TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

TEST: Sony X89J (KD-43X89J)

Godt til gaming

Sony X89J er en af de dyreste modeller i testen og udmærker sig med flere fikse funktioner. Alligevel skiller det sig ikke meget ud i forhold til de billigere udfordrere.

Af / 19/02/2022 - 08:56
Sony X89J (KD-43X89J)

Lyd & Billede mener

  • Sony-skærmen leverer et skarpt og naturligt billede med god kontrast. Bred formatunderstøttelse og gode tilslutningsmuligheder gør det til et velegnet TV til gaming.
  • Billedkvaliteten er ikke voldsomt meget bedre end de billigere modeller i testen. Lydgengivelsen er også forholdsvis tynd.

Sony er kendt for at levere et bredt udvalg af TV’er i alle størrelser og prisklasser, og i mellemklassen finder vi den veludstyrede X89-serie.

Denne model har et stramt og minimalistisk design med to små fødder. De sidder helt ude i kanten af TV’et, som derfor kræver et møbel at stå på, der er lige så bredt. Til gengæld er der god plads til en soundbar mellem fødderne.

OBS: X89J har mange funktioner tilfælles med en anden Sony-model, X85J, som også sælges her i Norden, men på den sidder fødderne mere inde mod midten.

Sony X89J copy
Sony X89J har fødder, der kan stilles bredt eller smalt, så det passer til TV-møblet. (Foto: Sony)

Sony X89J

Sony-skærmen kommer med brugerfladen Google TV, som er en videreudvikling af tidligere Android-versioner. Det mærkes først og fremmest ved, at indholdsmenuen er blevet mere overskuelig og bl.a. giver mere personlige programanbefalinger. App-udvalget er upåklageligt. TV’et kan også stemmestyres med Google Assistant via en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.

X89J understøtter både videoformatet Dolby Vision og lydformatet Dolby Atmos via de indbyggede apps. Tilslutningsmulighederne er også gode med fire HDMI-indgange, hvoraf to understøtter 4K 120 Hz videosignaler. Her får man altså et kompakt TV med gode specifikationer, som også vil egne sig godt til gaming – især PS5 og Xbox Series X.

Annonce

Billedkvalitet

Sony-skærmen er den dyreste modeller i testen, og det skyldes bl.a., at den har et 120 Hz LCD-panel, hvilket er ret sjældent i denne størrelse. Derudover er den udstyret med videoprocessoren X1, som er en af producentens bedste videoprocessorer (kun overgået af Cognitive XR, som man finder i X90J og derover).

Med et eksklusivt billedpanel og en kraftig “billedmotor” under panseret er billedkvaliteten som forventet også ret lækker. Sony-skærmen har en neutral farvebalance, der er velegnet kræsent filmkiggeri.

Når vi ser den svenske thriller-serie Snabba Cash i 4K-format, bliver vi umiddelbart imponeret af den seje billedskarphed. Sonys billedprocessering formår at få masser af små detaljer frem, som går tabt på flere af de billigere udfordrere.

Det har også en meget fin lysstyrke, som gør TV’et velegnet til at se fjernsyn på om dagen. Skærmen er heller ikke så spejlblank som f.eks. Xiaomi P1. Sony mestrer også bevægelser godt takket være en effektiv interpoleringsfunktion (Motionflow XR).

Når det er sagt, så virker kontrasten fra Sony-skærmen ikke meget bedre end på de billigere TV i testen. X89J har ikke local dimming af bagbelysningen, og kontrasten på denne 43 tommers udgave kan ikke sammenlignes med storebror X90J, som vi har gode erfaringer med i den lidt større 50 tommers udgave.

50 43X89J Product Image5 50 43X89J Product Image Hi res 2 50 43X89J Product Image Hi res 3 50 43X89J Product Image Hi res
<
>
(Foto: Sony)

Lydkvalitet

I modsætning til billedpanelet er det indbyggede lydsystem ikke specielt avanceret, men består af to simple fuldtonehøjttalere og 2 x 10 watt udgangseffekt. Sony-skærmen har ligesom mange af de andre testdeltagere en ret tynd og spids lydkarakter uden nogen særlig bas. Så er det i det mindste rart, at X89J har en HDMI eARC-udgang, så man let kan tilslutte til en soundbar.

Konklusion

Sony X89 er testens dyreste deltager, men også den eneste, der kan prale af et topmoderne 120 Hz kompatibelt billedpanel. Det får også plus for en letanvendelig Google TV-brugerflade. Billedoplevelsen er tand bedre end, hvad mange af de andre kan diske op med – men man må også betale for morskaben!

Lyden er ikke specielt inspirerende og kan med fordel opgraderes eksternt. Det vil derfor være TV’et for dem, der stiller særlige krav, men stadig gerne vil have et TV i en moderat størrelse.

Karakter
Sony X89J (KD-43X89J)
Basic

Også i denne test:

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk udfordrer

Hisense A7GQ kan prale af en ny og spændende brugerflade, men billedoplevelsen er lidt bleg i forhold til de bedste.

Hisense A7GQ har et flot moderne design, gode tilslutningsmuligheder og bred understøttelse af forskelige videoformater.
TV’et mangler en række lokale apps og tjenester.
Læs hele testen

LG NANO756 (43NANO756)

Mangler kontrast

LG NANO756 er et flot og brugervenligt TV, men billedkvaliteten lever ikke helt op til forventningerne.

LG-skærmen har en fin brugerflade (WebOS) med et godt udvalg af streaming-tjenester.
Kontrasten og lysstyrken er middelmådig, og NANO756 mangler understøttelse af en del vigtige formater.
Læs hele testen

Philips The One 43″ (43PUS8506/12)

Sætter kulør på tilværelsen

Glad for farver? Med dette TV får du Philips’ velkendte Ambilight-lys, som giver billedoplevelsen et ekstra pift.

Philips-skærmen leverer flot billedkvalitet med god kontrast, og det farvestrålende Ambilight-lys er med til at øge indlevelsen.
Lyden er relativt tynd og kan have brug for hjælp fra en soundbar.
Læs hele testen

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slankt og lækkert QLED-TV

Samsungs billigste QLED-model byder på slankt design, flot billedkvalitet og en letanvendelig brugerflade. Det er kun lyden, der skuffer lidt.

Samsung Q60A er et glimrende TV med god billedkvalitet, en fin brugerflade og et slankt design.
Lydgengivelsen er skuffende tynd og skriger efter hjælp fra en soundbar.
Læs hele testen

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisgunstigt Android-TV

Fra kinesiske Xiaomi kommer et TV, der klarer sig godt i forhold til konkurrenterne – endda til en lavere pris.

Xiaomi byder på Android-brugerflade, masser af apps og god formatunderstøttelse.
Kontrasten er middelmådig, og lydgengivelsen er temmelig tynd.
Læs hele testen

TCL C725 (43C725)

Godt til det meste

Med TCL C725 får du et flot billede og god lyd til en fornuftig pris.

TCL C725 leverer et flot billede med god lysstyrke og kontrast. Det har også bred formatunderstøttelse og gode tilslutningsmuligheder, hvilket gør dette til et glimrende allround-TV.
Selv om Android-brugerfladen er fin nok, synes vi, at TV’et reagerer lidt langsomt på kommandoer fra fjernbetjeningen.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?