Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)

Mindre kraft, mere præcision?

Sonys bedste 4K LCD-TV er tilbage i ny 2023-aftapning, men hvor meget bedre er X95L end forgængeren X95K? Vi har testet!

Skrevet af / 10/06/2023 - 09:00
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
Audun Hage

Sony nyder godt af at være en “uafhængig” TV-producent, som ikke er tilknyttet en bestemt panelproducent eller teknologi. Den japanske producent kan tilbyde LCD-TV med både LED- og MiniLED-bagbelysning, OLED-TV og QD-OLED i en række forskellige skærmstørrelser og prisklasser. Udfordringen bliver snarere at finde ud af, hvilket Sony-TV man bør vælge?  

Stadig flere TV- og filmentusiaster sværger til OLED, og her har vi allerede testet årets nytilkomne A80L med godt resultat. Men for dem, der stiller ekstra høje krav til lysstyrke, kan LCD-topmodellen X95L være vejen at gå. Dette er Sonys bedste 4K LCD-TV i 2023, og det er udstyret med avanceret og kraftig MiniLED-bagbelysning! 

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB
<
>
Sony Bravia XR X95L (Foto: Sony)

Sony X95L: Gedigent LCD-TV til sport og spil

X95L-serien fra Sony er en ægte sværvægter, både når det gælder størrelse, vægt og tekniske specifikationer. Og ikke mindst pris! Her befinder vi os definitivt i high-end-klassen, hvor du kan vælge mellem en 65-tommer til 23.000 kroner, en 75-tommer til 30.000 kroner og en king-size 85-tommer til 37.000 kroner (vejl. pris).  

Det skal dog nævnes, at priserne starter noget lavere end forgængeren X95K gjorde i 2022. Vi har haft den mellemste Bukke Bruse på testbænken, men vi regner med, at ydelsen vil være forholdsvis ens for alle tre modeller.   

Sonys LCD-skærme har altid haft et ganske funktionelt design, og X95L fornægter sig ikke. Her er det maskuline, rette linjer og rudemønstret bagplade, det handler om. Der er ingen tvivl om, at konkurrenten Samsung QN95C har en væsentligt slankere formfaktor.  

På den positive side er X95L udstyret med nogle smarte og fleksible fødder. Disse kan monteres bredt eller smalt samt i to forskellige højder for at give plads til en soundbar. Alternativt kan du også vægmontere Sony-skærmen: Bare husk at tage højde for, at 75-tommeren vejer over 40 kilo. 

Sony Bravia X95L (9) Sony Bravia X95L (1)
<
>
Sony X95L er en ordentlig kolos af et TV, men byggekvaliteten kan man ikke sætte en finger på. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

X95L er i lighed med andre Sony-modeller udstyret med den populære Google TV-brugergrænseflade. Stadig flere TV-producenter sætter deres lid til Google-systemet, som føles enkelt og effektivt at bruge, og som desuden giver adgang til et bredt udvalg af applikationer.  

Tilslutningerne sidder på venstre side, og her er situationen – desværre – ganske som på forgængeren. X95L har fire HDMI-indgange, men kun to af disse har høj nok båndbredde til at tackle 4K / 120Hz videosignaler. Dette kompliceres yderligere ved, at den ene indgang også er øremærket som lydreturkanal (HDMI eARC) for en eventuel soundbar.  

Dermed er det altså begrænset, hvor mange high-end videokilder du kan have tilsluttet samtidig. Her har Sony endnu engang en klar ulempe mod konkurrenten Samsung QN95C, som understøtter HDMI 2.1-standarden på alle fire indgange.  

Heldigvis for X95L trækkes kvalitetsindtrykket op af den fine premium-fjernbetjening i børstet metal. Denne udgave, som kun følger med de bedste Sony-modeller, har bagbelyste knapper, som er lette at se i hjemmebiografens mørke. Årets model har desuden fået et par ekstra hurtigknapper til streamingtjenesterne YouTube og Crunchyroll.

Fjernbetjeningen i børstet metal følger kun med Sonys topmodeller. Den har bl.a. bagbelyste knapper, som er lette at se i hjemmebiografens mørke. (Foto: Audun Hage)

Traditionen tro er Sony også flinke til at understøtte forskellige audio- og videoformater. X95L understøtter selvfølgelig Dolby Vision og sikrer dermed, at rigtig meget streamet indhold (Netflix, Disney+ m.fl.) kan vises optimalt. 2023-modellen har også understøttelse for IMAX Enhanced, og på lydsiden understøttes Dolby Atmos-surroundlyd. 

For en spilgigant som Sony er det selvfølgelig også vigtigt at have skræddersyede spilfunktioner. X95L understøtter funktioner som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode, hvilket betyder, at den vil fungere glimrende med for eksempel PS5. 

Sony har desuden introduceret sin egen spilmenu på 2023-modellerne, hvor du får hurtig adgang til relevante indstillinger. Her kan du bl.a. regulere sortniveauet og sætte “trådkors” ind, som hjælper dig med at sigte bedre. 

P1020463 TVFY23_X95L_Overview_Picture_D-1
<
>
MiniLED-teknologien i Sony X95L er baseret på bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som bare er en brøkdel af størrelsen på traditionelle LED-lys. Dette giver plads til langt flere lyskilder til den givne skærmstørrelse og mulighed for mere præcis lyskontrol, højere lysstyrke og bedre kontrast. (Illustration: Sony)
Læs også Ny fuldtræffer fra Samsung? Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.

Billedkvalitet

Sony X95L har mange fællestræk med X95K fra 2022, og de vigtigste forbedringer hævdes at være på billedsiden. Som trofaste L&B-læsere vil huske, var vi ret begejstrede for sidste års model, men havde også nogle ankepunkter, når det gjaldt kontrast, sortniveau og generel lyspræcision. 

Ikke overraskende er det netop dette, Sony har forsøgt at rette op på i år. For at opnå endnu bedre kontrast har X95L en mere avanceret og finmasket MiniLED-bagbelysning med væsentligt flere individuelle zoner. Det hele styres af den kraftige videoprocessor Cognitive XR og billedbehandlingen XR Backlight Master Drive. 

Vi har stadig testen af sidste års model X95K i frisk erindring, og eftersom vi stadig havde dette TV ved hånden, var det en smal sag at sammenligne 2022-modellen og den spritnye 2023-arvtager. 

Med de to 75-tommere side om side tog det ikke lang tid at se, at Sony har opnået klare forbedringer på 2023-modellen. Samtidig vankede der et par overraskelser. 

For det første er Sony X95L en fremragende og lysstærk skærm, som egner sig godt til at se TV i lyse omgivelser. Ja, du kan sågar se TV udendørs i fuldt sollys, hvis du vil! Her har X95L en klar fordel mod OLED-skærmene, som fortsat kan virke lidt lyssvage i dagtimerne. 

For de af os, der følger ivrigt med i aktuelle sportsdokumentarer som Drive to survive, Full Swing og McGregor Forever, er det befriende at kunne se TV ved højlys dag uden at opleve udvaskede farver og dårlig kontrast.  

Med denne Sony-skærm kan du se vintersport, alpint, ishockey og lignende, uden at billedet opleves fladt og gråt.  

Sony-skærmen har desuden et rigtig godt antirefleksfilter (X-Anti Reflection), som effektivt reducerer genskin fra omgivelserne. Alt dette bidrager til at gøre X95L til et fabelagtigt TV at se sport på. 

Den saftige MiniLED-bagbelysning sørger for et uanstrengt billede med masser af energi og liv. Her fra golf-dokumentaren Full Swing på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Glimrende lysstyrke, men …

Udover at kunne håndtere masser af lys på hele skærmen samtidig har Sony-skærmen en fantastisk lysintensitet i de små områder, som virkelig får video i HDR-format til at “springe” ud af skærmen. Sollys, flammer og eksplosioner føles virkelig livagtige! En moderne og farverig serie som Ted Lasso ser virkelig magisk ud. 

Når det er sagt, er der ingen direkte fare for at få “svejseøjne” lige med det første. For selv om lysstyrken er god, er den langt fra lige så blændende som Samsungs MiniLED-TV.  

Et hurtigt tjek med lysmåleren afslører, at Sony-skærmen er tæt på 1.500 nit på 10 procent af skærmarealet. Til sammenligning opnåede vi med Samsung QN95C næsten 2.000 nit i det samme testvindue.  

Vi havde først en mistanke om, at Sony havde tilføjet en “eco mode” for at imødekomme EU’s strenge energikrav.  Men trods flere forsøg på at sikre, at alle former for strømbesparelse var deaktiveret, stoppede den på 1.500 nit ved 10 procents vindue, 1.100 nit ved 25 procent og 600 nit ved fuld skærm. 

Hvilket jo er fint nok, men altså ikke en forbedring i forhold til sidste års model – tværtimod. Til vores overraskelse lykkedes det os faktisk at opnå en lidt højere lysstyrke (1.700 nit ved 10 procent) med forgængeren X95K.  

Derimod er der ingen tvivl om, at præcisionen er blevet bedre siden sidst. X95L har en betydeligt bedre lyskontrol end X95K.   

Med små lyse objekter på en sort baggrund, f.eks. stjernehimlen i For All Mankind, kan vi se, at sortniveauet og kontrasten er betydeligt bedre. På samme måde er de lyse undertekster stærke og klare uden den irriterende glorie omkring dem. Det vidner om, at local dimming er blevet langt mere præcis og fintfølende.   

På trods af dette er kontrasten ikke helt på niveau med Samsung QN95C, og den er heller ikke helt i OLED-klassen. Vores målinger med skakbrætmønster gav en praktisk kontrast på ca. 3000:1, mens Samsung-konkurrenten klarede hele 30.000:1 i samme testsekvens. En synlig forskel, med andre ord. 

På den anden side scorer Sony-skærmen fantastisk godt på farvegengivelse og skarphed. Farverne i biograftilstand er både neutrale og nuancerede med lave farveafvigelser i forhold til referencen. X95L har også fået en interessant funktion, kaldet XR Clear Image, som er med til at gøre billedskarpheden endnu mere fremtrædende, samtidig med at dybdefornemmelsen er forbedret. Billederne føles ganske enkelt mere tredimensionelle!  

Sony Bravia X95L (7) Sony Bravia X95L (6) Sony Bravia X95L (8)
<
>
Sony-skærmen understøtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal og er derudover udstyret med app’en Calman for Bravia, som giver fuld kontrol over de forskellige skærmindstillinger. Det gør det nemt for kvalificerede personer at foretage en kalibrering. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Du opdager det ikke ved første øjekast, men X95L er også godt udstyret på lydsiden. Sony-skærmens såkaldte Acoustic Multi-Audio-system består af højttalere under, over og på siden. Det skal bidrage til en mere præcis lokalisering af lydeffekterne i samspil med handlingen på skærmen.  

Lydkvaliteten er bestemt bedre end gennemsnittet med en klar, sprød og fyldig stemmegengivelse, der går godt igennem til lytterne. Sony-skærmen udfører en hurtig kalibrering ved hjælp af fjernbetjeningen, hvilket er med til at gøre lyden lysere og klarere. Der er også masser af fylde i bassen, som sætter lidt ekstra fut i lydeffekterne. Lydbilledet er stort nok til at matche handlingen på skærmen.  

X95L tilbyder også nogle opgraderingsmuligheder til dem, der allerede ejer eller overvejer at købe et Sony-lydsystem. Ved hjælp af S-Center-indgangen kan man bruge TV-højttalerne i kombination med en kompatibel soundbar som HT-A5000. Her vil de indbyggede højttalere gengive dele af centerlydbilledet og dermed aflaste soundbaren, samtidig med at de bidrager til en bedre lokalisering af lydeffekterne. 

Læs også Det bedste Sony-køb? Sonys mellemste soundbar giver den en ekstra skalle med overbevisende surround-lyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?

Konklusion

X95L er den absolut bedste 4K LCD-skærm, Sony kan præstere i år. Topmodellen byder på fremragende lysstyrke og imponerende kontrast, hvilket gør det til en sand fornøjelse at se både sport og anden TV-underholdning.    

Takket være flere dimming-zoner og opgraderet billedbehandling har Sony opnået et mere kontrastrigt og præcist billede end forgængeren X95L fra 2022. Et godt TV er blevet endnu bedre.   

Når det er sagt, er forskellen ikke så dramatisk, som man kunne forvente, og det skal siges, at en – ganske vist lidt dyrere – MiniLED-konkurrent som Samsung QN95C kan blive en hård nød at knække for Sony på enkelte områder. Bortset fra det er dette et potent TV med fremragende billed- og lydkvalitet, som er let at anbefale! 

Karakter
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)
High End

Lyd & Billede mener

Sony X95L leverer en lækker billedkvalitet med generøs lysstyrke, præcis lysfordeling og imponerende kontrast og dybdeskarphed. Plus et brugervenligt Google TV-system. Sony-skærrmen er ikke lige så lysstærk og kontrastrig som de allerbedste i klassen, og den må nøjes med, at to ud af fire HDMI-indgange har fuld båndbredde.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top