Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony 65XD9305

Toptrimmet topscorer

Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!

Skrevet af / 07/06/2016 - 14:00
Sony 65XD9305
Audun Hage

Sonys topmodeller plejer at spille i tv’ernes superliga, både hvad angår lyd og billede. Desværre afspejler det sig også på prisen! Det skyldes især det omfattende lydsystem med sidemonterede højttalere, som har givet saftige pris- og vægtstigninger.

I år stiller Sony til kamp med en væsentlig mere trimmet model: Borte er de dyre og pladskrævende højttalere til fordel for et slankere og mere minimalistisk tv. Udvendig er det tydeligt inspireret af sidste års papirtynde designmodel X90C, mens det indvendig er proppet med de fedeste billedfunktioner. Samtidig er prisen faldet, og det gør, at Sonys topmodel kan konkurrere i et lavere prisleje end før.

 

Design

Sony-skærmen kommer med både fod og vægbeslag inkluderet i kassen. Sidstnævnte er lavet specielt til, at skærmen kan monteres tæt ind til væggen.

Billedpanelet måler kun 12 mm på det tyndeste sted og har en imponerende slank fremtoning. Sony har dog snydt lidt ved at ty til ekstern strømforsyning, hvilket indebærer, at du må finde plads en lille mursten af en transformer i nærheden af tv’et. En streg i regningen for dem, der gerne vil reducere antallet af bokse, synes vi!

 

Brugervenlighed, apps og funktioner

Ligesom sidste år kører Sony i år med Android som smart-tv platform. Det betyder, at du skal registrere dig med Google-konto for at få mest muligt ud af smart-tjenesterne. Du vil så få tilpassede videoanbefalinger fra bl.a. YouTube direkte op på startmenuen. Desuden må du leve med, at tv’et rimelig ofte kræver at blive opdateret med den nyeste system-software.

Google Play-butikken tilbyder meget indhold, men det drejer sig i høj grad om spil og simpel moro. Bortset fra YouTube og Netflix, der nu regnes for standard, er der ikke det store udvalg af streaming-tjenester og lokale ditto.

Sonys menusystem virker også – ligesom sidste år – lettere kaotisk. Man må forholde sig til flere forskellige menuer og menustrukturer for indhold, indstillinger og apps. Vejen frem og tilbage virker ikke altid lige logisk og kræver lidt tilvænning. Sony har imidlertid tilføjet genvejen Discover, som hurtigt tager dig til dit foretrukne indhold. Menuer og indhold loader også betydelig hurtigere end på sidste års modeller.

Alt i alt synes vi, at Android-oplevelsen er blevet bedre i år, men det er stadig ikke et tv, man køber på grund af smart-funktionerne.

 

Billedkvalitet

Det, der derimod imponerer ved 65XD9305, er billedkvaliteten. Sony har udviklet en særlig bagbelysning – Slim Backlight Drive – der fungerer overraskende godt. Her taler vi virkelig sej kontrast! Sony-skærmen har fremragende sortniveau og lysfordeling (også i lokale partier), der kan minde om endnu dyrere bag-LED skærme. Desuden er lysstyrken blændende.

Selv om dette tv ikke er Ultra HD Premium-certificeret på papiret, yder det en imponerende præstation i praksis. Med Ultra HD-film som The Revenant og Life of Pi i skuffen får vi et billede, der er endnu mere kontrastrigt og levende i forhold til konkurrenterne i testen. Vi har også tjekket med HDR-indhold fra Netflix (Marco Polo), og Sony præsterer ligeledes en tand bedre her.

Sonys tv har en imponerende slank fremtoning, uanset om man vælger at vægmontere det eller ej. Foden er kun 45 cm bred, og dermed kan det stå på de fleste tv-borde (Foto: Producent)
Sonys tv har en imponerende slank fremtoning, uanset om man vælger at vægmontere det eller ej. Foden er kun 45 cm bred, og dermed kan det stå på de fleste tv-borde (Foto: Producent)

Sony-skærmen gør desuden et fremragende stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-indhold til Ultra HD. Den er udstyret med en avanceret 4K Reality Creation videoprocessor, der analyserer og opskalerer videosignalet til at se bedst muligt ud på den højopløste skærm.

Her viser Sony endnu en gang, at det dér med billedprocessering er noget, de kan. Tv’et fremhæver detaljer, som man lettere går glip af hos konkurrenterne: Græsbanen bliver tydeligere, og spillernes farverige dragter stråler nærmest.

Ligesom Samsung har Sony inkluderet en separat billedindstilling til fodbold. Også her bliver skarphed og farver forstærket, men det virker ikke så overdrevet og unaturligt som hos Samsung, og det fungerer bedre til formålet. Så godt faktisk, at vi foretrak at bruge denne indstilling til at se bold.

 

Lydkvalitet

Billedmæssigt er 65XD9305 afgjort en fuldtræffer, men lyden er ikke noget at råbe hurra for. Det har ikke nogen særlig avanceret lydløsning, og Sony har ikke formået at få lige så meget lyd af deres slanke tv som Samsung. Lyden er mærkbart tyndere og mere tam, med en mere indelukket stemmegengivelse.

Vil du have ordentlig knald på lyden, må du supplere med separat soundbar eller anlæg.

 

Konklusion

Alle tv’erne i testen byder på god billedkvalitet, men hvis vi virkelig skulle vælge et tv til at se fodbold eller film på – eller andet tv-indhold, for den sags skyld – så skulle det være det her. Sony-skærmen har lige det lille ekstra, der får billederne til at “poppe ud”, og ser mere realistisk ud. Derimod scorer den kun middel på lyd, smart-tjenester og generel brugervenlighed.

I lyset heraf giver vi også konkurrenten fra Samsung en klar anbefaling.

Lyd & Billede mener

Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sony-skærmen til en oplagt mulighed for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport. Lyden er i den tynde ende, og fjernbetjening og menusystem er ikke særlig intuitive. Udvalget af apps er også ret begrænset.

Også i denne test:

65" tv’er til fodbold-EM

Samsung 65KS9005

Curveball

Samsungs buede topmodel kombinerer lækkert design, fremragende brugervenlighed og stærke præstationer på billedfronten.

Samsung har et lynhurtigt menusystem med mange fikse funktioner plus et rigt udvalg af smart-apps. Billed- og lydkvaliteten er også helt i top.
Relativt høj pris, og bueformen tiltaler ikke alle.
Læs hele testen

Alternative tv’er

Flere du kan overveje

Synes du, at en 65 tommers model fra tv’ernes superliga er for stor og for dyr? Så er du ikke alene. Her er nogle alternative modelserier i et lavere prisleje.

Læs hele testen

Philips 65PUS8601

Midtbaneveteranen

Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.

Philips byder på sej kontrast og overbevisende sortniveau med ensartet lysfordeling over hele skærmen. Og der er virkelig smæld i billedet! Med Ambilight-lys på alle fire sider giver 65PUS8601 desuden en mere engagerende tv-oplevelse.
Trods et lysstærkt billedpanel opfylder 65PUS8601 ikke helt kravene om lysstyrke og kontrast til at blive et officielt godkendt Ultra HD Premium-tv.
Læs hele testen

LG 70UH700

5 tommer ekstra

Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.

Stort, klart billede med utrolig skarphed og lav billedstøj. Desuden har skærmen ensartet lysfordeling samt godkendt sortniveau og kontrast. Med jævne bevægelser oveni er det et rigtig godt tv at se f.eks. fodbold på.
LG-skærmen understøtter HDR, men mangler lidt lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste.
Læs hele testen

Panasonic 65DX780E

Ikke helt i topform

Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.

Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Scroll to Top