TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

test: QUAD VA-One

Charmerende miniforstærker

Det ligner ikke en almindelig forstærker, og det er det heller ikke.

Af / 01/12/2017 - 14:40
QUAD VA-One

Lyd & Billede mener

  • Varm klang med god dynamik og ditto fokus. Praktisk med Bluetooth, DAC og analog tilslutning.
  • Begrænset effekt og begrænset antal indgange.

Ærkeengelske Quad startede med rørforstærkere tilbage i 1948 og producerer dem stadig, omend i langt mere moderne udførelse. Såsom Quad VA-One – en lille integreret forstærker med indbygget digitalkonverter, en gedigen hovedtelefonudgang og Bluetooth. En forstærker til alt fra mobilen til pladespilleren!

Den ligner naturligt nok noget, man har fundet på loftet, for under et trådnet gløder det i vakuumrør. Tre af dem driver forforstærkeren, mens to par (EL84H) driver højttalerne.

Opskriften er ældre end de fleste af os, men den lille forstærker – som måler knap 18 x 33 cm – er tilpasset den moderne tidsalder. Effekten på opgivne 15 watt pr. kanal er ikke alverden, men VA-One er heller ikke lavet som PA-forstærker.

Den skal i stedet fungere som audiofilt nav i et lille stueanlæg, på skrivebordet eller andre steder, hvor pladshensyn kan spille en rolle. Forstærkeren leveres med fjernbetjening, og med indbygget Bluetooth kan man streame musik trådløst til VA-One.

Det er ikke let at komme på andre forstærkere med en så eklektisk blanding af egenskaber. Hegel H90 er både digital og analog, men har ikke Bluetooth. Den fremragende Denon PMA-2500NE har pladespillerindgang og DAC, men er heller ikke trådløs. Og ingen af dem er lige så kompakte og placeringsvenlige.

Annonce

DAC

Pladespillerindgang er der ikke, men VA-One har en analog lydindgang, som også kan bruges til en grammofon, hvis der er en pladespillerforstærker (RIAA) imellem.

Men den har indgange til digitale lydkilder. Op til tre ad gangen via optisk, koaksial og USB-indgang på bagsiden. Her kan man f.eks. tænke sig, at tv-lyden er forbundet til den optiske, en cd-afspiller til den koaksiale og så den bærbare til USB-indgangen. Som understøtter op til 24 bit filer, såkaldt højopløst lyd op til 192 kHz. Altså mere end nok til moderne musik-streaming.

Forstærkeren har gode højttalerterminaler placeret lige ved siden af Bluetooth-antennen bagpå. Indgangene kan man skifte imellem fra sofaen, og den indbyggede hovedtelefonudgang er tilpasset relativt tungtdrevne hørebøffer.

4563 Quad VA One with Quad S 1 speakers 24674
(Foto: QUAD)

Flotte klangfarver

Lyden af den lille forstærker er større og mere potent, end man skulle tro. Parret med et par letdrevne højttalere fra Klipsch får lydbilledet en legende dynamik, og der er et godt drive i bassen. Selv med begrænset effekt lyder det rent og støjfrit, også når man skruer op for volumen.

Lydbilledet er åbent, men ikke slankt eller spidst. Diskanten er behageligt blød uden at være ulden, og bassen klinger varmt og generøst. Den dynamiske kontrast er upåklagelig, men der er ikke uendelig kontrol i bassen. Det er her, det glipper først, med lidt mere ulden bas, når man presser forstærkeren.

Men det gør egentlig ikke noget. For den behagelige varme klang giver det åbne lydbillede et godt format, og der er mere end fokus nok på instrumenter og vokaler til at skabe en troværdig gengivelse.

Den opgivne effekt skal man tage med et gran salt. 15 watt (12 watt i 8 ohm) er ikke alverden, men gode rørforstærkere lyder ofte meget kraftigere, end man skulle tro. Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at den lille Quad-forstærker slipper godt fra en sammenligning med Hegel H90’s 60 watt effekt.

VA-One har ikke lige så god kontrol i bassen, den er ikke lige så godt opløst, og den koster en del mere. Men det fratager ikke VA-One sin meget charmerende måde at gengive musikken på. Om det er noget eller ej, afhænger af, hvilke kvaliteter man værdsætter i en forstærker. Rør, DAC, en god hovedtelefonforstærker og medrivende lyd plejer som regel at koste mere end her.

Konklusion

Det er let at afskrive Quad VA-One som en nicheforstærker, men den er ikke så underlig. Den er snarere et cool, velspillende og ikke mindst anvendeligt alternativ til en almindelig forstærker i denne klasse. Spænd den foran et par letdrevne højttalere, find din yndlingsmusik frem, og sæt dig ned og nyd det.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen