Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: JBL Authentics L16

Legenden slår til igen

JBL går tilbage til rødderne med en moderne trådløs højttaler i klassisk indpakning, og det er blevet en fantastisk kombination.

Skrevet af / 07/08/2014 - 05:52
JBL Authentics L16
Lasse Svendsen

De er længe blevet beskyldt for at være for konservative. For gumpetunge og kedelige, og mange af deres højttalere er blevet mødt med et skuldertræk af anmelderne. Men for et par år siden skete der noget. JBL standsede op og tog et kig på deres egen historie. Som er lang og fuld af højdepunkter. Og efter – velfortjent – succes med højttalerne Everest og K2 fik vi revitaliserede udgaver af de klassiske monitor- og studiehøjttalere, som JBL skabte deres legendestatus med.

Pludselig var JBL cool igen. Anmelderne – også vi – var begejstrede. Legenden var tilbage!
God lyd i retro-design kan sælge højttalere, og derfor har JBL valgt samme opskrift for Authentics-serien. Som består af to trådløse bordhøjttalere, hvor designet er hentet fra de klassiske gulvhøjttalere JBL Century L100 fra 1970. Stoffronten på Authentics L16 og L8 har samme indfældede gittermønster som skumgummifronten på L100, og L16 er klædt i flot valnøddefinér, mens den mindre og billigere L8 er i sort højglanslak.

Den sorte, gittermønstrede front på L16 findes ikke i andre farver, men kan tages af og afslører i så fald, at højttaleren har to 2,5 cm diskanter, to 5 cm mellemtone-elementer og to 13,3 cm bas-elementer med hvide membraner. De drives af seks gange 50 watt forstærkereffekt.

Højttaleren fra JBL kombinerer Bluetooth og Apple AirPlay via Wi-Fi (med DLNA til ikke-Apple enheder), så man kan streame musik fra alle typer apparater. AirPlay har større rækkevidde og understøtte højere båndbredde end Bluetooth 3.0, som L16 har indbygget.

I modsætning til mange andre trådløse højttalere har Authentics L16 en række lydindgange. Bl.a. til pladespiller. Praktisk for de mange, der har anskaffet sig en grammofon og kan ikke finde en trådløs højttaler med phono-indgang. Der er også to USB-ladestik. Et til mobiltelefon og et til tablet. De sidder under et aftageligt låg på toppen, hvor der også er analog lydindgang til eksterne lydkilder.

Højttaleren kan desuden tilsluttes en digital lydudgang på et tv eller en tv-modtager, så den kan bruges som fjernsynshøjttaler.

jbl-authentics-wireless-speaker-system-05

Den fede lyd
Der findes selvfølgelig en app til mobilen, som man kan styre Authentics L16 med. Her er tilpasning af lyden til rummet let tilgængeligt på skærmen, og her finder man også Harmans Signal Doctor, der lover forbedret lyd fra komprimerede lydfiler. Såsom MP3. Clari-Fi, som teknikken kaldes, analyserer lydsignalet og korrigerer for fejl og mangler, så signalet bliver rekonstrueret med bedre lyd for øje. Eller rettere øre.

Med eller uden Clari-Fi står det hurtigt klart, at L16 virkelig lever op til den legendestatus, som JBL har oparbejdet. Den spiller forbavsende højt uden at miste kontrollen. Bassen er godt nok strammere og gå dybere på Klipschs trådløse højttaler Stadium (18.000 kroner), men JBL-højttalerens klang har lidt mere varme og fylde. Elguitarer får mere krop, selv om de ikke gengives lige så nuanceret som med Stadium.
Men det er en detalje, for JBL-højttaleren rusker godt og grundigt op i de fordomme, man måtte have om trådløse højttalere. Især bordhøjttalere.

Den fylder let en stor stue med lyd og spiller klokkerent, selv når man skruer højt op. At basgengivelsen er af den generøse slags, klæder det meste musik, for den fyldige og dynamiske bas kompenserer for fraværet af dybbas. Som man strengt taget ikke savner.

Authentics L16 folder et bredt og frem for alt stort lydbillede ud. Man kan høre guitar-riffs vibrere i luften, og vokaler lyder naturligt og fri for farvning af nogen art. Med en ganske luftig og præcis diskantgengivelse er de harmoniske overtoner fint repræsenteret i lydbilledet, og højttaleren fungerer lige så godt til klassisk musik som til blues eller rap. Kedeligt bliver det aldrig.

Konklusion
JBL Authentics L16 er en fremragende og vellydende trådløs bordhøjttaler. Hvis man har brug for noget større end Audio Pro Allroom Air One og synes, at Klipsch Stadium er for dyr, så er L16 perfekt. Lydkvaliteten er upåklagelig, den elsker at spille højt, og man kan koble alt, hvad man har brug for af lydkilder, til. Også pladespiller.

At den ser lige så godt ud, som den lyder, er næppe heller en ulempe. For her får du et fuldblods trådløst stereoanlæg med JBL’s legendariske lyd og klassiske design.

Lyd & Billede mener

Nydelig konstruktion og ekstraordinær lyd gør JBL-højttaleren til en af vores favoritter. Både optisk digitalindgang og pladespiller-indgang. Nogle vil synes, at størrelsen er i overkanten.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Scroll to Top