Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: KEF LSX II LT

Vores nye favorithøjttaler

De trådløse KEF LSX II-højttalere er de bedste i klassen, men disse er et bedre køb.

Skrevet af / 25/02/2024 - 11:05
KEF LSX II LT
Lasse Svendsen

De små og lækre KEF LSX II-højttalere, som spiller i en vægtklasse langt over deres størrelse, er simpelthen et fabelagtigt stereosystem forklædt som et par højttalere. Det er de bedste i klassen. Ingen tvivl om det.

KEF-højttalerne er også ekstremt alsidige: De kan bruges ved siden af en PC-skærm og fungerer lige så godt i hjemmestudiet som i stuen. De kan placeres på begge sider af TV’et, så du ikke behøver en soundbar, medmindre du prioriterer Dolby Atmos-effekter frem for lydkvalitet.

Læs også Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.

De små LSX II lyder meget bedre end en soundbar, og de trådløse højttalere kan tilsluttes netværket til streaming via WiFi, så du kan streame high definition-musik i den bedste kvalitet. Det er ikke underligt, at de har været vores reference i den kompakte trådløse klasse, lige siden vi testede den første version i 2018.

(Foto: Lasse Svendsen)

Siden da har højttaleren fået flere funktioner, bedre lyd og nye farver. Samtidig er prisen steget, og et par LSX II koster nu mere end de fleste soundbars.

Det gælder også den nye LSX II LT, som ligner til forveksling, men et par smarte træk har gjort LT-versionen flere tusind kroner billigere.

Lydkvaliteten er den samme, siger KEF, som har formået at sænke prisen ved at fjerne nogle af de ting, som de fleste måske ikke har brug for. Som for eksempel det uldstof fra danske Kvadrat, som LSX II-kabinetterne er beklædt med.

KEF LSX II LT til venstre og LSX II til højre. (Foto: Lasse Svendsen)

Færre funktioner

Den analoge lydindgang er fjernet på LT-udgaven, som også har en enklere forbindelse mellem højttalerne, og i modsætning til originalen kan de ikke forbindes trådløst. Et USB-C-kabel (C-link) forbinder højre og venstre kanal. Højttalerne understøtter streaming i op til 24-bit/96 kHz-kvalitet, ikke 24-bit/192 kHz som originalen, når de er tilsluttet med et CAT6-kabel.

LT-udgaven understøtter heller ikke Tidals MQA-filer og kan ikke styres fra en Roon-klient. Det er næppe et stort savn for de fleste, vil vi tro.

KEF LSX II LT og LSX II på bagsiden. (Foto: Lasse Svendsen)

Alt det vigtige er intakt på LT-udgaven. Den har en udgang til en ekstern subwoofer, HDMI ARC-indgang til TV-lyd, samt USB-C-indgang og en optisk indgang til en digital lydkilde.

LSX II LT understøtter også multirum med Airplay 2 og Chromecast, og ud over MQA understøtter den de fleste lydformater fra MP3 til DSD.

Samme teknik

Det koaksiale UNI-Q-elementet. (Foto: KEF)

Højttalerne bruger det samme koaksiale UNI-Q-element, i 11. generation med en 11,5 cm bas/mellemtone og en 19 mm diskant i midten. Alt dette drives af den samme forstærkerteknologi, som har en samlet udgangseffekt på 200 W, med 70 W til bas/mellemtone og 30 W til diskanten.

(Foto: Lasse Svendsen)

En fjernbetjening er inkluderet, men du kan streame direkte fra din mobiltelefon uden at bruge fjernbetjeningen. Med KEF Connect-app’en kan du gemme indstillinger og tilføje dit Spotify- eller Tidal-abonnement, streame online-radio og justere bas og diskant og fortælle højttalerne, hvad der er venstre og højre kanal og om den er placeret på en hylde eller på et vægstativ. Højttalerne kan bruge de samme stativer, som KEF laver til LSX II.

(Foto: KEF)

Disse omfatter et bordstativ, der vinkler højttalerne bagud, et vægstativ og et par slanke gulvstativer.

Samme lyd

Da vi stadig bruger LSX II som reference, var det nemt at tjekke, om der var nogen forskel i lydkvaliteten mellem den originale og LT-versionen. Svaret er, at det er der ikke. Hvis du streamer fra din mobiltelefon via netværket, kan du dog godt høre en forskel.

For eksempel kan man hurtigt høre, at Zara Larssons nye album, Venus, lyder komprimeret og konserveret. Bassen pumper som en utæt cykelpumpe, og vokalen kommer ikke rigtig igennem i lydbilledet. Højttalerne får stadig stemningen frem i titelnummeret, men det er en helt anden historie med 2L’s indspilning af Jan Gunnar Hoffs album Home.

IMG_0479 IMG_0478 IMG_0477
<
>

Soloklaver er krævende nok at gengive korrekt, hvis det ikke også skal lyde helt ned i bunden af bassen. På nummeret Magma mærker man, at højttalerne ikke leverer meget under 50 Hz, men instrumentets klangbund er alligevel forbløffende nærværende. Det store instrument lyder hverken kompakt eller komprimeret, og KEF-højttalerne får en enorm mængde klang ud af optagelsen.

KEF LSX II LT 3 KEF LSX II LT 2 KEF LSX II LT remote
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Dynamikken i musikken er der taget rigtig godt hånd om. Bas- og slagtøjsrytmen på If I Were A Bell med Keith Jarrett-trioen er drevet af et smittende engagement. Man kan næsten ikke tro, hvad man ser, at en så lille højttaler har så godt fokus og samtidig formår at spille med så stor skala og autoritet.

LSX II LT findes i disse tre farver. (Foto: KEF)

De er et nummer for små til at levere det samme lydtryk som de større KEF LS 50 Wireless II, og de går heller ikke så dybt i bassen.

Læs også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.

Konklusion

Vi kender ingen trådløse stereohøjttalere – i denne klasse – der er så afbalancerede og velspillende som et par LSX II LT. Bortset fra LSX II. Sidstnævnte tilbyder også finere stoffinish og streaming i endnu højere opløsning. Ja, og så har de også en analog indgang. Om det er de ekstra penge værd, er op til dig at afgøre. Lydkvaliteten er den samme, men da LSX II LT er meget billigere, er det også et bedre køb.

Karakter
KEF LSX II LT
Premium

Lyd & Billede mener

Stereostreaming i høj opløsning bliver ikke bedre end dette til prisen. Stort lydbillede med potent dynamik, fokus og fed bas. Ingen analog indgang. Begrænset lydtryk i store rum.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top