Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: JBL Authentics 300

Retrodesign med batteridrift

Med lavere pris og bedre lyd end storebror, og desuden bærbar med batteridrift, er retrohøjttaleren JBL Authentics 300 et fund.

Skrevet af / 24/01/2024 - 09:00
JBL Authentics 300
Geir Gråbein Nordby

JBL Authentics 300 er en batteridrevet bærbar højttaler med retro-design, som kombinerer JBL’s signaturlyd med moderne tilslutningsmuligheter. 

Designet er inspireret af klassiske JBL-modeller fra 1970’erne med det karakteristiske JBL-logo, som pryder fronten, mens den ikoniske Quadrex-grill dækker basenheden på bagsiden. Ikke mindst kendt fra den legendariske højttaler JBL L100. Derudover har kabinettet på Authentics 300 afrundede hjørner, imiteret læder og metaldetaljer. 

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL 2
Foto: JBL

Wi-Fi og stemmestyring

Trådløs tilslutning sker via Wi-Fi eller Bluetooth, og både Chromecast og Apple Airplay 2 understøttes. Ifølge JBL er Authentics-serien den første, der understøtter både Google Assistant og Amazon Alexa – samtidig. Du behøver med andre ord ikke at binde højttaleren til én af dem. Alexa er dog ikke så relevant herhjemme, eftersom hun ikke taler dansk.  

Læs også Stor lyd - men vi savner noget JBL vender tilbage til sin storhedstid, og Authentics 500 oser af retro. Det er faktisk en topmoderne trådløs højttaler. Men hvordan lyder den?

Lydmæssigt lover JBL et bredere lydbillede end normalt, takket være to 25 mm diskanter i front, som peger skråt ud til hver side for at skabe en vis stereoeffekt.  

En relativt stor 5,25-tommers mellemtone med lang slaglængde sidder i midten og står for det meste af vokal- og instrumentregistret. En 6,5-tommers nedadvendt slavebas sidder på undersiden og gør stort set det samme som en basrefleksport. Som giver mere bundregister i forhold til kabinettets størrelse.

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL
Intuitive berøringskontroller for afspilning og volumen og samt en LED-indikator, der viser batteristatus. Foto: JBL

Batteritid

Et indbygget batteri giver op til 8 timers afspilning af musik. Dette er i underkanten, vi kunne have ønsket os det dobbelte.  

Det integrerede bærehåndtag gør JBL Authentics 300 til en fleksibel allrounder, der nemt kan flyttes fra rum til rum.  

Trods det retroinspirerede design byder denne model altså på moderne tilslutningsmuligheder og JBL-lyd i et bærbart format.  

JBL’s One-app giver adgang til både streamingtjenester og en tre-bånds tonekontrol. Men hvorfor ikke den samme fantastiske parametriske EQ, som JBL har til sine hovedtelefoner og hørepropper? 

JBL_AUTHENTICS_300_HERO
Metalhåndtaget gør JBL Authentics 300 nem at flytte mellem rum, så man udnytter den indbyggede batterikapacitet på 8 timers spilletid. Foto: JBL

App’en kunne have været bedre

I det store og hele er det vidunderligt enkelt at bruge Authentics 300. App-oplevelsen kunne dog være endnu mere sømløs, når man bruger tredjeparts streamingtjenester. Her ender man hurtigt dybt nede i undermenuer, og en direkte hjemknap havde været at foretrække for at lette navigationen.    

Heldigvis kan man også bruge Spotify Connect, Tidal Connect eller Airplay 2 til afspilning, så man kan bruge den brugerflade, man kender. Derudover understøtter Authentics 300 parring i stereo, hvilket storebror 500 ikke gjorde, da jeg testede den (men funktionen siges at være på vej). 

JBL Authentics 300 no grille
5,25-tommeren giver kraftfuld og god lyd, mens diskanterne skaber en lille stereoeffekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden af JBL Authentics 300

Trods sin relativt kompakte størrelse, især sammenlignet med sin storebror, leverer JBL Authentics 300 en overraskende fyldig og kraftfuld lyd. Men den er også velafbalanceret. Meget mere end sin storebror. Man får en klar og nuanceret gengivelse af vokaler og akustiske instrumenter, samtidig med at subwooferen og slavebassen giver en solid bas. Noget, der giver musikken tyngde og drive.    

Dear Insecurity med countrymusikerne Brandy Clark og Brandi Carlile kommer begge vokaler tydeligt frem i mixet. Nuanceringen er ikke helt på højde med Sonos Move, som har mere luft omkring vokalerne. Men der er en større klangbund i klaveret med JBL, og distinktionen mellem vokaler og det instrumentale er tydelig nok.

JBL Authentics 300 passive radiator
Slavebas i bunden. Foto: Geir Gråbein Nordby

I mere elektronisk bastung musik som I Wish af Infected Mushroom giver JBL-højttaleren Sonos baghjul. Der er simpelthen så meget mere gang i den her, at Sonos opleves flad til sammenligning. Men pas på underlaget, for den dybe bas fra JBL kan hurtigt blive farvet og rumlende, hvis højttaleren placeres på en billig Ikea Bestå TV-bænk (jeg har prøvet det!).  

Ved højere lydniveauer holder 300’eren igen med bassen for at undgå forvrængning. Men det er en almindelig begrænsning, og alternativet ville have været en grim knitren.   

Det ville være løgn at påstå, at der er noget stereoperspektiv af betydning. Men noget er der, og mere end fra Sonos. Det ville være ekstra sjovt at parre to højttalere i stereo. 

JBL Authentics 300_Lifestyle
Foto: JBL

Konklusion

JBL Authentics 300 leverer imponerende meget lyd af sin størrelse. Retro-designet skiller sig ud, materialekvaliteten virker god, og den har nyttige funktioner som stemmeassistenter og batteridrift. Trods forbedringspotentiale, hvor det største handler om batteritid, er dette en kraftig og alsidig højttaler til en overkommelig pris. En klar anbefaling herfra. 

Karakter
JBL Authentics 300
Premium

Lyd & Billede mener

Selvsikker og kraftig lyd med god balance. Stilsikkert design. Afhængigt af underlaget kan mellembasområdet lyde farvet. Fortjener en bedre app. 8 timers batteritid er for lidt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Elegant – både udenpå og indeni

Studielyd derhjemme

Blæser vinduerne ud

Scroll to Top