TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 9 trådløse smart-højttalere

Stemmen befaler

Skal du have en ny højttaler at lytte til? Så kan det være smart med en, der også lytter til dig! En smart-højttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor godt lyder de?

Skrevet af / 08/03/2020 - 15:00
9 trådløse smart-højttalere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Verden moderniseres i et rasende tempo, og hjemmet bliver smartere. Produkterne bliver klogere hver for sig, og nu er tiden kommet til, at de kan fungere gnidningsløst sammen.

Løsningen er en smart-højttaler. Altså en kompakt højttaler, der er koblet til hjemmenetværket, og som kan styres med stemmen via en indbygget mikrofon. Du kan bede den om at spille din yndlingsmusik, og den kan fortælle dig, hvad klokken er, om trafikken, om vejret i nabolaget, og om du har nogle aftaler i dag.

Højttaleren kan også styre andre gadgets. Hvis du har en smart robotstøvsuger, kan du sige til højttaleren, at der skal støvsuges, og støvsugeren begynder pludselig at brumme. Eller bed om at få dæmpet belysningen til lidt aftenhygge, om at tænde for et specifikt program på Netflix eller YouTube, og spørg, hvem der ringer på døren. “Hej, Google, hvor længe er der tilbage, før vaskemaskinen er færdig?”

Magien opstår, når de rigtige produkter pludselig begynder at kommunikere på det samme sprog. Helt strømlinet er det endnu ikke blevet, men vi er godt på vej nu.

Ni højttalere – tre systemer

Der er hovedsagelig tre forskellige systemer til smart-højttalere: Amazon Alexa, Google Home og Apple HomeKit. De kan gøre mange af de samme ting og styre nogle af de samme produkter. Men de er ikke kompatible med hinanden. Og kun ét af dem taler dansk i skrivende stund.

Vi har samlet ni stemmestyrede højttalere, hvoraf de otte anvender enten Google Home eller Amazon Alexa; den sidste er Apple HomePod. Hverken den eller Amazon Echo (2nd Generation) har officiel skandinavisk distribution, men Kjell & Company i Oslo har været så venlige at låne os dem.

Tredjepartsproducenterne deler sig i to lejre, mellem Amazon og Google. De har nøjagtig samme stemmefunktionalitet som de originale højttalere og er fuldgode alternativer brugsmæssigt. Forskellene ligger i byggekvalitet, lydkvalitet og andre funktioner (batteridrift, vandtæthed osv.).

Sonos One er lidt speciel, da den både understøtter Alexa og kan inkluderes i Apples HomeKit (men så må stemmestyres indirekte fra en Apple-højttaler eller iPhone). Derudover skulle komplet Google Home-funktionalitet være på vej, og hvis og når det kommer i en fremtidig opdatering, vil Sonos være den eneste producent, der tilbyder både Google og Amazon i samme produkt.

Marshall Stanmore II Voice fås i øvrigt i to versioner, en til Google Home og en til Amazon Alexa, men du får ikke begge dele i samme produkt. Vi har testet Google-versionen.

Smartere højttaler betyder ikke bedre lyd

Man kunne let tro, at et mere moderne produkt automatisk også betyder, at lyden er bedre end før. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. De enkleste højttalere har en fuldtone-enhed og måske en passiv radiator-enhed eller en basrefleksport for at give fyldigere bas. I den modsatte ende finder man f.eks. Apple HomePod, som bruger flere enheder og en DSP, der justerer lyden til rummet, så du får omtrent samme lyd, uanset hvor den er placeret.

Testen viser, at der er en forskel på lydkvaliteten mellem højttalerne, og at den gennemsnitlige kvalitet er, som man kan forvente fra almindelige, kompakte bordhøjttalere.

 

Sådan oplevede vi tjenesterne

 

Apple kom sent til festen med højttaleren HomePod og smart-systemet HomeKit. Dette i kombination med, at virksomheden er meget forsigtig med netværkssikkerhed og derfor ikke giver adgang til et hvilket som helst fremmed produkt, betyder at der ikke er mange smart-produkter, som man kan koble til Apples stemmestyringssystem. Medmindre man tyer til uofficielle løsninger som Homebridge for at binde dem sammen.

Indtil videre er der ingen tredjeparts højttalerproducenter, der har fået lov til at lave fuldgyldige alternativer til Apples HomePod. Højttaleren er ikke officielt lanceret i Skandinavien og forstår heller ikke dansk, selv om Apples stemmeassistent Siri behersker sproget ganske godt.

 

Google kom et år senere til festen end Amazon, men har til gengæld hurtigt udbygget Home-systemet til at være meget omfattende og brugervenligt. Google Home er også det eneste af de tre systemer, der taler dansk, og dermed skal der i realiteten meget til, for at man vælger noget andet herhjemme. Det kan selvfølgelig ændre sig, men indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at nogen vil indhente Google på sprogfærdigheder.

Ligesom Alexa er Google Home kompatibel med en række smarte produkter fra tredjepart og kan styre disse med stemme. Du kan også oprette rutiner, hvor du kan sige: “Hey, Google, det er filmtid,” hvorpå lyset dæmpes, rullegardinerne går ned, og tv’et tænder for Netflix. Af en eller anden grund eksisterer denne funktion ikke i Skandinavien endnu, så man skal bede om handlingerne én for én.

 

Det var Amazon, der åbnede ballet i 2014 med smart-højttaleren Echo og den indbyggede stemmeassistent Alexa. Alexa er officielt endnu ikke kommet til Skandinavien, så du skal være relativt god til enten engelsk, tysk eller japansk for at kunne bruge den. Derudover skal du opgive din bopælsadresse i din Amazon-konto som eksempelvis England eller andet sted i verden, der understøttes.

Tredjeparts Alexa-højttalere, der kræver en konto for at bruges (f.eks. Sonos), kan heller ikke registreres med dansk bopælsadresse for at linke dem med Alexa-tjenesten.
Blandt musiktjenester virker Alexa bedst med Amazons egen. Men deres Music Unlimited fungerer ikke med en dansk konto, og hvis fakturaadressen er sat til Storbritannien, kan du ikke bruge et dansk betalingskort. Alexa fungerer også med Spotify, men så skal man altid specificere, at man ønsker, at musikken skal afspilles i Spotify.

Alexa understøtter en række smart-produkter. Og når det fungerer, er det meget stabilt. Google Home opleves som mere tilfældigt: En sætning, der fungerede for to minutter siden, skal måske omformuleres nu.

En anden ting, vi godt kunne lide ved Alexa, er at efter at man har startet støvsugeren (“Ask Roomba to start cleaning”), kan man bede den om at stoppe, og Alexa vil så spørge, om støvsugeren skal vende tilbage til ladestationen. Når Google Home stopper støvsugeren, bliver den bare stående.
Alexa kan sættes op med rutiner, så du kan give den en kommando, hvorpå mange handlinger sker på én gang.

 

Produkter i denne test

Amazon Echo (2nd Generation)

Klar tale

Med klokkeklar lyd på stemmeassistenten er det kun sprogbarrieren, der står mellem os og de automatiserede arbejdsopgaver.

Kompakt og tiltalende udseende, tydelig talelyd samt et godt, stabilt styringssystem over for andre enheder. To kan parres i stereo.
Lyden er tam på musik, man må gå nogle omveje for at få koblet højttaleren op her i Skandinavien, og Alexa forstår ikke dansk.
Læs hele testen

Google Home

Den første på dansk

Google Home-systemet har et enormt potentiale, men som højttaler er det ikke den bedste.

Markedets måske mest vellykkede stemmestyring og sammenfletning af smart-produkter.
Selv om bassen er fyldig nok, mudrer den til opad i stemmelejet og ødelægger lyden fra både stemmeassistent og nyhedsoplæsere. Vi savner rutinekommandoer i Skandinavien.
Læs hele testen

Hama Sirium 1400ABT

Større betyder ikke større lyd

Hamas mindste Alexa-højttaler er noget større end Amazon Echo, men formår alligevel ikke at give større lyd fra sig.

Lyden er klar nok, og højttaleren nyder godt af Alexa-systemets funktionalitet.
Større kabinetter giver ikke kraftigere lyd end på de mindre konkurrenter. Kan i øjeblikket ikke parres i stereo. Alexa taler ikke dansk.
Læs hele testen

Sonos One

En smartere Sonos

Sonos One vil en skønne dag give os både Google Assistant og Amazon Alexa i én og samme smart-højttaler. Men Google lader vente på sig.

Sonos One kan tåle fugt og lyder godt. Med kommende opdateringer vil den være blandt de mest alsidige på markedet.
Indtil videre er det Alexa, der gælder – som ikke taler dansk. Der findes højttalere med heftigere bas.
Læs hele testen

Kygo B9/800

Smart-højttaleren kan svømme

Kygo er (så vidt vi ved) den eneste smart-højttaler, som du kan tage med i swimmingpoolen.

Kan tåle vand ned til en meters dybde i 30 minutter. Den kan endda flyde! Google Home gør Kygo B9/800 til en spændende bærbar højttaler.
Lyden kan opleves som lidt anstrengt over tid. Til stationær brug er det ikke så fedt med USB-stik på toppen og en ledning, der rager op og hænger ned.
Læs hele testen

Libratone Zipp Mini 2

Ligner en termokande

Libratone går imod strømmen, og Alexa-højttaleren Zipp Mini 2 ligner en termokande. Den er bærbar og udmærket til at spille musik, og to kan kobles i stereo.

12 timers batterilevetid gør højttaleren meget fleksibel. Klar lyd på tale og godkendt lyd på musik.
Der mangler bas, og højttaleren kommer til kort, når man vil skrue op. Og Alexa taler som bekendt ikke dansk.
Læs hele testen

Harman Kardon Citation 100

Det pæneste ydre

Det her er nok den flotteste højttaler, vi har set i klassen. Harman Kardon Citation 100 formår dog ikke at drage fordel lydmæssigt af sit større ydre.

Højttaleren har en nydelig finish i uld og ser fantastisk ud. Google stemmestyring gør, at den taler dansk, og lyden er meget klar og behagelig.
Spiller ikke så stort og kraftigt, som størrelsen giver forhåbninger om.
Læs hele testen

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Koncertlyd fra reolen

Marshall har meget kraftigere lyd end konkurrenterne, uden at det går ud over balancen i lydbilledet. Den jorder dem, kort og godt.

Ingen andre smart-højttalere, vi har hørt, leverer så meget lydtryk. Og det bliver bare endnu heftigere, fordi den også lyder afbalanceret og godt nok til mere rolige toner.
Lyden kan opleves som lidt grov i kanterne, og Marshall-højttalerens udseende vil ikke tiltale alle.
Læs hele testen

Apple HomePod

Godkendt fra Apple

HomePod har rigtig god lyd og er nem at bruge. Men smart-styringen virker for tør og rigid.

Imponerende dyb bas kombineret med klar, luftig lyd. Desuden er HomeKit-systemet meget stabilt.
Det er ikke lige så let at tilføje produkter at styre. Som der i øjeblikket er ganske få af. Den taler ikke dansk.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fejer soundbarerne af banen - men det koster!

Fyrværkeri i hjemmebiografen

Velafbalanceret filmlyd

Fantastisk soundbar til The Frame

Samme kvaliteter som de større modeller

Udendørs stereo i sommervarmen

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Scroll to Top