Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 4 espressomaskiner i særklasse

4 af de dyreste espressomaskiner på markedet

Hvis penge ikke skal stå i vejen for din kaffeoplevelse, så har vi her testet nogle af de dyreste og vildeste espressomaskiner på markedet.

Skrevet af / 04/11/2023 - 10:00
4 espressomaskiner i særklasse
Lasse Torp Hansen

Produkter i denne test

Der er mange prisvenlige espressomaskiner derude. Det er ikke dem, vi er interesserede i denne gang. Vi tester i stedet fire espressomaskiner i luksusklassen, der alle byder på vidt forskellige grader af espressokvalitet og smarte løsninger.

Vi har derfor samlet et udvalg af de dyreste fuldautomatiske espressomaskiner på markedet for at undersøge, hvor meget smag og brugervenlighed der kan købes for penge. Er espressoen fra en maskine til over 20.000 kroner bedre, end hvis maskinen koster det halve? Sparer den dig for tid og besvær? Det vil vise sig.

Siemens bidrager med den nye EQ900, som bygger videre på den opskrift, der sikrede dens lillebror, EQ700, sejren i vores forgående stortest af fuldautomatiske espressomaskiner.

Fra Delonghi har vi lånt flagskibet Maestosa, som er spækket med udstyr til både kontorbrug og køkkenet derhjemme. Fra Jura har vi fat i topmodellen Z10, der har en konservativ og kvalitetsfokuseret tilgang til både materialer og espresso.

Og sidst, men ikke mindst, tester vi Sage The Oracle Touch, som faktisk slet ikke er en fuldautomatisk, men en semiautomatisk espressomaskine, der gør alt for at være lige så praktisk som resten af flokken. Den håber at slå konkurrenterne med sin traditionelle espresso uden at blive for besværlig i hverdagen.

Espresso1 Espresso2
<
>
Tre gange macchiato fra de tre fuldautomatiske maskiner. Med Sage skal man have mere talent end jeg for at lave en lagdelt macchiato. Foto: Lasse Torp Hansen

Dyre og billige bønner

Alle maskinerne er testet med de samme to kaffebønner. En dyr og en billig. Den billige er Lavazza Oro, som er på hylderne i de fleste supermarkeder. Den koster ca. 150 kroner pr. kilo. Det er en behagelig mellemristet Arabica-blanding fra Mellem- og Sydamerika. Den har en smule syre, men mest en behagelig, sødlig smag, der vil glæde de fleste.

Den anden kaffe er bedre i tråd med de dyre maskiners prisklasse. Det københavnske risteri Kaffedepartementet tager 275 kroner for et halvt kilo af deres Negele Gorbitu. Det er en mellemristet Single Estate bønne, som kommer fra en og samme farm i Etiopien. Den er fermenteret anaerobisk, hvilket er en metode, som giver nogle meget kraftfulde smagsnuancer, især af figenstænger og orangechokolade. Syre er der også rigeligt af. Den en personlig favorit, og det gav mening at teste disse maskiner med en velkendt kaffe for at vurdere forskellene mellem dem.

Espresso3 Espresso4
<
>
Sage tager en helt anderledes rute til automatisk espresso. Foto: Lasse Torp Hansen

Hvordan testes maskinerne

Først og fremmest testes espressoens kvalitet. I dette prisleje er der ingen undskyldning for middelmådig kaffe! Maskinerne er testet hver dag over flere uger. Derudover lavede jeg en komparativ smagstest sammen med to kaffeglade gæster, for at se, om der var enighed om, hvilken maskine, der lavede bedst espresso og bedst mælkeskum.

Brugervenlighed vægtes i denne test næsten lige så højt som kaffen. Det er trods alt derfor, man køber en fuldautomatisk maskine. Kvaliteten af materialer, touchskærm, kopvarmere, smarte løsninger og brugbarheden af de dedikerede apps er alt sammen med til at gøre maskinerne nemme at leve med. Nogle byder på bedre løsninger end andre.

Selv om fuldautomatiske maskiner lover at klare alt arbejdet, er der altid meget smag at hente ved at justere på indstillingerne og kværnen. Det er en rimelig antagelse, at købere af disse maskiner faktisk vil bruge de avancerede tilpasningsmuligheder til at få mest muligt ud af kaffen. Vi finder ud af, hvor nemt det er få maskinerne til at præstere deres bedste.

Forventningerne er i top i denne prisklasse.

Produkter i denne test

Siemens EQ900

Består teorien - fejler i praksis

Den højteknologiske EQ900 kan kontrollere stort set alle aspekter af espressobrygning. Den vinder over konkurrenterne på udstyr og pris, men taber på den vigtigste egenskab: Smagen.

Designet er vellykket, og skærmen er bedre end konkurrenternes. Det samme er den dertilhørende app. Der er nok valgmuligheder til at tilfredsstille selv de mest nørdede kaffedrikkere. To bønnebeholdere med hver sin kværn er en luksusløsning. Det er en nem maskine at leve med hver dag.
Espressoen er simpelthen ikke på niveau med konkurrenternes. Både som espresso, americano og cappuccino er kvaliteten under middel, hvilket er et stort kompromis i en så dyr maskine. Man kan ikke programmere maskinen til at tænde på et bestemt tidspunkt hver dag.
Læs hele testen

Jura Z10

Den konservative tilgang til espresso

Jura Z10 byder på luksus og kvalitet. Det gælder både byggekvaliteten og espressoen. Udstyrslisten er kortere end hos andre maskiner i dette prisleje, men Z10 byder på velkendte traditioner frem for det nyeste nye.

Materialerne er luksuriøse, og der er lækre detaljer overalt i designet. Kaffen er bedre end fra andre fuldautomatiske maskiner. Det er nemt at ramme plet med indstillingerne, så man får mest muligt ud af maskinen.
Der er mindre udstyr end hos konkurrenterne. Touchskærmen er på ingen måde moderne. To bønnebeholdere og en kopvarmer forventes til denne pris. App’en er mest til pynt. Man kan ikke lave to mælkedrikke på samme tid. Mælkebeholder købes separat.
Læs hele testen

Delonghi Maestosa

Kan det hele, men hører den til i et køkken?

Maestosa byder på skøn espresso og masser af udstyr, men man får en snigende fornemmelse af, at den hører hjemme på kontoret, ikke i køkkenet.

På mange måder kombinerer den kaffekvaliteten fra Jura Z10 med udstyrslisten fra Siemens EQ900. To bønnebeholdere med hver sin kværn er en luksusløsning. Kopvarmeren er værdsat. App’en tilføjer et par nye, brugbare indstillinger. Kaffekvaliteten er høj.
Den er svær at indstille korrekt. Brugervenligheden er ikke i top. Især giver det kvaler at justere kværnen. Skærmen er lige så sløv som på Jura Z10. Den virker mere skabt til et kontor end hjem til køkkenet.
Læs hele testen

Sage The Oracle Touch

Den nemmeste vej til traditionel espresso

Sage forsøger at gøre ægte, gammeldags espresso nemt. Det gør testens fuldautomatiske espressomaskiner også, men i modsætning til dem nægter Sage The Oracle Touch at gå på kompromis med styrken, teksturen og smagen af klassisk espresso.

Sage formår at gøre det nemt at lave ægte, gammeldags, traditionel espresso. På trods af den øgede arbejdsindsats, sammenlignet med fuldautomatiske maskiner, kan man sagtens leve med den hver dag. Den gør det nemt at starte en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan opgraderes løbende, hvis man ønsker pænere eller bedre udstyr. Mælken er i verdensklasse.
Det er besværligt at tilpasse nye bønner. Man kommer nemt til at lave udrikkelig kaffe, mens man lærer den at kende. Der er ingen app. For nogle vil den ikke være automatisk nok. For entusiaster vil den være for begrænset.
Læs hele testen

3 kommentarer til “4 espressomaskiner i særklasse”

  1. For mig laves en autentisk espresso på en manuel espressomaskine.
    Jeg kværner selv bønnerne.
    Jeg er den heldige ejer af en Pavoni 🤩

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lyd & Billede
Scroll to Top