Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

TCL i Polen: Smugkig på TCL’s nye topmodeller X955 og C955

TCL har imponeret med sine prisbillige LCD-skærme, og nu er high-end-modellerne lige om hjørnet.

Skrevet af / 01/12/2023 - 12:30
TCL i Polen: Smugkig på TCL’s nye topmodeller X955 og C955

Warszawa/Lyd & Billede: På få år har TCL etableret sig som en stærk udfordrer på det europæiske tv-marked. Det gælder især i Norden, hvor den kinesiske producent er blevet en populær leverandør af prisbillige storskærme.

TCL er ejet af den kinesiske panelfabrik CSOT, men hvad mange ikke ved, er, at en stor del af produktudviklingen foregår i Europa, nærmere bestemt Polen.

I denne uge inviterede TCL den europæiske presse til hovedstaden Warszawa til en dybdegående præsentation af 2023/2024 TV-serien. Her fik vi et nærmere kig på allerede lancerede modeller som P745, C805 (MQLED80) og C845, samt de kommende high-end modeller C955 og X955. Præsentationen blev givet af Marek Maciejewski, TCL’s direktør for produktudvikling i Europa, sammen med Marcin Gerlach, projektleder for TCL i Polen.

P1030340 P1030285
<
>
2023/2024-serien består af en række LCD-skærme på op til 98 tommer. (Foto: Audun Hage)

Norden er blevet “storskærmsgal” – Europa halter efter

Først og fremmest havde TCL nogle interessante tal at præsentere, og Marek Maciejewski kunne fortælle os, at 67% af TV-salget i Norden er 55 tommer eller større, sammenlignet med 40% i resten af Europa. Med andre ord vælger vi skandinaver ofte en større skærm end andre europæere. Til gengæld betaler vi en højere gennemsnitspris og beholder tv’et lidt længere, før vi udskifter det. I Norden udskiftes et TV i gennemsnit efter 9,4 år.

TCL understregede også, at TV-salget går i bølger, påvirket af nye teknologier og seervaner. Streamingtjenester erstatter betalings-modellen, og reklamebaserede streamingtjenester (også kendt som FAST – Free Ad-Supported Television) forventes at blive den næste store ting. Hvilket TV du vælger, kan være med til at bestemme, hvilket indhold du kan få adgang til.

TCL anslår, at der er solgt ca. 1,4 millioner TV i Norden i år, og 67% af disse er over 55 tommer. (Foto: Audun Hage)

Større og bedre LCD-skærme

I dag ønsker mange mennesker en større skærm i deres stue. LCD-skærme bliver større, bedre og billigere – noget, som TCL også har været en ivrig fortaler for. Det var især tydeligt under dette års Black Week-kampagner, hvor prisen på et 98-tommers LCD-TV faldt markant. Ganske vist for en budgetmodel (TCL P745) med relativt begrænset kontrast, men TCL har også andre prisbillige modeller (f.eks. MQLED80/C805) med højere ydeevne. I løbet af vinteren kommer de nye high-end-modeller C955 og X955, som tager ydeevnen til et nyt niveau.

Alle de nye modeller har 4K-opløsning, og i modsætning til Samsung og andre ser TCL ikke ud til at have meget tiltro til 8K-formatet i fremtiden. Med Mareks egne ord skyldes det: Mangel på indhold, mangel på marked og meget højt strømforbrug – fordi pixeltætheden kræver højere lysstyrke.

Ifølge TCL gør 8K ikke den store forskel for billedkvaliteten, medmindre skærmen er større end 85″. Så kan det være en fordel at skalere op til 8K, hvis betragtningsafstanden er 3 meter eller mindre.

Til gengæld anser TCL skærmfrekvensen (opdateringshastigheden) for at være langt vigtigere – hvilket er grunden til, at alle de 98-tommer skærme, de laver, er på mindst 120 Hz eller mere (144Hz).

TCL er ejet af den kinesiske panelfabrik CSOT (China Star Optoelectronics Technology), som har investeret milliarder i produktionskapacitet, og i fremtiden kan avanceret teknologi som trykte OLED-skærme og MicroLED-skærme blive tilgængelige – når prisen er rigtig, vel at mærke!

I mellemtiden mener TCL, at LCD med QLED-teknologi og MiniLED-baggrundsbelysning giver den bedste værdi for pengene, især når det gælder gengivelse af HDR-video med høj kontrast og masser af lysstyrke og farvepunch.

Selvom markedet og indholdsproducenterne er begyndt at interessere sig for HDR, mener TCL, at vi kun har set begyndelsen: Producenter og mastering-studier er stadig konservative med hensyn til at omfavne mulighederne i HDR. Marek og hans team har optaget deres egne videosekvenser med intens lysstyrke for at vise, hvordan det kan gøres:

“Nøgne” LCD-skærme med kun baggrundsbelysning

At opnå masser af lysstyrke og samtidig bevare en god kontrast kræver dog en meget præcis lysstyring. Under præsentationen i Warszawa havde TCL opstillet en gruppe LCD-skærme, hvor selve LCD-matrixen var fjernet, så kun baggrundsbelysningen var tilbage. Opsætningen varierede fra simple modeller med blot et par LED’er uden lokal dæmpning (P745), modeller med LED-baggrundsbelysning og lokal dæmpning (C745) – til high-end topmodeller med MiniLED og tusindvis af dæmpningszoner (C805, C845, X955).

Demonstrationen var ret fascinerende og viser, at der stadig er meget udvikling i gang inden for MiniLED og LCD. Det var især tydeligt, hvordan den bedste model (flagskibsmodellen X955) havde dramatisk højere “opløsning” på baggrundsbelysningen. Der er stadig et stykke vej, før OLED kan styre lyset for hver pixel, men til gengæld er lysstyrken VÆSENTLIGT højere.

I videoen nedenfor kan du se Marek Maciejewski fra TCL forklare forskellen mellem de forskellige typer baggrundsbelysning i LCD-skærme.

TCL X955: Mere end 5000 dæmpningszoner og op til 5000 nits!

TCL X95. (Foto: Audun Hage)

Den nye flagskibsmodel X955 blev præsenteret tidligere i år, men her taler vi faktisk om en kommende 2024-model, som kan komme i butikkerne omkring årsskiftet. Den bruger en ny generation af MiniLED-baggrundsbelysning med op til seks lysdioder på hver chip. Den kan have over 5000 zoner (5184 for at være præcis), og lysstyrken er blændende! X955 kan gå op til 5000 nits, hvilket blev bekræftet af målinger på stedet. Ud fra det, vi så i Warszawa, har skærmene også en meget præcis lokal dæmpning med en ubetydelig halo-effekt.

På lydsiden kan X955 prale af en kraftfuld 4.2.2/160W Dolby Atmos-højttalerløsning fra Onkyo samt Dolby Atmos, og skærmen har et slankt design med smart kabelhåndtering.

TCL X955-serien vil være tilgængelig i skærmstørrelserne 85″ og 98″.

Pris
Modell
98X955 99.999 kr
85X955 59.999 kr

TCL C955

TCL C95. (Foto: Audun Hage)

Som supplement til X95-serien introducerer TCL også den mere prisvenlige C95-serie til 2023/2024 i et bredere udvalg af skærmstørrelser. Disse modeller bruger også MiniLED-teknologi, med lidt lavere lysstyrke (2000 nits) og antal dæmpningszoner (op til 2000), med et 120W Onkyo-lydsystem.

TCL C95-serien vil være tilgængelig i skærmstørrelserne 85″ og 98″.

Pris
Modell
98C955 64.999 kr
85C955 54.999 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “TCL i Polen: Smugkig på TCL’s nye topmodeller X955 og C955”

  1. Niels Nicolaisen

    På YouTube er der rigtig mange anmeldelser af TCL 65″ QM8 som bliver rost til skyerne, men den model kan ikke købes i Danmark. Jeg har været ved at Google og det tætteste på den model på vores breddegrader må være den der hedder TCL 65MQLED80, men den er der til gengæld ingen anmeldelser af på YouTube. Måske Lyd og Billede på et tidspunkt giver et overblik og modelprogrammet og hvad det svarer til i fx USA. TCL burde efter min mening bruge de samme modelbetegnelser worldwide – det ville gøre det lidt nemmere for os forbrugere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

Mød den næste generation af MiniLED-teknologi fra Sony

Er denne skærm stor nok?

Vi tager et kig på LG's gennemsigtige OLED-TV

Panasonic skifter gear med nye OLED-modeller

LG's nye TV er både trådløst og gennemsigtigt

0
Scroll to Top