Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarpt og præcist

Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.

Skrevet af / 21/12/2021 - 14:56
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Audun Hage

Panasonic er kendt for deres naturtro billedkvalitet, men når det gælder gaming, har den japanske producent ligget noget lavere i terrænet end flere af konkurrenterne. 2021-modellerne har imidlertid fået nogle vigtige opdateringer, der gør dem mere interessante til spil!

TX-48JZ1000

TX-48JZ1000 er Panasonics første OLED-TV i det eftertragtede 48 tommers format. Det kommer med producentens nyeste videoprocessor, HCX AI, som bearbejder og forfiner billedgengivelsen efter alle kunstens regler. De har også for nylig udsendt en frisk software-opdatering, der gør JZ1000 kompatibelt med vigtige spilfunktioner som VRR (Variable Refresh Rate) og AMD FreeSync.

Panasonic-skærmen er supernem at sætte op; her skal man bare klikke to fødder på, der ikke behøver skruer. Til gengæld medfølger der to gummi-“spacere”, som kan bruges, hvis skærmen skal hæves mere (f.eks. for at få plads til en soundbar).

<
>
JZ1000 har et ret traditionelt design. Selve OLED-skærmen er kun få millimeter tynd, men bliver væsentlig tykkere nedad for at give plads til elektronik og højttalere. TV’et vil således rage lidt ud fra væggen, hvis man vægmonterer det. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

JZ1000 anvender Panasonics egen brugerflade, kaldet My Home Screen. Vi har tidligere kritiseret japanerne for at halte lidt bagefter, hvad angår udvalget af apps og tjenester, men på det seneste har de tilføjet både Disney+ og Apple TV+. Tak for det!

Hvad angår tilslutningsmuligheder, så følger Panasonic samme princip som Sony og Samsung, idet kun to ud af fire HDMI-indgange er kompatible med 4K 120 Hz videosignaler. En af disse vil desuden være optaget, hvis man tilslutter en soundbar. Dermed er der begrænset plads, hvis man har flere spilkonsoller eller endda en separat spil-PC, som man gerne vil koble til.

Panasonic har udstyret JZ1000 med en dedikeret billedindstilling til spil – Game Mode Extreme. Vi målte forsinkelsen til mellem 11 og 15 millisekunder, hvilket er fint.

Panasonic har også tilføjet indstillingen Dolby Vision IQ, som sørger for korrekt visning af HDR-video. Den kombinerer lokale målinger fra TV’ets indbyggede lyssensor med metadata fra HDR-videostrømmen for at vælge den rigtige lysstyrke efter forholdene.

<
>
JZ1000 bruger Panasonics nye Bluetooth-fjernbetjening med genveje til flere streaming-tjenester. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Panasonic-skærmen er i sit es, når det kommer til billedgengivelse. Her får man en kontrastrig, knivskarp og lækker billedkvalitet, der egner sig perfekt til både kræsent filmkiggeri og seriøs gaming. Med billedindstillinger som Filmmaker Mode sikres et superneutralt og korrekt billede, præcis som filmproducenterne har tænkt det.

JZ1000 har alle de typiske styrker, vi forbinder med OLED, deriblandt dybt sortniveau og strålende kontrast. Spiloplevelsen er også fin og sømløs: Panasonic-skærmen håndterer hurtige racerspil som Forza Horizon og Dirt 5 i 120 Hz indstilling, uden at billedet på nogen måde hakker.

Det mærkes imidlertid, at lysstyrken ikke er så intens som på bag-LED- og Mini-LED-skærme. Det kan påvirke billedoplevelsen i et lyst rum, men under normale betragtningsforhold og i let dæmpet belysning har Panasonic-skærmen mere end krudt nok.

Hvis man derimod ser meget TV og/eller spiller meget om dagen – eller bare godt kan lide at have meget lys i rummet – vil man opleve, at billedet er lidt lyssvagt i forhold til LCD-skærmene.

(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Mens JZ1000 er fedt at se på, er lydgengivelsen ret tynd i sammenligning. Her får man et helt standard lydsystem med stereohøjttalere og 2 x 15 watt.

Det hele lyder ret tyndt i forhold til Samsungs og Philips’ modeller, som har markant mere tryk i bassen. Derfor er det godt, at Panasonic-skærmen understøtter Dolby Atmos, så man kan tilslutte en ekstern soundbar og få mere punch i lyden. Vi kan bekræfte, at det fungerer fint både via indbyggede apps som Netflix og eksterne videokilder.

Konklusion

JZ1000 er en af de billigere OLED-skærme fra Panasonic for modelåret 2021. Her får man den samme rålækre billedkvalitet, som vi forbinder med OLED generelt og Panasonic i særdeleshed, med rigtig god billedprocessering og bred formatunderstøttelse.

Denne model er imidlertid ikke i samme grad skræddersyet til gaming som nogle af de bedste i testen. JZ1000 har lidt begrænsede tilslutningsmuligheder, især sammenlignet med LG’s egen OLED-skærm, og virker ikke lige så tilpasset til gaming som Samsungs QN90A med Mini-LED. Lyden er heller ikke specielt imponerende.

Når det er sagt, så er Panasonics mindste OLED flot at se på og værd at overveje, hvis man leder efter en kompakt skærm til at se film på.

Karakter
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Premium

Lyd & Billede mener

Panasonic JZ1000 har en flot billedkvalitet med høj kontrast, der er lige så velegnet til spil som filmvisning. JZ1000 har kun to 4K 120 Hz-kompatible indgange og mangler en separat hurtigmenu til spilindstillinger.

Også i denne test:

48-50" LCD- og OLED-TV’er til gaming

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarpt og lysstærkt

Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med fremragende lysstyrke.
Sony X90J må klare sig med to 120 Hz kompatible HDMI-indgange. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne have været højere.
Læs hele testen

Samsung QN90A (QE50QN90A)

Træfsikker lyskanon

Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.

Samsung QN90A serverer et lysstærkt og kontrastrigt billede og har også et væld af gaming-venlige funktioner.
QN90A må klare sig med to HDMI 2.1-kompatible indgange og mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.
Læs hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Farvestrålende spiloplevelse

Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!

Philips 48OLED806 giver fremragende billedkvalitet med suveræn kontrast og glatte bevægelser. Ambilight-lyset giver også et boost til spiloplevelsen.
Kun to af de fire indgange understøtter HDMI 2.1. Philips-skærmen har lidt begrænset lysstyrke i forhold til de stærkeste Mini-LED-skærme.
Læs hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favorit

LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!

OLED-skærmen fra LG har flot, kontrastrig billedkvalitet og er spækket med gaming-venlige funktioner. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater.
Lyden er ikke lige så medrivende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med en noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top