Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Q Acoustics 5020

Håndværk til discountpris

Q Acoustics 5020 er billige, men ser elegante ud og er fyldt med gennemførte detaljer. Heldigvis lyder de også godt.

Skrevet af / 04/09/2023 - 14:00
Q Acoustics 5020
John Alex Hvidlykke

Britiske Q Acoustics er især kendt for at levere stuevenlige højttalere med et knivskarpt forhold mellem pris og kvalitet. Og Q Acoustics 5020 ser ud til at være skåret over præcis samme læst.

Der er tale om en kompakt tovejshøjttaler i et tiltalende designet kabinet med afrundede kanter. Præcis som vi har set før fra Q Acoustics – for eksempel i 3020i, som den ved første øjekast ligner til forveksling. Målene er stort set de samme, og der er også her tale om en tovejshøjttaler med 5-tommers bas/mellemtone og en 1-tommers domediskant.

Design og byggekvalitet er upåklagelig. Ikke mindst for en så billig højttaler. (Foto: Q Acoustics)

Ved nærmere øjesyn kan man godt se, at der er gjort lidt mere ud af materialerne end på den under halvt så dyre 3020i. Forpladen er partiallakeret højglanssort, og enhederne, som er fremstillet specielt, udstråler kvalitet. Finishen er stadig ikke træ, men vinyl. Men man skal tæt på for at opdage det.

Kabinettet virker ret godt dæmpet. Især forpladen, der er lavet som en sandwich af MDF, gummi og akryl – og så lyddød som en haveflise! Q Acoustics har desuden monteret diskanten, så den er akustisk afkoblet fra eventuelle vibrationer. For en højttaler til så få penge er det imponerende.

Kontinuerlig kurve

Basenheden er udformet efter et princip, som Q Acoustics kalder C3 (Continuous Curved Cone), hvilket betyder, at membranen har en ubrudt skålform, hvilket skulle give en mere jævn frekvensgang end en traditionel kegleformet membran. Princippet er godt nok, men det er kun navnet, der er nyt. Mange andre før Q Acoustics har lavet skålformede basmembraner. For eksempel JBL’s Decade-serie fra 1970’erne. Enheden virker i øvrigt gennemført med en ret stor magnet og en svingspole på hele 30 mm.

Bagsiden af kabinettet har samme vinylfinish som siderne. I vores tilfælde var det en lidt mørk egefinish, kaldet Holm Oak (det engelske navn for steneg).

5020_Angle_Black_Rear 5020_Angle_White_Rear 5020_Angle_Rosewood_Rear 5020_Angle_Oak_Rear
<
>
Bagsiden af kabinettet har samme vinylfinish som siderne. (Foto: Q Acoustics)

Frontstoffet er en undtagelse fra det ellers gennemførte design. Rammen er lavet som et tyndt, stofbetrukket plasticgitter, der holdes fast med magneter, der knapt er stærke nok at bære den lave vægt. Selv om stoffet er tyndt, bliver lyden en smule ulden. Så frontgitrene bør gemmes i bunden af klædeskabet – eller i spanden til småt brændbart affald.

Placering og ibrugtagning

Vi har sagt det før, vi og siger det gerne igen, så længe der er brug for det: Også små højttalere giver den bedste lyd, hvis de placeres på standere, frem for at blive klemt inde i en reol. Især når der er tale om basreflekshøjttalere med bagudvendt port.

Q Acoustics 5020 tåler dog at blive placeret tættere på bagvæggen end de fleste, da bassen er noget tilbagetrukket. Ligesom skumpropperne til at stoppe basrefleksporten og dæmpe bassen kun i sjældne tilfælde er nødvendige.

Lydkvaliteten

Q Acoustics 5020 er billigere end de fleste højttalere, vi tester i Lyd & Billede. I prisklassen finder man fortrinsvis Bluetooth- og multirumshøjttalere. Men her har vi at gøre med et klassisk sæt passive stereohøjttalere. Hvilket er en helt anden ting.

Efter netop at have testet Buchardt S400 MKII virker dybbasgengivelsen unægteligt noget tam. Hvor Buchardt går ret ned til 33 Hz, ruller Q Acoustics af ved 53 Hz. Det gør forskellen på, om man mærker pustet fra paukeslag eller bare hører anslaget. Men S400 MKII er specielle – og de koster næsten tre gange så meget.

5020_Angle_Rosewood_Grill 5020_Angle_White_Grill 5020_Angle_Black_Grill 5020_Angle_Oak_Grill
<
>
Serien fås i fire finishes: Rosewood, White, Black og Holm Oak. (Foto: Q Acoustics)

Er man ikke lige orgel- eller dubstepfanatiker, klarer Q Acoustics sig faktisk helt fornuftigt. Og højttalerne er langt mere på hjemmebane med akustisk musik.

Her får man også anledning til at opdage den flotte mellemtonegengivelse. Om det skyldes den såkaldte C3-membran, det meget lyddøde kabinet eller noget helt tredje, vides ikke. Men lyden er meget renere og mere ufarvet end normalt for billige små højttalere. Eller højttalere, der koster to-tre gange så meget.

Sjælen fryser til is

Det kan man for eksempel høre på et nummer som Marianne Faithfulls tolkning af Pirate Jenny på ”The Seven Deadly Sins”, hvor hendes kolde, sprukne gammelkonestemme får sjælen til at fryse til is. Det nummer kan så let blive fladt og kedeligt – men ikke her.

Q Acoustics 5020 klarer heldigvis også lidt mere moderne og rytmiske numre. Madonnas Dark Ballet fra ”Madame X” er både nær, varm og forførende. Og så længe basrytmerne bliver i ”danseområdet,” følger højttalerne pænt med.

Basenheden er udformet efter et princip, som Q Acoustics kalder C3 (Continuous Curved Cone). (Foto: Q Acoustics)

Der, hvor det ikke går så godt, er på de fleste små højttaleres akilleshæl: Kompleks musik ved højt niveau. Her rækker hverken dynamik eller lydtryksformåen. Vil du have rocklyd i små kasser, skal du kigge andre steder – for eksempel på JBL L52 Classic, der til gengæld ikke er noget dydsmønster, når det gælder gennemsigtighed og detaljer.

Da følsomheden er så lav som 87,9 dB, er det en fordel med en forstærker med tilstrækkelig udgangseffekt. Men uanset at følsomheden er næsten lige så lav som hos Buchardt, er Q Acoustics 5020 ikke en nær så svær belastning. En bare 15 watt kraftig Quad VA-One rørforstærker var en charmerende kombination, hvor den musikalske klang klædte den ufarvede mellemtone. Et skrivebordsanlæg med de to kunne være interessant…

Konklusion

Q Acoustics 5020 er en fin lille højttaler, som burde være let at liste ind i de fleste stuer. De fylder ikke meget, og den nye steneg-finish er så nydelig at se på, at selv det mest minimalistiske hjerte bør smelte. Hvilket er vigtigt, da den første forudsætning for at få god stereolyd er, at udstyret er til stede. Den tekniske kvalitet af enhederne og kabinetterne er langt højere, end hvad man kan forvente til prisen.

Højttalerne kan anbringes i eller på en reol, men lyder bedst på en stander. (Foto: Q Acoustics)

Lydmæssigt gør højttalerne mange ting virkelig godt. Mellemtonegengivelsen er nærværende og forbløffende ufarvet, hvilket gør stemmer og akustisk musik til en fornøjelse at lytte til.

Dynamikken er mindre imponerende, og de små højttalere kommer til kort over for kompleks musik ved høje lydtryk. Hvad der også ville være komplet urealistisk at forlange af Q Acoustics 5020, der er skabt til små rum og beherskede lydtryk. Men der er de til gengæld et fund til prisen.

 

Karakter
Q Acoustics 5020
Basic

Lyd & Billede mener

Meget vellyd for pengene. Fremragende stemmegengivelse. Vi ville blive imponerede over den tekniske forarbejdning, selv hvis højttalerne kostede det dobbelte. De foretrækker ikke alt for kompleks og dynamisk musik. Dybbas er der ikke meget af. Men til prisen er der ingen relevante indvendinger; du får mere, end hvad du betaler for.

1 kommentar til “Q Acoustics 5020”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top