Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne model fra Sharp leverer en god kombination af billedkvalitet og brugervenlighed. Men konkurrencen er hård!

Publiceret 14/10/2022 - 09:00
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
Audun Hage

Sharp var i sin storhedstid en kendt mærkevare inden for TV, med et bredt spekter af LCD-skærme i porteføljen. Vi, som har været med et stykke tid, husker godt AQUOS-navnet fra gamle dage!  

De seneste år har der været lidt stille omkring den japanske producent, men nu er mærket genopstået og vil fremover være på hylderne hos bl.a. Power. EQ-serien består af QLED LCD-skærme, som leveres i skærmstørrelser fra 50 til 75 tommer. Og priserne er tilsyneladende fornuftige. 

Sharp EQ3

Modellen fra Sharp har et stiligt design med slank aluminiumsramme. EQ3-serien, som vi tester her, leveres i sort, men den fås også i en version i sølv, kaldet EQ4. Skærmen står på en enkel, centermonteret fod. Den kræver lidt fingersnilde at montere, men giver et pænt inntryk. 

Brugervenligheden er også fin: Sharp har endnu ikke taget skridtet til den nyeste Google TV-platform, men leverer i stedet TV’et med en lidt ældre Android-version, som til gengæld er nem at betjene.  

Menuen er overskuelig og har det forventede brede udvalg af app’er og streamingtjenester. TV’et leveres med to fjernbetjeninger, men vi fandt, at den enkleste version fungerer fint til daglig brug. 

55EQEA understøtter videoformaterne HDR10, HLG og ikke mindst Dolby Vision, som sørger for, at meget af det streamede indhold vises optimalt.  

Sharp-skærmen har også fire HDMI-indgange, som på papiret understøtter den nyeste 2.1-standard. Billedfrekvensen på denne model er imidlertid begrænset til 60 Hz og ikke 120 Hz, som vi ser det hos nogle af konkurrenterne. Man vil derfor ikke kunne udnytte den fuldt ud med de nyeste spilkonsoller.

Sharp EQ3 remote Sharp Android TV 55EQ3EA
<
>
Sharps fjernbetjening sender signaler via Bluetooth i stedet for infrarødt, så det ikke er nødvendigt at pege direkte mod skærmen. (Foto: Audun Hage)

Billede og lyd

På billedsiden bruger Sharp en kendt opskrift i form af et LCD-panel med QLED-teknik, det vil sige kvanteprikker (Quantum Dots), som bidrager til at udvide farvespektret.  

55EQ3EA leverer en flot og nuanceret farvegengivelse, som ser neutral og korrekt ud ved Film-indstilling. På dette område er Sharp-skærmen faktisk blandt de bedre i testen. På den anden side er lysstyrken relativt tam (målt til 400 nits i Film-indstilling), og giver ikke lige så meget krudt i HDR-effekterne som et par af konkurrenterne. 

Det mærkes også på billedoplevelsen i praksis, at Sharp ikke er lige knivskarp og flydende som de bedste i testen. Selv om 55EQ3EA er udstyret med bevægelseskompensering (Smooth Motion interpolering), rækker den ikke helt op til de flydende bevægelser fra især TCL og Philips. 

Og hvad med lyden? Jo, bag lydsystemet i EQ-serien står ingen ringere end Harman Kardon, og det består af integrerede stereohøjttalere, som sidder i en lille ‘soundbar’ under skærmen. Stemmegengivelsen er tydelig og fin, men bassen er ikke noget at tale om. Skulle man få lyst til at udvide med en separat soundbar, er det i hvert fald godt at vide, at TV’et understøtter lydformater som Dolby Atmos og DTS-X via eARC lydudgangen. 

Alt i alt er Sharp-skærmen et nemt TV have med at gøre, og vi bemærker os, at den også fås i 65- og 75-tommer (65EQ3EA, 75EQ3EA) til nogle få tusindlapper ekstra. Men konkurrencen i denne prisklasse er benhård! 

Karakter
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
Basic

Lyd & Billede mener

Sharp-skærmen har en fin farvegengivelse, og Android-systemet giver et bredt udvalg af apps. Billedfrekvensen er begrænset opad til 60 Hz.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Den bedste budget-streamer

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Scroll to Top