Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony HT-A5000

Sony leverer varen

Sony HT-A5000 er en strålende, velspillende og brugervenlig soundbar med en bred vifte af funktioner.

Skrevet af / 19/09/2023 - 09:05
Sony HT-A5000
Audun Hage

Sony har en bred vifte af soundbarer, og i centrum af dem står premium-modellen HT-A5000. Det er en soundbar, som vi har gode erfaringer med fra tidligere tests. Den indeholder stort set alt, hvad Sony har at byde på af højttalerteknologi og akustiske tricks, samt bred formatunderstøttelse og flere opgraderingsmuligheder.

Sony HT-A5000

Sony-soundbaren er en af de fysisk større modeller i testen. Med en bredde på 120 centimeter egner den sig bedst til de større TV-skærme. Designet er pænt nok – men den matsorte finish er nok mere “hjemmebiograf-orienteret” end direkte stuevenlig. Et alternativ i hvid eller grå ville have været rart.

HT-A5000 har en såkaldt 5.1.2-konfiguration med separate tophøjttalere til højdekanalerne. Sony-kortet understøtter Dolby Atmos, DTS:X og ikke mindst sit eget 360 Audio-format til musik.

Sony HT-A5000 er designet til at fungere godt som en selvstændig soundbar, men kan også udvides med f.eks. subwooferen SA-SW3 og de trådløse baghøjttalere SA-RS3, som vi også havde til rådighed til denne test.

 

Opsætning og brugervenlighed

HT-A5000 kan prale af fremragende tilslutningsmuligheder. Ud over HDMI eARC-lydreturkanalen til TV-lyd har den også en ekstra HDMI-indgang til eksterne videokilder, som kan bruges til en Blu-ray-afspiller, spillekonsol, Apple TV eller lignende.

For dem, der gerne vil lytte til musik, har HT-A5000 også indbygget Wi-Fi og understøttelse af Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast samt Bluetooth. Så der er masser af afspilningsmuligheder her.

Sony-soundbaren har også et par ekstra funktioner, der øger brugervenligheden. Disse omfatter en dedikeret opsætningsmenu, der vises direkte på TV-skærmen. Den guider os gennem førstegangsopsætningen og er nyttig, når vi vil foretage lydindstillinger eller tilføje ekstra højttalere.

Sony har også fundet plads til en lille skærm på soundbarens forside, som giver vigtige statusoplysninger undervejs, men som dæmpes helt, når den ikke er i brug.

Sony-HT-A5000-OSD Sony-HT-A5000-display
<
>
Sonys on-screen-menu vises på TV-skærmen, når du tilslutter det via HDMI. Den guider os let gennem førstegangsopsætningen og er også praktisk at tage frem, når vi vil foretage avancerede lydindstillinger. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er selvfølgelig det vigtigste, og her fortsætter HT-A5000 med at imponere. Lydbilledet er både større og mere detaljeret end hos mange af konkurrenterne. Lydbalancen er klar og fyldig med en fin diskant og en ren, uforvrænget mellemtone.

Sony-soundbaren giver en imponerende bred og fordybende surround-effekt, og den kan spille højt og rent, selv når den står “alene” uden hjælp fra eksterne højttalere.

Stemmegengivelsen er klar og tydelig – i Mission Impossible: Fallout kommer vi helt tæt på dialogerne mellem Ethan Hunt (Tom Cruise) og hans team, og vi får en bedre fornemmelse af personernes stemning og tonefald – små detaljer, der øger indlevelsen.

Det indtryk fortsætter, når vi tilslutter SW-SA3-subwooferen og RS-3-baghøjttalerne. Selv om soundbaren har en god bas i sig selv, får den naturligvis en ny dimension, når vi tilslutter subwooferen. Sonys rumkorrektion gør et fremragende stykke arbejde med at strikke de mange kanaler sammen og lukker “lydboblen” omkring os på en troværdig måde.

Sony tager de gode kvaliteter med, når der er musik på menuen, og tegner også her et stort og bredt lydbillede op. Musiknumre lyder store, brede og fyldige med en taktfast og rytmisk bas. Det behøver ikke at være begrænset til stereo: Vi har også testet numre i Dolby Atmos og Sonys eget 360-format via Tidal, hvor alle kanaler udnyttes til en mere fordybende oplevelse. Her varierer indtrykket meget afhængigt af optagelsen og mixningen, men nogle af de bedste produktioner kan give magiske musikalske øjeblikke.

Hvem er den til?

Sony HT-A5000 henvender sig til dem, der ikke har noget imod at have en stor og bred soundbar under deres TV-skærm. Den egner sig bedst til større TV-skærme fra 65 tommer og opefter.

Den har også nogle fordele i kombination med nyere Sony TV, som f.eks. A80L OLED TV. Så kan du bruge soundbaren i kombination med TV’ets indbyggede højttalere og opnå et endnu mere præcist centerlydbillede – såkaldt Acoustic Centre Sync.

Læs også Knivskarpt OLED-TV fra Sony Med lækker billedkvalitet og Sonys spændstige lydsystem ombord leverer A80L en glimrende TV-oplevelse.

Konklusion

Sony HT-A5000 er en soundbar, som vi allerede har god erfaring med, og det indtryk står ved magt, når vi sammenligner den med flere nyere konkurrenter. Dette er et af de soundbars i vores test, som giver mest lyd for pengene.

HT-A5000 lyder fremragende alene, men får betydeligt mere vægt, når vi tilføjer en subwoofer, mens surroundhøjttalere bare er prikken over i’et. God brugervenlighed er også et plus. Et godt udgangspunkt for et kraftfuldt soundbar-setup!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Lyd & Billede mener

Sony HT-A5000 producerer et stort og klart lydbillede med en overbevisende surroundeffekt, og den kan spille højt uden problemer. Det industrielle look er måske ikke det mest stuevenlige.

Også i denne test:

5 førsteklasses soundbars - efteråret 2023

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bas!

Testens "wild card" er denne soundbar fra Loewe, som leverer en imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uden en subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldigt surround sound-billede, selv uden ekstra subwoofer og baghøjttalere. En kompakt og kraftfuld soundbar-løsning.
Loewe-soundbaren må klare sig uden topmonterede højdekanaler.
Læs hele testen

Samsung HW-Q995C

Biografkongen!

Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.

Samsung HW-Q995C er en kraftfuld soundbar, der leverer et stort, præcist og engagerende lydbillede med fyldigt lydtryk og dyb bas.
Samsung-soundbaren er ikke særlig køn at se på med sit kantede udseende. Optager relativt meget plads på TV-bænken.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet baren

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant ind overalt, men kvaliteten er stadig i højsædet.

Meget naturlig og klar lyd. Automatisk rumkalibrering.
Atmos er kun softwarestyret, uden tophøjttalere. Kan ikke udvides med baghøjttalere. Forsigtig dynamik.
Læs hele testen

Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Godkendt

Yamahas soundbar er en fryd for øjet og lyder helt fint.

Flot udseende, nem at bruge, diskret og enkel.
Intet display. Mangler engagement og dynamik.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top