Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2024: Sony fremviser spændende nyt MiniLED-TV

Bedre end OLED? Ny teknologi vil give mere præcis lysstyring uden "blooming".

Skrevet af / 11/01/2024 - 08:30
CES 2024: Sony fremviser spændende nyt MiniLED-TV

Las Vegas/Lyd & Billede: Sony er lidt tilbageholdende med TV-nyheder i sin udstillingshal på CES, men på en separat udstilling på Mirage Hotel fik vi et smugkig på, hvad der er i vente: Virksomheden viste en prototype af en ny topmodel med LCD- og MiniLED-teknologi, som de antyder, at vi vil se mere af i 2024.

Sony TV 2024: Satser på MiniLED

Sony stod efter vores mening bag nogle af sidste års bedste TV, hvor OLED-modellen A95L vandt prisen for årets bedste TV i high-end-klassen. Og lad os ikke glemme de sprøde LCD-modeller som X95L, X90L og X85L. Og LCD-skærmen er ikke ved at dø ud, hvis man skal tro Sony – den bliver bare bedre og bedre!

Tricket, der holder LCD-skærmene i live, hedder MiniLED, og Sony siger, at deres ingeniører har arbejdet hårdt på at forbedre billedbehandlingen på dette års modeller.

Det skal bemærkes, at Sony Professional for nylig lancerede en ny masteringmonitor til studiebrug (HX3110). Det er en Dual LCD-baseret monitor, der er skræddersyet til HDR-videomastering med en betydeligt højere lysstyrke end de OLED-baserede varianter (4.000 vs. 1.000 nits!) Det kan være et wake-up call til dem, der sværger til OLED i “alle” sammenhænge.

Læs også De bedste OLED-TV'er Panasonic, Philips og Sony står klar på startlinjen med deres allermest toptrimmede OLED-TV'er. Hvem bliver vinderen?

MiniLED med superpræcis dimming

Et LCD/MiniLED-TV er tæt pakket med lysdioder indeni, og præcis styring af disse (med local dimming) er afgørende for at sikre en overbevisende billedoplevelse. Det er den største udfordring ved LCD sammenlignet med OLED.

LCD med MiniLED har dog en stor fordel, når det gælder lysstyrke, hvilket blev behørigt demonstreret af konkurrenter som Hisense, Samsung og TCL rundt omkring på messen.

TCL har allerede vist os, at antallet af dæmpningszoner spiller en vigtig rolle for at opnå præcis lysstyring. Deres topmodeller har så mange lysdioder i baggrundsbelysningen, at det ligner et sort/hvidt ”stillbillede” med lav opløsning.

Sony hævder dog, at det ikke kun er antallet af dæmpningszoner, der betyder noget, du skal også være i stand til at styre dem korrekt…

Læs også Er denne skærm stor nok? Det er ikke kun danskere, der elsker store fjernsyn.

Ny backlight-driver

Den japanske producent har været blandt de bedste i klassen, når det gælder kontrol af baggrundsbelysning, og med sidste års X95L-model så vi mindre halo-effekter end tidligere.

I modelåret 2024 hævder Sony at have gjort endnu et gennembrud: Ved hjælp af en ny backlight driver har de opnået en betydeligt mere præcis, finkornet og nuanceret styring af MiniLED-lyset.

Backlight-driverens opgave er at konvertere backlight-dataene til et analogt elektrisk signal, som LED’erne derefter omdanner til lys. Den nye driver er udviklet af Sony Semiconductor og siges at være verdens mindste af sin slags.

Med den nyeste teknologi kan de regulere lysstyrken for hver enkelt zone i et stort antal trin og dermed opnå flere nuancer fra mørkt til lyst. Hvilket igen resulterer i et mere nuanceret og levende billede, når der tilføjes farver til det hele.

DSC07309 DSC07305
<
>
Bemærk, hvordan baggrundsbelysningen på skærmen til højre virker skarpere og bedre matcher det faktiske videosignal. (Foto: Sony)

 

Livagtige billeder

Vi fik vist et par korte demoklip af den nye prototype sammen med sidste års X95L, og der var ingen tvivl om, at Sony har gjort betydelige fremskridt. Prototypen virkede både lysere og mere nuanceret på samme tid, hvilket resulterede i et endnu mere kontrastfyldt og levende billede. Vi så blandt andet et testbillede af en papirlampe, der så forbløffende ægte ud, næsten 3D-agtig.

Sony viste også en “halvnøgen” version af prototypen, hvor LCD-matrixen var delvist skåret væk for at vise baggrundsbelysningen. Her kunne man se, hvordan backlight-kontrollen og local dimming fungerer for at matche videosignalet bedst muligt. Ganske fascinerende, og man indser hurtigt, at dette er noget, der kræver en masse processorkraft at køre – næsten som to skærme i én.

Det TV, der blev demonstreret i Las Vegas, var kun en prototype, men ifølge repræsentanter for Sony kan vi forvente, at den nye baggrundsbelysnings-teknologi vil blive brugt på en rigtig model i 2024. Hvem ved, måske kommer den til at hedde Sony Bravia X95M? Den som venter får at se.

PSST! Sony fortalte også, at flagskibsmodellen A95L vil fortsætte ind i 2024, så der forventes ingen umiddelbar efterfølger før næste år.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

Mød den næste generation af MiniLED-teknologi fra Sony

Er denne skærm stor nok?

Vi tager et kig på LG's gennemsigtige OLED-TV

Panasonic skifter gear med nye OLED-modeller

LG's nye TV er både trådløst og gennemsigtigt

0
Scroll to Top