TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s julekalender 2022

TEST Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slankt og lækkert QLED-TV

Samsungs billigste QLED-model byder på slankt design, flot billedkvalitet og en letanvendelig brugerflade. Det er kun lyden, der skuffer lidt.

forfatter
Publiceret 19/02/2022 - 08:57
Karakter
Samsung Q60A (QE43Q60A)
L&B mener
Samsung Q60A er et glimrende TV med god billedkvalitet, en fin brugerflade og et slankt design.
Lydgengivelsen er skuffende tynd og skriger efter hjælp fra en soundbar.
Specifikationer
 • Størrelse/type: 43″ 4K QLED-LCD
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Tizen
 • Indgange: 3 x HDMI (2.0), 2 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud, HDMI eARC
 • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
 • Web: samsung.com/dk
Vejl. pris 3493Pr. 19/02/2022 Produktside

Q60A er basismodellen blandt Samsungs såkaldte QLED LCD-TV’er. Serien kommer i en lang række størrelser, fra 32 og helt op til 85 tommer, alle til en forholdsvis fordelagtig pris. Så hvordan klarer 43 tommers udgaven sig i forhold til konkurrenterne?

Samsung Q60A

Rent fysisk er Samsung-skærmen meget flot at se på, og det er testens slankeste TV med en god margin. Selve skærmen er kun ca. 4 cm tyk med den samme tykkelse hele vejen. Bagsiden er glat, hvilket gør, at TV’et kan hænges på væggen uden at rage ud. Fødderne kan justeres i højden, så skærmen kan hæves for at give plads til en soundbar.

Q60A kommer med Samsungs gennemprøvede brugerflade Tizen, som er meget nem i brug og giver bred adgang til apps. De omfatter bl.a. Disney+, HBO Max, Discovery+ og Apple TV samt flere lokale tjenester, og vi ved af erfaring, at Samsung er tidligt ude med nye apps. Desuden er fjernbetjeningen lille og handy.

På tilslutningsfronten er Q60A udstyret med tre HDMI-indgange med bl.a. understøttelse af eARC-lydreturkanal. Moderne gaming-funktioner er det imidlertid relativt sparsomt med. Her finder man f.eks. ingen understøttelse af VRR (Variable Refresh Rate). Og ligesom på andre Samsung-modeller understøttes HDR-formatet Dolby Vision heller ikke.

Samsung Q60A 65 Inch 4K QLED Quantum HDR Smart TV 1024x1024 1
(Foto: Samsung)

Billedkvalitet

Q60A-modellen har et LCD-panel med LED-kantbelysning, som har et ekstra farvefilter bestående af såkaldte quantum dots, der skal bidrage til et bredere farvespektrum. Det er her Q’et i “QLED” kommer fra.

Samsung-skærmen har glimrende lysstyrke, som bidrager til en klar og stærk billedgengivelse i lyse omgivelser. Lysfordelingen er også fin og jævn over hele skærmfladen.

Q60A kan også være mørkt, når det skal dét, med fremragende sortniveau i de mørke partier. Det formår at få masser af detaljer frem i mørke scener, uden at de drukner i sort (såkaldt black crush), som vi ser på en del andre skærme. Det giver samlet set god kontrast.

Farvegengivelsen er også jævn og nuanceret, men med en tendens til blåt farvestik i billedindstillingen Standard. Film-indstillingen er til sammenligning mere neutral, og Q60A er desuden udstyret med den ekstra korrekte Filmmaker Mode.

Det eneste, der trækker ned, er at farverne kan blive lidt blege, når man ser TV’et fra siden. Betragtningsvinklen på denne LCD-skærm er forholdsvis smal, og man får det bedste billede, når man sidder lige foran TV’et.

Lydkvalitet

Mens der er meget positivt at sige om billedkvaliteten, er lydgengivelsen fra Q60A ikke noget at prale af. Lyden fra de indbyggede højttalere er ekstremt tynd og kan minde om en spinkel rejseradio. Samsung har ganske vist lagt forskellige lydindstillinger ind i menuen, men de er ikke til meget gavn.

Her er en ekstern soundbar nærmest påkrævet, hvis man vil have ordentlig TV-lyd. I så fald kan man få Dolby Atmos-lydsignaler ud via eARC-stikket.

Konklusion

Samsung Q60A er en af de bedste allround-skærme i testen. Først og fremmest har TV’et et lækkert og moderne design, der får mange af konkurrenterne til at se gammeldags ud. Brugerfladen og fjernbetjeningen er topmoderne. Samsungs TV leverer også spændstig billedkvalitet med glimrende lysstyrke og kontrast. Lydkvaliteten er derimod ikke imponerende.

Alt i alt fremstår Q60A som et godt køb, men man kan lige så godt kalkulere med at skulle opgradere lyden.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Også i denne test:

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk udfordrer

Hisense A7GQ kan prale af en ny og spændende brugerflade, men billedoplevelsen er lidt bleg i forhold til de bedste.

Hisense A7GQ har et flot moderne design, gode tilslutningsmuligheder og bred understøttelse af forskelige videoformater.
TV’et mangler en række lokale apps og tjenester.

LG NANO756 (43NANO756)

Mangler kontrast

LG NANO756 er et flot og brugervenligt TV, men billedkvaliteten lever ikke helt op til forventningerne.

LG-skærmen har en fin brugerflade (WebOS) med et godt udvalg af streaming-tjenester.
Kontrasten og lysstyrken er middelmådig, og NANO756 mangler understøttelse af en del vigtige formater.

Philips The One 43" (43PUS8506/12)

Sætter kulør på tilværelsen

Glad for farver? Med dette TV får du Philips’ velkendte Ambilight-lys, som giver billedoplevelsen et ekstra pift.

Philips-skærmen leverer flot billedkvalitet med god kontrast, og det farvestrålende Ambilight-lys er med til at øge indlevelsen.
Lyden er relativt tynd og kan have brug for hjælp fra en soundbar.

Sony X89J (KD-43X89J)

Godt til gaming

Sony X89J er en af de dyreste modeller i testen og udmærker sig med flere fikse funktioner. Alligevel skiller det sig ikke meget ud i forhold til de billigere udfordrere.

Sony-skærmen leverer et skarpt og naturligt billede med god kontrast. Bred formatunderstøttelse og gode tilslutningsmuligheder gør det til et velegnet TV til gaming.
Billedkvaliteten er ikke voldsomt meget bedre end de billigere modeller i testen. Lydgengivelsen er også forholdsvis tynd.

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisgunstigt Android-TV

Fra kinesiske Xiaomi kommer et TV, der klarer sig godt i forhold til konkurrenterne – endda til en lavere pris.

Xiaomi byder på Android-brugerflade, masser af apps og god formatunderstøttelse.
Kontrasten er middelmådig, og lydgengivelsen er temmelig tynd.

TCL C725 (43C725)

Godt til det meste

Med TCL C725 får du et flot billede og god lyd til en fornuftig pris.

TCL C725 leverer et flot billede med god lysstyrke og kontrast. Det har også bred formatunderstøttelse og gode tilslutningsmuligheder, hvilket gør dette til et glimrende allround-TV.
Selv om Android-brugerfladen er fin nok, synes vi, at TV’et reagerer lidt langsomt på kommandoer fra fjernbetjeningen.
Annonce
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

YouTube går vertikalt på TV-skærmen Nu kan du snart se de vertikale videoklip i YouTubes app til smart-TV.
OLED + Ambilight = større indlevelse! Philips er på banen med endnu et farverigt OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er scenen sat til en skøn filmoplevelse.
Det største TV vi har testet Glem 85 tommer - nu hedder det 98 tommer, hvis du vil have det største TV på vejen! TCL 98C735 er et gedigent bæst af et TV, og billedkvaliteten overrasker.
Når underholdning er i fokus Søger du den bedste filmoplevelse, eller bedre billede til sport og spil? Så kan det være tid til at købe nyt TV. Her finder du de allerbedste, vi har testet i år!
Gaming-skærm overrasker stort Den store Asus-skærms OLED-panel med perfekt sortniveau, kombineret med den matte overflade, giver intet mindre end den bedste gaming-oplevelse, vi nogensinde har haft.
Ejer du et Samsung TV? Så læs dette! Apple TV-app'en til Samsung TV streamer nu udvalgt indhold i det åbne HDR10+ format – som et alternativ til Dolby Vision.
Følg Lyd & Billede