Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Sonys råstærke OLED sætter ny rekord

Sony gør et stærkt comeback i high-end-klassen med deres nye topmodel. Bravia XR A90J har den højeste lysstyrke, vi nogensinde har målt på et OLED-TV!

Skrevet af / 23/03/2021 - 16:47
Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)
Audun Hage

Sony er langtfra verdens største TV-producent, men de markerer sig ofte blandt de allerbedste, når det gælder lyd og billede. Den japanske producent var ansvarlig for nogle af de TV’er, vi husker bedst fra 2020, deriblandt 8K-modellen ZH8 og det prisgunstige A85.

Derimod glimrede japanerne ved deres fravær i den absolutte high-end-klasse af OLED-skærme. Det såkaldte Master Series KD-65AG9, som vi testede året før, fik nemlig aldrig nogen direkte efterfølger i 2020. Sonys daværende topmodel fik meget ros for billedkvaliteten, men måtte samtidig tåle kritik for temmelig dårlig lysstyrke.

Sony har taget sig god tid, men nu er topmodellen for 2021 så endelig klar. Og denne gang ser de ud til at have ladet kanonen ordentligt: Det nye A90J har et ekstra lysstærkt OLED-panel drevet af en supersmart videoprocessor, Bravia XR. Det har også fået bedre tilslutningsmuligheder samt den helt nye Google TV-platform.

De, der køber Sonys topmodel, kan desuden se frem til Bravia Core, som er producentens eksklusive streaming-tjeneste. Med andre ord er der meget at glæde sig til!

Sony Bravia XR A90J fås i 55, 65 og 83 tommers skærmstørrelse. I denne test ser vi på 65-tommeren XR-65A90J, men det meste vil gælde for hele serien.

65_A90J_blk_blk_edge2edge_cw 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyI 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyA1 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyC
<
>
Sony A90J kommer med fødder, der kan hæves for at give plads til en soundbar under TV’et. (Foto: Sony)

Design

Sonys OLED-skærme har lige siden første generation haft et karakteristisk minimalistisk design – luksuriøst uden at være prangende. A90J føjer sig ind i rækken med en slank ramme i sort metal.

Årets model har en ny type fod: I stedet for en stor, centralt monteret fod har A90J to små fødder, der monteres ude i siderne. Med dem svæver TV’et kun nogle få millimeter over bordoverfladen og står meget stabilt. Til gengæld kræver de et tilsvarende bredt TV-møbel: Sony har ikke gjort plads til central montering af fødderne på 55 og 65 tommers modellerne – det skulle dog være muligt på 83-tommeren.

Hvis man planlægger at placere en soundbar foran TV’et, er det også muligt at placere fødderne på en alternativ måde, der hæver skærmen lidt. Ellers kan man selvfølgelig vægmontere TV’et (300 x 300 mm VESA-mål).

Bagsiden af Sonys nye OLED er lidt tykkere fra midten og ned for at give plads til elektronik og højttalere. Det betyder, at det vil rage lidt ud ved vægmontering.

Bravia-XR-A90J-Google-TV-scaled Bravia-XR-A90J-HDMI-2.1-inputs-scaled Bravia-XR-A90J-input-lag-scaled
<
>
Sony A90J anvender den nyeste Android-platform – også kendt som Google TV – hvor brugerfladen og startskærmen har fået en mærkbar ansigtsløftning. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Bravia XR-65A90J er faktisk den første 2021-model, vi har på testbænken. Det er også det første TV med den nyeste Android-brugerflade fra Google – også kendt som Google TV.

Den nye Google-platform er kendetegnet af en ny startmenu, der giver et komplet overblik over de mest anvendte apps og TV-kanaler samt tilsluttede enheder. Den giver også anbefalinger til indhold baseret på ens præferencer, og hvad man tidligere har set. Brugeroplevelsen minder meget om den nuværende YouTube-app, bare udvidet til at gælde alle typer TV-indhold.

Sony-skærmen har også indbygget Google Assistant, hvor man kan tale direkte til TV’et uden at skulle bruge fjernbetjeningen.

Den nordiske version af Google-platformen bar præg af at være i en tidlig fase, og ikke alt virkede lige intuitivt i starten – f.eks. måtte vi tage nogle omveje for at finde Google Play Store og downloade nye apps. Imidlertid kommer Sony A90J med relevante streaming-tjenester som Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video forudinstalleret.

Sony-skærmen har også fået nye HDMI-indgange, som bl.a. understøtter 4K-video med 120 billeder i sekundet – perfekt til PlayStation 5 og Xbox Series X. Imidlertid er det kun to af dem, der er HDMI 2.1-kompatible; de resterende to er begrænset til 2.0. Det synes vi er lidt nærigt af Sony, når f.eks. LG tilbyder fuld båndbredde på alle fire indgange.

Ny fjernbetjening

A90J leveres med Sonys nye premium-fjernbetjening, som har en lækker udførelse i børstet metal. Knapperne er bagbelyst, og årets model er opdateret med genvejsknapper til YouTube, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video.

Ellers lægger vi mærke til, at TV’et reagerer hurtigt på kommandoer, og Sony har gjort et godt stykke arbejde med at implementere deres egne funktioner og indstillinger oven på den nye Google-brugerflade.

Sony-Bravia-XR-A90J-backlit-remote-scaled Sony-backlit-premium-remote-scaled
<
>
Sonys fjernbetjening har fået flere genvejsknapper og lyser op, når man tager den i hånden. (Foto: Audun Hage)

Bravia Core

En anden nyhed på årets topmodeller er Bravia Core – Sonys egen streaming-tjeneste. Den er forbeholdt de nyeste 2021-modeller med Bravia XR-processor og tilbyder nye spillefilm fra Sony Pictures Entertainment.

De, der køber et Bravia A90J, får et toårigt streaming-abonnement plus ti såkaldte Movie Credits med i købet. Streaming-tjenesten tilbyder flere klassiske Sony-titler, mens man må indløse en credit for at se nyere film.

Vi tog et hurtigt kig på den nye tjeneste, som i første omgang føltes lidt ufærdig. Menustrukturen virker lidt uvant og ulogisk at navigere i. Vi havde svært ved at få et overblik over det tilgængelige indhold og oplevede til tider, at tjenesten loadede langsomt eller mistede kontakten til serveren. Det skyldes dog sandsynligvis, at vi testede Sony-skærmen, før den officielt var tilgængelig i butikkerne.

Billedkvaliteten er derimod upåklagelig: Flere af filmene er tilgængelige i 4K HDR-format, og Bravia Core udmærker sig ved at kunne streame med en meget høj bitrate – op til 80 Mbit/s. Vi nåede ikke helt denne hastighed i vores tilfælde (50-60 Mbit/s), men et kig på bl.a. Bloodshot med Vin Diesel afslørede en imponerende skarp billedgengivelse, der var påfaldende fri for komprimeringsstøj. Mere af det, tak!

Desværre ser Bravia Core foreløbig ud til at være en ret smal satsning: Tjenesten er forbeholdt dem, der køber de nyeste TV’er, og gælder f.eks. ikke Sonys 2020-modeller. Man har heller ikke mulighed for at forlænge abonnementet ud over, hvad man får ved køb af TV’et. Lidt underligt, men vi antager, at det (som sædvanlig) har noget med filmrettigheder at gøre.

Følg med på lydogbillede.dk for en mere dybtgående test af Bravia Core, når tjenesten er helt klar.

Bravia-Core-startup-scaled Bravia-Core-scaled Bravia-Core-Bloodshot-scaled Bravia-Core-Bloodshot-Vin-Diesel-scaled
<
>
Bravia Core er Sonys nye streaming-tjeneste, tilgængelig eksklusivt for dem, der køber 2021 Bravia XR-modeller. (Foto: Audun Hage)

Toptrimmet billedpanel og processor

Sony er i forvejen kendt for deres gode billedprocessering, og til 2021-årgangen har de udviklet en helt ny videoprocessor. Den nye XR-processor er baseret på såkaldt kognitiv intelligens – avanceret viden om, hvordan mennesker ser og fokuserer blikket på forskellige objekter. Processoren deler skærmen op i flere zoner, finder det antagne fokuspunkt i billedet – f.eks. et ansigt – og optimerer farver, kontrast og skarphed præcis dér, hvor det behøves.

A90J har også fået et helt nyt OLED-panel. Så vidt vi ved, handler det ikke om det såkaldte Evo-panel, som LG bruger på deres nye topmodeller, men en anden variant, som Sony har modificeret.

Sony hævder, at de har opnået væsentlig højere lysstyrke gennem smartere billedprocessering og ikke mindst bedre køling. Der sidder nemlig et tyndt køleelement af aluminium bag billedpanelet, som hjælper med at lede varmen væk. På den måde skal panelet kunne tåle meget højere lysstyrke uden fare for permanent indbrænding.

Billedkvalitet

Så til rosinen i pølseenden, nemlig hvordan TV’et ser ud i praksis. Da vi testede forgængeren KD-65AG9 i 2019, var vi generelt meget tilfredse – med én undtagelse: Lysstyrken fra OLED-panelet var ret lav. Sony havde valgt en konservativ, forsigtig billedæstetik i forhold til konkurrenterne, som betød, at krævende HDR-scener så lidt tamme og livløse ud. “Mangler noget power,” skrev vi dengang.

Sony ser ud til at have noteret sig kritikken, for netop lysstyrken er noget, de har formået at forbedre på A90J. Og ikke kun lidt! Vi bemærker allerede, når Sony-logoet lyser op første gang, at det her er et TV af en anden kaliber.

Mens tidligere OLED-modeller har kunnet fremstå lidt dunkle og blege i solrige rum, har Sony A90J masser af kræfter. Det lyser rummet op på en måde, der umiddelbart kan minde om et lysstærkt LCD-TV! Hvid bliver rigtig hvid, og selv transmissioner fra VM i skiskydning med masser af sne over hele skærmen ser overbevisende og kontraststærke ud i et lyst rum.

Det vil helt klart være med til at udvide brugsområdet fra rent “biograf-TV” til et, der kan håndtere alle slags brugerscenarier.

En anden positiv sideeffekt af den generøse lysstyrke er, at HDR-effekterne får væsentlig mere intensitet. Højlyseffekter som sollys, flammer og lignende ser nærmest glødende ud!

Den nye Sony Cognitive Processor XR bruger såkaldt kognitiv intelligens, som handler om bedre at forstå, hvordan mennesker ser, hører og opfatter lyd og billeder. (Foto: Sony)

Sej kontrast

Actionfilmen Extraction på Netflix har nogle krævende scener, som vi ofte vender tilbage til. Billedkvaliteten er lækker, og filmen serveres i Dolby Vision HDR-format. Den sekvens, hvor lejesoldaten Tyler jages gennem storbyen Dhaka, starter i dagslys, fortsætter gennem skyggefulde gyder og videre til mørke underjordiske tunneler. Sekvensen er præget af hurtige panoreringer og sceneskift fra mørkt til lyst, hvilket sætter både skærmen og videoprocesseringen på en hård prøve.

Der er intet at udsætte på Bravia A90J her. Faktisk behersker Sony-skærmen de krævende scener bedre end noget andet TV, vi hidtil har set! Det kan være blændende stærkt i ét parti og bælgmørkt i det næste, uden at detaljerne drukner i støj eller overdrevet sort (black crush).

Uden bagbelysning (det er trods alt en OLED-skærm, vi taler om) er der heller ingen problemer med halo-effekter. Det ser bare fedt ud, når en OLED får ordentlig lysstyrke!

Vi var selvfølgelig spændt på, hvilken indvirkning den nye “superintelligente” XR-processor ville have på billedoplevelsen: Er Sony faldet for fristelsen og har lagt for meget kunstig fest og farver på, eller ser det stadig naturligt ud? Svaret er heldigvis det sidste.

Trods en masse avanceret billedprocessering ser Sony-processoren ud til at arbejde på en meget diskret måde. Mens mange af konkurrenterne har en tendens til at overdrive kontrast, farver og skarphed, er Sony landet på et billede, der ser skræmmende realistisk ud, samtidig med at det bevarer en neutral farvebalance.

Bevægelserne er også glimrende: I 1. sæsons afsnit 7 af Cobra Kai er der nogle små ringvirkninger i vand, der kan bryde op på visse TV’er, men Sony-skærmen fanger de bittesmå bevægelser i denne scene på mesterlig vis.

I disse streaming-tider er det også glædeligt at se, at Sony har opnået en meget effektiv støjreduktion. Hvor gode streaming-tjenesterne end er blevet, så er de ofte præget af variabel bitrate, som kan medføre blokagtig støj og forvrængning. Sony-skærmen er rigtig god til at reducere denne støj uden at rode de små detaljer til.

Alt i alt fandt vi meget lidt at klage over ved billedgengivelsen. A90J giver os en følelse af at sidde med en pinligt nøjagtig studiemonitor, hvor man virkelig kan boltre sig i alle typer videoindhold.

Bravia-XR-A90J-Extraction-Netflix-2-scaled Bravia-XR-A90J-Extraction-Netflix-scaled Bravia-XR-A90J-Extraction-Netflix-3-scaled
<
>
Sony Bravia A90J har væsentlig højere lysstyrke end tidligere testede OLED-skærme. Det bidrager til saftig kontrast og meget realistiske HDR-effekter! Her fra Netflix-filmen Extraction. (Foto: Audun Hage)

Konkurrenter?

Det her er den første 2021-model, vi har på testbænken, og listen over potentielle udfordrere er lang. En model, der knyttes store forventninger til, er LG’s nye G1 med det nyudviklede Evo-panel, som lover en betragtelig stigning i lysstyrke. Sony har på sin side opnået en forbedring ved hjælp af bedre billedprocessering og køling.

En anden OLED-udfordrer er Panasonic JZ2000, der tager over fra sidste års superlækre GZ2000. Men det store samtaleemne i år er selvfølgelig de nye QLED Neo-modeller fra Samsung, som lover væsentlig bedre lysstyring og kontrast end tidligere generationer. Hvordan A90J vil klare sig mod alle disse high-end-udfordrere, står tilbage at se, men indtil videre har Sony sat barren højt!

Lydkvalitet

A90J anvender Sonys velkendte Acoustic Surface Audio-højttalersystem, hvor lyden sendes direkte ud af skærmen ved hjælp af små, usynlige højttaler-enheder forankret i selve billedpanelet. Årets model har fået et let opgraderet system med kraftigere lydtryk og et større frekvensområde end forgængerne.

Vi har gode erfaringer med denne lydløsning fra tidligere modeller, og A90J lyder også imponerende. Det at lyden kommer fra præcis samme sted som på billedet, giver en besnærende realistisk effekt, der bidrager til at trække os ind i handlingen.

Sony-skærmen har alligevel, trods de seneste forbedringer, nogle begrænsninger sammenlignet med traditionelle soundbars. Vi bemærker, at lyden bliver lidt mere indelukket og anstrengt, når vi skruer op for volumen. Og selv om klangen i og for sig er fyldig nok, savner vi lidt tryk i den dybe ende af bassen.

Her må Sony-skærmen se sig slået af Philips OLED935, som har et endnu større og klarere lydbillede. Sidstnævnte kan også udvides med en ekstra subwoofer, hvis man hungrer efter dybere bas.

Sony-skærmen har heller ikke indbyggede Atmos-højdekanaler, som man f.eks. finder på Panasonics topmodel HZ2000 og det kommende JZ2000. Hvis man vil have fuldblods tredimensionel Atmos-lyd, må man ty til en ekstern soundbar. Det har Sony lagt godt til rette for via HDMI eARC-lydudgangen. Desuden er det jo rart, at de indbyggede højttalere er ude af syne.

Bravia A90J kan også bruges i et større surround-anlæg: Ved at koble surround-forstærkeren til højttalerudgangene kan man bruge TV’ets indbyggede højttalere som centerkanal. Smart! (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Har Sony formået at forbedre deres nye flagskibs-TV til 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerer et kraftigt opgraderet billedpanel med en særdeles effektiv videoprocessor, hvilket resulterer i meget lækker billedkvalitet. Alle de sædvanlige OLED-fordele er her, såsom strålende farver og bundløst sortniveau. Samtidig er lysstyrken væsentlig forbedret i forhold til tidligere modeller.

Med op til 1300 nit i de lyseste partier formår A90J at levere en blændende realistisk gengivelse af HDR-video, både i mørke og lyse omgivelser. Den indbyggede, usynlige højttalerløsning fungerer glimrende. Med HDMI 2.1-kompatible indgange (dog kun to af slagsen) er Sony-skærmen også klargjort til gaming.

Læg hertil en velfungerende smart-TV-løsning og en smart fjernbetjening, og vi har en noget nær optimal TV-skærm til alle typer TV-underholdning.

Bravia-XR-A90J-calibration-scaled Bravia-XR-A90J-1300-nits-scaled A90J Colorchecker A90J Saturation sweep
<
>
Vi målte Sony Bravia XR-A90J til over 1300 nit ved 100 % lysstyrke/10 % skærmareal. (Foto: Audun Hage)

Kalibrering

Sony Bravia XR A90J understøtter automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCal. Brug af kalibrerings-software er primært henvendt til professionelle samt avancerede brugere, der vil have et så nøjagtigt billede som muligt. Derudover er det nyttigt for at tjekke, om TV’et holder, hvad det lover!

I Sonys tilfælde gik processen glat: Ved at downloade app’en CalMAN for Bravia fik vi automatisk kontakt mellem PC og TV via Wi-Fi.

Lige ud af æsken havde vores testeksemplar en relativt neutral farvebalance med bare en anelse for meget blå, lidt for lidt grøn og en svag tendens i retning af magenta og blå.

Målingerne i Custom-tilstand (SDR) havde en delta-afvigelse på 2,4 på gråskalaen og 2 på farverummet, hvilket er godkendt. Et godt stykke inden for tolerancen for forbrugerskærme på delta 3,0.

Efter en hurtig kalibrering fik vi en gråskala-afvigelse på 0,4 og en farverumsafvigelse på 0,6. Hvilket er noget nær perfekt. Målingerne i HDR-tilstand var også meget præcise; selv efter kun at have kalibreret SDR fik vi 0,8 delta-afvigelse i det synlige dynamiske område med under 1 i gråskalaen og 1,6 i farverummet. Det er omtrent på linje med professionelle studiemonitors!

Med den måde, Bravia-TV’erne er sat op på, behøver man kun at foretage en simpel SDR-kalibrering (2,2 gamma), så kalkulerer TV’et automatisk andre tilstande som HDR osv. ud fra den måling, man har lavet. Det eliminerer behovet for omfattende HDR-kalibrering. Smart og tidsbesparende!

Vi oplevede også i praksis, at kalibreringen gik hurtigt og smertefrit, uden at vi skulle lave en masse manuelle fiksfakserier eller fejlfinding for at komme i mål. Det tyder på, at Sony og CalMAN har gjort deres hjemmearbejde.

Lysstyrken er ligeledes imponerende: I færdigkalibreret custom-mode (HDR) målte vi Bravia A90J til hele 1300 nit på 10 procent skærmareal. Det er væsentlig mere end Panasonic HZ2000, som tidligere er clocket ind omkring 900 nit i tilsvarende målinger. Dermed sætter Sony ny rekord!

Skærmareal Lysstyrke (nit) Kommentar
1 % 1450 Falder til ca. 900 efter 5 sekunder
5 % 1450 Falder til ca. 900 efter 5 sekunder
10 % 1300 Falder til ca. 900 efter 5 sekunder
50 % 330
100 % 200

En anden ting, vi bemærkede under målingerne, var at Sony-skærmen ikke ser ud til at være plaget af indbrænding. De lyse testvinduer efterlader ofte en midlertidig skygge på skærmoverfladen, men her forsvandt de med det samme uden generende “efterslæb” – hvilket sandsynligvis kan tilskrives mere effektiv køling.

Al kalibrering udført af Gorm Sørensen @ ProCal.

Karakter
Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)
High End

Lyd & Billede mener

Sonys nye topmodel byder på fornem, kontrastrig billedkvalitet med kanonstærk lysstyrke samt glimrende lyd fra de skjulte højttalere. Kun to af de fire HDMI-indgange er HDMI 2.1-kompatible.

1 kommentar til “Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)”

  1. jan knudsen

    Dette tv står Nr et på min ønskeseddel i år.
    Er det rigtigt forstået at man kun behøver kalibrering af én SDR indstilling og kan springe HDR over?
    normalt ville man jo lave en dag og en nat indstilling til både SDR og HDR?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top