Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Kenwood Cooking Chef XL

Den største

Køkkenmaskine på digitale steroider.

Skrevet af / 15/04/2023 - 12:48
Kenwood Cooking Chef XL
Pernille Redder

Denne maskine adskiller sig fra de andre termoblendere på næsten alle punkter, men funktionaliteten svarer nogenlunde til de andres, og derfor er den med i denne test. Cooking Chef XL ligner en køkkenmaskine på steroider, og det er den også. Skålen er enorm, næsten dobbelt så stor som de andre maskiners, og den kan varme ingredienserne op til 180 grader med induktionsvarme, hvilket er mere, end de andre maskiner kan klare. Derfor er Cooking Chef XL også den eneste med et indbygget popcorn-program, som vi selvfølgelig har testet. Det virker!

Og så er vi ikke engang begyndt at tale om tilbehøret endnu. Der er utrolige mængder med i kassen. Hele seks rivejern, dejkrog, piskeris, en såkaldt K-spatel (som man bruger til at røre kagedej med) og et par stykker mere. 

Men den største forskel er, at Cooking Chef XL ikke er en alt i en skål’-maskine, men nærmere en skål+blenderglas+foodprocessor’-maskine. Den er med andre ord en videreudvikling af Kenwoods legendariske køkkenmaskine, som er legendarisk, fordi den i mange familier går i arv fra den ene generation til den næste. 

Det engelske firma har lavet køkkenmaskiner siden kort efter 2. Verdenskrig. Og Kenwood ville stadig være et britisk nationalklenodie, hvis ikke italienske DeLonghi havde købt virksomheden i 2001. 

Men tilbage til maskinen, som er så stor og har så meget udstyr, at der skal afsættes et helt køkkenskab til den. Men hvis det skab i forvejen er fuld af en røremaskine, en foodprocessor og en blender, kan du roligt rydde dem væk og give Cooking Chef XL pladsen. Man kan mærke, at det er kram, det her. Den er stor, tung, voldsom og fuld af muskler.

Det er nemt at hælde ingredienser i skålen, når hele ‘førstesalen’ på maskinen bliver vippet bagud. (Foto: Kenwood PR foto)

Opskrifter og betjening via app

Cooking Chef XL er dog ikke bare muskler og styrke. Den har også en vis elegance over sig med sin app, der parrer sig med maskinen, så de kan tale sammen, og med mobilen kan du ovenikøbet klargøre de forskellige programmer via remote access’, så det eneste, du skal gøre, er at trykke én gang på maskinens knap. Det er der ikke meget efterkrigstid over. 

Det fungerer sådan her: Du finder en opskrift på app’en og fortæller den, at du gerne vil i gang med at lave den. Så guider den dig trin for trin igennem opskriften, og hver gang, maskinen skal startes, trykker du bare på knappen. 

Kenwoods køkkenmaskiner findes både analoge og digitale, og denne er deres absolutte topmodel. Men lidt inde i testen har vi en klar fornemmelse af, at Kenwood endnu ikke er helt hjemme i den digitale tidsalder, og at de først og fremmest har styr på at bygge bomstærke køkkenmaskiner. 

Vi bliver flere gange forvirrede over betjeningen på den lille touchskærm – det er sikkert bare et spørgsmål om tilvænning, men den kræver altså mere koncentration og fokus end på testens andre maskiner.

På skærmen kan man også vælge en liste over hurtige opskrifter, men det virker lidt tilfældigt, hvilke der er kommet med. Vi leder efter et program til at lave grøntsagssuppe, men det, der kommer tættest på er suppe med store klumper’. 

Sig mig, har I brugt Google Translate, Kenwood, eller hvad skete der lige der? Det viser sig, at suppe med store klumper’ dækker over den italienske suppe minestrone, og mit råd vil være, at I bare bruger det navn i jeres næste opdatering. Så er de fleste af os vist med.

Med 180 grader induktionsvarme er det så nemt som ingenting at bringe ingredienserne til kogepunktet. (Foto: Pernille Redder)

Drøn på

Der er virkelig kraft i denne maskine, og da vi først finder det rigtige suppeprogram, får grøntsagerne sig en ordentlig svitsetur i skålen, som varmes op via induktion. Maskinen har foreslået, at vi monterer røreværktøjet’, som jævnligt flytter rundt på ingredienserne, så intet brænder på. Og det gør det virkelig ikke, selv om der er masser af varme på. En liter vand bliver hældt på, og det virker, som om der kun går et øjeblik, før det hele bobler lystigt. 

Men da grøntsagerne er møre, og vi skal til at blende suppen, bliver det lidt tricky. For Kenwood anbefaler ikke, at Cooking Chef XL bliver brugt til blendede supper, og det står hurtigt klar hvorfor.

De andre maskiner blender direkte i skålen, mens Cooking Chef XL har et separat blenderglas, som skal placeres oven på maskinen. Blenderglasset er designet til varme temperaturer, så vi kan selvfølgelig ikke dy os for at teste blenderen med vores suppe. Først hældes den brandvarme suppe fra skålen og over i blenderglasset, og bagefter placerer vi det tunge blenderglas så højt oppe, at man er nødt til at løfte armene helt op i skulderhøjde, fordi maskinen står på et køkkenbord. Det er ærligt talt en lidt risikabel operation.

Men blenderen blender suppen smukt, og det er nemt nok at smage den til, for låget kan nemt klemmes på og tages af igen. Men hvis du ikke er ret høj, skal du altså stå på en skammel eller placere maskinen på et lavere bord, hvis du skal bruge blenderen.

Pizzadej

Der findes en søster’ til Cooking Chef XL, som hedder Patissier Chef XL, som er prissat lidt lavere. Den har næsten de samme funktioner som Cooking Chef XL, men kan ikke tilberede mad. Den kan dog godt varme ingredienser op i skålen, smelte smør og den slags opgaver, man typisk ville sætte den til inden for bagningens verden. Med andre ord: Pizzadejen ville Patissier Chef XL også kunne klare, så hvis du er mest interesseret i netop den funktion, er det værd at tage med i overvejelserne.

Vi søger i opskrifterne på app’en og finder ikke mindre end fire hits på ‘pizza’. Der er blandt andet pizzaboller, en pizza med en sprød bund, bagt uden gær og en klassisk pizza, som Kenwood kalder en regnbue-pizza’. Og ja, opskrifterne er på dansk, og Kenwood giver endda brugerne mulighed for at rate dem. Regnbue-pizzaen har brugerne vurderet til 4,2 ud af 5. Måske hjælper det på ratingen, at opskriften er super-pædagogisk med små tegninger af samtlige ingredienser. Den ni-årige vil kunne lave pizza efter denne opskrift.

Vi går i gang med bagningen efter trin for trin-vejledningen, men undrer os over, at flere af ingredienserne skal måles af med teskeer og spiseskeer, når nu maskinen har en yderst præcis indbygget vægt. Var det ikke oplagt at angive, hvor mange gram olie 3 spiseskeer er, i stedet for at man skal stå og fedte med en måleske?

Men dejen bliver samlet, og Kenwoods over 70 år lange erfaring med at ælte dej fornægter sig ikke. Æltningen tager otte minutter, men så er dejen også helt glat, fin og lun. Og pizzaerne bliver præcis, som de skal være. 

Konklusion

Kenwoods maskine står på skuldrene af syv årtiers køkkenmaskiner, og det mærkes tydeligt. Den er solid, stærk som en okse og oser langt væk af kvalitet. Og så er det virkelig lækkert med den enormt store skål, hvor man kan lave mad til hele familien eller et gæstebud.

Men det trækker ned, at menuen og integrationen med app’en ikke virker helt gennemarbejdet. Desuden finder vi det upraktisk med en blender, der er placeret i samme højde som ens hoved, når maskinen står på køkkenbordet. 

Karakter
Kenwood Cooking Chef XL
Premium

Home mener

Skålen er hele 6,7 liter og dermed dobbelt så stor som de øvrige maskiners. Velfungerende app med et fint udvalg af opskrifter, som du ovenikøbet kan bruge til at styre maskinen med. Noget mere kompliceret maskine end de andre, som det kræver tid at sætte sig ind i. Det er bøvlet at flytte maden rundt mellem foodprocessor, blender og skål og giver også noget mere opvask.

Også i denne test:

4 Termoblendere

Vorwerk Thermomix TM6

Den originale

Thermomix dominerer markedet, og det er ikke uden grund.

Ekstremt mange funktioner. Maskinens mange programmer gør det nærmest umuligt at fejle.
Betalt abonnement på kogebogen. Det er svært at følge med i, hvor langt tilberedningen er, fordi låget ikke er gennemsigtigt
Læs hele testen

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkle

Maskinen til dig, der gerne vil styre alting selv.

Ekstremt enkel at betjene og løser alle opgaver til bravour. Med sine 1.500 watt er den en kraftfuld fætter.
Tænker ikke for dig, så du skal selv vide, hvordan din mad skal tilberedes. Maskinen hopper og danser på bordet, når den kommer på hårdt arbejde
Læs hele testen

SOGO Køkkenrobot med touchskærm

Den mindste

Spanske Sogo har lavet en køkkenrobot med de mest basale funktioner.

En maskine som løser de opgaver, du giver den. Gennemsigtigt låg giver en god føling med, hvordan madlavningen skrider frem.
Menu findes ikke på dansk, og det medvirker til indtrykket af, at der ikke er kælet så meget for detaljerne. Helt overflødigt med to låg, som passer til forskelligt tilbehør. Det bidrager til forvirringen.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top