Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung QN90A (QE50QN90A)

Træfsikker lyskanon

Samsung QN90A er et sprudlende lysstærkt TV, der giver fuld kontrol over spiloplevelsen.

Skrevet af / 21/12/2021 - 14:58
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Audun Hage

Samsung er kendt for deres QLED LCD-TV’er, og til modelåret 2021 introducerede de en helt ny generation kaldet Neo QLED. Ud over ny teknologi på billedfronten har de også tilføjet en række interessante gaming-funktioner!

Samsung QE50QN90A

QN90A er lillebror til QN95A, som vi tidligere har testet, og dermed et af de mest topspecificerede TV’er i Samsungs 2021-sortiment.

Et af højdepunkterne ved denne model er den såkaldte Mini-LED-bagbelysning, hvilket refererer til lysdioderne bag LCD-skærmen. Mini-LED er kun en brøkdel (1/40) af størrelsen på almindelige lysdioder og giver derfor plads til væsentlig flere lyskilder og dæmpbare zoner. Det kan oversættes til mere nøjagtig lysfordeling og bedre kontrast end traditionelle LED LCD-TV’er.

<
>
QN90A har ikke nogen separat samleboks som den, man finder på visse Samsung-modeller, men derimod sidevendte tilslutninger. Bemærk controller-symbolet, som angiver, at HDMI nr. 4 er den anbefalede indgang til spil.

Brugervenlighed og funktioner

Samsung har deres egen brugerflade, Tizen, som giver god kontrol over brugeroplevelsen. Her er der rig adgang til populære streaming-tjenester, som er hurtigt tilgængelige via startmenuen.

Tilslutningsmulighederne på QN90A er relativt gode, men i modsætning til storebror QN95A har det ikke nogen separat One Connect-samleboks, og kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 4K 120 Hz.

QN90A er til gengæld meget nemt at sætte op til gaming: TV’et registrerer selv, når man har tilsluttet en Xbox eller PlayStation, og skifter automatisk til den hurtigste billedindstilling for spil.

På 2021-modellerne har Samsung introduceret en separat Game Bar, der giver et bedre overblik over de relevante spilindstillinger samt informationer som billedfrekvens, opløsning osv. På den måde er det nemmere at verificere, at TV og spilkonsol taler samme sprog.

Samsung QN90A er desuden meget hurtig på aftrækkeren: Vi målte input-lag til mellem 8 og 14 millisekunder, hvilket er ekstremt hurtigt!

Det, der skuffer os mest på funktionsfronten, er at Samsung stadig ikke vil tage det populære HDR-format Dolby Vision til sig, som understøttes af Xbox Series X på visse titler (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty m.fl.) – for ikke at tale om et væld af film og TV-serier.

Billedkvalitet

Vi er tidligere blevet imponeret af den nye Mini-LED-bagbelysning fra Samsung, bl.a. på modeller som QN85A og QN95A. Det står hurtigt klart, at QN90A har mange af de samme fordele, også i den mindste 50 tommers version. Lad dig ikke narre af størrelsen, for det her er en temmelig potent billedmaskine!

Samsung-skærmen har for det første en råstærk lysstyrke, som virkelig får bilspil og rollespil til at stråle. Her er der ingen problemer med at spille ved højlys dag, hvis man vil det. QN90A har desuden et glimrende mat skærmfilter, som reducerer spejling af omgivelserne. Dermed undgår man at blive distraheret af refleksioner midt i koncentrerede spilsekvenser.

QN90A opleves som meget behageligt at spille på og gengiver fartfyldte bilspil og actionspil med skarpe og sømløse bevægelser. Den nuancerede farvegengivelse får bilsimulatorer som Forza Horizon til at se meget realistiske ud.

Hvad så med mørke actionspil? Jo, den avancerede Mini-LED-bagbelysning har som udgangspunkt mere præcis dimming end traditionel LED-LCD. Den har dog nogle svagheder i spilindstillingen, som kommer til syne i mørke omgivelser.

Når man skifter til den hurtigste spilindstilling, tvinges Samsung-skærmen nemlig til at reducere local dimming-funktionen. Det gør, at man lettere kan se små haloer omkring objekter som tekst, flammer, lommelygter og lignende. Det er ikke noget stort problem i lyse omgivelser og med lyse spil, men i modsat fald – mørke actionspil som f.eks. Gears 5 – kan man blive lidt distraheret af det.

Samsungs 2021-modeller har en ny gaming-venlig brugerflade kaldet Game Bar, som samler alle de relevante indstillinger ét sted. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Selv om QN90A ser ret slankt ud, har Samsung formået at presse overraskende god lyd ud af de indbyggede højttalere. Her får man en klar og tydelig stemmegengivelse, og der er også fin fylde i bassen, som giver en god gengivelse af både lydeffekter og baggrundsmusik på de fleste spil.

Hvis man vil tilslutte en Dolby Atmos-soundbar, er der intet til hinder for det: QN90A understøtter fint Atmos-lydsignaler og sender dem ud via HDMI eARC fra såvel interne apps som eksterne A/V-kilder. Hvis man tilslutter en kompatibel Samsung-soundbar, kan man også drage fordel af funktionen Q Symphony, der udnytter TV’ets indbyggede højttalere i samspil med soundbaren.

Konklusion

Samsung QN90A fremstår som en af testens bedste allround-skærme. Den har fremragende lysstyrke og kontrast, lav forsinkelse og ikke mindst understøttelse af mange af de vigtigste spilfunktioner (bl.a. en separat “Game Bar”).

De mest hardcore gamere vil nok stadig savne understøttelse af enkelte videoformater, f.eks. Dolby Vision, og ikke mindst endnu flere tilslutningsmuligheder. Men hvis du vil have en kompakt skærm til varieret TV-kiggeri om dagen og spil om aftenen, er QN90A et glimrende TV.

Karakter
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Premium

Lyd & Billede mener

Samsung QN90A serverer et lysstærkt og kontrastrigt billede og har også et væld af gaming-venlige funktioner. QN90A må klare sig med to HDMI 2.1-kompatible indgange og mangler understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format.

Også i denne test:

48-50" LCD- og OLED-TV’er til gaming

Sony Bravia X90J (XR-50X90J)

Knivskarpt og lysstærkt

Sony X90J har glimrende billedkvalitet til både spil og anden TV-sjov. Men vi savner bedre tilslutningsmuligheder.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med fremragende lysstyrke.
Sony X90J må klare sig med to 120 Hz kompatible HDMI-indgange. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne have været højere.
Læs hele testen

Philips OLED806 (48OLED806/12)

Farvestrålende spiloplevelse

Med kontrastrig OLED på forsiden og farvestrålende Ambilight-lys på bagsiden bliver Philips OLED806 ekstra medrivende til gaming!

Philips 48OLED806 giver fremragende billedkvalitet med suveræn kontrast og glatte bevægelser. Ambilight-lyset giver også et boost til spiloplevelsen.
Kun to af de fire indgange understøtter HDMI 2.1. Philips-skærmen har lidt begrænset lysstyrke i forhold til de stærkeste Mini-LED-skærme.
Læs hele testen

Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)

Skarpt og præcist

Panasonics første 48 tommers OLED fungerer fornemt til både spil og almindeligt TV-kiggeri.

Panasonic JZ1000 har en flot billedkvalitet med høj kontrast, der er lige så velegnet til spil som filmvisning.
JZ1000 har kun to 4K 120 Hz-kompatible indgange og mangler en separat hurtigmenu til spilindstillinger.
Læs hele testen

LG OLED C1 (OLED48C1)

Gamernes favorit

LG har satset kraftig på gaming på deres seneste OLED-generation. Resultatet er et TV, der fungerer fremragende til alle typer spil!

OLED-skærmen fra LG har flot, kontrastrig billedkvalitet og er spækket med gaming-venlige funktioner. Tilslutningsmulighederne er rigtig gode med bred understøttelse af forskellige videoformater.
Lyden er ikke lige så medrivende som billedet, og OLED-skærmen må klare sig med en noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Lyd & Billede
Scroll to Top