Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet baren

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant ind overalt, men kvaliteten er stadig i højsædet.

Skrevet af / 19/09/2023 - 09:05
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Geir Gråbein Nordby

Efter først at have slået igennem med den gigantiske – og meget dyre – Ambeo Soundbar (efterfølgende døbt Max), og derefter det noget mere fornuftige alternativ i den lidt mindre, men stadig storslåede, Ambeo Soundbar Plus, er tiden endelig kommet til en kompakt soundbar fra den kant. Nemlig Ambeo Soundbar Mini.

“7.1.4” kanaler

Ligesom sin storebror Plus understøtter Ambeo Soundbar Mini op til 7.1.4-lyd. Men ligesom Plus-udgaven har Mini ikke nok højttalerenheder. Faktisk har Mini endnu færre, da den mangler de øverste højttalere til 360-lydformaterne Dolby Atmos og DTS:X. I stedet forlader Mini sig udelukkende på digital processorkraft for at skabe illusionen af lyd omkring os.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini_phone app
(Foto: Sennheiser)

Rumkorrektion og subwoofer

Ambeo Soundbar Mini har indbygget højttalerkalibrering og rumkorrektion via indbyggede mikrofoner. Et koncept, der fungerer glimrende for begge storebrødre.

Hvis du vil have mere bas, kan du tilslutte ikke bare én, men fire trådløse Ambeo Sub-subwoofere. Det kan dog være dyrt – hver subwoofer koster næsten lige så meget som en Mini soundbar. Heldigvis kan de fleste klare sig med kun én.

Opsætning og brugervenlighed

Ambeo Mini tilsluttes nemt til dit hjemmenetværk via Google Home-appen. Den kan derefter findes i Sennheiser Smart Control-appen. Appen tjekker først for opdateringer og spørger derefter, om du vil kalibrere soundbaren. Tryk “ja”, og det tager tre minutter med forskellige swipe-lyde, før soundbaren er sat op.

Lyd fra TV’et er tilgængelig via HDMI-stikket med eARC. Musik kan streames via Spotify Connect eller Tidal Connect, hvoraf sidstnævnte også understøtter Dolby Atmos-musikudgivelser. Da soundbaren har både Chromecast og AirPlay 2 indbygget, kan andre musiktjenester streames på den måde.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini er nem at bruge. Lyden styres direkte fra TV’ets fjernbetjening, og det er en leg at streame musik.

Sennheiser Ambeo soundbar_mini_exploded
(Ilustration: Sennheiser)

Lydkvalitet

Ukalibreret er lyden helt fin. Dialogen fra Formula 1: Drive to Survive er naturlige og klare. Ingen hævelse eller misfarvning i mellemtonen. Men de kommer heller ikke ordentligt ud, og indtrykket af Dolby Atmos-surroundlyd er fraværende, med bilerne, der flyver forbi os på skærmen, men uden et lydbillede til troværdigt at understøtte det.

Efter kalibreringen bliver det meget bedre. Pludselig vokser lydbilledet udad i siderne, og man får straks en anden fornemmelse. Bilerne befinder sig nu på et todimensionelt plan i stedet for en endimensionel linje.

Højdeelementet i Dolby Atmos-lydsporet kommer ikke så godt igennem, hvor både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 er mere overbevisende. Men i betragtning af størrelsen scorer Sennheiser godt her.

Dialogerne er også meget mere åbne og tydelige efter kalibreringen. Tom Cruises stemme i Mission: Impossible – Fallout er betydeligt klarere end før, og lydeffekter er bedre adskilt.

Soundbaren er dog langt fra et basmonster i sig selv. Og den overordnede dynamik kunne bestemt være bedre. Den bliver en smule flad. Heldigvis har vi Ambeo Sub-subwooferen at teste med.

Sennheiser Ambeo Sub- enhanced
(Foto: Sennheiser)

Med subwoofer

Sammen med subwooferen bliver lyden endnu større. Ikke kun oplevelsen af bas, men også luften i toppen kommer bedre frem. Kontrasterne bliver klarere. Subwooferen integreres meget godt i lydbilledet, og timingen er fin.

Der findes dog mere hårdtslående subwoofere til samme pris, for Ambeo Sub er langt fra gratis til 5.600 kroner. Men vi synes, at den tilføjer så meget til lyden, at den løfter soundbaren op i en kvalitetsklasse.

Hvem er den til?

Filmoplevelsen er rigtig god med denne pakke, og musikken lyder også naturlig, åben og god. Helt klart en pakke, man skal overveje, hvis pladsen er trang – eller man vil have noget, der ikke fylder for meget i synsfeltet.

Ambeo Soundbar Mini er stadig en hård nød at knække. Selv uden en subwoofer er prisen høj. Lyden er en tand bedre end den lige så kompakte Sonos Beam, men til næsten den dobbelte pris. Beam giver dig mere for pengene. Storebror Ambeo Soundbar Plus giver efter vores mening også mere værdi for pengene. Det meget større lydbillede, især i højden, og den betydeligt bedre dynamik er mere værd end prisforskellen.

Hvis du tilføjer Ambeo Sub i ligningen, bliver Soundbar Mini et meget mere komplet produkt. Men så bliver prisen pludselig højere end for både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 i et system med SA-SW3. Begge giver en mere komplet film- og TV-oplevelse end Soundbar Mini. Sonos Beam og Sub Mini er mere oplagte at sammenligne med, en pakke, der koster lidt over halvdelen af Sennheiser-systemet.

Sennheiser Ambeo Mini lifestyle
(Foto: Sennheiser)

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: Konklusion

Mange har ledt efter en mindre og mere prisvenlig soundbar fra Sennheiser, og Ambeo Soundbar Mini er svaret. Den passer elegant ind i ethvert miljø og fungerer særligt godt med mindre TV-skærme. Den lyder afbalanceret og fint på egen hånd, men det er først, når den parres med Ambeo Sub-subwooferen, at den virkelig kommer til live.

Men prisen spiller en rolle, og her falder den mellem to stole. Du får mere for pengene med billigere soundbars, og hvis du går lidt op i pris, får du meget mere storslået lyd. Vi vil med glæde anbefale Ambeo Soundbar Mini, men hold øje med prisen og slå til, når du ser et godt tilbud.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Premium

Lyd & Billede mener

Meget naturlig og klar lyd. Automatisk rumkalibrering. Atmos er kun softwarestyret, uden tophøjttalere. Kan ikke udvides med baghøjttalere. Forsigtig dynamik.

Også i denne test:

5 førsteklasses soundbars - efteråret 2023

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bas!

Testens "wild card" er denne soundbar fra Loewe, som leverer en imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uden en subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldigt surround sound-billede, selv uden ekstra subwoofer og baghøjttalere. En kompakt og kraftfuld soundbar-løsning.
Loewe-soundbaren må klare sig uden topmonterede højdekanaler.
Læs hele testen

Samsung HW-Q995C

Biografkongen!

Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.

Samsung HW-Q995C er en kraftfuld soundbar, der leverer et stort, præcist og engagerende lydbillede med fyldigt lydtryk og dyb bas.
Samsung-soundbaren er ikke særlig køn at se på med sit kantede udseende. Optager relativt meget plads på TV-bænken.
Læs hele testen

Sony HT-A5000

Sony leverer varen

Sony HT-A5000 er en strålende, velspillende og brugervenlig soundbar med en bred vifte af funktioner.

Sony HT-A5000 producerer et stort og klart lydbillede med en overbevisende surroundeffekt, og den kan spille højt uden problemer.
Det industrielle look er måske ikke det mest stuevenlige.
Læs hele testen

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Godkendt

Yamahas soundbar er en fryd for øjet og lyder helt fint.

Flot udseende, nem at bruge, diskret og enkel.
Intet display. Mangler engagement og dynamik.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top