Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED806 (48OLED806/12)

Farvestrålende spiloplevelse

Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!

Skrevet af / 21/12/2021 - 14:57
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Audun Hage

OLED806 er blandt de dyrere OLED-modeller fra Philips i år. Det er udstyret med 5. generation af videoprocessoren P5, som lover endnu skarpere billedprocessering. Læg hertil muligheden for firesidet Ambilight-lys, og vi har en ret veludstyret 48-tommer!

Philips 48OLED806

Philips-skærmen har et stramt og stilrent design med to små fødder, der fastgøres fra undersiden. De er både sølvgrå og koksgrå og kan vendes, så man på den måde kan vælge, hvilken farve der er synlig forfra.

Designet bærer selvfølgelig præg af det firesidede Ambilight på bagsiden. Bemærk, at man får mest ud af den fjerde række på undersiden, hvis man vægmonterer TV’et – den gør ikke lige så meget væsen af sig, hvis det står på et bord.

<
>
(Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Philips OLED806 kommer med en ny version af Android-brugerfladen, som er blevet hurtigere og mere TV-venlig. Populære streaming-tjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max er let tilgængelige via startmenuen, og TV’et kan anbefale indhold baseret på, hvad man kan lide at se.

OLED806 understøtter HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandarder indeholder en strøm af dynamiske metadata, som giver mulighed for større variation i kontrasten. På denne måde kan man være sikker på, at alt kompatibelt indhold kan ses med sit fulde potentiale udfoldet.

OLED806 understøtter også gaming i Dolby Vision-format, men kun op til 60 Hz, hvor konkurrenten LG C1 understøtter op til 120 Hz.

Philips følger samme linje som Panasonic, Samsung og Sony på tilslutningsfronten med to fuldt 2.1-kompatible HDMI-indgange ud af fire. Der er nu understøttelse af eARC (højopløst lydreturkanal) samt spilfunktioner som VRR, FreeSync og G-Sync, der regulerer skærmfrekvensen kontinuerligt (48-120 Hz) for at sikre en mere jævn spiloplevelse.

Philips-modellen har i år fået en særlig dedikeret spilindstilling, og vi målte forsinkelsen til omkring 15 millisekunder.

Philips-OLED806-Ambilight-scaled Philips-OLED806-inputs-scaled Philips-OLED806-remote-scaled
<
>
Philips OLED806 kommer med en Bluetooth-baseret fjernbetjening, der er hurtig og responsiv. Bagbelyste knapper er en klar fordel i hjemmebiomørket. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Hvad angår billedgengivelsen, så har Philips OLED806 klart mange fællestræk med de tilsvarende OLED-skærme fra Panasonic og LG. Her får man først og fremmest fremragende sortniveau og kontrast, præcis som man forventer af OLED. Philips-skærmen har også meget jævne og glatte bevægelser, hvilket giver den en lille fordel på adventure-spil.

Philips er ikke kendt for at spare på krudtet, når det gælder billedprocessering, og den kraftige P5 AI-videoprocessor formår at fremhæve kontrast og detaljer samt gøre bevægelserne mere sømløse, uden at det virker overdrevet.

Det er dog Ambilight, der er prikken over i’et for Philips. Det farvestrålende omgivelseslys kommer nu med en særlig gaming-indstilling, som får lyset til at skifte hurtigt i takt med spillets handling. Farvelyset på bagsiden bidrager til at gøre spiloplevelsen mere nærværende – man bliver helt opslugt!

Som de fleste OLED-TV’er har Philips-skærmen suveræn kontrast i mørke scener, hvor det virkelig gløder fra lyse HDR-effekter som sollys, flammer og eksplosioner.

Derimod kan den virke lidt tam, når vi ser varieret TV-indhold i et fuldt oplyst rum. Især når man sammenligner med Mini-LED-skærme som Samsung QN90A, kan man savne lidt ekstra lysstyrke. Men hvis man gør som de fleste gamere og burer sig inde i “herreværelset”, vil det næppe være noget stort savn.

(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Det er ikke kun på billedsiden, at OLED806 imponerer – lydgengivelsen er også ret heftig! 48-tommeren har samme lydsystem som de større modeller i serien og kan prale af en dedikeret subwoofer på bagsiden. Lyden er glimrende med klar stemmegengivelse og en fyldig bas til både musik og lydeffekter. Her vil mange nok føle, at de kan klare sig uden en separat soundbar.

OBS: Vi havde problemer med at få Dolby Atmos-lydsignaler ud fra OLED806 og til en separat soundbar. Dette er beskrevet nærmere i testen af søstermodellen OLED856.

Læs også OLED og Ambilight i fornemt samspil Philips OLED856 er ikke helt som andre OLED-skærme: Det farvestrålende Ambilight-lys giver filmoplevelsen et saftigt boost!

Konklusion

Philips OLED806 byder på alle de velkendte og elskede kvaliteter, som vi forbinder med OLED, plus en ekstra “X-faktor” i form af det stemningsfulde Ambilight-lys, og lyden er klart bedre end gennemsnittet. OLED806 har også bred understøttelse af vigtige lyd- og billedformater, og har desuden fået en HDMI 2.1-opdatering – dog kun på to af de fire indgange.

Hardcore gaming-entusiaster vil nok savne endnu flere tilslutningsmuligheder. Ud over det kan vi trygt anbefale OLED806 til både spil og anden TV-underholdning.

Karakter
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Premium

Lyd & Billede mener

Philips 48OLED806 giver fremragende billedkvalitet med suveræn kontrast og glatte bevægelser. Ambilight-lyset giver også et boost til spiloplevelsen. Kun to af de fire indgange understøtter HDMI 2.1. Philips-skærmen har lidt begrænset lysstyrke i forhold til de stærkeste Mini-LED-skærme.

Også i denne test:

48-50" LCD- og OLED-TV’er til gaming

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarpt og lysstærkt

Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med fremragende lysstyrke.
Sony X90J må klare sig med to 120 Hz kompatible HDMI-indgange. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne have været højere.
Læs hele testen

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Træfsikker lyskanon

Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lysstærkt og kontrastrigt billede og har også et væld af gaming-venlige funktioner.
QN90A må klare sig med to HDMI 2.1-kompatible indgange og mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.
Læs hele testen

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarpt og præcist

Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.

Panasonic JZ1000 har en flot billedkvalitet med høj kontrast, der er lige så velegnet til spil som filmvisning.
JZ1000 har kun to 4K 120 Hz-kompatible indgange og mangler en separat hurtigmenu til spilindstillinger.
Læs hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favorit

LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!

OLED-skærmen fra LG har flot, kontrastrig billedkvalitet og er spækket med gaming-venlige funktioner. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater.
Lyden er ikke lige så medrivende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med en noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top