TEST: Huawei MateBook X Pro

Samme opskrift med små forværringer

Huawei MateBook X Pro er kommet i en ny udgave, som er dårligere end sine forgængere. Tiden står nemlig ikke stille, men det gør Huawei åbenbart.
Karakter
Huawei MateBook X Pro
Lyd & Billede mener
Lækker skærm med høj opløsning. Dertil kommer design og byggekvalitet fra øverste hylde samt glimrende lyd.
Batterilevetiden er middelmådig, og det samme er ydelsen. Huawei bruger gammel teknologi til hukommelsen og får simpelthen ikke nok ud af de øvrige specs.
Specifikationer
  • Processor: 1,8 GHz Intel Core i7-10510U quad-core
  • Skærm: 13,9″ LTPS 3K touch-skærm (3000 x 2000), 260 ppi
  • Hukommelse: 16 GB LPDDR3-RAM / 1 TB SSD-lager
  • Grafik: NVIDIA GeForce MX250
  • Styresystem: Microsoft Windows 10 Pro, 64 bit
  • Mål og vægt: 304 x 14,6 x 217 mm / 1,33 kg
  • Batteri: 56 Wh
  • 1 Mp webcam, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm minijack, fingeraftrykslæser
  • Web: https://consumer.huawei.com/dk/
Benchmarks

Vejl. pris 14999 Produktside
forfatter

Huaweis MateBook premium-serie af bærbare computere blev præsenteret for første gang tilbage i 2016 i forbindelse med det pågældende års Mobile World Congress i Barcelona.

Efterfølgende kom MateBook X, og endelig lancerede Huawei i 2018 den populære MateBook X Pro, som vores anmelder gav seks stjerner og Lyd & Billedes specielle anbefaling.

Men trods produktets popularitet kom 2019-efterfølgeren ikke på markedet i Danmark.

Det er først med 2020-modellen af MateBook X Pro, at Huawei er tilbage i butikkerne med en premium-bærbar, som kan tage kampen op mod konkurrenter som Apples nyeste 13″ MacBook Pro eller Dell XPS 13.

Udseende og konstruktion

I forhold til sine forgængere har dette års udgave af Huawei MateBook X Pro ikke forandret sig en tøddel, for så vidt angår design og materialer. Præcis som Microsoft Surface Laptop 3 kommer MateBook X Pro som altid med det næsten kvadratiske 3:2-skærmformat. Men ud over sin formfaktor, der altså er knap så aflang, så ligner Huaweis nyeste ultrabærbare ved første øjekast en nyere MacBook Pro, inklusive stilrent design, krop i aluminium og byggekvalitet fra øverste hylde. Igen præcis som sine forgængere.

En lækker designdetalje er, at web-kameraet er flyttet ned i en knap i tastaturet, hvilket bør berolige den type brugere, der ellers ville have sat et stykke sort tape hen over kamerahullet over skærmen, ligesom touchpad’en er stor og behagelig at arbejde med.

På venstre side sidder to USB-C-porte, mens der er blevet plads til en USB-A-port på højre side. En adapter med HDMI-udgang og en ekstra USB-port får man gratis med i købet. Til gengæld kommer MateBook X Pro desværre uden kortlæser.

Annonce
Huaweis nyeste ultrabærbare ligner ved første øjekast en nyere MacBook Pro, inklusive stilrent design, krop i aluminium og byggekvalitet fra øverste hylde. (Foto: Huawei)

Skærm og lyd

Det største fortrin ved Huawei MateBook X Pro er uden tvivl den flotte 3K-skærm, der heller ikke har forandret sig siden den første MateBook X Pro-model fra 2018.

Skærmen kommer som nævnt i det lidt usædvanlige 3:2-format, hvilket især kan være en fordel, når man læser websider i sin browser eller arbejder i klassiske produktivitetsværktøjer som Word og Excel, mens man oplever sorte bjælker og kommer lidt længere væk fra biograffølelsen på Netflix og YouTube.

Skærmbilledet er skarpt og byder på glimrende kontrast. Til gengæld kunne lysstyrken godt være bedre.

Kanten omkring skærmen er særdeles smal, og dermed får man et synligt større arbejdsområde end på en stor del af de konkurrerende maskiner i samme prisklasse, ikke mindst den nyeste MacBook Pro.

Stereohøjttalerne sidder på hver side af tastaturet. De spiller højt og klart, og maskinen kommer også med Dolby Atmos-certificering, så der er ikke noget nævneværdigt at klage over i lydafdelingen.

Fordi 3K-skærmen har en screen-to-body ratio på hele 91 procent, sidder web-kameraet gemt i tastaturet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Næh, hvis man skal beklage sig, så må det være over, at MateBook X Pro til trods for sin høje pris og på papiret glimrende specifikationer yder dårligere end forventet.

I benchmark-tests må den se sig slået i næste alle kategorier af langt billigere konkurrenter – f.eks. Acer Swift 5 og HP Spectre x360 13 – og i daglig brug er oplevelsen ikke specielt meget bedre. Selvfølgelig klarer maskinen de fleste almindelige opgaver uden problemer, men så snart det gælder tungere arbejde – f.eks. billed- eller videoredigering – er det, som om MateBook X Pro mister pusten.

Det er højst besynderligt, al den stund at vores testeksemplar kommer med en 10. generations Intel Core i7-processor og en Nvidia GeForce MX250 GPU til at understøtte grafiske beregninger. Men en forklaring kan være, at Huawei har valgt at spare på den indbyggede hukommelse. Maskinen kommer godt nok med 16 gigabyte RAM – Huawei har desværre bare valgt den mindre strømforbrugende, men til gengæld langsommere LPDDR3-type, hvilket svækker maskinens samlede ydelse.

Annonce

Til gengæld gør den mindre strømforbrugende hukommelsestype ingen underværker for batterilevetiden, der stort set svarer til, hvad konkurrenterne i samme prisklasse kan præstere. Dertil kommer, at maskinen meget hurtigt bliver alt for varm, hvis den bliver presset. Irriterende!

Takket være Huaweis såkaldte Multi-Screen Collaboration, der udspringer af Huawei Share-funktionen, kan man trække filer fra sin smartphone til computeren og generelt skabe et samspil mellem de to enheder. Man kan derfor også bruge MateBook X Pros tastatur, kamera, mikrofon og mus med sin smartphone. (Foto: Huawei)

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at Huawei gerne vil have, at MateBook X Pro skal være en slags Windows 10-alternativ til Apples MacBook Pro. Det kinesiske firma vil næppe indrømme det offentligt, men man skal bare se på maskinens design og navngivning, hvis man er i tvivl.

Og tilbage i 2018 var sammenligningen heller ikke urimelig. Problemet er, at 2020-udgaven af Huawei MateBook X Pro ikke har forandret sig en tøddel siden 2018. Kun processor og grafikkort er blevet opdateret, men det får Huawei simpelthen ikke nok ud af, nærmest tværtimod.

Derfor får man simpelthen mere for sine penge, når det gælder ren performance, ved at investere i en Windows-maskine fra en anden producent som f.eks. Acer, Dell eller HP. Er ydelsen derimod ikke det vigtigste, kan vi dog stadig anbefale Huawei MateBook X Pro, for hvad angår bl.a. design, lyd og skærm, er den kinesiske bærbare stadig blandt de bedste på markedet.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også