Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Yamaha True X 50A (SR-X50A)

Godkendt

Yamahas soundbar er en fryd for øjet og lyder helt fint.

Skrevet af / 19/09/2023 - 09:05
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Geir Gråbein Nordby

Det er ikke alle, der ved det, men i 2005 var Yamaha de allerførste til at lancere en soundbar, der simulerede 5.1 surround sound, i form af YSP-1. Den havde 40 individuelle højttalerenheder, som hver blev drevet af sin egen forstærker og en DSP, der satte det hele sammen.

Selvom de ikke altid har været på toppen, har de altid været en magtfaktor, når det gælder om at skabe en 3D-effekt fra en enkelt højttaler. Og med True X-serien har de nu givet os nogle ret smukke stofbeklædte soundbars, som også understøtter 3D-lydformaterne Dolby Atmos og DTS:X.

Serien består af de to soundbars True X Bar SR-X50A og X40A, som kan parres med de trådløse baghøjttalere X1A og ikke mindst den trådløse subwoofer SW-X100A. Subwooferen er inkluderet i X50A, men skal købes separat, hvis du vælger X40A. Det er i øvrigt den eneste forskel på de to.

Yamaha True X 50A SR-X50A light grey det
(Foto: Yamaha)

Yamaha True X Bar SR-X50A

Som nævnt understøtter Yamaha-soundbaren både Dolby Atmos og DTS:X. Den har seks højttalerenheder, herunder to ovale “bilspor”-enheder til venstre og højre kanal, to højdekanaler og to subwoofere.

Mærkeligt nok har Yamaha valgt ikke at inkludere en dedikeret centerhøjttaler, angiveligt for at give mere plads til basenhederne.

Yamaha-soundbars har HDMI eARC-lydretur samt deres egen HDMI-indgang ud over den optiske.

Både Bluetooth og WiFi er på plads, og der er understøttelse af AirPlay 2, Spotify Connect og Tidal Connect. Styringen sker med en fjernbetjening eller Yamaha Sound Bar Controller-appen.

Sammen med de separate baghøjttalere får du højst en 4.1.2-konfiguration. Surroundhøjttalerne er batteridrevne og oplades via USB-C. Der medfølger kun kabler, ikke opladere. Alternativt kan du købe opladningsbokse ved siden af.

Når højttalerne ikke er i brug som baghøjttalere, kan du bruge dem som almindelige Bluetooth-højttalere.

Opsætning og brugervenlighed

Soundbaren har ikke noget display, så du skal ikke kigge på soundbaren for at se, hvilken lydtilstand den har. Du er nødt til at gå ind i appen.

Men det er nemt at sætte Yamaha-soundbaren op. Den opretter forbindelse til netværket via Sound Bar Controller-appen, og så er det bare at streame musik. TV’et tilsluttes med HDMI eARC-stikket. Subwooferen parres automatisk, men hvis du har baghøjttalere, er der et par ekstra trin, du skal tage. Tryk og hold en knap nede på en baghøjttaler, tryk på den samme knap for at vælge, om det skal være højre eller venstre. Tryk og hold den samme knap nede igen, og tryk og hold derefter Setup-knappen på fjernbetjeningen nede. Gentag for den anden baghøjttaler. Puha!

Der er ingen rumkorrektion her, det, du hører, er det, du får.

Yamaha-True-X-50A-SR-X50A
(Foto: Yamaha)

Lydkvaliteten

Når soundbaren er sat op, er Clear Voice og Bass Extension aktiveret som standard. De gør dialogen klarere og bassen fyldigere ved lav lydstyrke, men får den også til at lyde skarpere og mere slagkraftig ved højere lydstyrke. Vi foretrækker at deaktivere begge disse.

Dialogerne i Formula 1: Drive to Survive er helt fine. Klare nok, med en vis fylde nedad. Subwooferen er med til at understrege fundamentet i lydbilledet. Vi får ikke helt eureka-følelsen, når F1-bilerne brøler med 300 km/t, men der er ingen grimme toner her, eller noget vigtigt, der mangler.

Dynamikken er ikke fantastisk, og Atmos-lydsporet på Mission: Impossible – Fallout kommer ikke helt til sin ret. Eksplosioner mangler punch i basregistret, og trykbølgen fra en atombombe i Ethan Hunts mareridt i starten af filmen lyder bestemt mere intens med nogle konkurrenter. Vi får heller ikke noget særligt indtryk af højde i lydbilledet.

Subwooferen er lidt bagefter. Timingen er ikke helt optimal, hvilket bliver endnu mere tydeligt, når vi streamer musik fra Tidal. Elektroniske rytmer passer ikke helt, og Nicki Minajs Last Time I Saw You i Dolby Atmos svinger ikke helt.

Baghøjttalerne er virkelig små, men de bidrager godt til surround-følelsen. Og da soundbaren og subwooferen selv har så blid en lyd, behøver baghøjttalerne egentlig ikke at være større for at følge med.

Yamaha-WS_X1A
De trådløse baghøjttalere fungerer også som bærbare Bluetooth-højttalere. (Foto: Yamaha)

Hvem passer den til?

Hvis du vil have en kompakt soundbar, der ser godt ud i gråt eller sort stof, kan Yamaha SR-X50A være noget for dig. Vi kan godt lide udseendet, og den hvide subwoofer supplerer det hele. Det er et plus, at de valgfrie baghøjttalere er helt trådløse. Der er ikke brug for så meget som et strømkabel, da de er genopladelige. De er også små nok til, at de nemt kan være i en håndtaske, når du har brug for bærbare Bluetooth-højttalere på farten.

Systemet koster heller ikke for meget, så hvis du ikke behøver at have den hårdeste eller bedste lyd, men kan nøjes med noget i midten, så er Yamaha-pakken værd at overveje.

Yamaha-SR_X50A
(Foto: Yamaha)

Yamaha True X 50A: Konklusion

Yamaha True X 50A, også kendt som SR-X50A, er en flot soundbar at se på, og den er brugervenlig og nem at bruge. Lyden er også uproblematisk og ligetil.

Lyden er dog ikke specielt spændende, medrivende eller superdetaljeret. Yamaha ligger sikkert i midten af feltet. Ikke den bedste på noget område, men heller ingen store fejl. Vi ville dog gerne have haft, at subwooferen var mere præcis end det er tilfældet.

Yamaha-soundbaren fungerer fint, men uden det store engagement.

 

Karakter
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Premium

Lyd & Billede mener

Flot udseende, nem at bruge, diskret og enkel. Intet display. Mangler engagement og dynamik.

Også i denne test:

5 førsteklasses soundbars - efteråret 2023

Loewe klang bar3 mr

Imponerende bas!

Testens "wild card" er denne soundbar fra Loewe, som leverer en imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uden en subwoofer.

Loewe klang bar3 mr har et meget stort, bredt og fyldigt surround sound-billede, selv uden ekstra subwoofer og baghøjttalere. En kompakt og kraftfuld soundbar-løsning.
Loewe-soundbaren må klare sig uden topmonterede højdekanaler.
Læs hele testen

Samsung HW-Q995C

Biografkongen!

Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.

Samsung HW-Q995C er en kraftfuld soundbar, der leverer et stort, præcist og engagerende lydbillede med fyldigt lydtryk og dyb bas.
Samsung-soundbaren er ikke særlig køn at se på med sit kantede udseende. Optager relativt meget plads på TV-bænken.
Læs hele testen

Sony HT-A5000

Sony leverer varen

Sony HT-A5000 er en strålende, velspillende og brugervenlig soundbar med en bred vifte af funktioner.

Sony HT-A5000 producerer et stort og klart lydbillede med en overbevisende surroundeffekt, og den kan spille højt uden problemer.
Det industrielle look er måske ikke det mest stuevenlige.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Sennheiser har krympet baren

Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant ind overalt, men kvaliteten er stadig i højsædet.

Meget naturlig og klar lyd. Automatisk rumkalibrering.
Atmos er kun softwarestyret, uden tophøjttalere. Kan ikke udvides med baghøjttalere. Forsigtig dynamik.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top