Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: JBL Authentics 500

Bundsolid retrohøjttaler med et par mangler

JBL vender tilbage til sin storhedstid, og Authentics 500 oser af retro. Det er faktisk en topmoderne trådløs højttaler. Men hvordan lyder den?

Skrevet af / 19/12/2023 - 09:05
JBL Authentics 500
Geir Gråbein Nordby

JBL vil have det til at krible i maven på nostalgikerne over deres nye trådløse Authentics-højttalerserie. Hvor den største Authentics 500 ligger i toppen.

Den er betydeligt større end den næststørste, bærbare Authentics 300, hvilket nok er grunden til, at de ikke engang har gidet at forsyne 500-modellen med et batteri. Indrømmet, den er ikke så monstrøs som den gigantiske Authentics L16 bordhøjttaler, vi testede tilbage i 2014, men den fylder stadig på skænken.

JBL Authentics 500 logo
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Authentics 500 er en Wi-Fi-højttaler i retrodesign med vaffelmønstret grill, primært inspireret af den ikoniske L100 (som for et par år siden kom i en relanceret Classic-udgave). Og lad os ikke glemme andre klassikere som L112 og 4312 studiehøjttaleren, for blot at nævne nogle få. Alle med 12-tommers bashøjttalere, som Authentics 500 ganske vist ikke kan prale af. Men den har en 6,5-tommers subwoofer på undersiden, og tre mellemtoneenheder og tre diskanter er skjult bag gitteret.

Vi bliver lovet massiv lyd med et samlet output på 270 watt. Og stor stereolyd fra en enkelt højttaler.

JBL Authentics 500 no-grille
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Dolby Atmos

Som om det ikke er nok, understøtter højttaleren også Dolby Atmos-lydformatet. Det betyder, at den gengiver rumlige 3D-lydoptagelser, som er kodet i Dolby Atmos. Så kan du bruge Tidal eller Amazon Music, der er indbygget i app’en, eller Tidal Connect fra din mobiltelefon.

Da højttaleren ikke har nogen højttalerenheder på toppen, vil Atmos-effekten være begrænset til en rent digitalt behandlet affære med fase- og frekvensmanipulation i stedet for at adskille højdekanalerne separat. Det kan give en vis effekt, men den bliver aldrig lige så god.

At højttaleren automatisk kan kalibreres til det rum, den står i, vil give et bedre udgangspunkt for både lydgengivelse og Atmos-effekter.

Ellers er der AirPlay, Spotify Connect og indbygget Chromecast. To eller flere højttalere kan parres, men af en eller anden grund kan to ikke parres i stereo. Det ville have udvidet mulighederne en hel del.

(Foto: JBL)

Alexa og Googles stemmeassistent – samtidig for første gang

En stor nyhed i Authentics-højttalerserien er, at stemmeassistenterne Amazon Alexa og Google Assistant nu for første gang er indbygget i ét og samme produkt. Det betyder, at du kan kommunikere problemfrit med begge stemmeassistenter – bare sig “Hey, Google” eller “Alexa” for at komme i gang. Men du skal vide, at Google er den eneste, der i øjeblikket taler skandinavisk. Derfor er Google Assistant faktisk den eneste, der er relevant for langt de fleste brugere her i landet.

Tilslutningen er nem via JBL One-app’en. Her vil du også blive guidet til at konfigurere Googles stemmeassistent. En enkel og ligetil trin-for-trin-opsætning.

Lyden af JBL Authentics 500

JBL lover en komplet pakke til historiebevidste musikelskere. Men kan legendariske JBL levere varen?

Lad os få det af vejen med det samme: Authentics 500 spiller højt og leverer massiv bas. Basenheden i bunden giver god vægt nedad, og lyden fylder rummet på imponerende vis. Uanset om det er Infected Mushrooms I Wish eller Caroline Polacheks Dang øverst på playlisten, lyder bassen tungere og federe, end jeg nogensinde havde drømt om!

Atmos-musik har et større lydbillede end stereooptagelser, men effekten er ikke større end et “nice to have” snarere end en nødvendighed.

JBL Authentics 500 subwoofer
Subwooferen i bunden giver en fyldig basgengivelse. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Det største problem er mellemtonen, som mangler nuancer og nærhed. Den er for tilbageholdende, så stemmer og guitarer kommer ikke langt nok ud. Diskanten er også alt for grov og hård. The Muffs’ punkudgave af Kids In America, hvor den alt for tidligt afdøde Kim Shattucks karakteristiske, raspende stemme bliver således en tam skygge af sig selv. Det samme gælder fuzzguitarerne, både her og på NOFX-albummet Punk In Drublic, hvor førnævnte Shattuck også gæster på den superfængende sang Lori Meyers. Punk skal være rodet, men det her er for rodet til min smag.

Man kan indstille en trebånds EQ i app’en, og når jeg skruer lidt ned for bassen og op for mellemtonen, bliver det bedre. Men det ændrer sig, når man spiller højere.

Problemet er, at bassen bliver komprimeret og tynd, når lydniveauet stiger. Mellemtonen bliver pludselig for aggressiv og diskanten endnu hårdere. Derfor vil jeg faktisk opfordre til mådehold, når det gælder lydniveauet på denne højttaler.

JBL Authentics Family photo GeirNordby
JBL Authentics-familien består af den mindste Authentics 200, den bærbare Authentics 300 og den største Authentics 500. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

To højttalere?

Jeg forsøgte desperat at tilslutte to 500-højttalere i håb om bedre lyd i stereo. Når alt kommer til alt, har stereoseparation en tendens til at forbedre både dynamik og detaljer, hvilket giver et endnu større og bedre defineret lydbillede. De kloge hoveder vil huske, hvad jeg skrev tidligere, nemlig at det ikke er muligt. Da jeg i stedet grupperede de to højttalere sammen, kunne jeg i det mindste spille meget højere, med langt mere ro i lydbilledet. Mine ører kunne slappe af, mens min krop mærkede musikken vibrere. Men det er ikke særlig relevant til den pris.

For mindre end prisen på to 500’ere kan du få et par aktive gulvhøjttalere – i stereo – med en lyd, der totalt udkonkurrerer JBL Authentics 500.

Sonos Five (deres største) er også billigere end Authentics 500 og tilbyder en endnu mere brugervenlig oplevelse, rumkorrektion og mulighed for at tilslutte to højttalere i stereo. Med bedre lyd – om end ikke så høj – som JBL’erne.

App’en kunne være bedre

Til sidst et lille tip til app-udviklere. Når man streamer fra en musiktjeneste som Tidal via JBL-app’en, ender man hurtigt mange niveauer inde i musiktjenesten, hvor man søger efter kunstnere, sange og playlister. Når man så afspiller en sang og vil tilbage til startmenuen i app’en for at foretage nogle indstillinger (f.eks. justere EQ’en), skal man trykke tilbage, tilbage, tilbage, tilbage, Gud ved hvor mange gange, før man endelig er tilbage i startmenuen igen. Jeg vil kraftigt opfordre til at udstyre app’en med en hjem-knap, som også vises i den valgte streamingtjeneste.

(Foto: JBL)

Konklusion

JBL Authentics 500 er en kraftig højttaler, selv om jeg måske har givet et andet indtryk gennem teksten. Jeg havde blot forventet så meget mere. For ja, du kan spille højt og fylde rummet med stor lyd. Men jeg synes ikke, det lyder dynamisk eller afbalanceret nok, især mellemtonen burde have været klarere. Diskanten er også ret grovkornet. Til sammenligning lyder lillebroren Authentics 300 faktisk bedre, selv om den ikke er nær så kraftfuld.

Til hverdagslytning og baggrundsmusik fungerer Authentics 500 stadig godt, og den har meget af det, som mange forbinder med JBL-lyden. Bare ikke kontrollen. Desværre.

Retrodesignet er bundsolidt, højttaleren understøtter det meste af det, du har brug for, og jeg tror, at mange mennesker vil kunne lide denne højttaler. Selv om jeg selv havde forventet endnu mere.

Karakter
JBL Authentics 500
Premium

Lyd & Billede mener

Stor, fyldig lyd med masser af punch. Mellemtonen er flad, og diskanten er aggressiv, når du skruer op for lyden. App’en kunne have været mere gennemtænkt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top