Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Elipson Heritage XLS7

Overraskende gode retrohøjttalere

Elipson Heritage XLS7 er det mindste medlem af den franske retrofamilie. Men lyden er overraskende stor.

Skrevet af / 21/02/2024 - 14:00
Elipson Heritage XLS7
John Alex Hvidlykke

Retrobølgen ruller med stadig større kraft i hi-fi-verdenen. Højttalere må igen gerne fylde noget. Og oven på en mangeårig ørkenvandring af hvidlakeret ligegyldighed er valnøddefiner atter på mode.

Således scorer Elipson Heritage XLS7 de første stilpoint.

Retrostilen er gennemført til mindste detalje. (Foto: Elipson)

Højttaleren er det nyeste og mindste medlem af Elipsons retroserie, der startede med de kæmpestore XLS15 og fortsatte med XLS11, som vi testede for lidt over et år siden.

Selv om Elipson er så ærkefransk som en baguette med brieost, ser Heritage XLS7 ud som noget, der kunne være Made in USA i 1970’erne. Den er en mellemstor standerhøjttaler med et design og en finish, der bedst kan beskrives som råt maskulin. Kabinettet er fineret med ægte valnød (ikke vinyl). Og uden nogen form for afrundede kanter og hjørner.

ELI_XLS 7_21 ELI_XLS 7_22
<
>
Der medfølger nobelt, gråsort frotstof. Men enhederne er næsten for pæne til at skjule. (Foto: Elipson)

Der medfølger gråsort frontstof, men det fik lov at ligge i emballagen, så enhederne var synlige.

Læs også Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.

Elipson Heritage XLS7 er en tovejshøjttaler med 6,5” bas/mellemtoneenhed – selvfølgelig med lys membran – og en 22 mm diskantdome, der også bruges i de større XLS11 og XLS15. Og for at fuldende 70’er-stilen kan diskantniveauet reguleres med en drejeknap.

På bagsiden af kabinettet, der også er fineret, finder man et sæt banan/skruebøsninger af rimelig kvalitet.

Heritage XLS7 har 6,5” bas – selvfølgelig med lys membran – og en 22 mm diskantdome. Og for at fuldende stilen kan diskantniveauet reguleres med en drejeknap. (Foto: Elipson)

Da basrefleksporten er på forsiden, er det fristende at placere højttalerne tæt på bagvæggen eller endda i en reol. For den mest balancerede lyd og det bedste stereoperspektiv anbefaler vi stadig at anbringe dem på stativer med en vis afstand til bagvæg og hjørner.

Lydkvaliteten

Dem her har Elipson haft en heldig hånd med. Man kan i dag simulere og måle på langt flere parametre, end det var muligt i de gode gamle dage, som vintagehøjttalerne flirter med. Men i sidste ende handler det om magien i de velvalgte kompromiser.

Man kan købe tilpassede standere i valnøddetræ. (Foto: Elipson)

Elipson Heritage er sjovt, men også begavet selskab. Det første, der falder i ørene er, at lyden ikke kun befinder sig mellem og inde i højttalerne, men breder sig et godt stykke ud på hver side af opstillingen. Det er noget, man som en selvfølge forventer af dyrere højttalere. Men ikke af et par lavprisæsker som disse. Rise of the Triads med Code Elektro satte jeg egentlig bare på for at komme i stemning inden den egentlige test, men blev fanget ind af det store og brede lydbillede.

Det næste, der vækker den forvænte anmelder til dåd, er dynamikken. Små højttalere har ofte svært ved at formidle forskellen mellem stille passager og eksplosive udbrud. Men Heritage XLS7 er med på skæg og ballade. Hvad enten det gælder det tunge beat på Right Hand Man fra musicalen Hamilton eller piskesmæld og paukedrøn på Telarc-udgaven af Johann Strauss’ Banditen-Galopp med Cincinnati Pops. OK, bassen er ikke kælderdyb, men den er dyb nok til formålet. Og – vigtigere – kraftig nok.

Lyder bedre end storebror

Den større Heritage XLS11, som er en trevejshøjttaler, kunne virke noget rå i mellemtonen. På det punkt klarer XLS7 sig faktisk bedre. 6,5” basenheden mødes problemfrit med domediskanten ved 2,4 kHz. Og selv om jeg har hørt stemmer gengivet renere og mere nuanceret, hænger lydbilledet smukt sammen og bevarer sit engagement og musikglæde.

Stresstesten i form af Disturbeds Sound of Silence-coverudgave klares overbevisende. Jovist lyder de små højttalere anstrengte, når hele orkesteret lægger fra land i nummerets sidste halvdel. Men det lyder ikke grimt eller forvrænget. Og det er en bedrift i sig selv.

Læs også Et kup JBL’s mindste er måske lille, men den forstår at slå fra sig.

Konkurrenter

Elipson Heritage XLS7 er nede i en prisklasse, hvor man ironisk nok primært finder højttalere med indbygget forstærker. En nærliggende konkurrent er dog Q Acoustics 5020, der er end tand mere nuanceret i mellemtoneområdet, men ikke har samme dynamiske spændvidde. Spillestilen – og designet – ligner ikke så overraskende JBL L52 Classic. Blot til en noget lavere pris.

Konklusion

Elipson Heritage XLS7 er en lille, ret billig højttaler, der overrasker med sit store og dynamiske lydbillede. Den er sjov at lytte til, og med vintagedesignet er den som skabt til den lille hyggelige mancave. Kvalitetsmæssigt kan den nu godt tåle at komme i den pæne stue. Og det er svært at finde nogen konkurrenter, der gør det overbevisende meget bedre til prisen. Og på alle andre områder end evnen til at spille højt er XLS7 faktisk bedre end sin dobbelt så dyre storebror, XLS11.

Karakter
Elipson Heritage XLS7
Basic

Lyd & Billede mener

Retrostilen er gennemført til mindste detalje. Flot byggekvalitet og finish for en så billig højttaler. Lækker og dynamisk lyd. Vi ser det som en fordel, at de ikke fås i hvid. Bassen og lydtrykket er af naturlige grunde begrænset. Mellemtonen er ikke supernuanceret.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top