrast og bløde bevægelser. Det farverige Ambilight-lys er med til at højne oplevelsen, samtidig med at det er behageligt for øjnene. Philips kører stadig med den ældre Android 11-grænseflade, og den store fjernbetjening kan være lidt besværlig at betjene.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top