Search
Generic filters

TEST : Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Mestrenes mester

Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!

Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Lyd & Billede mener

Panasonics topmodel serverer naturtro billeder i referencekvalitet med ekstremt præcis farvebalance og superjævn gråtoneskala – plus knaldstærk lysstyrke og kontrast!
Panasonic-skærmen understøtter ikke alle de nye HDMI 2.1-funktioner og mangler en del apps i porteføljen, deriblandt Disney+. Desuden kunne vi godt tænke os en større skærm end 65 tommer!
 • Størrelse/type: 65″ 4K-OLED
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: My Home Screen 5.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Andet: Dolby Atmos, HCX Pro videoprocessor
 • Web: panasonic.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 32995 kr

Årets nye topmodel fra Panasonic, HZ2000, har meget at leve op til. Forgængeren fik nemlig testpanelet til at tabe kæben og står som et af de bedste OLED-TV’er, vi nogensinde har testet! Med sin kanonstærke billedkvalitet, spændstige lyd, brede formatunderstøttelse og et væld af avancerede justeringsmuligheder var og er GZ2000 en ægte entusiastmodel. Men det nytter som bekendt ikke at hvile på laurbærrene!

Til modelåret 2020 har Panasonic opgraderet flagskibsmodellen med en række fikse funktioner for os filmfreaks. Det nye HZ2000 har bl.a. fået den superkorrekte Filmmaker Mode, der promoveres af filmbranchen i samarbejde med netop Panasonic. Det har også fået smartere “IQ”-billedprocessering med en lyssensor, der tilpasser billedet præcist til betragtningsforholdene.

Ellers er Panasonic også i år gået sammen med Technics om udviklingen af højttalersystemet. Selv om flere TV’er nu kan prale af Dolby Atmos-understøttelse, er der ikke mange, der kan prale af indbyggede surround-højttalere!

HZ2000 har et stramt og retlinet design med solid byggekvalitet – som vi er vant til fra Panasonic. Bagsiden bærer præg af de ekstra Atmos-højttalere, der stjæler en del plads. (Foto: Panasonic)

Design

Rent udseendemæssigt er der ikke meget ved HZ2000, der afslører, at vi har med et dyrt high-end-TV at gøre: Panasonic-skærmen har et diskret design med rette linjer og en flot udførelse i sort børstet metal, og bortset fra det skinnende OLED-panel er der intet, der skriger på opmærksomhed her. Byggekvaliteten er gennemført med solide dimensioner på både fod og beslag.

Vi noterer os, at foden er fastmonteret og ikke kan drejes – det var ellers en fiks funktion, som vi satte pris på ved HZ1000. HZ2000 er generelt lidt større og tykkere end sin lillebror som følge af de ekstra Atmos-højttalere på bagsiden. De gør, at TV’et nødvendigvis vil rage lidt ud fra væggen ved eventuel vægmontering.

HZ2000 vejer i øvrigt en hel del mere end andre OLED-skærme, vi har skullet løfte op på testbænken!

Læs også Er du vild med film? Så vil du elske Panasonics nye OLED! Vi har testet Panasonics nye OLED-TV med “Filmmaker Mode”.

Brugervenlighed og funktioner

Panasonic HZ2000 anvender den nyeste version af Panasonics egen brugerflade My Home Screen (5.0), som har et meget enkelt og overskueligt layout. Menusystemet virker moderne og personligt, idet man får anbefalet indhold på startskærmen. Man får også hurtig adgang til de mange avancerede justeringsmuligheder, som Panasonic-skærmen er udstyret med.

Desværre har Panasonic stadig et relativt begrænset app-udvalg. Bortset fra essentielle tjenester som Netflix og YouTube er der mange populære streaming-tjenester, som glimrer ved deres fravær. Der er f.eks. ikke hverken HBO eller Apple TV+ og heller ingen spor af Disney+.

Hvis man vil have fuldt udbytte af Panasonic HZ2000, bør man derfor budgettere med en ekstern videokilde, f.eks. en Apple TV 4K, en Xbox eller PlayStation. Så kan man til gengæld drage fordel af Panasonic-skærmens brede formatunderstøttelse: HZ2000 understøtter såvel Dolby Atmos og Dolby Vision som HDR10+, så indholdet både kan ses og høres i optimalt format.

Her har Panasonic en stor fordel i forhold til konkurrenterne Samsung og LG, som understøtter hver sin standard, men ikke dem begge. Med fremkomsten af tjenester som Apple+ og Disney+, som begge tilbyder meget indhold i Dolby-format, er det blevet endnu vigtigere.

Panasonic både overrasker og skuffer lidt, når det gælder understøttelse af moderne HDMI 2.1-funktioner. Bortset fra HDMI eARC (højopløst lydreturkanal) og ALLM (automatisk lav forsinkelse) understøtter det ikke funktioner som 4K 120 fps eller VRR (Variabel Refresh Rate).

Det kan være en deal-breaker for dem, der gerne vil bruge TV’et med næste generation af spilkonsoller. Forsinkelsen (input-lag) er også midt i feltet: Vi målte HZ2000 til 22 ms, hvilket er hurtigt, men langtfra klasseledende.

(Foto: Panasonic)

Billedkvalitet

Panasonic har en filosofi, der adskiller sig fra mange af konkurrenterne i TV-junglen. Den japanske producent arbejder tæt sammen med Hollywood og resten af filmbranchen og går meget op i at bevare “director’s intent”.

Det handler kort sagt om at gengive videoindhold så tro mod originalen som muligt. Instruktører, producere og farvelæggere har ofte en bestemt idé, når de vælger lys- og farvesætning, og disse små nuancer kan i værste fald gå tabt, hvis TV’et tilføjer for meget “krydderi”. Derfor går Panasonic ind for at være ekstremt grundige, men også forsigtige, hvad billedprocessering angår.

Det billedpanel, der bruges i HZ2000, er heller ikke nogen metervare, men et særlig udvalgt professionelt panel fra LG Display. Det er udstyret med passiv køling i form af køleribber på bagsiden, som gør, at det kan tåle højere vedvarende lysstyrke – ca. 200 nit mere end almindelige OLED-paneler!

Netop lysstyrke er et område, hvor OLED ofte får kritik og havner lidt i skyggen af de mest lysstærke LCD-skærme. Derfor er det glædeligt, at Panasonics ingeniører har fundet en løsning, der tillader dem at booste lysstyrken betragteligt. Det giver en synlig forbedring på stort set alle typer billedmateriale, men frem for alt på moderne video i HDR-format.

TV’et har mærkbart mere gnist og glød i de lyseste HDR-detaljer, hvilket giver en besnærende livagtig effekt. Gengivelsen af en lys himmel har masser af nuancer, som ellers har en tendens til at flade ud eller forsvinde på mindre kapable OLED-skærme.

HZ2000 er udstyret med en intelligent lyssensor, der tilpasser billedet til omgivelserne, og den øgede lysstyrke sørger kort og godt for, at skærmen har mere at give af, selv når man ser TV i lyse omgivelser.

Panasonic-skærmen har også et imponerende sortniveau. Sort fremstår som ægte sort, som vi er blevet vant til med OLED, men HZ2000 formår også at gengive de mange mørkegrå graderinger, som har en tendens til at drukne i sort på andre skærme.

Her bidrager den intelligente lyssensor ved at trække gammakurven op i lyse omgivelser og øge detaljerne i grå, uden at det har nogen mærkbar negativ effekt på billedet. De mørke grottescener i Gemini Man gengives glimrende med alle detaljer i behold.

Panasonic-skærmen udmærker sig desuden ved en ekstremt jævn lysfordeling, selv af OLED at være. Det avancerede billedpanel viser ingen tegn på uregelmæssigheder som lodrette striber, synlige farvebånd/schatteringer eller andre kvalitetsproblemer på selve panelet.

Den forbedrede køling bidrager også til, at skærmen er mindre udsat for midlertidig indbrænding: Vi oplevede ikke nogen problemer med, at lyse objekter som kanallogoer, tekst eller tekstvinduer blev hængende på skærmen.

Det såkaldt professionelle panel fungerer faktisk så godt, at vi undrer os over, at LG ikke tilbyder noget lignende på deres egne TV-modeller! Svaret skal nok findes i prisen, for HZ2000 koster en pæn slat ekstra sammenlignet med LG’s egen CX-model. Men når man tager kvaliteten i betragtning, er det faktisk ikke en ublu pris, Panasonic kræver for HZ2000. Bare synd, at det ikke fås i 77 tommer!

Panasonic-skærmen er veludstyret på billedfronten og har et topmoderne OLED-panel anno 2020 med nogle ekstra lækkerier. (Foto: Panasonic)

Filmmaker Mode

HZ2000 kommer med en række forprogrammerede billedindstillinger som Film, Dolby Vision og Netflix Calibrated Mode, der alle giver et meget neutralt billede.

Nyt på årets model er den meget omtalte Filmskaber Mode, som går for at være “Hollywood-instruktørernes egen billedindstilling”. Det er en indstilling, der skal give mindst mulig manipulation af billedet (kunstig skarphed, bevægelsesudjævning osv.), alt sammen for at være så tro mod originalen som muligt. Den er også låst fra fabrikken, så man ikke kan lave egne ændringer efterfølgende.

Undertegnede har tidligere været lidt skeptisk over for nytten af Filmmaker Mode, al den stund at man kan opnå tilsvarende resultater med andre gode billedindstillinger. Men efterhånden må jeg indrømme, at det giver en vis ro i sjælen at have en billedindstilling, der giver et optimalt resultat lige ud af æsken. Filmmaker Mode klarede sig nemlig fremragende i vores målinger, med en næsten snorlige farvebalance.

Lydkvalitet

Panasonic HZ2000 er udstyret med et relativt omfattende lydsystem. Ud over almindelige, fremadvendte højttalere under skærmen sidder der to ekstra højttalere bagpå, som er dedikerede “højdekanaler” beregnet til at gengive den ekstra højdeinformation fra Dolby Atmos-lydspor. Desuden giver Panasonic mulighed for at tilslutte en ekstern subwoofer via en ekstra volumenstyret lydudgang.

Selv om vi har testet flere potente soundbars på det seneste, må vi sige, at vi er godt tilfredse med den indbyggede lyd i dette tilfælde. I modsætning til den diffuse og indelukkede lyd, der kendetegner de fleste TV’er, har HZ2000 en stærk, klar og tydelig stemmegengivelse, der kommer lige imod os.

Desuden formår de skjulte Atmos-højttalere at give en besnærende surround-effekt. Det lyder allerbedst, når vi placerer TV’et tæt på bagvæggen og laver de rigtige justeringer i opsætningsmenuen.

Lyden er også fyldig med et godt fundament til musik og lydeffekter. En aktiv subwoofer vil være prikken over i’et i dette tilfælde, men selv om et TV af denne kaliber helt klart fortjener et eksternt lydsystem, er det rart at vide, at de indbyggede højttalere gør et godt stykke arbejde!

(Foto: Panasonic)

Konklusion

Med HZ2000 har Panasonic begået endnu et TV i referenceklasse. HZ2000 drager fordel af et ekstra avanceret OLED-panel, som kan prale af bedre lysstyrke og kontrast end konkurrenterne. Billedprocesseringen er suveræn og sørger for, at alt videoindhold kan nydes med neutral og naturtro, men stadig engagerende billedkvalitet.

Derfor kan vi også tilgive, at HZ2000 mangler nogle af de nyeste streaming-tjenester og et par tilslutningsmuligheder, og at brugerfladen virker lidt forældet i forhold til nogle af konkurrenternes. Det eneste, vi virkelig savner fra Panasonic, er en større 77 tommers udgave. Billeder i denne kvalitetsklasse fortjener at blive nydt i ekstra stort format!

Kalibrering

HZ2000 understøtter CalMAN AutoCal og er lagt godt tilrette for professionelle brugere. Vi fik hurtigt kontakt med skærmen via vores PC og kunne straks gå i gang med den automatiske kalibrering – omend det vitterlig ikke var meget kalibrering, der skulle til! Panasonic imponerer med en næsten snorlige gråtoneskala direkte fra fabrikken. Det er fristende at kalde det en studiemonitor til hjemmebrug.

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Vejl.pris 22999 kr En rigtig farvebombe

  TCL C815 (65C815)

  Vejl.pris 8799 kr Frisk og frækt budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Vejl.pris 32995 kr Mestrenes mester

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.