TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favorit

LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!

forfatter
Publiceret 21/12/2021 - 14:55
Karakter
LG OLED C1 (OLED48C1)
L&B mener
OLED-skærmen fra LG har flot, kontrastrig billedkvalitet og er spækket med gaming-venlige funktioner. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater.
Lyden er ikke lige så medrivende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med en noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Specifikationer
 • Størrelse/type: 48″ 4K-OLED
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: LG WebOS (6.0)
 • Indgange: 4 x HDMI (2.1), 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud, HDMI eARC
 • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10, HLG
 • Andet: A9 gen4 videoprocessor
 • Web: lg.com/dk
Vejl. pris 10999Pr. 21/12/2021 Produktside

C-serien har været blandt de mest populære OLED-skærme fra LG i 2021, og det skyldes nok i hvert fald til dels de mange gaming-funktioner. Den sydkoreanske producent arbejder tæt sammen med spilindustrien og er ofte blandt de første til at introducere nye funktioner, der forbedrer spiloplevelsen.

LG OLED48C1

Rygtet vil vide, at LG vil introducere et 42 tommers OLED-TV i 2022, men indtil da er 48 tommer den mindste skærmstørrelse, som har vist sig ekstra populær til netop spil.

OLED48C1 har et kompakt format, men har en ret bred fod ligesom de større modeller i serien. Det betyder, at LG-skærmen kræver mere bordplads end flere af konkurrenterne i testen. En lidt smallere fod, måske endda en drejelig, ville have været fedt, synes vi.

LG-OLED-C1-Magic-Remote-scaled LG-Game-Optmiser-menu-scaled LG-OLED-C1-Xbox-TV-details-scaled LG-OLED-C1-inputs-2-scaled LG-OLED-C1-inputs-1-scaled
<
>
Gaming med PC og diverse spilkonsoller kan nemt skabe en vis forvirring, hvad angår indstillinger. Derfor har LG lavet deres egen Game Optimizer-menu, som samler al relevant information ét sted. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

LG er derimod konge, når det gælder tilslutningsmuligheder. Med fire HDMI 2.1-indgange kan man både tilslutte et par konsoller, en gaming-PC og endda en Atmos-soundbar, så længe man har kabler nok til rådighed. Det er utvivlsomt noget, som hardcore-gamere vil sætte pris på.

TV’et er let at sætte op og genkender automatisk spilkonsoller som Xbox Series X eller PlayStation 5, når man tilslutter dem. Det vælger også automatisk den passende billedindstilling til spil. LG ser ud til at have tænkt på det meste.

Formatunderstøttelsen er forbilledlig: LG-skærmen understøtter som nævnt 4K 120 Hz på alle fire indgange og giver desuden mulighed for spil i Dolby Vision HDR-format – helt op til 120 Hz. Der er også understøttelse af VRR, Nvidia G-sync og AMD FreeSync, som sikrer en jævn gengivelse fra både konsoller og PC, uden opbrydning eller screen tearing, som det også kaldes.

LG-skærmen har desuden en meget hurtig respons. Vi målte input-lag til mellem 8,8 og 12,7 millisekunder, hvilket er på niveau med Samsung og blandt de hurtigste i testen.

Billedkvalitet

OLED-teknologien har nogle generelle styrker, der gør disse skærme velegnede til spil. Muligheden for at tænde og slukke hver enkelt pixel individuelt, uden behov for bagbelysning som på LCD-skærmene, skaber et knivskarpt og præcist billede med jævn lysfordeling. Kombineret med hurtig skærmrespons giver det fremragende forudsætninger for alle typer spil.

LG-skærmen formår at gengive krævende skydespil og racersimulatorer uden påfaldende ujævnheder. Og der er intet at udsætte på responsen. Det går virkelig lynhurtigt, fra man trykker, til der sker noget på skærmen, og det tackler hurtige bevægelser uden at flimre.

LG har lagt godt til rette for, at spiloplevelsen skal kunne skræddersys og finjusteres, idet et særligt Game Dashboard giver direkte adgang til de vigtigste indstillinger. Her har man mulighed for at vælge billedindstilling efter forskellige spilgenrer såsom rollespil og shooters. Man kan slukke for og skifte mellem forskellige indstillinger, og justere detaljerne i mørke og lyse områder. Alt sammen for at presse den sidste ydelse ud af skærmen.

Betragtningsvinklen er desuden fremragende, idet man kan se på TV’et fra en skrå vinkel, uden at farvegengivelsen ændrer karakter. Det betyder ikke så meget, når man sidder lige foran skærmen, men er selvfølgelig en fordel, hvis man har venner på besøg, der sidder ved siden af.

Sammenlignet med LCD-skærmene fra Sony og Samsung har OLED-skærmen fra LG noget lavere maksimal lysstyrke. Derudover er det blanke skærmpanel mere udsat for refleksioner. Det giver en lidt fladere billedoplevelse i lyse omgivelser, men så længe man har styr på belysningen, kvitterer OLED48C1 med en strålende, kontrastrig billedgengivelse med et dybere og mere præcist sortniveau, end man får fra LCD-skærme.

LG-skærmen giver en meget hurtig og sømløs spiloplevelse. Dybden i billedet er fænomenal! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

I forhold til den fede billedkvalitet kan lyden fra LG-skærmens indbyggede højtalere virke lidt tynd. Vi får ikke helt den samme groovy bas her, som vi oplever med modellerne fra Philips og Samsung.

Foden er udformet på en måde, der får lyden til at reflekteres mod siddepositionen. Det er med til at gøre lyden lidt klarere, og når vi ser indhold med Atmos-lyd, får vi faktisk en vis virtuel surround-effekt. Men det lyder stadig ret tyndt og spidst.

Konklusion

LG’s OLED C1 viser, hvem der er konge, når det gælder gaming. Det har rigtig gode tilslutningsmuligheder med plads til både PC og spilkonsoller. Fuld understøttelse af 4K 120 Hz på alle indgange, lav forsinkelse og moderne funktioner som VRR og FreeSync sikrer en sømløs spiloplevelse. Billedkvaliteten er knivskarp og kontrastfuld, selv når det går meget hurtigt.

Den eneste ankepunkt er, at OLED-skærmen nødvendigvis vil have lidt lavere lysstyrke end LCD-skærmene. Men så længe man ikke sidder i et oplyst rum, vil det ikke lægge nogen dæmper på spiloplevelsen. Game on!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Også i denne test:

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarpt og lysstærkt

Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med fremragende lysstyrke.
Sony X90J må klare sig med to 120 Hz kompatible HDMI-indgange. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne have været højere.

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Træfsikker lyskanon

Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lysstærkt og kontrastrigt billede og har også et væld af gaming-venlige funktioner.
QN90A må klare sig med to HDMI 2.1-kompatible indgange og mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Farvestrålende spiloplevelse

Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!

Philips 48OLED806 giver fremragende billedkvalitet med suveræn kontrast og glatte bevægelser. Ambilight-lyset giver også et boost til spiloplevelsen.
Kun to af de fire indgange understøtter HDMI 2.1. Philips-skærmen har lidt begrænset lysstyrke i forhold til de stærkeste Mini-LED-skærme.

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarpt og præcist

Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.

Panasonic JZ1000 har en flot billedkvalitet med høj kontrast, der er lige så velegnet til spil som filmvisning.
JZ1000 har kun to 4K 120 Hz-kompatible indgange og mangler en separat hurtigmenu til spilindstillinger.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

YouTube går vertikalt på TV-skærmen Nu kan du snart se de vertikale videoklip i YouTubes app til smart-TV.
OLED + Ambilight = større indlevelse! Philips er på banen med endnu et farverigt OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er scenen sat til en skøn filmoplevelse.
Det største TV vi har testet Glem 85 tommer - nu hedder det 98 tommer, hvis du vil have det største TV på vejen! TCL 98C735 er et gedigent bæst af et TV, og billedkvaliteten overrasker.
Når underholdning er i fokus Søger du den bedste filmoplevelse, eller bedre billede til sport og spil? Så kan det være tid til at købe nyt TV. Her finder du de allerbedste, vi har testet i år!
Gaming-skærm overrasker stort Den store Asus-skærms OLED-panel med perfekt sortniveau, kombineret med den matte overflade, giver intet mindre end den bedste gaming-oplevelse, vi nogensinde har haft.
Ejer du et Samsung TV? Så læs dette! Apple TV-app'en til Samsung TV streamer nu udvalgt indhold i det åbne HDR10+ format – som et alternativ til Dolby Vision.
Følg Lyd & Billede