Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: KEF LS50 Wireless II

Brænd soundbaren!

Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.

Skrevet af / 17/12/2020 - 13:36
KEF LS50 Wireless II
Lasse Svendsen

Mens de fleste trådløse højttalere kun er streaming-højttalere, er de små trådløse KEF-højttalere et komplet stereoanlæg.

Man kan streame musik trådløst med Bluetooth – eller via Wi-Fi for bedre lyd – men også tilslutte andre lydkilder. Såsom TV’et, og så har man ikke brug for en soundbar. Det vil man heller ikke have, for lydkvaliteten fra KEF LS50 Wireless II overgår alt, hvad der findes af soundbars.

De små højttalere har HDMI-indgang til TV-lyden, og hvis man stadig har den gamle CD-afspiller, kan den også sluttes til her. Det samme kan pladespilleren, hvis den har indbygget phono-trin.

På denne måde dækker de små KEF-højttalere de flestes behov for god lyd. Med streaming til højttalere i andre rum, såkaldt multirum, oveni og enkel musikafspilning fra de fleste lydkilder er der ikke meget, man vil savne her.

KEF-højttalerne understøtter også højopløst lyd, altså bedre kvalitet, end man får med Bluetooth, og man kan streame musik i 24 bit/96 kHz kvalitet via Wi-Fi eller op til 192 kHz, når højttalerne er koblet sammen ved hjælp af det medfølgende Ethernet-kabel.

Med andre ord kan man vælge at afspille musik fra Spotify, Apple Music eller Tidal via Bluetooth eller streame musikken over Wi-Fi med Ethernet via husets router for at få den maksimale lydoplevelse.

LS50 Wireless II fås også i hvid.

Højttalernes indbyggede digitalkonverter og processor understøtter alle tænkelige lydfiler og kan også afspille MQA-filer fra Master-kataloget, hvis man har et Tidal HiFi-abonnement. De vil også få understøttelse af afspilning via Roon.

Alt dette kan nemt styres på den medfølgende fjernbetjening, men det er med den nye og forbedrede KEF-app, man virkelig kan boltre sig i indstillingerne, som kan give endnu bedre lyd. Så snart man har sluttet højttalerne til netværket, er man klar til at høre musik eller se TV.

Log ind på din Spotify-konto i app’en, eller Tidal, Apple Music, Qobuz, Amazon Music eller Deezer – hvad du nu abonnerer på – og start musikafspilningen. App’en har også internetradio og podcasts integreret og fungerer både som fjernbetjening og streaming-platform for højttalerne.

Det er også her, man justerer lyden ved at fortælle højttaleren, om den står på et bord eller en hylde. Så tilpasser den balancen i lyden efter placeringen. Man kan også justere niveauet i diskanten +/-4 dB og bestemme, om man vil have lidt mere eller mindre rækkevidde i bassen.

KEF Connect-app’en har alle streaming-tjenester integreret – alt, hvad man skal gøre, er at logge ind og spille løs.

Forbedret Uni-Q-enhed med meta-absorbent

Bag den kryptiske afsnitsoverskrift gemmer der sig en 12. generations højttaler-enhed af den type, som KEF kalder Uni-Q. Det er en koaksial enhed, hvor diskant-enheden er nedsænket midt i bas-enheden.

Til den nye version af Uni-Q-enheden har KEF analyseret adskillige simuleringer af forskellige ophæng og dæmpninger, og er kommet op med et nyt svingspolesystem med bedre dæmpning af gabet mellem diskanten og bas/mellemtone-membranen. Det har reduceret forvrængningen fra 0,1 til 0,07 procent (THD ved 90 dB).

Kabinettet er formet ligesom på den passive LS50 Meta, mens basrefleksporten er ny og flyttet til siden af bagpladen, som rager nogle millimeter mere ud end på LS50 Meta.

KEF Connect-app’en.

Bedre dæmpematerialer (CLD og DMC) giver et mere resonansfattigt kabinet, og ligesom LS50 Meta har LS50 Wireless II også fået den særlige Metamaterial Absorption Technology – eller MAT.

Med MAT mener KEF, at højttaleren formår at få over 40 procent mere lineært frekvensrespons over et større frekvensområde. Det sker ved hjælp af et intrikat labyrintmønster fræset ud i den MAT-plade, der er monteret bag enheden. Hvor rillerne i pladen er formet med henblik på at absorbere forskellige frekvenser. Det skal ifølge KEF eliminere 99 procent uønsket lyd fra bagsiden af enheden.

MAT-skivens labyrintmønster absorberer forskellige frekvenser.

Kraftig og raffineret lyd

Højttaleren har også udgang til en subwoofer, og man kan indstille delefrekvens og fase i Connect-app’en, så man i praksis kan bruge den subwoofer, man vil, præcis hvor man vil placere den.

KEF laver desuden et par gulvstandere, der er tilpasset til LS50 Wireless II. Med skruefæste til højttalerne på toppladen og kabelføring på indersiden af standerne, som fås i de samme farver som højttalerne.

Som, siden de er trådløse, også er aktive. Med en 100 watt forstærker til hver diskant og en 280 watt kraftig klasse D-forstærker til bas-enhederne. Det skal ifølge KEF give de små højttalere et maksimalt lydtryk på respektable 108 decibel.

Altså mere end højt nok til en fest.

Og lad det være sagt med det samme: Der findes sandsynligvis ikke bedre lyd fra trådløse stereohøjttalere i denne klasse. KEF har ikke alene forbedret en god højttaler – LS50 Wireless fra 2017 – de har også sat standarden for konkurrenterne.

Selv om de er små, er der virkelig krudt i dem, og de leverer en bemærkelsesværdig potent bas. Tag f.eks. Victoria Monets “Jaguar”, der begynder pænt og nydeligt, før den åbner med en seriøs, dyb basgang og et sugende trommebeat. Her svigter de fleste små højttalers evne til at få rytmen ud af boksen, men KEF-højttalerne lægger bassen præcis så dybt som nødvendigt og styrer transienterne med jernhånd.

Resultatet er en drivende rytme, hvor basfundamentet let fylder rummet uden at overskygge vokalen eller mudre det skarptskårne stereoperspektiv til.

Guitarklangen på jazznummeret “No. 1 Green Street” fra Grant Greens album Green Street er varm og omsluttende med en fysisk dybde, der giver hele albummet et mere fyldigt og levende lydbillede. Vokaler som Victoria Monets, eller Lianne La Havas på “Can’t Fight”, lyder raffineret og fokuseret, og klaverklangen på Keith Jarretts Budapest-koncert er mægtig og krystalklart gengivet på KEF-højttalerne.

Specialudgave i Crimson Red.

Konkurrenter

Den hårdeste konkurrent til KEF LS50 Wireless II kommer faktisk fra egne rækker. Den mindre og ligeledes trådløse KEF LSX er sammen med Klipsch The Fives blandt de allerbedste trådløse stereohøjttalere i kompaktklassen. De koster det halve af LS50 Wireless, men leverer ikke helt samme mægtige lyd i et større rum, som disse kan.

Læs også Eksplosiv lyd i stuen De små Klipsch-højttalere slår soundbars i forhold til spilleglæde og lydtryk og virker lige godt på tv’et som på mobilen.

De passive LS50 Meta og en passende forstærker – f.eks. Hegel H90 eller H95 eller Marantz PM7000N – spiller med større autoritet og bedre dynamisk kontrol, men så har man brugt lige så mange penge og fået en løsning, der ikke er lige anvendelig for alle.

To Devialet Phantom Reactor 600 er en anden løsning, der fungerer glimrende, men de mangler de mange tilslutninger, der gør et par LS50 Wireless II så anvendelige.

LS50 Wireless II i koksgrå med kobberfarvet UNI-Q-enhed.

Konklusion

De små trådløse KEF-højttalere er et stort skridt fremad for bedre trådløs stereolyd. De kan spille mere end et tilstrækkelig højt, men vigtigere, så de gør det med kontrol og finesse.

LS50 Wireless II er blandt de mest anvendelige og brugervenlige højttalere, man kan have i stuen, og størrelsen er så indretningsvenlig, at alle kan få plads til et par. Hvis man har brug for endnu mere lyd i en større stue, kan en subwoofer hjælpe til i bassen, men de fleste vil næppe føle behov for mere dybbas.

 

Karakter
KEF LS50 Wireless II
Premium

Lyd & Billede mener

Fyldigt og gennemsigtigt lydbillede med glimrende dynamik. Kompakte og nemme i brug med gode tilslutningsmuligheder. Understøtter streaming af højopløst lyd. Pris kontra størrelse kan virke afskrækkende.

2 kommentarer til “KEF LS50 Wireless II”

 1. Hvilke krav for optimal udnyttelse anbefaler producenten? Her tænker jeg på WiFi-forbindelse.

 2. Peter Johansen

  Synes det er lidt ærgerligt at de ikke bliver sammenlignet med B&W formation Duo, er med på der er en hvis prisforskel, men i jeres optik hvordan klare KEF LS50 wrireless 2 sig i forhold til B&W formation Duo?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top