Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL QLED860 (55QLED860)

Hurtig, kontrastrig og brugervenlig

TCL QLED860 er udstyret med den opdaterede Google TV-brugergrænseflade, og det leverer en rigtig lækker billedkvalitet til prisen.

Skrevet af / 14/10/2022 - 09:00
TCL QLED860 (55QLED860)
Audun Hage

Kinesiske TCL er kendt for sine prisbillige TV’er med god ydelse: Det nyeste QLED860 er arvtager til QLED850, som løb med sejren i sidste års gruppetest af 65-tommere. Opfølgeren for 2022 er i lighed med forgængeren udstyret med et LCD-panel med QLED-teknik og fås i skærmstørrelser fra 55 til 75 tommer – alle med Google TV ombord. 

OBS! Denne TCL-model sælges hos Elgiganten, men fås også under modelnavnet C735 i nogle markeder.

TCL QLED860

TCL-skærmen har et enkelt og tiltalende udseende. Indramningen er i mørkegrå metal, med en børstet metalstribe nederst på fronten. Den centermonterede sokkel gør den nem at placere. 

Årets model har altså fået en kærkommen opdatering: Den nye brugergrænseflade, Google TV, har en menuopbygning, vi synes godt om. Der er et bredt udvalg af apps, og man får anbefalinger, baseret på ens egne præferencer. Skærmen reagerer desuden hurtigt på kommandoer fra fjernbetjeningen.  

TCL QLED860 har god understøttelse af forskellige videoformater: både HDR10+ og Dolby Vision (i IQ-version) er på plads. Sidstnævnte tager hensyn til lysforholdene i rummet for at sikre en optimal gengivelse. TV’et understøtter også Dolby Atmos på lydsiden, men dette er først og fremmest relevant, når der skal tilsluttes en kompatibel soundbar. 

55QLED860 er udstyret med fire HDMI-indgange, hvor to af dem understøtter 4K/120 Hz videosignaler. Billedpanelet kan faktisk klare endnu højere billedfrekvenser, helt op til 144 Hz! Her er også understøttelse af VRR, som modvirker såkaldt screen tearing. Noget som både PC- og konsol-gamere vil sætte pris på. Vi målte input lag til cirka 17 millisekunder i spil-indstilling. 

TCL remote TCL Google TV TCL design
<
>
Fjernbetjeningen til TCL QLED860 føles ergonomisk og ligger godt i hånden. Den bruger Bluetooth, så man ikke behøver at pege direkte på skærmen. (Foto: Audun Hage)

Billede og lyd

TCL-skærmen bruger et QLED LCD-panel med direkte bagbelysning, dog uden local dimming. Alligevel er lysstyrken og panelkontrasten relativt god, målt til henholdsvis 370 nits (10% vindue) og 5000:1 med skakbrætmønster (ANSI Checkerboard).  

QLED860 giver et positivt indtryk og tager hurtigt føringen som en af de bedste skærme i testen, når det gælder billedkvalitet. I lighed med Philips har den god skarphed og giver en imponerende dybdefølelse. Mange af konkurrenterne ser direkte flade ud i sammenligningen!  

Vi fandt også, at farvegengivelsen var neutral, naturlig og mere nuanceret end de fleste andre i testen. Vores testeksemplar havde meget god skærmuniformitet uden ‘lyse pletter’ på sort baggrund. 

Sortniveauet er også bedre end Philips, og det fører til et noget mere livligt og kontrastrigt bilde. Serier som Magtringene på Amazon Prime ser rigtig flotte ud på TCL-skærmen. QLED860 har imidlertid ikke helt så god indsynsvinkel som Philips’ IPS-panel – den giver det allerbedste billede, når du sidder direkte foran skærmen. 

På lydsiden er TCL QLED860 udstyret med en højttaleropsætning fra Onkyo. Det giver en klar og distinkt talegengivelse, og lyden er klarere og fyldigere end hos mange af konkurrenterne. Alligevel anbefaler vi, som så mange gange før, at supplere med en passende soundbar. Måske en af TCL’s nye Atmos-soundbars? 

TCL QLED860 er totalt set det bedste TV i testen. Skærmen leverer god og kontrastrig billedkvalitet, og vi kan også godt lide, at den er udstyret med den nye Google TV-brugergrænseflade. Et godt køb! 

Karakter
TCL QLED860 (55QLED860)
Basic

Lyd & Billede mener

TCL QLED860 giver et rigtig flot billede, rigt på kontrast, og derudover en fin Google-brugergrænseflade og gode tilslutningsmuligheder. TCL har en lidt smallere indsynsvinkel end konkurrenten fra Philips, og lyden er lidt tyndere end forventet.

Også i denne test:

55” 4K LCD TV'er til under 8.000 kroner

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middelmådig kontrast

Denne åleslanke Samsung-skærm er spækket med finesser. Vi savner bare lidt mere fut i kontrasten!

Samsung-modellen har et flot design og god brugervenlighed med masser af moderne finesser. Tilslutningsmulighederne er også gode.
Kontrasten er er midt i feltet og ikke helt på højde med de bedste i testen.
Læs hele testen

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne model fra Sharp leverer en god kombination af billedkvalitet og brugervenlighed. Men konkurrencen er hård!

Sharp-skærmen har en fin farvegengivelse, og Android-systemet giver et bredt udvalg af apps.
Billedfrekvensen er begrænset opad til 60 Hz.
Læs hele testen

LG NANO81 (55NANO816QA)

Svag kontrast

LG-skærmen scorer højt på brugervenlighed, men billedkvaliteten er ikke den bedste, vi har set.

LG-skærmen har et fint design og en flot brugergrænseflade med mange apps.
Kontrasten er mindre imponerende og giver en udvasket billedoplevelse.
Læs hele testen

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart og spillevenlig

Dette TV fra Sony er velegnet til gaming og leverer både god brugervenlighed og fin billedkvalitet.

Sony-skærmen leverer strålende lysstyrke og fin kontrast, som gør den velegnet til at se TV i lyse rum.
Sortniveauet og farvegengivelsen er ikke på højde med de bedste, og lyden er skuffende tynd.
Læs hele testen

Philips The One (55PUS8897/12)

Farverig billedoplevelse!

Philips The One leverer imponerende skarp billedkvalitet og har desuden en særlig finesse i ærmet – Ambilight!

Philips-skærmen leverer et meget skarpt og kontrastrigt billede, samtidig med at det farverige Ambilight-lys sørger for at give oplevelsen et ekstra boost.
Lyden er relativt tynd og skriger om hjælp fra en soundbar eller et lydsystem.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Scroll to Top