Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: JBL Authentics 200

Bordhøjttaler med klassisk design

JBL's mindste spiller som en større højttaler, men du kan ikke tage den med dig.

Skrevet af / 08/02/2024 - 11:05
JBL Authentics 200
Lasse Svendsen

De klassiske JBL-højttalere i 70’erne blev leveret med en karakteristisk frontgrill som gik under navnet Quadrex på grund af mønsteret af udskårne firkanter i skumgummiet. Den nye Authentics-serie har det samme mønster i grillen, men ellers er der få ligheder.

Authentics-serien består af tre trådløse bordhøjttalere, dog med stereolyd, og Quadrex-gitre, men det er også det hele.

Den mindste hedder Authentics 200 og har lige den rigtige størrelse til en køkkenbordplade eller en IKEA-hylde, men den er ikke bærbar. Højttaleren har ikke indbygget batteri og skal tilsluttes 230 volt. Hvis du vil have en bærbar højttaler fra JBL, skal du betale 1.000 kroner for den lidt større Authentics 300 eller en JBL Charge 5.

Læs også Bærbart retro-pletskud Med lavere pris og bedre lyd end storebror, og desuden bærbar med batteridrift, er retrohøjttaleren JBL Authentics 300 et fund.

Authentics 200 hører til JBL’s nyeste generation af trådløse højttalere. Det betyder, at den kombinerer Bluetooth 5.3 og WiFi. Du kan således vælge, hvordan du vil streame musik til højttaleren. Hvis du vælger WiFi, kan du streame direkte fra din mobiltelefon i højere kvalitet, og den kan tilsluttes direkte til dit netværk med et Ethernet-kabel.

(Foto: Lasse Svendsen)

Højttaleren understøtter også parring af flere højttalere, enten via Bluetooth eller WiFi, og både AirPlay 2 og Google Chromecast er understøttet.

Den understøtter også stemmestyring via Google eller Alexa.

Den kan tilsluttes direkte til dit netværk med et Ethernet-kabel. (Foto: Lasse Svendsen)

Hemmelig baseffekt

Højttaleren er fremstillet af genbrugsmaterialer både indvendigt og udvendigt. Der er ingen plastik i emballagen, bortset fra et par stykker tape. De er tilmed farvet med sojafarve.

Lyden styres fra toppen af højttaleren eller JBL One-app’en, som også bruges til at parre flere højttalere sammen, opdatere firmware og justere eq – selvom det med kun bas, mellemtone og diskant næppe kan kaldes eq. Tonekontrol, tror jeg, vi skal kalde det, og bas/diskant kan også justeres fra toppen af højttaleren.

(Foto: Lasse Svendsen)

Hvis du forsigtigt piller det sorte Quadrex-gitter af, kan du se en 5-tommers bas flankeret af to 25 mm diskanter. Det, man ikke ser, er den ovale basradiator, som sikrer, at bassen overgår højttaleren i volumen. Den er passiv, men kan tydeligt mærkes, når du skruer op for lyden.

(Foto: Lasse Svendsen)

Fyldig og afbalanceret

Højttaleren er nok lille, men den lyder ikke sådan, når du tænder for musikken. Det første man lægger mærke til er, hvor fyldig lyden er. Basgengivelsen er ikke ligefrem stram og superdefineret, men den gør et godt stykke arbejde med rytme og drive, og da du kan skrue ned for basniveauet, er det nemt at justere balancen i lyden til højttalerens position.

Den ovale basradiator. (Foto: Lasse Svendsen)

JBL siger, at Authentics 200 justerer lyden med en slags kalibrering, hver gang du tænder for den. Hvis det er tilfældet, er det godt skjult, for lyden blev meget bedre, da jeg brugte tonekontrollerne i app’en.

En liveoptagelse af Weather Report (New York 1976) lød virkelig live fra den lille højttaler. En smule forvrængning sneg sig ind, da jeg skruede op for lyden, men ikke værre, end at jeg kunne leve med det. Højttaleren leverer måske ikke alle klangfarver, og klaverlyden på Keith Jarrett-trioens Bluenote-koncerter lød lidt flad og blodfattig, men bassen og percussionen skabte et godt drive i rummet.

IMG_0299 IMG_0297 IMG_0295 IMG_0293
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Med Monica Zetterlunds Here’s to Life i app’en skabte højttaleren et stort lydbillede med en flot vokallyd. Der er ikke så meget dybde i lydbilledet som fra en Audio Pro C5, som jeg også oplever som bedre fokuseret. Til gengæld er der mere punch og dynamik i JBL-højttaleren.

Konklusion 

JBL’s Authentics-serie har ikke andet med klassikerne at gøre end de karakteristiske Quadrex-gitre. Authentics er ikke engang autentiske, men de gør et overbevisende stykke arbejde med at foregive at være det. Den lyd er på en måde klassisk JBL. Den mindste i serien – Authentics 200 – kunne have nydt godt af batteridrift og et håndtag, som ville have gjort den endnu mere anvendelig. Men lyden er over al forventning, og den kan parres med andre og forbindes til dit hjemmenetværk. Det gør den nyttig nok for de fleste, som næppe bliver skuffede over lydkvaliteten.

Læs også Stor lyd - men vi savner noget JBL vender tilbage til sin storhedstid, og Authentics 500 oser af retro. Det er faktisk en topmoderne trådløs højttaler. Men hvordan lyder den?
Karakter
JBL Authentics 200
Basic

Lyd & Billede mener

Masser af lyd for sådan en lille højttaler. Kraftig bas og afbalanceret lydbillede. Kan parres med andre, og du kan streame din musik over netværket. Ingen batteridrift.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top